Pasterz
  • Escape room Zaginiona

    Zaginiona
    FunEscape
    Warszawa

    Ciemność widzę...

    04.11.2019 | data wizyty: 13.10.2019

    Ten pokój odrobinkę nas zawiódł, ale nie zagadkami - te były dość logiczne i dawały się rozwiązać bez specjalnego kombinowania (choć jedna z nich wymagała specjalnego podejścia do samej czynności - więcej powiedzieć nie mogę. W pokoju panuje totalna ciemność, a czteroosobowa ekipa dostała wyłącznie dwie latarki. Rozumiem zamysł - ciemność, piwnica mordercy, jasne, ale efekt jest taki, że dwie osoby nie mogą zrobić nic, bo są tylko dwa źródła światła, i nie jest to kwestia doświetlenia szczegółów tylko zobaczenia czegokolwiek. Dodatkowo, część kluczy czy podpowiedzi jest poukrywana dość przemyślanie, przez co bywa sporo przestojów na skanowaniu latarkami podłogi.

    Pomysł fajny, idea spoko, zagadki spoko, wprowadzenie zasługuje na turboplus, wystrój również bardzo ciekawy. Szkoda tylko, że ciemność nie pozwala się cieszyć rozgrywką tylko frustruje. Może dobrym pomysłem byłyby słabsze źródła światła dla każdego?

  • Escape room Przygoda na dnie oceanu

    Przygoda na dnie oceanu
    FunEscape
    Warszawa

    Na morza dnie...

    04.11.2019 | data wizyty: 12.10.2019

    Pokój ma już swoje lata, niektóre z rozwiązań mogłyby działać lepiej - ale wszystkie zagadki były ze sobą logicznie powiązane, choć nie każdą umieściłbym na łodzi podwodnej.

    Niemniej jednak, momentu odpalenia silników i wyjścia nie da się zapomnieć.

    Odrobinę odświeżyć pokój i od razu oceny wskoczą do góry!

  • Escape room Polski Skarbiec

    Polski Skarbiec
    FunEscape
    Warszawa

    Prawdziwy skarbiec!

    04.11.2019 | data wizyty: 12.10.2019

    Ciekawie urządzony pokój znajdujący się w prawdziwym skarbcu. Widać po nim jego wiek, ale nie przeszkadza to w zagłębieniu się w historię. Kilka ciekawych rozwiązań, których wcześniej nie udało nam się spotkać (a jest "naście" pokoi za nami), a do tego to uczucie otwierania prawdziwych wrót - niezapomniane :)

    Niektóre rzeczy jednak nie zagrały - przynajmniej dwie podpowiedzi były "nie na swoim miejscu", przez co rzeczy zrobiliśmy w innej kolejności niż wymagane, a jeden kluczyk został nieużyty.

    Szkoda też, że część dekoracji pozostała tylko dekoracjami.

  • Escape room W cieniu piramid

    W cieniu piramid
    Wyjście Awaryjne
    Warszawa

    Jakość napisana na nowo

    04.11.2019 | data wizyty: 12.10.2019

    Coś absolutnie niesamowitego, od pierwszego etapu podróży aż po sam koniec. Pokój, w którym rozwiązania nie są oczywiste, ale jakoś tak "same wpadają" - co daje niesamowicie przyjemne odczucie bycia częścią opowieści. Brak kłódek czy klamek to tylko zaleta, a popchnięcie fabuły dalej jest bardziej niż czytelne. Od pierwszych minut można się poczuć jak w filmie. Część zagadek zrobiona tak, że aż zapiera dech w piersiach, wywołując u nas wielkie WOW i kolejki, żeby zobaczyć jej wykonanie.

    Pokój jest dość liniowy, ale zagadki są na tyle rozbudowane, że nie przeszkadza to w niczym.
    Absolutnie nie jest możliwe zrobienie go w pojedynkę. Na niektórych etapach (szczególnie na początku) cztery osoby to jest trochę tłok.

    Obsługa w Wyściu jak zwykle na bardzo wysokim poziomie

    Pamiętajcie, wybierzcie mądrze.

  • Escape room Anatomia Zbrodni 2

    Anatomia Zbrodni 2
    Gamescape Kraków
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    Solidnie wykonany, choć można troszkę lepiej

    23.09.2019 | data wizyty: 21.09.2019

    Do Gamescape wróciliśmy po latach z niepewnością, wciąż pamiętając doświadczenia z gwiezdnowojennej przygody. Na szczęście zostaliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni.
    Wprowadzenie zrobione bardzo dobrze, historia i zadania w porządku. Zagadki są dość logiczne i trzymają się "kupy". W znacznej większości działają bez zarzutu, choć jedna podczas naszej wizyty "nie stykała", i gdyby nie przypadek mogłoby to zdecydowanie popsuć rozgrywkę (i doprowadzić do potencjalnie niebezpiecznej sytuacji).
    Duży plus za alternatywne scenariusze zakończenia - bardzo rzadko spotkałem się z tym rozwiązaniem w Escape Roomach.
    Obsługa bardzo miła, i moglibyśmy tam zostać i gadać do jutra.

