AltiTorie
  • Escape room Porwany Samolot

    Porwany Samolot
    Escape Bus
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Czy leci z nami Pilot?

    16.04.2019 | data wizyty: 11.04.2019

    Gdyby wszystkie podróże powietrzne wyglądały tak jak w tym samolocie nasze życie byłoby o wiele ciekawsze. Pierwsze z czym się spotykamy po wejściu do "samolotu" to przemiła obsługa, która bardzo dobrze wprowadza nas w stan, w którym aż się nie możemy doczekać żeby zacząć nasz lot! Już sekundy po rozpoczęciu widać ogrom pracy włożony w utworzenie tego escape roomu. Momentalnie czujemy się jak na pokładzie samolotu, któremu grozi niebezpieczeństwo. Zagadki były po prostu wyśmienite. Wszystko łączyło się w logiczną całość, praktycznie nie było niepotrzebnych elementów, wszystko co widzisz może się przydać. Cały pokój w pełni naładowany łamigłówkami, nie ma żadnej niewykorzystanej przestrzeni. Znajdzie się tu każdy rodzaj zagadek: takie, przy których trzeba pogłówkować, aby wpaść na rozwiązanie, takie, przy których musimy wykazać się zręcznością i dokładnością, a przede wszystkim zagadki wymagające odrobiny sprytu dzięki, któremu rozwiązanie staje się 10 razy prostsze. Jedyne co można uznać za problem to przestrzeń, bo jednak jest dość mała, także w 5 osób było nam odrobinę ciasno, ale to samo w sobie też miało jakiś urok. Pokój zdecydowanie zasługuje na najwyższe noty i miejsce w czołówce polskich Escape Roomów. Całkowicie nieprzesadzone 10/10.

  • Escape room Prosektorium

    Prosektorium
    Secret Room - Brain Code
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Panie Doktor, co Pan robisz?

    22.02.2019 | data wizyty: 23.01.2019

    Pierwszą rzecz, którą się najmocniej odczuwa po zdjęciu opasek jest niesamowity, troszkę odrażający wystrój! Dla fanów sadyzmu w sam raz! Cała otoczka pokoju wygląda jak z horroru o rzeźniku-psychopacie. Zagadki same w sobie dosyć proste i logiczne, chociaż czasami trzeba się zastanowić o co tu w ogóle chodzi, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Obsługa miła i pomocna, mimo ich [spojler] ;). Troszkę byłem zawiedziony, że tyle elementów jest tylko częścią wystroju, ale nie można mieć wszystkiego. Co do ilości zagadek: dałoby radę wsadzić ich tu więcej, ale może to tylko moje zbyt wygórowane wymagania lub twórcy po prostu wybrali więcej klimatycznych elementów nad interaktywnymi. Spotkaliśmy się z jednym błędem technicznym, ale podobno taka sytuacja zdarzyła się tylko nam, także uznam, że to po prostu my mieliśmy takiego pecha. Podsumowując: pokój niezwykle klimatyczny, zagadki logiczne i spójne, poziom trudności dla początkujących, straszność dla ludzi o mocnych nerwach, czyli pokój zdecydowanie wart odwiedzenia!

  • Escape room Laboratorium Dextera

    Laboratorium Dextera
    OtoPokojeZagadek
    Łódź

    Wiarygodna opinia

    Trochę inny Dexter...

    04.01.2019 | data wizyty: 29.12.2018

    Pokój wykonany naprawdę starannie, pomysłowo, można się poczuć jak w pokoju zwykłego dziecka, a później, cóż... niezwykłego dziecka. Zagadki zostały stworzone pomysłowo i przemyślanie, bardzo mało jest niejasnych miejsc. Co do ich trudności to okazały się raczej łatwe, wystarczyło wpaść na odpowiedni pomysł. Pojawiło się kilka ciekawych rozwiązań. Jednak trochę brakowało mi więcej rozwiązań technicznych i samego wystroju bardziej komputerowego. Trochę się zawiodłem zakończeniem, zdziwiłem się, że już się skończyło. Podsumowując: Klimat i zagadki bardzo dobre, obsługa również bardzo miła, troszkę za krótko, wystrój pasujący, lecz oczywiście mógłby być lepszy. Dwoma słowami: Całkiem miodzio.

