Quara

Quara

Śląskie.

Lubię rzeczy

100 Odwiedzone

6 Planowane

Pionier

198 Punkty

150
198 pkt
225

Wszystkie opinie

Wróć do pełnej listy opinii

Escape room Przeklęty Pierścień
Przeklęty Pierścień

Momentami jak w filmie

01.01.2020 | data wizyty: 09.11.2019

Quara 72 opinie

Pokój dla początkujących jak zwykle rozłożył nas na łopatki - powiedziałabym, że im prostszy pokój, tym chętniej przekombinujemy część najłatwiejszych zagadek, w szczególności te, które dla dzieci byłyby pewnie najłatwiejsze. O ile na początku polecieliśmy jak strzała, to w momencie, w którym pojawiła się myśl, że wyjdziemy za szybko i "co wtedy" -natrafiliśmy na mur. Kocham to! :D

Także nie, w tym pokoju nie trzeba wyprowadzać całek. Tutaj należy się wczuć w klimat, naprawdę zostać członkiem Drużyny Pierścienia i cieszyć się każdą chwilą, każdą kolejną zagadką, każdym nowym dźwiękiem otoczenia. Pokój pozwala się bawić.

Minus (a może zaleta?) tego pokoju jest taki, że na chwilę obecną głównie pamiętam właśnie te serwowane efekty, które sprawiały, że czułam się jak w filmie.

Poziom trudności pokoju ocenię na średni, bo chociaż w większości przelecieliśmy przez zagadki bez większego zastanowienia, to dwie napsuły nam trochę krwi. Ale jest to naprawdę przyjemny pokój, świetny na początek!

Obsługa bardzo fajna, czułam się tam jak gość :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Ostatni Templariusze
Ostatni Templariusze

Uwięzieni

01.01.2020 | data wizyty: 09.11.2019

Quara 72 opinie

Wydaje mi się, że pokoje w tej lokalizacji warto przejść od razu, póki jest się w tym "flow", ponieważ twórca zagadek stosuje dość nietypowe dla mnie (i chyba ogólnie dla ER) rozwiązania. Dzięki temu, że w pierwszej kolejności odwiedziliśmy indyjski hostel i mieliśmy możliwość się "oswoić" z pewną niecodziennością, w "Templariuszach" poszło nam już z górki.

Dość klasyczny temat w ciekawej oprawie - jesteśmy uwięzieni. Cóż więcej może nam taki pokój zaoferować? Hm, trzeba przyznać firmie "House of game", że jak robią pokój, to robią go na 100%. Klimatyczne zagadki przechodzą przez pełen przekrój - od dość łatwych i intuicyjnych aż po takie, które mogą spędzić sen z powiek, w szczególności, gdy jest się kombinatorem. Oprócz zagadek wystrój też nam daje to, co trzeba - nie ma wrażenia pustki i nie jest przekombinowany.

W tym pokoju nie obędzie się bez współpracy, ale poza tym wymaga on od nas także kilku innych cech, chyba przede wszystkim dziecięcej ciekawości ;-). Bardzo fajny pokój dla mniejszych grup, również lekko nieliniowy. Chyba dość łatwy, ale to też pewnie kwestia obycia się ze stylem House of game.

Bardzo dobry pokój. Moim zdaniem, trochę lepszy od Hostelu, ale nawet u nas w zespole zdania były podzielone. Warto odwiedzić!

Pani z obsługi była świetna, rozmowna i sympatyczna :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Hostel na Paharganju
Hostel na Paharganju

Królestwo kolorów i zapachów

01.01.2020 | data wizyty: 09.11.2019

Quara 72 opinie

Nie da się ukryć, że pokój dużo zyskuje dzięki niecodziennej, świeżej tematyce; scenografia jest bardzo bogata, może nawet lekko przytłaczająca - ciężko się skupić na jednej rzeczy. Bardzo ciekawe zagadki, niektóre dały nam popalić, bo twórca momentami wymyśla lekko nietypowe rozwiązania (logiczne, ale dla nas w dość niecodzienny sposób). Dodatkową zaletą było wpasowanie wszystkich zagadek w indyjski klimat.

