Simeon
  • Escape room Walkiria

    Walkiria
    Key To Be Free
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 6 z 7 (4:2)

    24.12.2015

    Nie wiem od czego zacząć. Więc zacznę od obsługi.
    Mistrz gry, który robi różnicę. Tak świetnego, profesjonalnego wprowadzenia jeszcze nie mieliśmy. Pozdrawiamy mistrza, który zrobił ze swojej pracy sztukę i jest w niej najlepszy.
    Wprowadzenie fabularne w połączeniu z lekcją historii, wszystko opowiedziane tak, że po wejściu do pokoju straciliśmy chwilę żeby dojść do siebie ;).
    Sam pokój niesamowity, wszystko dopięte na ostatni guzik, wystrój, zagadki, kłódki, do niczego nie można się tu przyczepić. Skupię się nawet przez chwilę na kłódkach, nie są to najtańsze "made in China", jak w wielu pokojach. A jedna z nich jest bezbłędna.
    Historia też super, radio ;), wszystko co jest na ścianach. Mógłbym tak pisać jeszcze długo, ale byłoby to bardzo monotonne, bo wszystko w tym miejscu jest idealne.
    Polecam wszystkim, początkującym i doświadczonym. Miejsce którego w Poznaniu nie można ominąć!
    Końcowa ocena 6/5. Zdecydowane pierwsze miejsce wśród siedmiu odwiedzonych pokoi.

    Inna liga na tle pozostałych i chyba najlepszy do tej pory odwiedzony przez nas pokój!

  • Escape room Dom szaleńca

    Dom szaleńca
    FearEscape
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 5 z 7 (3:2)

    24.12.2015

    Na kolejne miejsce wybraliśmy jeden z nowszych pokoi w Poznaniu.
    Obsługa świetna, pozdrawiam mistrzów gry, którzy świetnie prowadzą Fear Escape'a.
    Już sam początek bardzo nam się spodobał, a później było równie dobrze.
    Fajne zagadki, super klimat, choć jestem w stanie się zgodzić, że mogłoby być jeszcze trochę straszniej. Wystrój trochę wygląda tak jakby wszystko znajdowało się w tym pokoju, zanim zaczęto go urządzać, ale nie obniża to końcowej oceny i satysfakcji z wyjścia.
    Polecamy wszystkim, pokój który trzeba w Poznaniu odwiedzić.
    Końcowa ocena 4,5/5. Drugie miejsce na siedem odwiedzonych pokoi.

  • Escape room Piła

    Piła
    ExitRoom ™
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 4 z 7 (2:2)

    24.12.2015

    Ciekawe jest to, że stację kosmiczną oznaczoną jako pokój dla początkujących rozwiązaliśmy bez problemu i wydał nam się bardzo łatwy, a w Pile oznaczonej jako pokój dla początkujących, polegliśmy.
    Obsługa bardzo dobra, wprowadzenie, fabuła w porządku.
    Sam pokój, podobnie jak poprzednie niewielki. Dla ludzi o mocniejszych nerwach, w kilku momentach ;).
    Pokój świetnie wykończony, bardzo ciekawe zagadki, niespotykane wcześniej "kłódki", które bardzo przypadły nam do gustu pomysłowością.
    Polegliśmy na ostatniej prostej/zagadce, której nie daliśmy rady przez zapominalstwo, a jej techniczny aspekt zwalił nas z nóg.
    Bardzo polecam, po raz kolejny najlepiej grupom trzyosobowym, bo dla dwóch może być za trudno, dla czterech za ciasno.
    Końcowa ocena 4,5/5. Trzecie miejsce na siedem odwiedzonych przez nas pokoi.

  • Escape room Klątwa Faraona

    Klątwa Faraona
    Epic Escape
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 3 z 7 (2:1)

    24.12.2015

    Kolejny pokój, również wybraliśmy bardziej ze względu na tematykę, niż patrząc po ocenach na Lock Me.
    I tutaj niestety bardzo się zawiedliśmy.
    Pokój bardzo słabo wyposażony, ilość kłódek, a co za tym idzie, zagadek, chyba bardziej na siłę, po to, żeby nie wyjść po 15 minutach.
    Niektóre z rekwizytów [spoiler] przeraziły nas. Pokój bardzo mocno zrobiony po kosztach, przez co psujący klimat oraz zabawę.
    Jakby tego było mało, pan nas obsługujący kompletnie nie zainteresowany swoją pracą. Zero wprowadzenia, fabuły, czegokolwiek.
    Wyszliśmy bardzo zniesmaczeni, odczuwając, że mogliśmy wybrać inne miejsce, inny pokój. Jeszcze nie zdarzyło mi się tak nisko ocenić jakiekolwiek pokoju.
    Ocena końcowa 1/5. Miejsce siódme na siedem odwiedzonych przez nas pokoi.

