Adashi (dezERterzy)

Adashi (dezERterzy)

Moje osobiste TOP 5 POZNAŃ (kolejność alfabetyczna):
Dom (NIE) Marzeń - Nowe wcielenie
Frankenstein
Koneser
Urok
Wampir

Moje osobiste TOP 5 POLSKA (kolejnoś... [więcej]

275 Odwiedzone

0 Planowane

Globtroter

290 Punkty

225
290 pkt
300

Wszystkie opinie

Escape room Piła
Piła

Jigsaw

13.03.2020 | data wizyty: 13.12.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

I want to play a game. Dla miłosników serii filmów o Johnie Cramerze te słowa wzbudzają wielką ekscytację. Z racji tego, że zdecydowanie należę do tej grupy to Escape Roomy fabularnie nawiązujące to The Saw odwiedzam bardzo chętnie głównie dla smaczków przeniesionych z filmu do świata ER.
No gdzie indziej jak nie w Pile najlepszym pokojem w rankingu może być pokój o nazwie Piła? Po wcześniejszym odwiedzeniu Hannibala i Bonda przyszedł czas zmierzyć się z "Jego" zagadkami.
Na swojej eskejpowej drodze spotkałem już kilka pokoi w dokładnie tej tematyce jednak pierwszy raz pojawiło się to na co czekałem od samego początku swojej przygody, czyli... spojlerować nie będę więc trzeba odwiedzić samemu ;)
W moim odczuciu zdecydowanie najlepszy pokój od Locked. I choć nie jest to typowy horror to klimatycznie nie można niczego zarzucić. Tak samo jeśli chodzi o wystrój, który jest surowy i dość minimalistyczny czyli tak jak to powinno wyglądać.
Poziom trudności podobnie jak w pozostałych pokojach nie jest wysoki. Co nie znaczy, że zagadek jest mało. Trzeci pokój, trzeci rekord i trzeci raz bardzo pozytywne doświadczenie. Zdecydowanie polecam i to nie tylko fanom filmów Piła.

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Escape room Hannibal
Hannibal

Współpraca z przestępcą

13.03.2020 | data wizyty: 13.12.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Szczerze mówiąc, to jadąc do Piły nie spodziewaliśmy się jakichś rewelacyjnych Escape Roomów. Stąd też pierwsze brawa dla Locked za pozytywne zaskoczenie nawet tak doświadocznej ekipy jak nasza.
Hannibal w dużej mierze jest pokojem stawiającym przede wszystkim na współpracę. Bez tego nie da się ruszyć z miejsca. Zadań jest do rozwiązania nawet sporo i część z nich jest naprawdę pomysłowa. Poziom trudności określiłbym jako bardzo łatwy, choć to wrażenie może być odmienne w zależności od doświadczenia graczy.
Pierwszy pokój, pierwszy rekord (jak się okazało na tym nie poprzestaliśmy) i pierwsze bardzo pozytywne doświadczenie za nami. To było ciekawe 21 minut i rozgrzewka przed Bondem i Piłą.

Ocena ogólna: 8/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Escape room Russian Horror Story
Russian Horror Story

Zwiedzanie Rosji

06.03.2020 | data wizyty: 06.12.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Wycieczka do Rosji, złe wybory i trochę pecha, to wszystko sprawia, że zwyczajne zwiedzanie może zakończyć się prawdziwym horrorem.
Russian Horror Story jest jednym z pokoi od poznańskiej firmy Find a way. Byliśmy już w naprawdę wielu eskejpach i te z nutką grozy są dla nas zawsze najbardziej interesujące ale zarazem najwięcej od nich wymagamy.
W tym przypadku jednak skończyło się na lekkim zawodzie, bowiem ten ER horrorem jest według mnie jedynie z założenia a nie przekłada się to wcale na to co w nim spotykamy. Klimatycznie także średnio czuć, żebyśmy byli naprawdę w Rosji bo sugeruje to jedynie kilka elementów wystroju.
Największym plusem za to są zagadki, co prawda nie są jakoś mocno wplecione w fabułę czy też klimat ale ich rozwiązywanie sprawiało nam dużo przyjemności.
Russian Horror Story jest ciekawym pokojem jednak w moim odczuciu bardziej wymagający gracze mogą czuć pewien niedosyt.

Ocena ogólna: 7/10

Obsługa: 9/10

Klimat: 6/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Żółty Znak
Żółty Znak

Nietuzinkowe doznania

06.03.2020 | data wizyty: 06.12.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Są pokoje o których ciężko cokolwiek napisać nie zdradzając tego co się dzieje w środku. Idealnym przykładem tego jest Żółty Znak. Przed wizytą wiemy jedynie tyle, że jest to horror i że wykracza poza schematy.
Jest to najdłużej oczekiwany przez nas Escape Room, miałem do niego voucher ponad rok przed jego otwarciem jak jeszcze jego koncepcja była zupełnie inna. Wtedy sądziliśmy, że odwiedzimy Efekt motyla, jednak to co zostaliśmy w najnowszym pokoju Action Escape nas zachwyciło i zdecydowanie warto było czekać tyle czasu.
Klimat i immersja to najbardziej oszałamiające elementy tego eskejpu. Nie sposób się nie wczuć w fabułę. Jeśli chodzi o zagadki to tak naprawdę one w całym fenomenie tego pokoju schodzą na drugi plan choć oczywiście są na wysokim poziomie. Wielki plus za niespotykany do tej pory system podpowiedzi.
Wizytę w Żółtym znaku zapamiętam na bardzo długo i mam nadzieję, że na swojej drodze spotkam jeszcze wiele tak świetnych pokoi.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Sanitariusz
Sanitariusz