  • Escape room Kraina Czarów

    Kraina Czarów
    LetMeOut
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Czary w krainie LetMeOut

    16.12.2018 | data wizyty: 11.12.2018

    Pokój bardzo przyjemny, wymagający użycia wszystkich zmysłów, znalazło się również miejsce na kilka niecodziennych rozwiązań. W środku panuje bardzo ciekawy klimat, za duże krzesła, dziwne stoły, malunki na ścianach oraz ogromne grzyby. Nie ma co się spodziewać jakiejś zawiłej fabuły, po prostu musimy wyjść z pokoju. Zdecydowanie jeden z przyjemniejszych pokoi jakie odwiedziłem. Moim zdanie nie ma sensu iść we więcej niż 3 osoby. Więcej osób może się niestety nudzić. W pokoju nie jest mało zagadek, ale na pewno dałoby radę zwiększyć ich liczbę. Mimo wszystko Kraina Czarów jest pokojem, który mogę polecić zwłaszcza jeśli chcemy kogoś wciągnąć w tematykę Escape Roomów.

  • Escape room Schron bankowy

    Schron bankowy
    Piwnica Quest
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Wejdź, policz, ukradnij, wyjdź.

    27.11.2018 | data wizyty: 27.11.2018

    Bardzo przyjemny, otwarty escape room. Cel wiadomy od razu, pokój nastawiony całkowicie na liczby, całkiem sporo zagadek (ale dałoby radę włożyć jeszcze trochę). Dla początkujących do samego wprowadzenia w działanie ER-ów naprawdę bardzo fajny pokój. Bardziej doświadczeni raczej nie znajdą tu żadnych innowacyjności. Zagadki ciekawe, ale niezbyt odkrywcze, chociaż jedna nas całkiem miło zaskoczyła. Ogółem mówiąc, Schron Bankowy do pokoi innowacyjnych nie należy ale spędzenie tam czasu zaliczam do jak najbardziej ciekawie i miło spędzonego.

  • Escape room HexIT

    HexIT
    LetMeOut
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Chcesz uratować świat? Wystarczy ci kilka linijek kodu!

    18.11.2018 | data wizyty: 17.11.2018

    Przed pójściem do HexITu dawałem mu tylko dwie możliwości: albo będzie niesamowity i perfekcyjnie dopracowany albo będzie to "kaszana" zrobiona przez kogoś kto nie ma pojęcia o informatyce. Całe szczęście prawdą okazała się pierwsza z możliwości. Pokój z pewnością zasługujący na miejsce w czołówce pod względem wykonania. Zagadki niezwykle logiczne, zawsze wiadomo co użyć, w którym miejscu użyć komputera, a w którym po prostu kombinować. Nie mieliśmy ani jednego momentu, w którym nie wiedzieliśmy co dalej zrobić, musieliśmy tylko myśleć JAK to zrobić. Pokój jest oznaczony jako "dla programistów", ale tak naprawdę wystarczy podstawowa wiedza z dziedziny programowania wywoływanie funkcji, zabawa zerami i jedynkami. Pokój odwiedziliśmy we 4. Wszyscy jesteśmy studentami 1 roku informatyki i to już zupełnie wystarczyło abyśmy ukończyli pokój około 15 minut przed czasem. Nie odczuliśmy w żaden sposób tłoku, wszyscy mieli co robić przez cały czas. Każdy centymetr pokoju dobrze oznaczony, udekorowany, możemy się poczuć jak w prawdziwej serwerowni. Cały pokój oparty na jednym, głównym zadaniu - uratować świat. Niewielka ilość fabuły moim zdaniem w tym pokoju jest tylko i wyłącznie plusem. Zamiast na przykład śledzić historie nikomu nieznanych hakerów, możemy się po prostu zająć zagadkami i ratowaniem świata. HexIT jest naszprycowany technologią od góry do dołu. Obsługa serwerów, zabawa kablami, obsługa stron, wklepywanie kolejnych linijek kodu. Wszystko to sprawia, że możemy się całkowicie poczuć jak naukowcy pracujący w tajnej organizacji rządowej. Podsumowując: klimat niezwykle pasujący do wyznaczonego zadania, zagadki spójne, przemyślane i logiczne, poziom trudności wręcz idealny, obsługa miła i pomocna co razem sprawia, że HexIT zdecydowanie zasługuje na jak najlepsze noty. Jak najbardziej zasłużona 10 z mojej strony.

