Tokugawe
  • Escape room Piekło Hazardzisty

    Piekło Hazardzisty
    Quest Cage
    Katowice

    Ahhhh ten hazard

    16.07.2019 | data wizyty: 27.12.2018

    Kolejny dobry spędzony czas w lock me. Zagadki są dość pomysłowe i powiązane z tematem pokoju. Po wyjściu z pokoju czułem pewien niedosyt, ale nie wiem czy został on spowodowany słabszym poziomem pokoju czy moim nastawieniem. Po wizytach w innych pokojach firmy spodziewałem się czegoś więcej, stąd taka ocena.

  • Escape room Tunele pod miastem

    Tunele pod miastem
    Quest Cage Centrum
    Katowice

    Mieszane uczucia

    15.07.2019 | data wizyty: 01.07.2019

    Czytając opinię innych użytkowników pod tym pokojem jestem zaskoczony, że pokój w którym byłem nie zrobił na mnie dużego wrażenia. Zacznijmy od tego, że jednym z moich ulubionych pokoji jest słynny Moriarty, a firma Quest Cage jest jedną z najczęściej wybieranych przeze mnie firm na Śląsku. Sądzę, że każdy fan ER będzie się w tym pokoju dobrze bawił. Zagadki, które znajdują się w pokoju są inne niż w "typowym" pokoju, co jest dużym zaskoczeniem dla osoby która myśli że juz nic jej w tym "sporcie" nie zaskoczy. Jesli chodzi o sport to - tak sprawność fizyczna się przyda, ale jest to też element, który pozwal Ci zapomnieć o tym, że znajdujesz się w zwykłej kamienicy. Największym minusem pokoju jest jak dla mnie niedopracowanie fabuły. Quest Cage jak dla mnie było zawsze wyznacznikiem dopracowania każdego elementu, a tu w moim odczuciu niektóre elementy są pootraktowane pomacoszemu? Nie jest to też jakiś wielki zarzut bo poziom tej historii jest dobry, ale fabułanie była tak wciągająca jak innych pokojach tej firmy.

  • Escape room Cisza Nocna

    Cisza Nocna
    Can you escape?
    Bytom

    Uwięzieni w Bytomiu

    15.07.2019 | data wizyty: 15.07.2019

    Cisza nocna to ostatni pokój, który odwiedziłem w bytomskiej siedzibię firmy. Największym minusem pokoju jest fakt, że się zestarzał i niektóre elementy sprawiłyby mi wiekszą frajde jakbym dopiero zaczynał przygodę z ER. Największym minusem pokoju jest dla mnie nierówno rozłożona fabuła? Nie wiem w sumie jak to nazwać, ale w jednym miejscu fabuły kładzie się dużyy nacisk na współracę, a w innym możnaby rozwiązywać zagadki samemu. Ten drugi rodzaj zagadek trochę przerósł nasze humanistyczne zdolności. Co więcej fabuła pokoju jest jedynie pretekstem do wydostania się z tego miejsca, a nie czuje się poczucia misji jak bywa w niektórych pokojach. Nie mniej wizyta w Can you escape była udana i polecam serdecznie. Chodząc kilkuosobową ekipą mamy duży problem z umówieniem się na daną godzinę, a elastyczne godziny pracy firmy są jej wielkim atutem.

  • Escape room Zamek Czarnego Kruka

    Zamek Czarnego Kruka
    Can you escape?
    Bytom

    Wiarygodna opinia

    Zamek na dworcowej w Bytomiu

    15.07.2019 | data wizyty: 15.07.2019

    Istnieją takie escepe roomy, z których po prostu nie chce się wychodzić. Wchodzi się do tych pomieszczeń i czuć na każdym kroku niesamowity klimat. Jednym z takich pokoi jest zamek czarnego kruka. Pokój zawiera zarówno logiczne zagadki jak i dobrze znane techniczne rozwiązania. Przy rozwiązaniu zagadek żadna osoba z naszej czterosobowej ekipy się nie nudziła, dlatego szczerze polecam wybranie się do tego miejsca.

  • Escape room Świątynia Zagłady

    Świątynia Zagłady
    Open The Lock
    Gliwice

    Niczym Indiana Jones

    23.11.2018 | data wizyty: 23.11.2018

    Obowiązkowy pokój do odwiedzenia w Gliwicach. Perełka w open the lock Gliwice . Zagadki, które są w pokoju nadają się raczej dla zawansowanych grup i minimum 4 osobowe jak w opisie. Przechodząc do samego pokoju jest co w nim robić, żadna osoba z ekipy nie będzie się nudzić. Sądziłem, że wybierając się już do kopalni złota w Chorzowie Batorym na strych będe w stanie powiedzieć, który pokój z nich był lepszy, a strych dał wysoko poprzeczkę. Jednak nie mam się do czego przyczepić w tym pokoju... daje maleńki minusik w klimacie za lekko zniszone płyty przymocowane na scianach (widać było kruszący się stryropian w niektórych miejsach). Nie czepiałbym się tego szczegółu ale pokój jest dość świeży i dziwię się skąd taka wada. Jednak ten uszczerbek naprawiają kłódki, które znalazły się w pokoju. Nadają ogromy klimat przez to, że wyglądają dość staro i to nie są typowe jaskrawe kłódeczki z cyframi arabskimi. Wisieńką na torcie była przecudowna Pani która nas obsługiwała.

