JediPrzemo
  • Escape room Z archiwum X

    Z archiwum X
    45 minut
    Lublin

    Nadal wierzę!

    15.10.2018 | data wizyty: 13.10.2018

    Na początku zaznaczę, że faktycznie pokój jest trudny i warto wybrać się tam w niemniej niż trzy osoby, ponieważ część łamigłówek wymaga kooperacji. Zagadek jest całkiem sporo, ale praktycznie wszystkie polegają na zdobyciu elementów szyfrów do kłódek. Sam pokój nie jest specjalnie bogato urządzony, ale to nawet dobrze, ponieważ unikamy w ten sposób zbyt dużej liczby rozpraszaczy. Fani serialu X-Files odnajdą tu całą masę nawiązań, a jedna zagadka wprost premiuje jego znajomość. Udało nam się wyjść praktycznie na styk, a i tak potrzebowaliśmy kilku podpowiedzi. Obsługa sympatyczna i chętna do pomocy, ale tez nienarzucająca się. Dla fanów serialu punkt obowiązkowy!

  • Escape room Skarb Czarnobrodego

    Skarb Czarnobrodego
    Time 4 Secrets
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Wszystkie ręce na pokład!

    10.06.2018 | data wizyty: 20.05.2018

    Pokój wybraliśmy ze względu na piracką tematykę i pod tym względem nie byliśmy rozczarowani! Wystrój jest bardzo klimatyczny, a ilość dekoracji i ich wykonanie naprawdę robiły wrażenie! Jedyny zarzut jaki mam co do samej scenografii to straszna ciemność, która bardzo utrudniała rozwiązywanie zagadek. Rozumiem, że ma to duże znaczenie dla klimatu, a dołączone lampy pomagają, ale miejscami można odnieść wrażenie, że utrudnienia są za duże.

    Same zagadki bardzo mi się podobały, faktycznie nie było żadnych kłódek i zamków szyfrowych, aczkolwiek ciężko niektóre z nich nazwać intuicyjnymi, zwłaszcza jeśli wymagają znalezienia konkretnych rzeczy na niezbyt oczywistych rzeczach. Trochę też dziwne wydało mi się przeniesienie jednej zagadki z Harry'ego Pottera niemal 1:1. Może to kwestia zmęczenia dwoma dniami konwentu, ale potrzebowaliśmy sporej liczby podpowiedzi, ponieważ opuściliśmy, lub nie zauważyliśmy niektórych wskazówek.

    Pomimo tych trudności to zdecydowanie polecam pokój! Jest klimat, są nieszablonowe zagadki i jest też skarb! Dla graczy, którzy już mają za sobą kilka ER ten jest punktem obowiązkowym w Poznaniu!

  • Escape room Piramida

    Piramida
    Dom Zagadek
    Warszawa

    Bardzo ciekawy

    28.04.2018 | data wizyty: 28.04.2018

    W Piramidzie byliśmy w 4 osoby i myślę, że jest to maksymalna liczba ludzi z jakimi będziecie się dobrze bawić.
    Sam pokój jest bardzo klimatyczny- stylizowany na starożytny Egipt jest wypełniony hieroglifami, płaskorzeźbami i naczyniami, które do siebie pasują.

    Zagadek jest całkiem sporo, ale nie nazwałbym ich trudnymi. Mieliśmy większy problem z jedną, ale dotyczyło to bardziej kwestii technicznej niż samej łamigłówki. Dodatkowo, zagadki bardzo urozmaicone ponieważ dotyczą spostrzegawczości, zręczności, logiki, a nawet poprawnego liczenia.

    W pokoju znajdziecie sporo kłódek, ale cała oprawa techniczno-wizualna do zdobycia szyfrów i posuwania gry dalej robi ogromne wrażenie! W ER bardzo cenię używanie elektroniki do otwierania przejść, czy też wywoływania efektów i tu znajdziecie tego bardzo dużo, a w dodatku wszystko bardzo dobrze trzyma się całego klimatu!

    Obsługa miła, wszystko sprawnie nam wytłumaczono, aczkolwiek trochę zabrakło mi możliwości poproszenia samemu o pomoc. Dostaliśmy jedną wskazówkę, która tylko potwierdziła, że wszystko robimy dobrze, ale zwyczajnie coś nie zaskoczyło w zagadce, także nie mieliśmy potrzeby wołania o pomoc.

