Cyrk Kamiennych Braci
  • Escape room W cieniu piramid

    W cieniu piramid
    Wyjście Awaryjne
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci w pułapce egipskich bogów

    20.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Cyrk Kamiennych Braci dostał zlecenie od brytyjskiego wywiadu. Dowiedzieć się czego naziści poszukują w Tanis - w cieniu egipskich piramid. Kiedy byliśmy już bardzo blisko odkrycia tajemnicy, burza piaskowa odcięła nas od świata. Nie mogąc się skontaktować z MI6, ale mając przewagę czasową nad Gestapo przystąpiliśmy do badania piramidy.

    Wystrój tego pokoju, to z całą pewnością najwyższa półka i jeden z najładniejszych pokoi w Polsce. Tutaj Wyjście Awaryjne przebiło nawet swoje wcześniejsze dzieła "Legendę Miecza" i "Nautilusa". Wnętrze ER faktycznie przypomina prawdziwą piramidę albo scenografię z wysokobudżetowego filmu. Klimat jest dodatkowo potęgowany przez odpowiednie oświetlenie oraz ścieżkę dźwiękową.

    Zagadki należycie zróżnicowano oraz świetnie osadzono w tematyce pokoju. Rozwiązywanie kolejnych łamigłówek popycha akcję naprzód i prowadzi do zaskakującego i nietypowego finału. Pokój nie jest bardzo liniowy, a zadań jest sporo, także nawet grupy złożone z pięciu osób nie mogą narzekać na nudę.

    Obsługa wykonała swoje zadanie profesjonalnie i nie mamy do czego się przyczepić.

    Podsumowując, "W Cieniu Piramid", to naszym zdaniem najlepszy scenariusz w Bydgoszczy i z całą pewnością jeden z najlepszych ER w Polsce. Wszystkie aspekty tego pokoju wykonano na najwyższym poziomie i możemy go z czystym sumieniem polecić wszystkim fanom pokoi ucieczek i nie tylko.

  • Escape room Superheroom

    Superheroom
    Mr Lock Escape Room
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i Robin

    19.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Cyrk Kamiennych Braci został poproszony przez samego Batmana o pomoc w obezwładnieniu groźnego przestępcy nim ten sprowadzi na miasto kataklizm. Akcja miała rozegrać się na 75 piętrze wieżowca. Naszym pierwszym zadaniem było odzyskanie naszych super mocy, które kiedyś posiadaliśmy, a które podstępnie nam odebrano. Choć zadanie było bardzo trudne, do jego wykonania bardzo motywował nas fakt, że "Batman w nas wierzy".

    Choć nie zaliczamy się do fanów amerykańskich superbohaterów z uniwersum Marvela czy DC, trzeba przyznać, że stworzenie pokoju w tej tematyce był marketingowym strzałem w dziesiątkę. Wystarczy spojrzeć na wyniki finansowe filmów z udziałem wymienionych postaci. Jak dodamy do tego wysoki budżet, a co za tym idzie poziom wykonania tego ER, to sukces murowany. Przyznajemy, że sami bardzo dobrze się bawiliśmy w Superheroomie. Od strony technicznej z pewnością jest to jeden z najlepiej wykonanych pokoi w Polsce. Niewątpliwym atutem jest też tutaj interakcja z mistrzem gry, który w bardzo fajny sposób pomaga wczuć się w klimat i w ciekawy sposób uczestniczy w akcji.

    Zagadki w tym ER stematyzowano w taki sposób, aby należycie współgrały z klimatem, a ich rozwiązywanie popychało akcję do przodu. Pokój nie jest liniowy, co należy traktować jako atut w szczególności w przypadku drużyn złożonych z większej ilości osób. Poziom trudności jest tutaj dobrze wyważony, a ilość zagadek naprawdę pokaźna, dzięki czemu jest co robić przez całe 70 minut przeznaczone na zabawę.

    Obsługa zdecydowanie była dużym atutem Sperheroomu. Interakcja oraz budowanie klimatu na najwyższym poziomie.