W pokoju byliśmy w 3 osoby, była to optymalna ilość, żeby się podzielić zajęciami, a pokój jest nieliniowy, ma stosunkowo dużo zagadek i warto pracować równolegle.

"Hostel" to przygoda, którą warto przeżyć. Szczególnie dla tego zakończenia :) Nie daję mu pełnej oceny tylko dlatego, że mnie nie powalił na kolana.

Pani z obsługi nie mogę niczego zarzucić, bardzo sympatyczna i rozmowna!

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Obłęd
Obłęd

Problemy z głową?

13.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Quara 72 opinie

"Obłęd" był wisienką na torcie pierwszego dnia spędzonego na eksplorowaniu wrocławskich escape room'ów.
Bez współpracy ani rusz, oprócz tego pokój jest nieliniowy, co stanowi jego ogromną (kolejną i jedną z wielu) zaletę.
Zagadki fenomenalne, każda niepowtarzalna i wszystkie rewelacyjne. Raczej średniego poziomu trudności, ale pojedyncze zajęły nam więcej czasu.
Wystrój - co mogę powiedzieć :) To trzeba zobaczyć! Powiem tylko tyle, że nie jest to szpital psychiatryczny, w którym chciałabym spędzić noc.

Strasznie szkoda, że nie udało się załapać na grę z aktorem. Mimo to, przez całą grę miałam wrażenie, że ktoś nam towarzyszy - taka forma pokoju i fabuły.

Obsługa jest cały czas zalatana (nie ich wina), ale przez to, że zajęliśmy ostatnią godzinę rozpoczęcia gry, po wyjściu spędziliśmy ponad godzinę rozmawiając (m. in. o tym, ile straciliśmy, bawiąc się bez aktora)

Zdecydowanie warte tych pieniędzy i, jeżeli się lubi dodatkowe dreszczyki emocji, zdecydowanie będzie warto przyjść na wersję z aktorem.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Wioska Smerfów
Wioska Smerfów

... to jest Smerfów świat!

13.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Wiarygodna opinia

Quara 72 opinie

Wystrój przenosi nas do magicznego świata malutkich Smerfów, dopracowany jest w stu procentach. Chociaż wszystkie zagadki są w bajkowym klimacie, to wcale nie są najprostsze i najbardziej oczywiste, chociaż logiczne. Trzeba dobrze wszystko przeszukać, przyda się spostrzegawczość.
Nie mam zastrzeżeń do ograniczeń wskazanych w opisie pokoju; byliśmy w 3 osoby i było OK, jedna dodatkowa para rąk i oczu też by się nie nudziła.
Obsługa jest absolutnie fenomenalna, w Hurry Up można spędzić długie godziny :)
Warto odwiedzić :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Pinokio
Pinokio

Jak w bajce

13.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Quara 72 opinie

Bajka z dzieciństwa została uhonorowana bardzo dobrym escape roomem. Wiele zagadek w otoczce bogatej scenografii na niedużej powierzchni - esteci będą zachwyceni! Oj, jaką miałam tam radochę! :) Jest to pokój, do którego bez wahania zabrałabym młodzież, która też powinna być w stanie pomóc. Zagadki były bardzo logiczne, czasem ciut matematyczne, czasem manualne - dla każdego coś dobrego. Nieliniowość to duża zaleta tego pokoju.
"Pinokio" naprawdę bardzo mi przypadł do gustu :)

Obsługa najwyższych lotów, bardzo dziękuję za wspólnie spędzony czas pomiędzy pokojami :)

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Czarny motylek
Czarny motylek

Zabawa

13.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Quara 72 opinie

"Czarny Motylek" ma ciekawą fabułę i wszystkie zagadki są spójne - jedna z nich jest... szczególnie wyjątkowa. Ogólnie dość łatwy, czy to w 2, czy w 5 osób.
Klimat - nie wypada powiedzieć, że jest przyjemny ;) Jest mrocznie, niepokojąco... Oprawa dźwiękowa wykonuje kawał dobrej roboty. Jak się lubi pokoje o lekko horrorowym zabarwieniu, to prawdopodobnie i ten przypadnie do gustu.
Moim zdaniem, nie jest to pokój na maksymalną ocenę, choć zdecydowanie jest warty odwiedzenia.