  • Escape room Stacja Kosmiczna

    Stacja Kosmiczna
    Open The Lock
    Gliwice

    Pierwszy lot w kosmos

    23.11.2018 | data wizyty: 22.11.2018

    Po raz pierwszy trafiłem na tematykę kosmosu w escape romach i byłem ciakawy jak to będzie rozwiązane. I nie była najlepsza kosmiczna ze względu na wystrój, który był jak dla mnie tandetny, dużo święcących się elementów na srebro.. Może przesadzam, ale były tam rekwizt, którym była para srebrnych rękawiczek a la Michel Jackson, które kojarzyły mi się z balami przebierańców w podstawówce. Nie wymagam od twórców prawdziwego skafandra kosmicznego, ale czułem się tak jakbym w ER o tematyce średnowiecza zamiast miecza czy szabli dostał drewniany miecz. Obsługa była miła, ale no spotkałem się z czymś co jest niedopuszczalne w Escape roomach: na tabliczce na której mogliśmy pisać swoje notatki były już zapisane wszystkie odpowiedzi... które szybko zmazaliśmy. Dodatkowo mazak z którego mieliksmy korzystać był już wypisany. Pokój w starym stylu podobny do smoczej skały. Zagadki tradycyjne, ale zabrakło mi lepszego klimatu. Pokój polecam raczej początkujacym niż doświadczonym ekipą.

  • Escape room Łódź Podwodna

    Łódź Podwodna
    Quest Cage
    Katowice

    Misja wykonana

    19.11.2018 | data wizyty: 16.11.2018

    Jak dobrze jest wrócić do quest cage... Jakiś czas temu narzekałem na poziom fabuły w innych ER, ale w qest cage zrozumiałem o co mi chodziło. Intrygująca fabuła, która "trzyma się kupy " nadaje sens wizycie. Zagadki były dobre i nie zbyt oczywiste. Ekipie QC udało się zbudować klimat dzięki świetny rekwizytom i pomysłowym zagadkom

  • Escape room Misterium

    Misterium

    Katowice

    Pewnego razu w upiornej kamienicy w Katowicach

    13.11.2018 | data wizyty: 12.11.2018

    Trduno mi jest określić poziom tego pokoju, były tam rzeczy jak dla mnie oczywiste oraz takie nad którymi myśleliśmy chwilę. Na pewno warto się wybrać do tego pokoju ze względu na cenę jaka jest zaproponowana w stosunku do czasu jaki jest potrzebny na rozwiązanie zagadek. W pokoju jest też jedno z lepszych zastosowań gry świateł jakie widziałem. Kolejnym plusem jest sympatyczna obsługa obiektu Jest to kolejny pokój do któego mam pretensje o fabułę. Może komuś się wydawać, że narzekam ale były pokoje gdzie zapominam o tym że to tylko gra. Po pierwze brakowało mi soundtracku. Po drugie miałem wprowadzenie, odnośnie historii Lili ale nie wiedziałem kim ja z moją ekipą jestem w tej historii. Nie chce tu nikomu spoilerować, ale rozczarowałem się trochę jak rozwiązaliśmy zagadkę zniknięcia Lili . Po opisie i recenzjach użytkowników spodziwałem się większej dawki grozy niż faktycznie jest w pokoju. Na pewno się wybiorę do kontynuacji historii, ale liczę że wtedy będę już w pełni usatysfkcjonowany.

  • Escape room Kopalnia Złota

    Kopalnia Złota
    Strych
    Chorzów

    Wiarygodna opinia

    Niezapomniana przygoda

    04.11.2018 | data wizyty: 03.11.2018

    Niewątpliwie był to jeden z lepszych ER w jakich byłem.. Polecam wszystkim wybrać się w czwórkę. Czasami idąc grupą można narzekać na to, że dwie osoby rowiązują jakąś łamigłówkę, a dwie czekją jedynie na efekt. W tym pokoju wiele łamigłówek można rozwiązywać równocześnie i nikt nie będzie się nudzić. Dodatkowo pół mrok kopalni, świetny klimat oraz wykorzystanie architektury budynku sprawia, że klimat budynku wykracza poza skale mojej oceny . Ten prawdziwy kurz unoszący się w powietrzu i dreszczyk emocji sprawia, że można zapomnieć że kopalnia złota jest tylko fikcją. Kopalnia złota to jeden z lepszych pokoi w jakich byłem w całym escape roomie można zobaczyć mechanizmy, z których nie spotałem się nigdy wcześniej w ER oraz te do których jest się już przyzwyczajonym. We wszystkim widać ogromnę serducho twórcy, który jest równie zakochany we włóczeniu się po escape roomach jak my.

  • Escape room Muzeum Van Helsing'a

    Muzeum Van Helsing'a
    Escape Room Katowice
    Katowice

    Diabeł twki w szczegółach

    02.11.2018 | data wizyty: 02.11.2018

    Pokój jest dopracowany wiuzalnie i nie można mu odmówić genialnej scenografii. Twórca pokoju nie popracował jednak nad warstwą fabularną, a szkoda ponieważ mając w tle wikołaki, wiedźmy i wampiry moglibyśmy się coś więcej dowiedzieć o Van Helsingu. Wchodząc do pokoju wiemy tyle o muzeum że musimy stąd wyjść w godzine i pomogą nam w tym cztery żywioły, co jak okazuje się jest fabularnym skrótem. Pokój odradzam grupom początkującym, ponieważ zagadki bywają skomplikowane . Dobrze są zastosowane w nim nowe mechanizmy i rozwiazania niektorych zagadek. Wielkim atutem jest niezastąpiona obsługa.

Zobacz więcej opinii: 1 2