  • Escape room Stacja Kosmiczna

    Stacja Kosmiczna
    LetMeOut
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 2 z 7 (1:1)

    24.12.2015

    Na nasz drugi cel wzięliśmy stacje kosmiczną.
    Tutaj, już po wcześniejszych rozmowach telefonicznych oceniałem obsługę bardzo wysoko. Nasze odwiedziny tylko to potwierdziły. Takich mistrzów gry brakuje w wielu miejscach, aczkolwiek na mały minus brak wprowadzenia do pokoju, nie wiedzieliśmy właściwie, dlaczego na stacji kosmicznej się znajdujemy.
    Sam pokój bardzo ciekawy w stu procentach oddający klimat/tematykę.
    Zagadki bardzo ciekawe, jednak bardzo łatwe, we dwójkę poradziliśmy sobie bez problemu (potrzebowaliśmy chyba jednej podpowiedzi).
    Pokój polecam ze względu na ciekawy pomysł i wyjątkowe rozwiązania przy zagadkach.
    Jednak zdecydowanie nie oceniłbym go jako pokój dla doświadczonych.
    Końcowa ocena - 3,5/5. Miejsce piąte z siedmiu odwiedzonych przez nas pokoi.

  • Escape room Antidotum

    Antidotum
    ROOMBREAKER
    Poznań

    Escape Maraton Poznań 1 z 7 (0:1)

    24.12.2015

    Jednodniowy maraton po poznańskich ER, rozpoczęliśmy właśnie u Roombreakersów i od razu na dzień dobry polegliśmy. Dużo nie brakowało do wyjścia, jednak na dwe osoby pokój jest wymagający.
    Obsługa na dobrym poziomie, wprowadzenie ok, niczego tu nie zabrakło.
    Sam pokój niewielki, jak większość pokoi, które odwiedziliśmy w tym mieście, nie wiem czy to standard w stolicy wielkopolski. Wydaję mi się, że dla czterech osób jest tu trochę za ciasno.
    Zagadki niezłe, aczkolwiek, nie porwały nas, tu również oceniłbym je jako "standard bez szału".
    Klimat oddający w pełni tematykę pokoju.
    Mocne 4/5 i z odwiedzonych siedmiu pokoi antidotum jest na czwartym miejscu.
    Pokój warty odwiedzenia, najlepiej w trzyosobowym składzie.

  • Escape room Testament dziadka

    Testament dziadka
    Five Rooms - Live Escape Rooms Szczecin
    Szczecin

    Opinia spoza rankingu

    Dziadek rządzi w Szczecinie!

    09.12.2015

    Tylko nikt o tym nie wie... (ale o tym później)

    Orientując się trochę na escape'owym rynku w Szczecinie, mieliśmy obawy przed pójściem do 5rooms. Bo działają od kilku miesięcy, a na facebooku kilkadziesiąt polubień, bo kolejny pokój miał powstać w listopadzie, później na początku grudnia i dalej go nie ma. Wreszcie, bo patrząc na system rezerwacji i zdjęcia grup ich odwiedzających wychodzi na to, że przychodzi tam jedna-dwie grupy tygodniowo...
    Wszystko to wywoływało nasze obawy, co jest nie tak? Czy ten pokój jest tak kiepski? Czy mistrz gry "nie ogarnia". Dotarliśmy jednak, wyszliśmy z pokoju w rekordowym czasie... i dalej nie znam odpowiedzi na większość zadanych powyżej pytań.
    Po za kilkoma, a mianowicie:
    Mistrzowie gry są pozytywnie nakręceni, wprowadzenie do pokoju na wysokim poziomie, w dwóch słowach - jest świetnie.
    Pokój... jest bezbłędny!!! Super zagadki, mocno zróżnicowane (dzięki czemu każdy z nas znalazł coś dla siebie i team work działał jak nigdy dotąd), na wysokim poziomie, wyjątkowe, nie spotykane gdzie indziej, ale co najważniejsze w stu procentach powiązane z fabułą! Coś czego brakuje w wielu miejscach - fabuła. Jest poprowadzona bezbłędnie, wszystko jest ze sobą powiązane. Świetna historia, która prowadzi grupę od początku, do samego wyjścia.
    Pierwszy raz daję same piątki, bo ekipa z 5rooms na to zasłużyła. Nie możemy doczekać się kolejnych pokoi!
    I na sam koniec, dalej dziwi mnie mała ilość rezerwacji, mała ilość opinii, mała ilość polubień (choć to wszystko jest oczywiście ze sobą powiązane). To miejsce to nowa jakość w Szczecinie! Idźcie i przekonajcie się sami.

  • Escape room Piła 3D

    Piła 3D
    NIEpokój Escape Room Szczecin
    Szczecin

    Opinia spoza rankingu

    Zwycięzcy po raz kolejny.