    Superheroom, to z pewnością bardzo ciekawy scenariusz i choć jego tematyka nie należy do naszych ulubionych, to bawiliśmy się w nim naprawdę dobrze. Z całą pewnością należy docenić go za stronę techniczną i odpowiednie budowanie klimatu. Fanom Marvela i DC nie trzeba go polecać, ale nawet jak nie jesteście wielbicielami herosów w rajtuzach, na pewno warto dać mu szansę. Polecamy.

  • Escape room Freakshow

    Freakshow
    Break The Brain
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci na niezwykłym pokazie

    13.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Podróżując od miasta do miasta natrafiliśmy na niecodzienne wydarzenie. Do miasta przybył cyrk. Nie był to jednak zwyczajny cyrk z tresowanymi zwierzętami, akrobatami i klaunami. Był to cyrk osobliwości. W dzisiejszych czasach tego typu spektakl sam w sobie jest niespotykaną w świecie osobliwością. Tym większa była nasza radość z możliwości jego obejrzenia, jako, że od zawsze było to naszym marzeniem. Wślizgnęliśmy się niepostrzeżenie do namiotu, a wtem niespodziewanie punktowe światło padło na nasze osoby, a z publiki dał się słyszeć aplauz.

    Freakshow jest z całą pewnością, obok Olimpu, najładniejszym pokojem firmy Break The Brain. Dekoracje i rekwizyty są tutaj wykonane bardzo estetycznie, a [spojler] znakomicie wykorzystuje dostępną przestrzeń. W budowaniu klimatu bardzo dużą rolę odgrywa doskonale dobrany podkład dźwiękowy oraz oświetlenie. Dodatkowo w pokoju czekają na nas niespodzianki, które ubarwiają i urealniają rozgrywkę.

    Zagadki w tym ER zostały bardzo dobrze dobrane do tematyki pokoju. Zadania oraz mechanizmy jakie wykorzystują zostały odpowiednio zróżnicowane, dlatego na monotonię na pewno nie można narzekać. Na pochwałę zasługuje na pewno również świetny, niestandardowy system podpowiedzi. Poziom trudności zagadek oceniamy jaki średni.

    Obsługa spisała się naprawdę dobrze. Bardzo uatrakcyjniła naszą zabawę, przy tym była rozmowna i sympatyczna.

    Przy podsumowaniu nie sposób nie porównać tego pokoju, do niestety zamkniętego już "Cyrku Dziwadeł". "Freakshow" w tym zestawieniu niestety wypada trochę słabiej. Wystrój tutaj jest "o jedną półkę" niżej (co nie zmienia faktu, że jest bardzo dobry), no i brakuje nieco bardziej rozbudowanej fabuły. Mimo to jest to z całą pewnością jeden z najlepszych pokoi w Bydgoszczy, a i do ogólnopolskiej czołówki mu niewiele brakuje. Polecamy wszystkim, zwłaszcza fanom tematyki (jak my).

  • Escape room Tajemnica Władcy Nilu

    Tajemnica Władcy Nilu
    One Hour
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i wyprawa w nieznane

    13.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Nie mieliśmy dość po ostatniej wyprawie. Informacja o kolejnym niezwykłym znalezisku sprawiła, że szybko ruszyliśmy na kolejną wyprawę. Wkrótce po udanej ucieczce z kambodżańskiej świątyni przenieśliśmy się do północnej Afryki, by tam zbadać poszlaki dotyczące zaginionej egipskiej świątyni. Nie mogliśmy się doczekać by odkryć co tak naprawdę skrywa tajemnica władcy Nilu.

    Wystrój pokoju można opisywać tylko i wyłącznie pozytywnie. Wnętrze zostało zaprojektowane i wykonane z dużą dbałością o detale i z całkiem sporym rozmachem. Właściwie każdy element otoczenia sprawia wrażenie autentycznego i ze święcą szukać kaloryferów czy kabli. Twórcy naprawdę się wykazali. Podróży przez starożytną świątynię towarzyszy bardzo dobrze dobrana muzyka.

    Zagadki są zróżnicowane i oryginalne, w dużej mierze korzystają z rozwiązań elektronicznych i mechanicznych. Przede wszystkim zostały zaplanowane w pełnej zgodzie z tematyką. Pokój jest dość trudny.

