JediPrzemo
  • Escape room P@ssWord

    P@ssWord
    Dom Zagadek
    Warszawa

    Kolorowy zawrót głowy

    12.02.2020 | data wizyty: 13.01.2020

    Ostatnim pokojem tego dnia w Domu Zagadek był PassWord w specjalnej-świątecznej wersji. Podobnie, jak w przypadku Pegazusa, wystrój kolorowy i klimatyczny, ale przydałoby się miejscami jego odświeżenie. Świąteczne dodatki ciekawie urozmaiciły zagadki i choć niektóre były wprowadzone trochę na siłę, to jednak stanowiły ciekawy pomysł.

    Zagadki bywaja bardzo abstrakcyjne. W pokoju znajdziemy kilka kłódek, ale czeka nas sporo przeszukiwania, więc uzbrójcie się w cierpliwośc i spostrzegawczość. Myślę, że trzy osoby to optymalny skład, ponieważ zagadki nie są aż tak trudne. Dla nas to był jednak trzeci pokój z rzędu i odczuliśmy już pewne zmęczenie, co przełożyło się na wyjście na styk z kilkoma podpowiedziami.

    Obsługa po wszystkim znalazła sporo czasu, żeby porozmawiać o zagadkach i pokojach.

  • Escape room Pegazus

    Pegazus
    Dom Zagadek
    Warszawa

    Your princess is in another castle

    12.02.2020 | data wizyty: 13.01.2020

    Pegazus był drugim pokojem, jaki odwiedziliśmy tego dnia w Domu Zagadek. Wystrój jest bardzo, ale to bardzo klimatyczny i fani retro-gier na pewno będą bardzo zadowoleni. Miejscami jedynie widać był zużycie niektórych elementów, a część zagadek dała się rozwiazać dzięki śladom poprzednich grup, ale to były naprawdę detale.

    Zagadki bardzo różnorodne- matematyka, spostrzegawczość, zręczność, logika i kilka kłódek. Każdy znajdzie tu cos dla siebie. Warto wspomnieć, że łamigłówek jest naprawdę dużo i dobrze się wybrać do tego ER w minimum 3 osoby. My byliśmy w dwie i wyszliśmy po czasie mimo kilku podpowiedzi.

    Obsługa była pomocna i gdy tego potrzebowaliśmy starała się nakierowywać nas na rozwiazanie nie zdradzając za dużo.

  • Escape room Polana

    Polana
    Dom Zagadek
    Warszawa

    Gdzie to serce?

    12.02.2020 | data wizyty: 13.01.2020

    Polana to był nasz pierwszy pokój w Domu Zagadek i musze przyznać, że miałem początkowo dośc mieszane uczucia. Wystrój jest dość skromny, a niezagospodarowana przestrzeń aż krzyczy, żeby cos tam jeszcze postawić. Po wszystkim dowiedzieliśmy się, że to ze względów ppoż, co trochę tłumaczy sytuację, ale nadal uważam, że dałoby się wzbogacić pokój w bezpieczny sposób. Całość jednak wyszła dość porządnie, a klimat lasu dało się poczuć, więc nie było tak źle.

    Zagadki to przede wszystkim kłódki, do których szukamy szyfrów, ale znalazło się też troche spostrzegawczości, matematyki, logiki i szczypty elektronicznych bajerów. Pomocy potrzebowaliśmy głównie po to, żeby się dowiedzieć, że niektóre rzeczy robiliśmy po prostu zbyt delikatnie. Z pokoju wyszliśmy kilka minut przed czasem będąc tam w dwie osoby.

    Sympatyczna obsługa znalazła po wszystkim czas, żeby zebrac uwagi i przedyskutować zagadki.

  • Escape room Wehikuł Czasu

    Wehikuł Czasu
    Room Escape
    Warszawa

    Podróż w czasie bez wehikułu?

    05.01.2020 | data wizyty: 03.01.2020

    Wehikuł czasu był drugim ER odwiedzonym tego dnia na Inżynierskiej i muszę przyznać, ze nie wywarł na mnie tak dobrego wrażenia, jak Muzeum. Od razu widać, że jest to jeden ze starszych pokojów i parę elementów wystroju można ulepszyć lub chociaż odświeżyć, ponieważ ślady zużycia był widoczne w niektórych elementach. Bardzo też kontrastowała ascetyczność pewnych miejsc w porównaniu z bogactwem innych. Mechanicznie wszystko sprawnie działało, a sam pomysł na wygląd podróży w czasie jest bardzo sprytny.

    Zagadki może nie były bardziej urozmaicone niż w Muzeum, ale nadal sprawiały masę frajdy. Potrzebna nam będzie doskonała współpraca, spostrzegawczość i logiczne myślenie. Nie ma tu dużo elektroniki, ale twórcy postarali się, żeby kłódek też nie było za wiele. W 4 osoby bez żadnej podpowiedzi wyszliśmy jakieś 20 minut przed czasem.

