sadek22b
  • Escape room Cisza Nocna

    Cisza Nocna
    Can you escape?
    Bytom

    Kiedy następny pokój?

    18.02.2020 | data wizyty: 08.02.2020

    Tego, że Can you Escape? to sprawdzona firma nikomu mówić nie trzeba. Cisza nocna ponownie dowodzi, że trafiliście w dobre ręce. Rozgrywkę rozpoczyna klasycznie wprowadzenie i wyjaśnienie zasad. Po przeniesieniu do celi nie będzie już tak miło, lecz to tylko podkręca klimat.
    Wystrój pokoju jest poprawny. Wszelkie niuanse można lekko powiązać z "eksperymentalnością" instytucji która nas gości, więc zabieramy się za zagadki. Początek zabawy mocno nagradza współpracę i spostrzegawczość dlatego polecam dużo konsultacji i szeroko otwarte oczy. Podpowiedzi nie są sztucznie ukrywane, więc zabawa przebiega bardzo przyjemnie. Z czasem atmosfera nieco się rozweseli i po kilku krokach dobrniecie do sedna. Ostatnia zagadka jest wspaniała i daje ogrom satysfakcji - amatorzy ruchomych mechanizmów będą mieli na co popatrzeć.
    Zdecydowanie polecam pokój wszystkim fanom ER - po prostu będzie się tu dobrze bawili!

  • Escape room Serce Grozy

    Serce Grozy
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Ból serca

    18.02.2020 | data wizyty: 04.01.2020

    Pokój wita dopracowanym klimatem. Z każdej strony wylewa się wszechobecny mrok i dowody niedawnych, mrożących krew w żyłach scen. Do wystroju i rekwizytów nie można mieć zarzutów.
    Wprowadzenie przenosi nas w kontynuację Tajemniczej Posiadłości, więc jesteśmy w bardzo dobrych nastrojach. Niestety już po kilku chwilach czar pryska i zaczynamy borykać się na każdym kroku z zawiłościami pokoju. Trudno nie docenić zbudowanych tu mechanizmów, jednak ich działanie nie zawsze jest jasne czy choćby przewidywalne. Nie jestem fanem pokoi, w których po kilku minutach działania po omacku decyduję się na podpowiedź, żeby dowiedzieć się z jakim mechanizmem właściwie mam do czynienia. Tu niestety na każdym kroku napotykamy sztuczne bariery, zdawkowe podpowiedzi i kilka obiektów, które trudno nawet nazwać, a trzeba czegoś się z nich dowiedzieć odpowiednio nimi manipulując. Brak tu również satysfakcji z rozwiązywania kolejnych zagadek (poza ostatnią), co niestety odbiera sporo zapału do dalszych działań.
    Pokój oceniam jako trudny, choć moim zdaniem jest on niestety po prostu nielogiczny. Z tytułowym "bólem serca" wystawiam tę opinię i mam nadzieję, że po lekkiej reorganizacji pokój będzie w stanie dawać graczom tyle satysfakcji, ile pracy pochłonął.

  • Escape room Tajemnicza Posiadłość

    Tajemnicza Posiadłość
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Tajemnica rozwiązana

    18.02.2020 | data wizyty: 04.01.2020

    Tajemnicza Posiadłość to dobry pokój, łączący całkiem spójny klimat z najlepszą moim zdaniem odmianą ER, czyli takich, gdzie kłódki i zamki oczywiście występują, ale nie widać ich gołym okiem.
    Wystrój pokoju jest bardzo spójny, trafnie podkreśla zarys historii jaka towarzyszy całej przygodzie, jednocześnie skrywając niejeden ciekawy mechanizm. Proporcja zagadek logicznych do konieczności przeszukiwania każdego zakątka również jest tu zdrowo wyważona, więc fani obu typów zabawy będą mogli znaleźć wyzwanie dla siebie. Cieszy niebanalność kilu rozwiązań, zmuszenie gracza do większej otwartości i odwagi w posługiwaniu się rekwizytami. Po prostu wszystko jest tutaj na swoim miejscu.
    Jedyny minus jaki wychwyciłem to etykiety na kluczach, które definiują gdzie należy ich użyć. Obsługa wspomina o takim rozwiązaniu oraz możliwości zepsucia sobie zabawy, jednak trudno było o tym pamiętać w ferworze walki z czasem i z zapałem mniej doświadczonych uczestników grupy.
    Pokój bez wątpienia mogę polecić wszystkim, choć mniej doświadczone grupy zachęcam do korzystania z podpowiedzi. Warto rozwiązać tu każdą zagadkę by zobaczyć na czym polegała.

  • Escape room Licencja 00

    Licencja 00
    LOFTescape
    Chorzów

    Wiarygodna opinia

    Licencje zdobyte!

    15.12.2019 | data wizyty: 14.12.2019

    Od pierwszych minut rozgrywki czuć niepowtarzalny klimat, a wprowadzenie jest wprost rewelacyjne. Pokój jest bardzo spójny i przemyślany, a zagadki logiczne. Wielki plus za minimalną liczbę kłódek! Jakość wykonania pokoju również zasługuje na wyróżnienie. Sama historia jest bardzo ciekawa, a rozwiązanie każdej kolejnej zagadki niesie ze sobą dużo satysfakcji. Jedynym minusem jest jedna z zagadek, której wynik niestety jest w dużej mierze zależny od losu, a nam nie 'zagrały' aż dwie zmienne. Dobrze, że mieliśmy spory zapas czasu, bo utknęliśmy na tej zagadce na dobrych kilka minut. ;) Pokój jest naprawdę godny polecenia, nie tylko dla fanów przygód Agenta 007.