    Do obsługi nie mamy żadnych zastrzeżeń.

    "Tajemnica Władcy Nilu" to pokój o bardzo wysokim standardzie. Nikt nie powinien się na nim zawieść. Należy jednak pamiętać, że poziom trudności jest tu wysoki, mogący stanowić spore wyzwanie i dla doświadczonych ekip. Stąd też polecamy, by do tego pokoju wybrać się mając za sobą już kilka innych.

  • Escape room Skarbiec

    Skarbiec
    One Hour
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i wypadek przy pracy

    11.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    W trakcie naszego wypadu do Bydgoszczy, skończyły się nam pieniądze na ER. Mieliśmy tylko dwa wyjścia: wrócić do domu zaliczywszy jedynie 5 pokoi albo skądś zdobyć fundusze. Naturalnie zdecydowaliśmy się na tę drugą opcję. Po zaliczeniu przeszło 250 pokoi ucieczek, uznaliśmy, że napad na skarbiec, to dla nas pikuś. Zebraliśmy więc sprzęt i wkroczyliśmy do akcji. Niestety nie wszystko poszło po naszej myśli...

    Wygląd tego ER jest dosyć surowy, minimalistyczny. Jest, to oczywiście z pewnych względów zrozumiałe, gdyż znajdujemy się w industrialnym budynku skarbca. Na pewno na plus należy zaliczyć [spojler] i dynamiczną fabułę.

    Pokój od strony zagadek prezentuje się bardzo dobrze. Twórcy postawili na rozwiązania elektroniczne oraz realizm i wyszło im to naprawdę udanie. Zadań jest naprawdę ogromna ilość, a ich solucje bardzo zróżnicowane i dość oryginalne. Pokój nie jest liniowy, dlatego sugerujemy wybrać się do niego w jak największym gronie. W przeciwnym razie może być problem ze zmieszczeniem się w regulaminowym czasie.

    Obsługa wykonała swoje zadanie poprawnie. Nie mamy większych zastrzeżeń.

    Podsumowując, "Skarbiec", to pokój, który z całą pewnością spodoba się fanom nowoczesnych rozwiązań oraz tym osobom, które w ER nade wszystko cenią zagadki. Jeżeli jednak liczysz na "fajerwerki" wizualne lepiej wybierz drugi z pokoi, jakie ma w ofercie firma "One Hour".

  • Escape room Odmęty Angkor Wat

    Odmęty Angkor Wat
    EGO
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i kambodżańskie mity

    10.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Skarby starożytnych cywilizacji od zawsze zwabiały nas w różne zakątki ziemi. Odwiedzaliśmy już Egipt, Grecję czy Chiny. Nigdy jednak do tej pory los nie rzucił nas do Kambodży. Aż do momentu, w którym usłyszeliśmy o wyprawie mającej na celu zdobycie legendarnego skarbu boga Wisznu. Nie namyślając się długo wsiedliśmy w samolot by wziąć udział w tym przedsięwzięciu. I tak wpadliśmy w Odmęty Angkor Wat.

    Wystrój pokoju jest bardzo udany, nie można mu odmówić estetyki. Wnętrze świątyni odwzorowano w sposób bardzo klimatyczny. Na uwagę zasługuje także pewien element, który wywołuje bardzo pozytywne odczucia i świetnie wpisuje się w tematykę pokoju.

    Zagadki nie są zbyt trudne. Rozwiązania, na których się opierają są zarówno elektroniczne jak mechaniczne i tradycyjne. Ich rozwiązywanie daje dużo satysfakcji.

    Obsługa była bardzo pozytywna i widać było, że prowadzenie escape room'u ją po prostu cieszy. Tworzyło to sympatyczną atmosferę.

    "Odmęty Angkor Wat" to bardzo udany scenariusz, który powinien zaspokoić doświadczonych graczy, a na początkujących ma szanse zrobić piorunujące wrażenie. Polecamy.