  • Escape room Peron 9 i 3/4

    Peron 9 i 3/4
    Trap Jungle
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Harry Potter z niedopracowaną magią

    27.10.2018 | data wizyty: 27.10.2018

    Po przeczytaniu opinii o tym pokoju mieliśmy spore oczekiwania. Niestety w dużej części się nie spełniły. Niektóre skrytki były zamknięte w takim stopniu, że mogliśmy do nich zajrzeć. Nie mogliśmy jej otworzyć całkowicie przed rozwiązaniem zagadki, ale dało się do nich zajrzeć i sprawdzić co tam jest, co troszeczkę niszczyło klimat. Rozwiązanie większości zagadek zasygnalizowane jak najbardziej poprawnie, lecz niektóre były takie, że gdybyśmi nie rozwiązali ich na samym końcu pomieszczenia, nie sądze, że byśmy wiedzieli co właściwie zrobiliśmy. Zagadki nie były trudne, lecz wymagały dosyć specyficznego sposobu myślenia, są momenty gdzie trzeba pomyśleć "co właściwie autor miał na myśli". Pomieszczenia raczej niewielkie dlatego odpowiednie wydają mi sie grupy max. 3 osobowe. Patrząc z mojej perspektywy brakowało mi tego efektu "WOW" jak w innych pokojach, które do tej pory odwiedzałem. Nie mniej zagadki raczej ciekawe, oryginalne, lecz dosyć specyficzne i przydałoby się troszke lepsze wyposażenie. Mimo wad technicznych klimat jest niesamowicie "potterowski". Do obsługi również nie mam żadnych zastrzeżeń, żadnych problemów z podpowiedziami i wszelką pomocą. Cytując system ocen Lockme: "Ten pokój był w porządku - to był miło spędzony czas, ale oczekiwaliśmy czegoś więcej."

  • Escape room Bermudy

    Bermudy
    Bermudy Quest
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Wycieczka na Bermudy!

    21.10.2018 | data wizyty: 20.10.2018

    Pusta kajuta we wnętrzu statku pośrodku oceanu, co więcej potrzeba aby stworzyć udany ER? Przemyślanych, różnorodnych zagadek, pasującego klimatu, sprawnie działających mechanizmów. Czyli dokładnie tego co Bermudy posiadają! Przejście wymaga wytężonej spostrzegawczości, logicznego myślenia i stwarzania nie tak oczywistych połączeń. System podpowiedzi nie zaburza klimatu, a widok z okienka jest przepiękny! Zagadki w miarę łatwe pod warunkiem że jest się spostrzegawczym i potrafi łączyć fakty. Na pierwszy raz raczej za trudne, ale dla lekko bardziej doświadczonych graczy będzie super. Polecam gorąco!

  • Escape room Space Quest

    Space Quest
    Space Quest
    Wrocław

    Zamknięci w kosmosie

    30.09.2018 | data wizyty: 30.09.2018

    Nagła awaria, wybudzenie z hibernacji i tylko godzina na uratowanie załogi. Do momentu naprawy zasilania trzeba sobie radzić latarkami, co dodaje klimatu samemu pokojowi. Pokój nastawiony na zabawe technologią, lecz kilka rzeczy manualnych również się znajdzie. Jednak, jak dla mnie, na taką przestrzeń można było wcisnąć więcej zagadek, ponieważ spora część pokoju pozostaje niewykorzystana.Komputer pokładowy rówież mógłby być lepszy, ponieważ zacinanie się go przy samym wpisywaniu komend bywa denerwujące. Mogłoby również być więcej bawienia się w naprawę modułów, ale i tak nie ma co narzekać. Trudnością raczej nie powala, dwójce niedoświadczonych graczy udało się wyjść po 50 minutach, także polecam jak najbardziej dla osób mniej zapoznanych z trudnościami Escape Roomów. Jednak ogólna ocena jak najbardziej pozytywna, system podpowiedzi nie psuje klimatu, zagadki przemyślane i logiczne, obsługa miła i pomocna.

  • Escape room Dom Śmierci

    Dom Śmierci
    Creepy Story
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    Niezwykły klimat w niezwykłym domu!

    29.09.2018 | data wizyty: 15.09.2018

    Nie do końca opuszczony dom, nawiedzone meble, i my jako detektywi, których tam nie powinno być! Jednym zdaniem całość niezwykle godna polecenia!