lukwych l.
  • Escape room Krypta

    Krypta
    Brain Code - Secret Room
    Wrocław

    Akt III (nie)Wielki Finał

    07.10.2019 | data wizyty: 15.07.2019

    BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Krypta to koniec wieńczący dzieło, ale nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu. Wystrój pokoju jest bogaty, ale w porównaniu z poprzednimi jest słabiej. Fabuła spina się ciekawie, zakończenie jest fajne, ale po świetnym początku w Underworld mieliśmy poczucie, że finał był za krótki. Zagadki też jakby mniej ciekawe, choć tu współpraca lub zręcznosć są najbardziej potrzebne. Duży plus za klimatyczne dopracowanie - tu każda łamigłówka miała dla nas 100% uzasadnienia i umocowania w temacie. Obsługa jak wcześniej bez zarzutu, choć jej pomoc nie była przez nas testowana. Generalnie sama Krypta ciekawa, choć prosta i krótka w porównaniu do reszty. W oderwaniu od historii to bardzo dobry pokój w kategorii lżejszy plus który oceniam na 8/10. Patrząc jednak na całość, to pomimo nierównego poziomu Pogrzebu i krótszej i prostszej Krypty kompletna Trylogia dostaje ode mnie 10/10 za spójną fabułę, długość i niepowtarzalność rozgrywki i polecam taką wersję każdemu hardcorowemu miłośnikowi ucieczek.

  • Escape room Pogrzeb Arystokraty

    Pogrzeb Arystokraty
    Brain Code - Secret Room
    Wrocław

    Akt II - karuzela emocji

    07.10.2019 | data wizyty: 15.07.2019

    BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Pogrzeb to środek przygody i naszym zdaniem najmniej wyrównana część. Wystrój pokoju jest bardzo przyjemny, stonowany i dopracowany. Wykorzystanie przestrzeni level master. Do tego spójna fabuła i elementy zaskoczeń w stylu - a to o to chodziło we wprowadzeniu. Zagadki zróżnicowane i logiczne, ponownie wymagające współpracy. Niestety tu spory minus za zagadkę zręcznościową, która nie tylko angażuje na dłuższy czas, ale poprzez złą komunikację z użytkownikami pozostawia wątpliwości co do prawidłowego i skutecznego rozwiązania i dodatkowo wydaje się zupełnie nieklimatyczna. Zgodnie stwierdziliśmy, że w naszym przypadku właśnie ta zagadka zepsuła świetne wrażenie codocałej Trylogii. Obsługa nadal spoko (pozwoliła na krótką przerwę na siusiu, która pomogła w jednej z zagadek). Co do oceny całej Trylogii - przeczytacie ją w recenzji Krypty, sam Pogrzeb miał wzloty (pozycja bezpieczna) i upadki (niedosłownie - zręcznościowa) i spodobał się nam średnio. Gdybyśmy na nim kończyli ocena byłaby gorsza, ale fajne połączenie z Kryptą ją podniosło.

  • Escape room Underworld

    Underworld
    Brain Code - Secret Room
    Wrocław

    Akt I - wspaniały początek

    07.10.2019 | data wizyty: 15.07.2019

    BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Przygoda zaczyna się od Underworld (choć klimat buduje nawet poczekalnia) i przyznam, że jest to początek zacny. Wystrój pokoju zachwyca jednocześnie rozmachem i dbałością o szczegóły. Co ciekawe nie ma tu praktycznie zmyłek i zapychaczy, a mimo tego nie jest pusto. Do tego ciekawe wprowadzenie, fajnie poprowadzona fabuła i zakończenie bedące jednocześnie preludium do kolejnego pokoju. Zagadki to kolejny mocny punkt, jest ich sporo, są różnorodne, nietypowe i logiczne. Konieczność współpracy powoduje, że ma znaczenie w ile osób przyjdziemy. Jedna z zagadek dla mnie niejednoznaczna i to na dwa sposoby (ale metodą prób i błędów da radę przejść). Obsługa profesjonalna (momentami do bólu :) i gadatliwa, choć podpowiedzi musieliśmy wyciągnąć na siłę. Co do oceny całej Trylogii - przeczytacie ją w recenzji Krypty, natomiast sam Underworld spodobał nam się bardzo (najbardziej z całej trójki) i nawet jak na poziom Wrocławia jest to pokój wybitny. Polecam!!!