  • Escape room Klątwa starej wiedźmy

    Klątwa starej wiedźmy
    Park17 Sp. z o.o.
    Bydgoszcz

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i magiczna rozgrywka

    07.01.2020 | data wizyty: 08.06.2019

    Dawno dawno temu w ciemnym lesie mieszkała sobie stara wiedźma. Legenda głosi, że przez całe swoje życie nie zaznała ona szczęścia. Biednej starowinie pomieszało się w głowie i w przypływie szału rzuciła zaklęcie na cały las. Knieja od tej pory pogrążyła się w głębokim smutku. Jedyną szansą, na cofnięcie zaklęcia było stworzenie odpowiedniej mikstury. Cyrk Kamiennych Braci - znani już pogromcy czarownic, musieli wkroczyć do akcji.

    Pokój wykonano estetycznie w klimacie baśniowo-bajkowym. Elementy wyposażenia, jak i rekwizyty dobrze pasują do takiej konwencji. Całości dobrego wrażenia dopełnia fajny podkład dźwiękowy.

    Zagadkowo ten ER prezentuje się równie korzystnie. Mamy tutaj bardzo zróżnicowane zadania, dopasowane do klimatu pokoju. Rozgrywka nie jest bardzo liniowa, co również wypada na plus zwłaszcza przy grupach złożonych z większej liczby graczy. Rozwiązania nam tutaj zaprezentowane, to miks analogów z elektroniką. Poziom trudności oceniamy jako średni.

    Obsługa była bez zarzutu. Nie mamy zastrzeżeń do jej pracy.

    Podsumowując, "Klątwa Starej Wiedźmy", to ciekawy scenariusz, który ze względu na swój baśniowy klimat można polecić całym rodzinom. Dzieciaki będą mieć frajdę odkrywając tajemnicę lasu i siedziby wiedźmy, natomiast dorośli odnajdą wyzwanie w rozwiązywaniu zagadek, które potrafią zmusić do intensywnego myślenia.

  • Escape room Grota Mocy

    Grota Mocy
    Open The Lock
    Zabrze

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci eksploruje podziemia

    25.11.2019 | data wizyty: 19.05.2019

    Cyrk Kamiennych Braci został wybrany na strażników magicznych kryształów, które miały zapewnić ład i pokój na świecie. Jakiś czas temu zły Antros, pragnąc zagarnąć moc kryształów dla siebie ukrył je w niedostępnej grocie, a dostęp do cudownych artefaktów zabezpieczył szeregiem zagadek. Naszą misją było odnalezienie owych kryształów i przywrócenie im ich dawnej mocy i blasku.

    Wystrój pokoju na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie. Efekt ten potęguje odpowiednio dobrane oświetlenie, jednak po bliższym przyglądnięciu widać chałupnicze metody i materiały z jakich wykonane są dekoracje. Na pewno plusem jest układ pomieszczeń i sporo niespodzianek, jakie przygotowali dla nas twórcy. Jakby dopracować wygląd, aby pokój sprawiał bardziej autentyczne wrażenie całość wypadłaby bardzo dobrze.

    Zagadki są dobrze osadzone w tematyce pokoju. Jak wspomnieliśmy wyżej rozwiązywanie ich wiąże się z odkrywaniem kolejnych sekretów groty, często dobrze ukrytych, co jest niewątpliwą zaletą. Zadań jest dużo i dobrym wyjściem jest odwiedzenie pokoju w cztery lub więcej osób.

    Obsługa była bez zarzutu tak od strony technicznej jak i prywatnej.

    Grota Mocy, to pokój który posiada swoje niewątpliwe atuty jak układ pomieszczeń oraz dużo dobrze ukrytych niespodzianek. Jakby popracować jeszcze trochę nad wystrojem, mielibyśmy jeden z ciekawszych scenariuszy w regionie. Polecamy osobom, które lubią wyzwania w postaci dużej ilości dość wymagających zagadek, dla których wygląd ER jest kwestią drugoplanową.

  • Escape room Zamek Czarnego Kruka

    Zamek Czarnego Kruka
    Can you escape?
    Bytom

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i historia starego rodu

    25.11.2019 | data wizyty: 19.05.2019

    Kamienni Bracia, jako potomkowie znakomitego niegdyś rodu Czarnego Kruka wybraliśmy się do ruin zamku naszych przodków, żeby zbadać tajemnicę sprzed lat. Wieki temu podły zdrajca doprowadził do upadku ten szanowany ród. Mury starej warowni miały dać nam tę odpowiedź.