  • Escape room The Ring

    The Ring
    Maze Kraków
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    "Zamknij drzwi, bo się boję..."

    23.09.2019 | data wizyty: 21.09.2019

    Pokój od wejścia trzyma w napięciu. Po obejrzeniu filmu zaczyna się zabawa - jest ciemno, a świeczuszki nie dają zbyt wiele światła.
    Zagadki są dość logiczne, utrzymane w horrorowym klimacie. Marny koniec zbliża się coraz bardziej. Kilka rzeczy opartych na spostrzegawczości - jak nie znajdziesz to nie przejdziesz - ale nie jest specjalnie trudny.
    Obsługa jest miła, sympatyczna i potrafi wprowadzić w klimat.
    Must see dla fanów horrorów, no i nie można bać się ciemności.

    Odpowiedź Maze Kraków

    Bardzo dziękujemy za opinię! Czujemy się docenieni. Zapraszamy serdecznie do naszych innych pokoi! :)

  • Escape room Krakowska Bestia

    Krakowska Bestia
    Combinator Kraków
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    Stary ale bardzo jary

    17.09.2019 | data wizyty: 15.09.2019

    Pokój wybrałem jako wysoko oceniany, o niskim poziomie trudności - celem było wprowadzenie nowej osoby w klimat ER. W tej roli Bestia spisała się znakomicie! Pokój ma już swoje lata, jest lekko nadgryziony zębem czasu - ale w końcu znajdujemy się w dawnym Krakowie i odrobina zniszczeń nie uwiera.
    Zagadki są ciekawe i zróżnicowane, finisz trzyma w napięciu i wymaga nie lada odwagi. Dość sporo kłódek, ale rozwiązania do nich pasują.

    Otwarcie przyznam, że nowemu pokojowi nie wystawiłbym takiej oceny, ale Bestia jest jednym z najstarszych pokojów w Krakowie i kto nie był ten wiele traci. Sędziwy wiek nie powinien przekładać się na niższą ocenę, pomimo tego, że inne pokoje mają więcej wodotrysków, podłogę w lepszym stanie czy mniej kłódek.

    Na szczególny plus zasługuje obsługa - wprowadzenie przekazane bez zająknięcia, nie czytane z kartki, z uśmiechem i klimatem. Do tego bardzo miła rozmowa na końcu. Chce się wracać!

  • Escape room Starożytna świątyna - Wynalazek z przeszłości

    Starożytna świątyna - Wynalazek z przeszłości
    Secreto
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    Jeden z lepszych pokoików w Krakowie

    21.07.2019 | data wizyty: 20.07.2019

    Jeden z najlepszych - jeśli nie najlepszy - pokój w Krakowie!
    Pełen zawijasów, mieszania klimatów (ale w ten przyjemny, przemyślany sposób). Odrobinka szukania (idealnie mało!), zagadek sporo.
    Trudność zagadek dość niska, ale absolutnie nie jest to wada - kolejne elementy dają poczucie frajdy, która aż do samego końca nie odpuszcza, a jest ich na tyle dużo, że nie ma poczucia banalnego przejścia. Zagadki kolorowe, błyszczące, wyraźnie zaznaczone.
    Obsługa miła, do pogadania, chce się wracać!

  • Escape room Sekretny Gabinet Al'a Capone

    Sekretny Gabinet Al'a Capone
    SCARY HOSTEL KRAKÓW
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    Solidny, choć lekko wytarty

    08.05.2019 | data wizyty: 04.05.2019

    Solidny, fajnie zrobiony pokój. Zagadki logicznie powiązane w całość, choć zdarzają się niepotrzebne przestoje (związane z szukajkami, lub elementem, na którego rozwiązanie trzeba czekać aż pod koniec gry) W pokoju panuje lekki półmrok, co utrudnia rozwiązywanie niektórych łamigłówek. Do tego klimatyczna muzyka, tykająca bomba i gość, którego nie można nawet obrócić, żeby nie patrzył i nie oceniał każdego naszego ruchu.
    Troszkę też zgubiło nas doświdczenie - oczekiwaliśmy, że jeden z elementów sam się ruszy, a jego trzeba było poruszyć - ot taka pułapka na rutynowe myślenie!

  • Escape room Statek Piratów

    Statek Piratów
    Combinator Kraków
    Kraków

    Wiarygodna opinia

    Zdecydowanie jeden z najlepszych pokoi w Krakowie

    08.05.2019 | data wizyty: 04.05.2019

    Zdecydowanie jeden z najlepszych pokoi w Krakowie. Od początku pokazany i utrzymany klimat statku. Zagadki również takie, których można by się spodziewać właśnie tam - logiczne, spójne i w całości powiązane z klimatem. Nawet czapki można po drodze wziąć i je założyć, co dodaje tylko radości.
    Jedyny zgrzyt to zagadka z procą - po trzech trafieniach w cel daliśmy sobie spokój i zmarnowaliśmy kupę czasu szukając innego rozwiązania. Okazało się jednak, że trafiać trzeba "do skutku". Ze wszystkich innych pokoi odwiedzonych tego dnia ten podobał nam się najbardziej, stąd zasłużona dycha!

Zobacz więcej opinii: 1 2 3