  • Escape room Muzeum

    Muzeum
    Room Escape
    Warszawa

    Włam do muzeum

    05.01.2020 | data wizyty: 03.01.2020

    Zachęceni bardzo dobrymi pokojami na Marszałkowskiej postanowiliśmy sprawdzić inną lokalizacje tej firmy. Jeśli chodzi o wykonanie i klimat to pokój jest świetny! Faktycznie można się poczuć jakbyśmy byli w muzeum, lub zwiedzali jakąś prywatną kolekcję. Mechanicznie też wszystko sprawnie działało i nie mieliśmy żadnych problemów technicznych.

    Pokój wypełniono elektroniką, a największe wrażenie robi ostatnia zagadka, ale nie zabrakło również kilku kłódek, zręczności, spostrzegawczości, matematyki i odrobiny wiedzy ogólnej dotyczącej sztuki. W 4 osoby przez cały pokój szliśmy jak burza, ale w pewnym momencie zacięliśmy się na jednej zagadce, której przez 15 minut nie mogliśmy ruszyć. Ostatecznie okazała się dość prosta, tylko my nie wpadliśmy na jej rozwiązanie.

    Obsługa wywołała we mnie mieszane uczucia i dlatego obniżam ocenę o jeden punkt. Ja doskonale rozumiem ideę nie dawania wskazówek jeśli grupie dobrze idzie żeby za wcześnie nie wyszła, ale sytuacja w której przez 15 minut nie jesteśmy w stanie rozwiązać zagadki i pomimo naprawdę wielu próśb nie otrzymaliśmy żadnej podpowiedzi była zwyczajnie irytująca. Był nawet moment, w którym zastanawialiśmy nad wyjściem z pokoju żeby zobaczyć czy nic się nie stało, ale słysząc ruch za drzwiami uznaliśmy, że wszystko w porządku.

  • Escape room Abrakadabra!

    Abrakadabra!
    Wykluczone Escape Room
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    U iluzjonisty

    05.01.2020 | data wizyty: 30.12.2019

    Abrakadabra to pierwszy pokój tej firmy i to trochę widać. Pod względem klimatu nie można nic zarzucić jego wykonaniu: pokój wypełniono gadżetami związanymi z iluzjonistami, a po wejściu faktycznie możemy poczuć jakbyśmy byli w surrealistycznym śnie. Muzyka zdecydowanie robi robotę doskonale pasując do całego klimatu. Pewne aspekty mechaniczne wymagają jednak poprawek, ponieważ zdarzyło się, że słyszeliśmy gdzieś kliknięcie, ale nie mieliśmy pojęcia gdzie, więc parę minut straciliśmy na szukaniu czegoś, co powinno być oczywiste. Na szczęście obsługa zdaje sobie z tego sprawę i podjęła odpowiednie kroki.

    Zagadki są przeróżne: znajdziemy tu sporo elektroniki, ale również kilka kłódek, szyfrów oraz zadań wymagających spostrzegawczości i logiki. Kluczem jest dokładne przeszukanie pokoju, ponieważ bez niektórych wskazówek nie wpadniemy na część rozwiązań. Byliśmy w dwie osoby i myślę, ze optymalna liczba osób to trzy. Dzięki temu każdy będzie mógł czymś się zająć.

    Obsługa bardzo sympatyczna: dostawaliśmy potrzebne podpowiedzi, gdy ich potrzebowaliśmy, a po wszystkim (mimo później godziny) znalazło się jeszcze dużo czasu na rozmowę o pokoju. Jest to dość udany debiut i czekamy na więcej!

  • Escape room Spisek Kardynała

    Spisek Kardynała
    Room Escape
    Warszawa

    W komnatach Richelieu

    04.01.2020 | data wizyty: 27.12.2019

    Spisek Kardynała to pod względem klimatu najbardziej neutralny pokój na Marszałkowskiej. Pomimo kilku elementów wystroju nawiązujących do XVII-wiecznej Francji to nie czułem tu ducha Trzech Muszkieterów. Może przydałoby się więcej smaczków dla fanów trylogii Dumasa niż podpowiedzi od muszkieterów? Poza tym wystrój oceniam pozytywnie: widać, że przygotowany został przez profesjonalistów i nie miałem tu poczucia budżetowości.

    Zagadki oceniam na trudne. Pomimo braku kłódek i szyfrów nieraz potrzebowaliśmy podpowiedzi, ponieważ często nie wiedzieliśmy czego właściwie szukamy, albo skąd wziąć potrzebne informacje. Musze jednak przyznać, że bardzo podobało mi się wykonanie niektórych z nich, a zwłaszcza ich ścisłe powiązanie z tematyką pokoju. Byliśmy w 4 osoby, ale ciężko mi powiedzieć czy to odpowiednia liczba, ponieważ często czuliśmy się zagubieni. Jeśli macie ochotę na ciężkie wyzwanie to polecam!

  • Escape room Olimp

    Olimp
    Room Escape
    Warszawa

    Herosem być...

