nikodem.wrobel
  • Escape room Da Vinci

    Da Vinci
    Key To Be Free
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Logika, logika, logika

    29.10.2019 | data wizyty: 29.10.2019

    Zgodnie z tytułem, dużo większy nacisk jest na logiczne łamigłówki niż szukanie w stogu siana. Zdecydowanie jest to fajna inicjatywa, klimat jest bardzo zadbany, choć gdzieniegdzie brakuje dopieszczenia wystroju, który niemniej w kilku miejscach jest niespotykanie wysokiej jakości.
    Rozwiązania zagadek są raczej oczywiste, tj. jak coś wydaje nam się rozwiązaniem, to zapewne nim jest. Wprowadzenie świetne, przez chwilę myśleliśmy, że narrator opowiada o czymś realnym :)

    Polecam umysłom ścisłym, matematycznym, ale oczywiście nie tylko. Sporo zagadek, trochę techniki i manualnego liczenia, są też odniesienia w zagadkach do samego Leonarda.

  • Escape room Zodiak

    Zodiak
    HURRY UP
    Bielsko-Biała

    Interesujące zwroty

    23.07.2019 | data wizyty: 21.06.2019

    Pokój jest dość mroczny i ciekawy, na początku klimat bardzo odczuwalny, jednak niektóre zagadki są wymyślone jakby na szybko i nie do końca przemyślane. Przynajmniej dwie da się obejść w dość prosty sposób - sprawdziłem osobiście :)
    Od połowy fabularnie trochę nie trzyma się kupy - mimo kilku ciekawych pomysłów, jest to pokój niepowiązanych logicznie zagadek. Niemniej w Bielsku i tak jest w czołówce i generalnie polecam wpaść do jednego z tutejszych pokoi.

  • Escape room Krwawy Baron

    Krwawy Baron
    Time 4 Secrets
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Dużo serca w mechanicznym świecie

    23.07.2019 | data wizyty: 23.07.2019

    Zdecydowanie jeden z lepszych pokoi, w jakich byliśmy. Poza jedną, drobną wpadką (naszą ;) ), wszystko udało się znaleźć i ogarnąć na logikę naszej ekipie - zwykle nie były to super trudne zagadki, ale bardzo wymyślne i złożone, więc mogą czasem zająć chwilę.
    Na największą uwagę mimo wszystko zasługuje wystrój. Mało jest pokoi, które są wykonane z taką starannością, a jednocześnie przy odpowiednim skupieniu da się w miarę łatwo wyłapać, co bierze udział w zabawie, a co raczej jest dekoracją (co absolutnie nie oznacza, że od razu wszystko rzuca się w oczy, pokój na pewno nie jest łatwy).
    Zdecydowanie polecam!

  • Escape room Serce Grozy

    Serce Grozy
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Serce rozczarowania

    03.06.2019 | data wizyty: 01.06.2019

    Niestety, jak na nowy pokój, nie spodziewaliśmy się, że aż dwie (istotne) rzeczy mogą nie działać. Całkowicie wywarło to wpływ na grę oraz odbiór pokoju, który prezentuje się bardzo dobrze, przynajmniej na początku gry.
    Fajnie się zapowiadało, ale się zepsuło, więc ocena musi być niska, bo specjalnie dojechaliśmy do B-B na tę zabawę. Jest to druga niezadowalająca przygoda w Escape House i raczej już nie będziemy odwiedzali tego miejsca.

  • Escape room Ucieczka z Czarnej Perły

    Ucieczka z Czarnej Perły
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Mała podróż w czasie

    09.04.2019 | data wizyty: 06.04.2019

    Dlaczego podróż w czasie? Pod względem jakości pokój przypomina te sprzed 5 lat. Mnóstwo kłódek plus kilka niespójności logicznych i chaotyczne wykonanie. Niestety, mimo dobrego pierwszego wrażenia (wystrój jest klimatyczny), im głębiej w las, tym więcej rozczarowań jakością zagadek. Niekonsekwentne oznakowania, niektóre zagadki bardziej 'na oko' niż do precyzyjnego rozwiązania - oczywiście nie chodzi o to, że trzeba było wykazać się spostrzegawczością, ale że przy pewnym ciągu logicznym trzeba było bez ostrzeżenia spojrzeć inaczej na element ciągu.
    Potrzebowaliśmy dwóch podpowiedzi - jak się okazało, przy dwóch raczej niechlujnie przygotowanych elementach.
    Na pierwszy pokój jeszcze znośne, bo ładne, ale przy n-tej wizycie odradzam.

