nikodem.wrobel

nikodem.wrobel

Trener Personalny

22 Odwiedzone

2 Planowane

Skaut

81 Punkty

50
81 pkt
100

Wszystkie opinie

Escape room Da Vinci
Da Vinci

Logika, logika, logika

29.10.2019 | data wizyty: 29.10.2019

Wiarygodna opinia

Zgodnie z tytułem, dużo większy nacisk jest na logiczne łamigłówki niż szukanie w stogu siana. Zdecydowanie jest to fajna inicjatywa, klimat jest bardzo zadbany, choć gdzieniegdzie brakuje dopieszczenia wystroju, który niemniej w kilku miejscach jest niespotykanie wysokiej jakości.
Rozwiązania zagadek są raczej oczywiste, tj. jak coś wydaje nam się rozwiązaniem, to zapewne nim jest. Wprowadzenie świetne, przez chwilę myśleliśmy, że narrator opowiada o czymś realnym :)

Polecam umysłom ścisłym, matematycznym, ale oczywiście nie tylko. Sporo zagadek, trochę techniki i manualnego liczenia, są też odniesienia w zagadkach do samego Leonarda.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Zodiak
Zodiak

Interesujące zwroty

23.07.2019 | data wizyty: 21.06.2019

Pokój jest dość mroczny i ciekawy, na początku klimat bardzo odczuwalny, jednak niektóre zagadki są wymyślone jakby na szybko i nie do końca przemyślane. Przynajmniej dwie da się obejść w dość prosty sposób - sprawdziłem osobiście :)
Od połowy fabularnie trochę nie trzyma się kupy - mimo kilku ciekawych pomysłów, jest to pokój niepowiązanych logicznie zagadek. Niemniej w Bielsku i tak jest w czołówce i generalnie polecam wpaść do jednego z tutejszych pokoi.

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 8/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Krwawy Baron
Krwawy Baron

Dużo serca w mechanicznym świecie

23.07.2019 | data wizyty: 23.07.2019

Wiarygodna opinia

Zdecydowanie jeden z lepszych pokoi, w jakich byliśmy. Poza jedną, drobną wpadką (naszą ;) ), wszystko udało się znaleźć i ogarnąć na logikę naszej ekipie - zwykle nie były to super trudne zagadki, ale bardzo wymyślne i złożone, więc mogą czasem zająć chwilę.
Na największą uwagę mimo wszystko zasługuje wystrój. Mało jest pokoi, które są wykonane z taką starannością, a jednocześnie przy odpowiednim skupieniu da się w miarę łatwo wyłapać, co bierze udział w zabawie, a co raczej jest dekoracją (co absolutnie nie oznacza, że od razu wszystko rzuca się w oczy, pokój na pewno nie jest łatwy).
Zdecydowanie polecam!

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Serce Grozy
Serce Grozy

Serce rozczarowania

03.06.2019 | data wizyty: 01.06.2019

Niestety, jak na nowy pokój, nie spodziewaliśmy się, że aż dwie (istotne) rzeczy mogą nie działać. Całkowicie wywarło to wpływ na grę oraz odbiór pokoju, który prezentuje się bardzo dobrze, przynajmniej na początku gry.
Fajnie się zapowiadało, ale się zepsuło, więc ocena musi być niska, bo specjalnie dojechaliśmy do B-B na tę zabawę. Jest to druga niezadowalająca przygoda w Escape House i raczej już nie będziemy odwiedzali tego miejsca.

Ocena ogólna: 3/10

Obsługa: 9/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Ucieczka z Czarnej Perły
Ucieczka z Czarnej Perły

Mała podróż w czasie

09.04.2019 | data wizyty: 06.04.2019

Dlaczego podróż w czasie? Pod względem jakości pokój przypomina te sprzed 5 lat. Mnóstwo kłódek plus kilka niespójności logicznych i chaotyczne wykonanie. Niestety, mimo dobrego pierwszego wrażenia (wystrój jest klimatyczny), im głębiej w las, tym więcej rozczarowań jakością zagadek. Niekonsekwentne oznakowania, niektóre zagadki bardziej 'na oko' niż do precyzyjnego rozwiązania - oczywiście nie chodzi o to, że trzeba było wykazać się spostrzegawczością, ale że przy pewnym ciągu logicznym trzeba było bez ostrzeżenia spojrzeć inaczej na element ciągu.
Potrzebowaliśmy dwóch podpowiedzi - jak się okazało, przy dwóch raczej niechlujnie przygotowanych elementach.
Na pierwszy pokój jeszcze znośne, bo ładne, ale przy n-tej wizycie odradzam.