  • Escape room Stranger Room

    Stranger Room
    In&Out
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Solidny

    05.10.2019 | data wizyty: 14.07.2019

    Pokoje nawiązujące do konkretnych elementów popultury jak filmy czy seriale mają dwa razy trudniej, bo nie tylko powinny być bardzo dobrymi pokojami, ale poprzez nawiązania i"smaczki" muszą spełnić oczekiwania i wymogi fanów. Dlatego też zawsze doceniamy odejście od generycznych tematów. Stranger Room to doskonały przykład pokoju, który próbuje połączyć jedno z drugim i w obu kwestiach troszkę zabrakło do perfekcji. Klimat lat osiemdziesiątych i sporo serialowych wrzutek to troszkę za mało, aby poczuć się jak grupka dzieciaków szukająca kolegi mierząc się z nieznanym, choć doceniamy starania. Jednocześnie odniosłem wrażenie, że do wystroju z topowych pokoi zabrakło jedynie budżetu, bo ogólny zamysł wydawał się słuszny. Zagadki są bardzo ciekawe, inne od zazwyczaj spotykanych w ER i jednyny mój zarzut, to kiepskie (dla mnie mylące) oznaczenie. Obsługa bez zarzutu, choć nie miała okazji się wykazać. Generalnie Stranger to solidna pozycja i dla fanów serialu zdecydowanie warta odwiedzenia.

  • Escape room Midnight Killer MK II

    Midnight Killer MK II
    Piwnica Quest
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Pokój Legenda

    05.10.2019 | data wizyty: 14.07.2019

    Wizyta w legendarnym Midnight Killerze to obowiązek każdego wielbiciela ER, dlatego też to od tego pokoju zaczęliśmy rezerwowanie i planowanie wyjazdu do Wrocławia. Wystrój pokoju dopracowany jest w najmniejszych szczegółach, a jednocześnie nie ma tu przerostu formy nad treścią. Klimat budują zarówno ciekawie poprowadzona fabuła, jak i świetnie wkomponowane zagadki. Otoczenie reaguje na nasze poczynania co zwiększa immersję i pozwala zapomnieć, że to tylko zabawa. Same łamigłówki są nieliniowe oraz mega klimatyczne. Obsługa choć na początku nie sprawiła dobrego wrażenia okazała się przesympatyczna, ciekawie wprowadziła i świetnie podpowiadała. Generalnie jak na pokój który ma już parę lat i sporą liczbę odwiedzin to po prostu WOW. Polecam!!!

  • Escape room Noc żywych trupów

    Noc żywych trupów
    Trap Jungle
    Wrocław

    Wiarygodna opinia

    Raczej Walking Dead

    15.09.2019 | data wizyty: 14.07.2019

    Nazwa pokoju choć opisująca fabułę może być myląca. Noc żywych trupów nie jest horrorem tylko tak jak zaznaczonon w opisie pokojem przygodowym z lekkim dreszczykiem emocji. Obsługa sympatyczna, trochę z nami pogadała i fajnie wprowadziła. Wystrój jest ciekawy, choć miejscami niedopracowany. Nie psuje to jednak klimatu, w który fajnie wciągają tematyczne zagadki. W tym aspekcie jest bardzo dobrze - zarówno liczba jak i różnorodność jest bardzo duża. Sporo tu nietypowych pomysłów i nowatorskich łamigłówek. Niestety do 3 z nich mieliśmy zastrzeżenia. Jedna bardzo pomysłowa nie działała prawidłowo i nie wiedzieliśmy co się dzieje, druga była jednorazowa (po niezamierzonym zamknięciu nie dała się ponownie otworzyć), a oznaczenie trzeciej było mylące (to co wzięliśmy za początek zagadki było jej zakończeniem). Pomimo tego wszystkiego bawiliśmy się świetnie i już planujemy kolejną wizytę.

    Odpowiedź Trap Jungle

    Dziękujemy za takie miłe słowa! :) Sprawdzaliśmy funkcjonalność wspomnianej zagadki tuż po grze i wszystko było w porządku, do tej pory działa bez zarzutu i naprawdę nie mamy pojęcia, co się wydarzyło, że dopiero po dłuższej chwili udało się ją Wam uruchomić. Jeśli chodzi o złe oznaczenie - to tak jak rozmawialiśmy po grze brakujące elementy zagadki, jak również miejsce jej rozwiązania można zobaczyć wcześniej przez celowo pozostawione otwory w "schowku". Bardzo cieszymy się, że pokój Wam się podobał i mamy nadzieję, że niedługo znów się zobaczymy! Serdecznie pozdrawiamy :)

