Bogumił M.
  • Escape room Szlak Nieumarłych

    Szlak Nieumarłych
    Open The Lock
    Gliwice

    Niby nieumarły

    15.01.2020 | data wizyty: 14.01.2020

    Od razu powiem, że jak dowiedziałem się o przygotowywaniu pokoju "szlak nieumarłych" to obserwowałem, kiedy wreszcie udostępnią ten pokój! Zdecydowanie brzmiało to w klimatach dobrej grozy i zastanawiałem się czy pójdą w stronę horrorów klasy B czy w ciężki i przytłaczający klimat Lovecrafta. Jeśli ktoś był w Świątyni Zagłady w tym samym miejscu to wie, że można zrobić świetnie współgrający pokój z zagadkami, bardzo dobrze zintegrowany i rozbudowany.
    Zanim się wypowiem o samym pokoju to chcę powiedzieć, że bawiłem się dobrze, ale:
    no niestety pokój nie poszedł to w żadną stronę. Klimat? Jakiś niby jest ale po pierwszym wrażeniu nic nie porwało mnie osobiście. Połowę zagadek zdecydowanie można by użyć w jakimkolwiek pokoju bo nijak miały się klimatem do nieumarłych.

    Open The Lock

    Odpowiedź Open The Lock

    Żałujemy, że po wizycie na Szlaku Nieumarłych pozostał niedosyt. Jednak tak jak informowaliśmy na naszej stronie (opisy pokoju) oraz w mediach społecznościowych. Szlak Nieumarłych to horror/thriller w wersji "light", czyli poziomem strachu/grozy odległy od klasyków gatunku. Tutaj do gatunku nawiązuje nastrój/klimat i cała historia fabularna związana ze scenariuszem. Same zagadki - owszem, są różne. Nawet jak niektóre z nich są na tyle uniwersalne, że mogłyby wystąpić w innych klimatach. Nie mniej nie znaczy to, że nie pasują także do tego scenariusza :) Tym bardziej, że - jak zapewne trudno się nie zgodzić - ich ilość jest zdecydowanie ponadprzeciętna.

    PS. Szanujemy subiektywną opinię, lecz mimo to mamy poczucie, że ocena ogólna jest jednak zbyt surowa :)

  • Escape room Legenda Miecza

    Legenda Miecza
    Wyjście Awaryjne
    Warszawa

    Kryypta

    15.01.2020 | data wizyty: 04.01.2020

    Nie ma to jak Arturiańskie legendy!

    Ale tutaj myślę, że warto powiedzieć dwie rzeczy:
    Po pierwsze jest tutaj bardzo dużo klimatu a zagadki nie są bezsensowną zbieraniną łamigłówek. Większość zagadek odnosi się do klimatu otoczenia i jest z nią powiązana. To jest moim zdaniem zdecydowany plus!
    W pokoju można też spotkać kilka "ciekawych" czy zaskakujących rozwiązań co jest bardzo fajnym urozmaiceniem.
    Ja polecam każdemu, chociaż dla doświadczonych graczy trzeba szczerze powiedzieć, że nie jest to pokój w którym urwą się szare komówki.

  • Escape room Pogromcy duchów

    Pogromcy duchów
    Quick Escape Room
    Bytom

    Wiarygodna opinia

    Złap je wszystkie

    12.12.2019 | data wizyty: 10.12.2019

    Jak tu zatrzymać tą machinę...

    Ale od początku! Od wejścia pokój robi wrażanie mimo, iż jest to niby zwykły pokój. Ale pokój pełen bardzo dobrze wykonanych rekwizytów które mają tutaj sens. O, sens w tym pokoju to jest słowo klucz! Każda zagadka w tym pokoju ma fabularny sens co tworzy całą przygodę! którą się tutaj wyczuwa w powietrzu cały czas! Do tego jest kilka bardzo dobrych pomysłów które nas zdziwią podczas gry - tyle żeby nie zdradzić nic więcej.

  • Escape room Psychopata

    Psychopata
    Set Me Free
    Rybnik

    Opinia archiwalna

    A może zobaczę jeszcze raz czy kogoś tam nie ma?!