Ocena ogólna: 6/10

Obsługa: 8/10

Klimat: 8/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Łowcy snów
Łowcy snów

Ciasno

06.04.2019 | data wizyty: 16.08.2018

Na tyle klaustrofobicznie, że pokój jakby jednoosobowy, bo osoby z tyłu nie bardzo mogą się wczuć. Potem już lepiej, ciekawe odniesienia, dużo sennego klimatu, da się przyjemnie, choć chwilami koszmarnie, spędzić czas.

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 9/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Peron 9 i 3/4
Peron 9 i 3/4

Oczarowani

18.02.2019 | data wizyty: 16.02.2019

Od pierwszej chwili widać bardzo dużo pracy włożonej w odwzorowanie klimatu magicznego świata Pani Rowling. Nawet dla umiarkowanego fana przyjemnie będzie się odnajdywało w tym świecie. Zagadki zmyślne i nowoczesne.

Przyczepić możemy się jedynie do jednego elementu, który z jedną znalezioną wskazówką wydawał się istotnym elementem i zabrał nam dużo czasu oraz uwagi, a ostatecznie okazało się, że nie brało to udziału w grze. Jednocześnie szkoda potencjału, elementu, jak i nerwów, spowodowanych frustracją braku rozwiązania zagadki, której tam nawet nie było (może zmiana kolejności pewnych wskazówek mniej by namieszała).

Ogólne wrażenie bardzo na plus, chociaż niektóre elementy wymagają odświeżenia.

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Doktor
Doktor

Doktor zmyłka

07.01.2019 | data wizyty: 06.01.2019

Wiarygodna opinia

Bardzo fajny pokój dla początkujących graczy, doświadczeni raczej mogą się sfrustrować. Fajne pomysły, ale jest kilka zmyłek, które mogą być zaskakujące dla graczy wielopokojowych (rzeczy, które są już pewnym standardem w ER, tutaj zostały złamane), ale raczej nie w pozytywny sposób. Kilka rzeczy wymaga odświeżenia, ale niemniej pokój pozostawia zdecydowanie pozytywne wrażenie, ponieważ w niektórych miejscach dało się dostrzec przyjemną dbałość o szczegóły.
Wprowadzenie w grę było ok, nawet udało się zaplastrować krwawiącego palca (uwaga na wredne drzewa przy furtce :P ), niemniej niedostępność opiekuna gry, gdy był wywoływany, obniża nieco ocenę obsługi - kwestia odległości między pokojami, nie samego gospodarza :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 8/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Łatwy

Escape room Joker
Joker

Joker czy poker?

05.01.2019 | data wizyty: 16.08.2018

Nie wiem, dlaczego reklamowane jest filmowym Jokerem, skoro w środku (poza kilkoma obrazkami) odniesienia są głównie do karcianego jokera. Kilka fajnych zagadek, kilka niespodzianek, kilka trochę naciąganych, ale wystrój pozostawiał sporo do życzenia.
No i tłumaczenie, że coś, co wygląda na efekt zużycia, jest ukrytą wskazówką, do nas zupełnie nie trafiło...

Ocena ogólna: 8/10

Obsługa: 8/10

Klimat: 7/10

Poziom trudności: Trudny

Escape room Ucieczka z więzienia
Ucieczka z więzienia

Udana ucieczka niejedno ma imię

05.01.2019 | data wizyty: 16.11.2018

Całkiem udana interaktywna inscenizacja ucieczki z więzienia. Można wejść drugi raz i wciąż mieć kilka nowych doświadczeń :)

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Średni

Pokaż następne