  • Escape room 5 Morderstw

    5 Morderstw
    Questrooms
    Gdańsk

    Wiarygodna opinia

    We dwoje też można świetnie się bawić!

    14.12.2019 | data wizyty: 13.09.2019

    Bardzo ciekawa opcja dla duetów. Świetnie wykorzystana przestrzeń, ciekawe mechanizmy i narzędzia, niebanalna historia. Zdecydowanie nie spodziewaliśmy się tak dobrej zabawy w pokoju skonstruowanym wyłącznie dla dwóch graczy. Polecam wszystkim - poziom trudności zagadek nie odstrasza, a można naprawdę miło spędzić czas.

  • Escape room Lokalizacja

    Lokalizacja
    TickTack
    Gliwice

    Wiarygodna opinia

    10/10!

    14.12.2019 | data wizyty: 05.10.2019

    Pomysł, realizacja, rozmach, dosłownie każdy aspekt jakości ER jest tu dopięty na ostatni guzik. Każde kolejne zdanie będzie zbędne lub zepsuje Wam zabawę. Po prostu musicie odwiedzić ten pokój!

  • Escape room Indiana Jones i Święty Graal

    Indiana Jones i Święty Graal
    Escape Graal
    Bytom

    Wznieśmy kielich

    22.08.2019 | data wizyty: 10.08.2019

    Choć większość z nas dobrze zna przygodę Indiego ze Świętym Graalem, pewnie nikt nie spodziewał się, że znalazła ona swój finał na Śląsku! Zadanie jest bardzo przyjemne, głównie przez dobrze przemyślane i pomocne rekwizyty oraz kilka klimatycznych niespodzianek. Architekt pokoju bardzo dobrze zagrał klasycznymi zagadkami, co daje wręcz namacalną przyjemność z uczestnictwa w tej przygodzie. Moim zdaniem do "dziesiątki" brakuje jedynie lepiej dopracowanego wystroju. Mimo tego, jest to pokój w którym miło spędzicie czas, więc polecam wszystkim.

  • Escape room Zamek Czarnego Kruka

    Zamek Czarnego Kruka
    Can you escape?
    Bytom

    Zamek jak malowany!

    22.08.2019 | data wizyty: 10.08.2019

    Gdyby ktoś się zastanawiał, to właśnie tak wygląda prawdziwy Escape Room! Jest przestrzeń, solidny klimat zabudowy oraz rekwizyty. Mało tego, jest i wprowadzenie, rola dla każdego gracza i przyjemna pamiątka! Balans poziomu trudności zagadek z koniecznością poszukiwania podpowiedzi jest idealny. Szperacze będą mieli okazję się wyżyć, a tęgie głowy napocą się nad rozwiązaniem tajemnicy Czarnego Kruka. Szczerze, dawno nie byłem w tak dobrze zaprojektowanym ER! Zdecydowanie polecam wszystkim! Początkujący będą mieli okazję połknąć bakcyla, doświadczeni przypomną sobie dlaczego tak lubią ten rodzaj zabawy.
    Dodatkowy ukłon dla właścicieli za tak dobrą przebudowę pomieszczenia - po odwiedzeniu wcześniejszego ER znajdującego się w tym miejscu nie przypuszczaliśmy, że można z takiej powierzchni wyczarować takiego wspaniałego następcę.

  • Escape room wyZYSKpol

    wyZYSKpol
    Konsorcjum Czasu
    Bielsko-Biała

    Zalej kawę, targety czekają

    29.07.2019 | data wizyty: 06.07.2019

    Pokój został przygotowany pracowicie i z ogromnym rozmachem. Ilość rekwizytów i klimatycznych detali wręcz przytłacza. Nie zabrakło również humorystycznych wstawek, które rozbawią Was do łez. Historia również została zgrabnie przygotowana, więc od startu będziecie wiedzieli czego się od Was oczekuje. Kilka mechanizmów jest bardzo oryginalnych, więc miejcie odwagę wypróbować alternatywne rozwiązania. Podpowiedzi są dosłownie wszędzie, jednak mam wrażenie, że to nas właśnie zgubiło. Na pewnym etapie rozgrywki zagadek wymagających rozwiązania w zestawieniu z potencjalnymi podpowiedziami było tak wiele, że zaczęliśmy mozolnie i w chaosie sprawdzać co do czego może pasować. Niestety, poziom abstrakcji na ostatnim etapie rozgrywki odrobinę zepsuł nam przyjemność z całego przedsięwzięcia - mam wrażenie, że efekt "wow" stał się ważniejszy niż autentyczność pokoju, ale to moja subiektywna ocena.
    Zdecydowanie polecam pokój wszystkim, choć przyda się wcześniejsze doświadczenie z kilku trudniejszych pokoi. Klimat jest na najwyższym poziomie, więc śmiało rezerwujcie termin!

  • Escape room Gabinet Ignacego Łukasiewicza

    Gabinet Ignacego Łukasiewicza
    Konsorcjum Czasu
    Bielsko-Biała

    Nie samą lampą naftową człowiek żyje

    29.07.2019 | data wizyty: 06.07.2019

    Świetny pokój dla początkujących lub lubiących Escape Roomy z dużą dozą informacji o bohaterze. Pomimo dość kompaktowej budowy pokój ujmuje klimatem i pozwala dać się ponieść kolejnym faktom historycznym. Zastosowane mechanizmy są ciekawie wkomponowane w wystrój, więc mogą miło was zaskoczyć. Pokój dobrze nagradza współpracę i skupienie w poszukiwaniu podpowiedzi.
    Zdecydowanie polecam wszystkim! Początkujący będą mogli posmakować dobrze zbudowanego ER, zaawansowani dostaną przyjemną lekcję historii w bardzo dopracowanym otoczeniu.

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 ... 8 9 10