    02.12.2019 | data wizyty: 01.03.2019

    Widać tutaj bardzo dobry zamysł i podejście organizatorów już od samego początku. To trzeba przeżyć! Jeśli ktoś jest fanem grozy i poczucia, że coś się kręci wokół Ciebie to musisz odwiedzić to creepy miejsce.
    Klimat na plus, duży plus. Chociaż największy należy się za wejście i wyjście z escape roomu.
    Zagadki ciekawe, prowadzą w miarę liniowo ale przyda się czasem rozdzielić. Moja ekipa liczyła 3 osoby i było to w sam raz.
    Szczerze polecam! A sam jestem chętny zobaczyć resztę pokojów z Set Me Free!

  • Escape room Sherlock's Room

    Sherlock's Room
    Quest Cage
    Katowice

    Wiarygodna opinia

    Wszystko pod ręką

    02.12.2019 | data wizyty: 29.11.2019

    Tak jak w tytule, wszystko w tym pokoju jest pod ręką, trochę ze względu na wielkość ale ma to uzasadnienie - w końcu to apartament jak w książce. Znajdziemy więc dużo odniesień, rekwizytów związanych właśnie z Sherlockiem, dużo zagadek, kodów, kłódek i wszystko skupione w małej przestrzeni pokoiku. Czy to dobrze? Jak najbardziej w tym przypadku.
    Mimo całej otoczki jednak nie do końca poczułem klimat całego wydarzenia, może wynikało to z zakłódkowania pokoju a może z tego, że przez większość rozgrywki było słychać głośne rozmowy organizatorów zza drzwi - za to wielki minus niestety, mam nadzieję, że była to pojedyncza sytuacja.
    Osobiście polecam ten pokój dla 2 osób właśnie, jest to wystarczająco żeby się nie kłębić w pokoju i żeby się dobrze bawić i domykać wszystkie zagadki.

  • Escape room Świątynia Zagłady

    Świątynia Zagłady
    Open The Lock
    Gliwice

    Długa podróż

    21.11.2019 | data wizyty: 19.11.2019

    Od początku wygląda to naprawdę dobrze. Poziom rozbudowania i samej przygody jest na wysokim poziomie. Ilość zagadek i ich różnorodność pozytywnie zaskakuje. Klimat - tutaj mam straszny problem. Z jednej strony jest on rewelacyjny jeśli chodzi o pomieszczenie, zagadki czy dekoracje. Z drugiej strony trochę bolą mnie kłódki i "inne rozwiązania" w starodawnej świątyni. I to chyba jedyny mankament.
    Ja polecam i życzę dobrej przygody!

  • Escape room Wrota Czasu - Egipt

    Wrota Czasu - Egipt
    TickTack
    Gliwice

    Poza czasem

    10.11.2019 | data wizyty: 29.10.2019

    Nie ma co, TickTack rządzi! Tutaj nie ma co ukrywać, pokoje od nich są rewelacyjne. Bałem się o Egipt po tym jak kiedys byłem w Tortudze że nie dorówna ale się myliłem. Świetny klimat, rewelacyjne rozwiązania zagadek i sposób ich prowadzenia. Nic dodać nic ująć. Zabawa przednia. Tyle!

  • Escape room Saloon

    Saloon
    Open The Lock
    Zabrze

    Wiarygodna opinia

    Beng Bang

    10.11.2019 | data wizyty: 09.11.2019

    Pokój pokojów nie równy. Ten zaś jest zachowany w bardzo dobrym klimacie czego szczerze sobie nie wyobrażałem. Zagadki nie trudne ale ciekawe, są pewne "rzeczy" które wychodzą poza czasy dzikiego zachodu i to chyba uznanym jako minus. Ale... Mnie się pokój bardzo podobał, szczególnie aranżacja! Bardzo dobre wprowadzenie, bardzo dobre wyjście. Ja szczerze polecam i zaawansowanym i tym którzy idą pierwszy raz!

  • Escape room Tajemnica Jana K.

    Tajemnica Jana K.
    CLOCKED - ADVENTURE GAMES
    Gliwice

    To jest to

    18.04.2016

    Generalnie spodziewałem się kiepskiego wystroju ale byłem w całkowitym błędzie. Wystrój super, klimat rewelacja. Dodatkowo jest sens między zagadkami.

  • Escape room Kopalnia

    Kopalnia
    Open The Lock
    Gliwice

    cool

    18.04.2016

    Super klimat, niezłe zagadki. Polecam

Zobacz więcej opinii: 1 2