  • Escape room Duch kopalni

    Duch kopalni
    Time Of Mysteries
    Wrocław

    Buuuuu

    14.09.2019 | data wizyty: 13.07.2019

    Duch to najnowszy i najlepszy pokój w Time Of Mysteries. Wystrój fajnie dopracowany przypominający topowe polskie ER, a dodatkowo z ciekawą (choć słabo poprowadzoną) fabułą. Odwzorowanie kopalni jedno z najfajniejszych odwiedzonych przez nas w Polsce. Duch również jest obecny co nadaje nutki emocji, ale spokojnie - w kopalni nie straszą. Obsługa bez zarzutu, gadatliwa i momentami zakręcona, ale trafiliśmy na inne grupy uciekaczy i mały remoncik, więc to zrozumiałe. Zagadek nie ma wiele, ale są w większości skomplikowane i nieliniowe co rekompensuje ich liczbę. Było kilka ciekawych zaskoczeń, choć efektu WOW zabrakło. Bawiliśmy się jednak świetnie i zgodnie stwierdziliśmy, że Kopalni nie można pominąć przy wizycie we Wrocławiu.

  • Escape room Wstęp wzbroniony

    Wstęp wzbroniony
    Time Of Mysteries
    Wrocław

    Chata w lesie

    14.09.2019 | data wizyty: 13.07.2019

    Wizytę w leśnej chacie odbyliśmy pełni obaw zaraz po słabej Utracie Pamięci i szybko okazało się, że jest dużo lepiej. Nie jest perfekcyjnie, ale wystrój pokoju bardzo przypadł nam do gustu i dobrze oddawał klimat chaty myśliwego. Wykorzystane rekwizyty pasują i budują nastrój, a zagadki fajnie wkomponowano w temat. Pomimo, że dwa razy mieliśmy z nimi problemy, to wynikały one z naszego przekombinowania i słabej komunikacji. Obsługa ciekawie podpowiedziała co pozwoliło wydedukować właściwą odpowiedź. Moim zdaniem Wstęp Wzbroniony jest świetnym pokojem dla początkujących (5-10 ER na koncie), który warto odwiedzić przy okazji wizyty we Wrocławiu.

  • Escape room Utrata Pamięci

    Utrata Pamięci
    Time Of Mysteries
    Wrocław

    Spoko pomysł ale....

    14.09.2019 | data wizyty: 13.07.2019

    ...wykorzystanie już gorsze. Pokój starej generacji ze słabym wystrojem jak na obecne standardy. Są akcenty nawiązujące do tematu, ale to za mało. Zagadki choć ciekawe, to często mało dopracowane, sami musimy szukać w nich klimatu. Były dwa fajne nietypowe wykorzystania elementów, ale za to jedna łamigłówka dla nas nielogiczna i bardzo myląca. Biorąc pod uwagę wiek pokoju i trudność oceniam troszkę łagodniej, ale nadal nie poleciłbym go początkującym ponieważ równie łatwo się nim zauroczyć co zirytować i zniechęcić. Obsługa sympatczna i spostrzegawcza, choćmieliśmy mały problem ze zrozumieniem podpowiedzi. Generalnie Utrata to nic specjalnego, jedna z najsłabszych pozycji odwiedzonych przez nas we Wrocławiu.

  • Escape room Na Tropie Mafii - Tajniak

    Na Tropie Mafii - Tajniak
    126ESCAPE
    Oświęcim

    Ludzie Mafii

    08.09.2019 | data wizyty: 30.07.2019

    Oświęcim odwiedziliśmy przy okazji wycieczki do Energylandii, bo lubimy małe niepozorne firmy w mniejszych miastach. Czasami potrafią zaskoczyć poziomem, choć zazwyczaj nie zachwycają. Jeśli chodzi o Mafię, to pokój ma spójną fabułę i fajny klimat i ciekawe choć raczej klasyczne, niezaawansowane technicznie zagadki. Wystrój nienachalny bez zbędnych zmyłek i upiększeń. Z ciekawostek - pokój wymaga współpracy, ale w obecnej formie jest ona słabo wykorzystana. Pomimo oznaczeń raczej dla początkujących niż śr.zaawansowanych. Właścicielka jest sympatyczna i rozmowna - wysłuchała naszych sugestii co do zmian i ew.utrudnień. Generalnie to solidna klasyczna pozycja, którą poleciłbym na pierwszą wizytę w ER.

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 ... 25 26 27