    04.01.2020 | data wizyty: 27.12.2019

    Nasz pierwszy ER firmy Room Escape pozostawił w nas dobre wspomnienia! Pokój okazał się dość klimatyczny i wszyscy fani mitologii greckiej poczują się w nim bardzo pewnie- zdecydowanie najwięcej przyjemności wyciągną z niego osoby, którym nieobce są boskie domeny. Troszkę zabrakło mi w nim więcej klimatu antycznej Grecji, ale to już czepialstwo z mojej strony. Wykonanie jest bardzo dobre, a jeden aspekt wprawił nas w prawdziwe zdumienie gdy zrozumieliśmy co właśnie się dzieje! Technicznie poprawiłbym tylko jedną rzecz, ale poza tym wszystko było sprawne!

    Twórcy starali się unikać kłódek stąd sporo zagadek będzie polegało na zbieraniu i dopasowywaniu elementów z całego pokoju. Nie zabraknie również łamigłówek zręcznościowych oraz wymagających spostrzegawczości. Znajdziemy tu sporo elektroniki, ale nie w takiej ilości jak np w Interactive. Potrzebowaliśmy jednej podpowiedzi, gdyż przegapiliśmy w ferworze jeden schowek. Byliśmy w 4 osoby i praktycznie każda miała coś do zrobienia, ale dla większej liczby zagadek może być trochę za mało.

  • Escape room Interactive 2.0

    Interactive 2.0
    Room Escape
    Warszawa

    Kosmiczna Flota Cię potrzebuje!

    04.01.2020 | data wizyty: 02.01.2020

    Pokój odmienny od pozostałych, ale ostatecznie okazał się jednym z lepszych w jakich byliśmy! Wystrój stara się wprowadzić nas klimatem w dowolną space operę, ale brakuje w nim czegoś charakterystycznego, co odróżniałoby go klimatem od innych "kosmicznych" pokojów. Nie sposób jednak nie docenić masy pracy włożonej w wykonanie i nawet jeśli nie poczujemy się jak pasażerowie statku kosmicznego, to na pewno też nie rozczarujemy się wystrojem.

    Pokój naszpikowano elektroniką i nie znajdziemy w nim ani jednej kłódki. Potrzebne nam za to będzie kilka szyfrów, spostrzegawczość, zręczność i trochę logiki. Potrzebowaliśmy dwóch podpowiedzi (nie zauważyliśmy jednego elementu, a z innym nigdy się nie spotkaliśmy). Pokój jest liniowy, ale w ogóle to nie przeszkadza. Myślę, że optymalna liczba osób to 3. W duecie może zabraknąć czasu na wszystko, a przy 4 ktoś będzie się nudzić.

    Obsługa bardzo sympatyczna: nie narzucano nam się z podpowiedziami dopóki faktycznie zaczęło już brakować czasu, a po wszystkim mogliśmy jeszcze chwilę porozmawiać i omówić zagadki.

  • Escape room Odyseja kosmiczna

    Odyseja kosmiczna
    Quest Hunt
    Warszawa

    Wiarygodna opinia

    Na statku kosmicznym

    03.12.2019 | data wizyty: 10.11.2019

    "Odysja kosmiczna" była naszym drugim pokojem tego dnia w QH i pozostawiła trochę lepsze wrażenia. Przede wszystkim główna część pokoju jest wykonana bardzo klimatycznie i faktycznie można się poczuć jak na statku kosmicznym. Efektu mogłaby dopełnić więcej prawdziwych ekranów z wyświetlanymi informacjami zamiast statycznych plastików z wygrawerowanymi napisami, ale i tak było dobrze! Gorzej było w [spojler], które wyglądały trochę jak zrobione na doczepkę. Przydałoby się też co jakiś czas poodkurzać, zwłaszcza w korytarzach, ponieważ przemieszczając się nimi zbiera sie sporo kurzu. Zdecydowanie nie jest to pokój dla kobiet w ciąży i osób mających problemy z kręgosłupem.

    Zagadki były w miarę różnorodne, choć dominowały szyfry. Było też sporo matematyki, ale jeśli ktoś zna kolejność działań to sobie poradzi. Kilka razy zdarzyło nam się zaciąć, ale tym razem obyło się bez podpowiedzi. Niestety, ponownie się okazało, że jedna zagadka nie została przygotowana i mieliśmy kłódkę, która niczego nie zamykała. Ostatecznie wyszliśmy 5 minut przed czasem.

    Obsługa zapracowana, po wszystkim wpadła do nas nie przerywając jedzenia i spytała tylko czy wszystko było jasne. Dopytaliśmy o jedną rzecz i wyszliśmy, ponieważ okazało się, że druga grupa również własnie rozwiązała wszystkie zagadki i nią też trzeba było się zająć. Wyszliśmy bez pożegnania i zachęty do odwiedzenia kolejnego pokoju. Może warto zatrudnić dodatkową osobę?

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 4 5