  • Escape room Łowcy snów

    Łowcy snów
    HURRY UP
    Bielsko-Biała

    Ciasno

    06.04.2019 | data wizyty: 16.08.2018

    Na tyle klaustrofobicznie, że pokój jakby jednoosobowy, bo osoby z tyłu nie bardzo mogą się wczuć. Potem już lepiej, ciekawe odniesienia, dużo sennego klimatu, da się przyjemnie, choć chwilami koszmarnie, spędzić czas.

  • Escape room Peron 9 i 3/4

    Peron 9 i 3/4
    Trap Jungle
    Wrocław

    Oczarowani

    18.02.2019 | data wizyty: 16.02.2019

    Od pierwszej chwili widać bardzo dużo pracy włożonej w odwzorowanie klimatu magicznego świata Pani Rowling. Nawet dla umiarkowanego fana przyjemnie będzie się odnajdywało w tym świecie. Zagadki zmyślne i nowoczesne.

    Przyczepić możemy się jedynie do jednego elementu, który z jedną znalezioną wskazówką wydawał się istotnym elementem i zabrał nam dużo czasu oraz uwagi, a ostatecznie okazało się, że nie brało to udziału w grze. Jednocześnie szkoda potencjału, elementu, jak i nerwów, spowodowanych frustracją braku rozwiązania zagadki, której tam nawet nie było (może zmiana kolejności pewnych wskazówek mniej by namieszała).

    Ogólne wrażenie bardzo na plus, chociaż niektóre elementy wymagają odświeżenia.

  • Escape room Doktor

    Doktor
    Black Box
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Doktor zmyłka

    07.01.2019 | data wizyty: 06.01.2019

    Bardzo fajny pokój dla początkujących graczy, doświadczeni raczej mogą się sfrustrować. Fajne pomysły, ale jest kilka zmyłek, które mogą być zaskakujące dla graczy wielopokojowych (rzeczy, które są już pewnym standardem w ER, tutaj zostały złamane), ale raczej nie w pozytywny sposób. Kilka rzeczy wymaga odświeżenia, ale niemniej pokój pozostawia zdecydowanie pozytywne wrażenie, ponieważ w niektórych miejscach dało się dostrzec przyjemną dbałość o szczegóły.
    Wprowadzenie w grę było ok, nawet udało się zaplastrować krwawiącego palca (uwaga na wredne drzewa przy furtce :P ), niemniej niedostępność opiekuna gry, gdy był wywoływany, obniża nieco ocenę obsługi - kwestia odległości między pokojami, nie samego gospodarza :)

  • Escape room Joker

    Joker
    HURRY UP
    Bielsko-Biała

    Joker czy poker?

    05.01.2019 | data wizyty: 16.08.2018

    Nie wiem, dlaczego reklamowane jest filmowym Jokerem, skoro w środku (poza kilkoma obrazkami) odniesienia są głównie do karcianego jokera. Kilka fajnych zagadek, kilka niespodzianek, kilka trochę naciąganych, ale wystrój pozostawiał sporo do życzenia.
    No i tłumaczenie, że coś, co wygląda na efekt zużycia, jest ukrytą wskazówką, do nas zupełnie nie trafiło...

  • Escape room Ucieczka z więzienia

    Ucieczka z więzienia
    Questrooms
    Gdańsk

    Udana ucieczka niejedno ma imię

    05.01.2019 | data wizyty: 16.11.2018

    Całkiem udana interaktywna inscenizacja ucieczki z więzienia. Można wejść drugi raz i wciąż mieć kilka nowych doświadczeń :)

Zobacz więcej opinii: 1 2