    Z pokoju wyszliśmy prawie 11 minut przed czasem, a w grupie były osoby mające na koncie od 1 do 7 ER. Dla mnie jest to jeden z lepszych pokojów w jakich byłem! Podsumowując: polecam!

  • Escape room Agencja Detektywistyczna

    Agencja Detektywistyczna
    Escape Quest Warsaw
    Warszawa

    Ciekawy

    13.04.2018 | data wizyty: 05.04.2018

    W pokoju byliśmy w dwie osoby i myślę, że jest to optymalna liczba. Widać, że robiły go osoby, które chciały zrobić coś nieszablonowego, więc znajdziecie tu dwie tylko dwie kłódki orwz całą masę nieszablonowych zagadek i kryjówek. Parę razy utknęliśmy, w tym na samym początku przez co odnieśliśmy wrażenie, że do niektórych łamigłówek nie prowadzi bezpośrednia droga, tylko trzeba na nie wpaść podczas bardzo dokładnego przeszukiwania. Jeden element pod koniec wydał mi się niebezpieczny, choć jego użycie do zagadki na plus- na miejscu obsługi od razu po odkryciu go bym ostrzegał. Pokój ma klimat i zawiera sporo rozpraszaczy. Może to przez gorszy dzień, ale przez ilość napotkanych trudności nie nazwałbym go łatwym. Obsługa bardzo miła i chętna do pomocy- nie popędza, wyjaśnia, a po wszystkim jeszcze chwilkę pogada. Polecam!

  • Escape room Morderstwo w barze

    Morderstwo w barze
    New World 22
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    Morderstwo bez morderstwa

    15.03.2018 | data wizyty: 15.03.2018

    Zacznę od tego, że byliśmy w dwie osoby i pokój bardzo nam się spodobał. Lubię zagadki, które nie sprowadzają się do zdobywania szyfrów do niezliczonych kłódek, ponieważ odnoszę wtedy wrażenie, że twórcy bardziej się starają postawić na klimat i oryginalność niż na logikę i obliczenia. W tym pokoju nie znajdziecie ani jednej kłódki, a sposób zdobycia tych nielicznych szyfrów potrzebnych do posunięcia się dalej został bardzo ciekawie wymyślony. Poważnie utknęliśmy przy jednej zagadce, ponieważ zmylił nas jeden element (źle odczytaliśmy zawarta w nim informację przez nadmiar elementów- twórcy chyba wiedza o co chodzi), a dalej już poszło niemal jak po sznurku, choć zagadkę rozwiązaliśmy dosłownie w ostatnich sekundach!

    Pokój jest urządzony bardzo dobrze i jest jednym z najbardziej klimatycznych w jakich byłem. Wielki plus za wykonanie i sprytne mechanizmy kierujące nas dalej.

    Mam tylko jedno zastrzeżenie- w ciągu całego "śledztwa" dostajemy tylko dwie poszlaki wskazujące, kto był mordercą w tym jedną na dosłownie samym końcu. Miałem przez to wrażenie, że moim zadaniem jest bardziej spenetrowanie całego pomieszczenia niż odkrycie sprawcy. Przydałoby się po drodze kilka tropów bardziej obciążających pozostałe postaci, żeby wzbudzić więcej wątpliwości. Ciężko mi to nazwać dużą wadą bo bawiłem się doskonale, choć na koniec pozostaje lekki niedosyt, ale to chyba dobrze, że ma się ochotę na więcej! Polecam!

  • Escape room Sherlocked

    Sherlocked
    Escape Plan
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    Porządny pokój

    03.03.2018 | data wizyty: 03.03.2018

    Zacznijmy od tego, że sam pokój poza paroma akcentami (skrzypce, czapka, lupa) nie ma wiele klimatu Sherlocka Holmesa, ale w żaden sposób to nie przeszkadza w zabawie! Zagadki są liniowe- każda prowadzi do kolejnej, ale przy tym nie są banalne i z przyjemnością się je rozwiązuje. Parę razy zdarzyło nam się utknąć, ale wynikało to głównie z naszego przeoczenia, więc jeśli na spokojnie wszystko sprawdzicie i wszystkiemu się przyjrzycie to nie powinniście mieć problemu z tym pokojem. Nastawcie się na dużo kłódek i szyfrów. Widać, że pokój jest nastawiony bardziej na same zagadki niż na klimat i historię, ale może z biegiem czasu uda się go trochę bardziej wzbogacić. Niestety naszej dwójce nie udało się go ukończyć, zabrakło nam dosłownie paru minut na ostatnią zagadkę, więc pozostał pewien niedosyt... Myślę, że więcej niż trzem osobom może być już trochę ciasno. Obsługa bardzo miła- trafiliśmy na dwóch panów chętnych do pomocy i zaangażowanych i za to duży plus. Ogólnie polecam!