    16.11.2015

    Wreszcie udało nam się dotrzeć do jednego z najbardziej polecanych pokoi w Szczecinie, choć zdania co do tego czy to Szczecin, są podzielone, w końcu to prawobrzeże ;).
    Klimat w 100% oddaje tematykę pokoju, za co bardzo duży plus.
    Mistrz gry świetny, czego czasem brakuje w innych escape'ach.
    Zagadki dobre, ciekawe, na dobrym - nie najwyższym, ale też nie niskim poziomie.
    Niby brak minusów, ale jednak czegoś brakuje do pełnej satysfakcji. Ciężko to opisać, ale wychodząc ze szczecińskiego "Pokoju milionera" czy z "Indiany Jonesa", wszyscy skakali z radości, że się udało. Tutaj tego nie było i naprawdę ciężko ocenić czym było to spowodowane. Może escape'y nam spowszedniały? Może na siłę doszukujemy się poziomu, który będzie jeszcze lepszy, jeszcze wyższy, jeszcze trudniejszy?
    A może po prostu bardzo istotną rolę odgrywa wystrój i nakład w niego włożony. Kto był w trzech wspomnianych pokojach, ten widział gołym okiem ile pracy i kosztów trzeba było do otwarcia każdego z nich. Nie może być to oczywiście dużym minusem, bo odwiedzając Piłę, pierwsze co przychodzi do głowy, to to że można zrobić świetny pokój stosunkowo niedużym nakładem.
    Podsumowując, bardzo polecam, z kilkunastu już odwiedzonych w Szczecinie spokojnie mogę umieścić w TOP5, ale do podium chyba troszkę zabrakło...

  • Escape room Laboratorium

    Laboratorium
    Sherlock Escape Room
    Szczecin

    Opinia spoza rankingu

    Jest nieźle, ale mogłoby być dużo lepiej

    06.11.2015

    Zacznę od plusów, pokój z bardzo fajnym pomysłem, dobrym systemem podpowiedzi, rekwizytami świetnie wpisującymi się i dającymi klimat laboratorium. Zagadki też super, i jest ich dosyć sporo.
    Niestety, jak już ktoś napisał wcześniej, nie są bardzo powiązane ze sobą, przez co niewątpliwie pokój traci na atrakcyjności. Wydaję mi się też, że jak na laboratorium szalonego naukowca, pokój mógłby być zdecydowanie bardziej "wyposażony", jak to stwierdził kolega ze składu, "po wejściu z opaską na oczach, od razu było słychać, że pokój jest duży i pusty..."
    Co nas jednak najbardziej "zabolało", to podpowiedzi, a konkretniej ich ilość i tempo.
    Nie może być tak (chyba, że ktoś chodzi do Escape room'ów, tylko po to żeby być prowadzony za rączkę), że podpowiedzi pojawiają się za każdym razem gdy tylko uwięzieni utkną gdzieś na 2-3 minuty. Nie mieliśmy nawet okazji mocno i długo pogłówkować, bo gdy tylko gdzieś się zatrzymaliśmy, na ekranie pojawiała się podpowiedź. Po jakimś czasie staraliśmy się już nie patrzeć na ekran.
    Duży nacisk w recenzji na ten jeden "szczegół", ale jest on bardzo ważny, zwłaszcza dla tych bardziej doświadczonych ekip. Zabrakły nam niecałe dwie minuty do rekordu pokoju, ale wolelibyśmy chyba wyjść 5 minut przed końcem, za to z jedną dwoma podpowiedziami. Więc ku przestrodze, zwracajcie na to uwagę mistrzom gry przed wejściem.
    Już jutro otwiera się ich drugi pokój - Zombie Apokalipsa. Na pewno się tam pojawimy, bo po doświadczeniach z otwarciem pierwszego pokoju, drugi na pewno będzie świetny!

  • Escape room Iluzjonista

    Iluzjonista
    Escape Room Szczecin
    Szczecin

    Opinia spoza rankingu

    Mieszane uczucia

    05.10.2015

    Przed wejściem do tego pokoju usłyszałem od znajomych, że nie jest to pokój trudny. Udało się wyjść w ostatnich sekundach, pokój bardzo trudny nie jest, jednak zgubiło nas schematyczne podejście, które tutaj nie zdaje egzaminu i to jest na pewno na plus.
    Jest dużo negatywnych opinii na temat mistrzów gry, moje odczucie - są ok. Ot normalni mistrzowie gry w normalnym escape roomie. Nie schodzą poniżej pewnego poziomu, przy którym można by ich krytykować. Nie są też niestety na poziomie, który zasługiwałby na pochwały i owacje.
    Wracając do pokoju, klimat w porządku, ale bez szału, nie jest to niestety pokój, w który włożono dużo serca, a już na pewno nie środków finansowych ;). Ot pokój, który mógłby otworzyć każdy, niewielkim nakładem i gdziekolwiek. Więc tutaj, podobnie jak z obsługą - norma, bez szału ochów i achów.
    Na minus za to, i to duży (choć niektórzy mogą to uważać za zaletę) - zagadki, które nie w każdym miejscu są do końca jasne, doprecyzowane. Ciężko to opisać nie spoilując.
    Podsumowując, wyszliśmy średnio zadowoleni z iskierką nadziei, bo mistrzowie gry z uwagą wysłuchali co, według nas, jest do poprawienia i kolejny pokój który ma niedługo powstać będzie już na poziomie pokoi Dragona czy Świątyni Majów w ESC roomie.

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 4 5