    Pokój został zaprojektowany w bardzo ciekawy sposób, dzięki czemu wykorzystano w pełni powierzchnię niespecjalnie dużego pomieszczenia. Obszar gry bardzo na tym zyskał. Elementy dekoracji są wykonane estetycznie, a rekwizyty dobrze dopełniają ogólnego pozytywnego wrażenia. Dużym atutem jest fabuła pokoju, która towarzyszy nam podczas rozwiązywania kolejnych zadań, a przyjemna muzyka z epoki oraz oświetlenie pomagają zbudować należyty nastrój.

    Zamek Czarnego Kruka, to miejsce naszpikowane pokaźną ilością łamigłówek. Niezwykle przydatna będzie tutaj na pewno spostrzegawczość i cierpliwość, ponieważ czeka nas sporo szukania, a niektóre zagadki są bardzo złożone. Rozwiązania jakie przygotowali dla nas twórcy łączą klasyczne mechanizmy z elektronicznymi, a wszystko jest dobrze wpasowane w klimat. Poziom trudności jest średni, ale warto wybrać się w większym gronie niż 2 osoby, bo jest naprawdę sporo do zrobienia.

    Obsługa wypadła zdecydowanie na plus. Bardzo sympatyczni ludzie, którzy dobrze znają się na branży.

    Zamek Czarnego Kruka, to jedna z ciekawszych opcji, jakie możemy znaleźć w Górnośląskiej Metropolii. Oryginalne wykonanie, ciekawa, średniowieczna tematyka i klimat oraz fabuła, to główne atuty tego ER. Polecamy szczególnie fanom średniowiecznych motywów i zgranym drużynom, które lubią złożone, wieloetapowe zagadki.

  • Escape room Piekło Hazardzisty

    Piekło Hazardzisty
    Quest Cage
    Katowice

    Opinia archiwalna

    Cyrk Kamiennych Braci i gra o dużą stawkę

    24.11.2019 | data wizyty: 19.05.2019

    Stanęliśmy na ulicy, pod wejściem do znanego klubu. To, że był znany niekoniecznie oznaczało, że miał bardzo dobrą opinię. Mówiło się, że przychodzi tu sporo podejrzanych typów i jeszcze więcej ludzi uwikłanych w ciemne interesy. Niezbyt przyjazne miejsce. I jeszcze ten migoczący szyld- Piekło Hazardzisty. Próbując jak najlepiej zachować pozory weszliśmy do środka. Już na wejściu uderzył nas smród unoszącego się w lokalu dymu tytoniowego. Drzwi skrzypnęły i zamknęły się za naszymi plecami, a my jakby nigdy nic zabraliśmy się do gry. Bacznie obserwując otoczenie, by móc powstrzymać upłynnienie fałszywych pieniędzy.

    Pokój swym wystrojem bardzo dobrze nawiązuje do klimatów pubowo-klubowych. Znajdziemy tu sporo elementów kojarzonych z różnego rodzaju grami, z wielu z nich także skorzystamy podczas samej rozgrywki. I dobrze, bo dzięki temu pokój dobrze rozwija opowiadaną historię pozwalając nam włączyć się w pewne wydarzenia.

    Zagadki wykorzystują wspomniane, bardziej lub mniej znane gry barowo-towarzyskie. Na szczęście wchodząc do pokoju nie musimy znać ich zasad- twórcy zadbali o to, by brak ich znajomości nie przeszkadzała w pokonywaniu kolejnych zadań. Poziom trudności jest średni.

    Obsługa jak zawsze pozytywna, zaangażowana i z poczuciem humoru- nie mamy się do czego przyczepić.

    "Piekło Hazardzisty" to propozycja z dość unikalną tematyką. Miłośnicy gier barowych i "kasynowych" poczują się jak ryby w wodzie. Pozostali natomiast otrzymają ciekawą przygodę przyjemnej, kryminalnej atmosferze.

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 ... 25 26 27