  • Escape room Skarbiec

    Skarbiec
    LetMeOut
    Lublin

    Wiarygodna opinia

    Trudny początek i droga do sukcesu

    05.11.2017 | data wizyty: 04.11.2017

    "Skarbiec" to pokój składający się z jednego pomieszczenia wypełnionego kłódkami. Na samym początku myśleliśmy, że jesteśmy jakimiś idiotami, ponieważ mimo wyraźnej wskazówki nie wiedzieliśmy co mamy zrobić, rozwiązanie po podpowiedzi odkryliśmy w zasadzie przypadkowo, tylko po to żeby utknąć od razu przy kolejnej zagadce, ale to już całkiem z winy naszego przeoczenia. Po tych dwóch przeszkodach poszło jak po maśle: zagadki są sprytne, nie tak oczywiste i wymagają spostrzegawczości, a przy tym zapewniają dużo satysfakcji z rozwiązania. Pokój jest klimatyczny: elementy do siebie pasują, w tle leci nienachalna muzyka, a samo pomieszczenie jest dobrze dobrane do tematu. Pomimo nastraszenia nas, że jest to najtrudniejszy pokój udało nam się wyjść 5,5 minuty przed czasem, ale zdaje się, że po prostu całkiem się rozkręciliśmy i wiedzieliśmy intuicyjnie co robić. Polecam!

  • Escape room Włam stulecia

    Włam stulecia
    Escape Room BANK
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    Mieszane uczucia

    13.08.2017 | data wizyty: 13.08.2017

    Z jednej strony bardzo fajny pomysł wykorzystania miejsca dawnego banku do włamania się do skarbca, ale z drugiej strony trochę rzeczy mnie zawiodło. Ogromne przestrzenie sprawiały wrażenie niewykorzystanych i wydawały się puste, przydałoby się chociaż jakieś biurko dla strażnika... Jesteśmy początkujący, więc parę rzeczy nam umknęło, ale zagadki też do najprostszych nie należały, zwłaszcza, że do jednej z nich potrzeba co najmniej 3 osób żeby ją komfortowo rozwiązać. Gdybyśmy sami nie zagadali to z pokoju wyszlibyśmy w zasadzie bez słowa i tak samo nikt nas nawet nie pożegnał, nie zachęcił do innych ER... Dzień wcześniej byliśmy pierwszy raz w ogóle w ER w World Escape i gdybyśmy odwrócili kolejność wizyt, to chyba nie poczulibyśmy się specjalnie zachęceni do spędzania w ten sposób wolnego czasu... Pomysł super, ale mam wrażenie, że trochę nieprzemyślany, nie wybierajcie się w mniej niż 3 osoby.

  • Escape room Tajne Bractwo (Novus ordo mundi)

    Tajne Bractwo (Novus ordo mundi)
    World Escape
    Warszawa

    Niewidzialne bractwo

    13.08.2017 | data wizyty: 12.08.2017

    To był nasz pierwszy EP, więc opinia może być trochę niemiarodajna, ale nasze wrażenia jak najbardziej pozytywne! Obsługa jest bardzo miła, wystrój bardzo klimatyczny, a efekty specjalne związane z odkrywaniem nowych pomieszczeń i zagadkami robią wrażenie! Mimo wszystko trochę zabrakło mi tutaj samej historii, ponieważ niby odkrywamy szczegóły tajnego bractwa, ale w zasadzie niewiele się o nim dowiadujemy... Jednak przy goniącym czasie i trudności zagadek ciężko się nad tym zastanawiać, zatem to wrażenia już po ucieczce (niestety potrzebowaliśmy dodatkowych 10 minut), zatem jest to czynnik, którego się nie widzi w trakcie samej gry. Na pewno odwiedzimy jeszcze Pandemię, polecam!

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 4 5