Obsługa bez zarzutu, człowiek się czuje u Was jak w domu :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Syreni Śpiew
Syreni Śpiew

Wsłuchaj się w pieśni

12.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Quara 72 opinie

Wchodzisz do pokoju, otwierasz oczy i... o rany! Ależ cudo! Tak dopracowany wystrój - zadbano o każdy najmniejszy szczegół: na podłodze, na ścianach, na suficie! Oprawa dźwiękowa, rekwizyty w klimacie, zagadki... O tych można mówić dużo i dobrze. Mocno osadzone w fabule, a logika jest Twoim sprzymierzeńcem. Spostrzegawczość jest wręcz wskazana, dobre kojarzenie faktów i niezła pamięć również. Świetnie się bawiłam na każdym kroku.

Byliśmy w 3 osoby, gra była pełna główkowania, bardzo rzadko intuicyjna. Myślę, że nasz rozmiar zespołu był w sam raz na ten poziom trudności, rozmiar pokoju i taką ilość zagadek (oj, niemałą...).

Czy jesteś na tyle dobry, by wziąć udział w Turnieju Trójmagicznym?
Jeżeli jesteś potteromaniakiem - spróbuj swoich sił. Nie pożałujesz!
Jeżeli jesteś fanem świetnych escape roomów - wbijaj. Zagadki urywają d... ;)

Bardzo Wam dziękuję za to doświadczenie, Liski! Jesteście świetnymi, kreatywnymi ludźmi. I macie cudne koty :)

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Trudny

Escape room Lochy Króla Artura
Lochy Króla Artura

Łał łał... ał

12.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Quara 72 opinie

Po prostu szczęka opada. Łał. Łał. ŁAŁ. "Lochy" są najzwyczajniej w świecie fenomenalne. Scenografia, muzyka, a zagadki są wisienką na torcie. Mnóstwo zagadek. Czasochłonne lub zwyczajnie trudne, ich elementy czasem są sprytnie poukrywane. Tutaj pojawia się "ał" :D W 3 osoby naprawdę było co robić. Lubimy przechodzić pokoje na spokojnie, ciesząc się każdą zagadką i elementem wystroju - tutaj trzeba mieć bardzo duże tempo, a przez nieliniowość wypada się rozdzielić, ba, jest to nawet wskazane.

Jak dla mnie kosmos w lochach. Tylko tak to mogę podsumować :) Kto nie widział, ten trąba.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Trudny

Escape room Porwany Samolot
Porwany Samolot

Uwaga na turbulencje

12.11.2019 | data wizyty: 15.08.2019

Wiarygodna opinia

Quara 72 opinie

Nie jest ciężko trafić w tak wyjątkową lokalizację, dotarliśmy przed czasem i mieliśmy moment na pogawędkę z właścicielem :)

Zsumujmy: niesamowity wystrój (ogromny szacun!), naprawdę rewelacyjne rozpoczęcie zabawy, nietuzinkowe, zróżnicowane i wielopoziomowe zagadki (im więcej się wie, tym lepiej), masę elektroniki (wiele bardzo ciekawych rozwiązań), dodajmy szczyptę dreszczyku emocji - i tak powstaje wspaniały escape plane!
Na naszej drodze do sukcesu pojawiło się kilka bardzo pozytywnych zaskoczeń. Jeżeli chcecie bezpiecznie wylądować - koniecznie trzeba współpracować :)

Byliśmy w 3 osoby i było optymalnie. Poziom trudności oceniam jako średni, choć momentami można się nieźle naciąć.

Bardzo, bardzo polecam!

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Pokaż następne