Dawcy organów

08.02.2020 | data wizyty: 07.02.2020

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Śmiertelnie niebezpieczna przygoda z handlem organami w tle. To wszystko czeka każdego, który próbuje rozwikłać zagadkę zniknięć wielu osób. Sanitariusz tylko czeka na kolejne swoje ofiary, więc jeśli jesteś przyzwyczajony do swojej śledziony, nerki bądź wątroby czas uzbroić się w cierpliwość i przygotować swój mózg na spory wysiłek.
Po wcześniejszej wizycie w Odkrywcach nie ciężko było zauważyć, że pokoje dość mocno się od siebie różnią, głównie pod względem klimatu lecz łączy je to co powinno być nieodzownym elementem każdego dobrego Escape Roomu czyli poziom zagadek. Jest ich naprawdę dużo stąd też nie dziwi dodatkowy kwadrans na przejście tego pokoju.
Klimatycznie może ten pokój odstawać od najlepszych thrillerów jakie mieliśmy do tej pory okazję odwiedzić, jednak najważniejsze dla nas była grywalność oraz spójność zagadek z pozostałymi elementami eskejpu.
Jako doświadczeni gracze staramy się unikać podpowiedzi, jednak w tym przypadku niestety nasze gapiostwo na to nie pozwoliło. Ale kto ma na koncie większą ilość pokoi ten wie, że nawet najprostszą rzecz można przekombinować i to w absurdalny sposób ;)
Nie sposób porównywać ze sobą oba pokoje od Escape House w Swarzędzu. Jedno jest pewne, zaspokajają one nawet najbardziej wymagających graczy. Dlatego też jesteśmy spokojni o powstający nowy projekt tej ekipy. Do zobaczenia niebawem i dzięki za super emocje i zabawę.
dezERterzy

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Odkrywcy
Odkrywcy

Nowe odkrycie

08.02.2020 | data wizyty: 07.02.2020

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Na swojej drodze w odwiedzeniu Escape Roomów napotkaliśmy naprawdę wiele różnych pokojów. I szczerze można przyznać, że kategoria przygodowych eskejpów jest zdecydowanie najczęściej wybierana przez twórców nowych projektów. Z jednej strony jest to najprostsze z rozwiązań ale z drugiej najbardziej ryzykowne, zwłaszcza jeśli takowy pokój odwiedza bardzo doświadczona grupa, która niejedno już widziała.
Szczerze przyznam, że nie spodziewałem się zbyt wiele po pokojach od Escape House w Swarzędzu, choć opinie wskazywały na to, że Odkrywcom nie można nic zarzucić to jednak jakaś obawa kłębiła się w głowie.
I pisząc tą opinię chcę serdecznie przeprosić twórców tego ER, bowiem nie spodziewałem się tak wysokiego poziomu, zarówno wystroju jak i przede wszystkim zagadek.
Choć sama powierzchnia gry jest, jakby to powiedzieć niewielka, to ilość wplecionych w nią zadań jest wręcz imponująca. Wszystkie logiczne, nawiązujące do fabułu i klimatu pokoju. Ich poziom trudności jest według mnie idealnie dopasowany dla średniozaawansowanych graczy stąd też nasze wielkie zdziwienie, że byliśmy pierwszą ekipą, która nie potrzebowała podpowiedzi żeby wyjść.
Zwykle do napisania opinii motywuje, a nawet zmusza mnie upływający czas i regulaminowe trzy miesiące od daty wizyty jednak w tym przypadku jest inaczej. Mianowicie czynnikiem wpływającym na tak szybkie wystawienie komentarza jest zachęcenie poszukiwaczy przygód do odwiedzenia Swarzędza, bowiem w moim odczuciu pokój Odkrywcy mógłby ze spokojem konkurować z całym poznańskim rynkiem Escape Roomów. Do tego poznanie ludzi z tak wielką pasją jak właścicele Escape House nie zdarza się często. Szczerze polecam.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room 007 Bond
007 Bond

Pożegnanie z Bondem

02.02.2020 | data wizyty: 14.12.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Nie jestem fanem filmów o agencie Jamesie Bondzie lecz jak dowiedzieliśmy się, że w Pile przeprowadzają rekrutację na nowego 007 to postanowiliśmy spróbować swoich sił.
Fajnie od czasu do czasu zagrać w pokoju całkowicie liniowym. Choć z założenia są one łatwiejsze to tym bardziej gdy eskejp jest oznaczony jako dla początkujących. W przypadku Bonda od Locked mamy do czynienia z bardzo logicznym i dla doświadoczynych graczy bardzo prostym pokojem, jednak nadal sprawiającym przyjemność z jego przechodzenia. Zagadki głównie bazujące na spostrzegawczości, kojarzeniu faktów i logice a bez jakiegoś wielkiego przeszukiwania co w naszym akurat przypadku jest plusem.
W moim odczuciu jest to idealny pokój na pierwszy raz. A raczej był, bo z tego co firma podała na swoim fanpage'u to dzisiaj był ostatni dzień, w którym można było go odwiedzić.
My wspominać go będziemy miło również z powodu rekordu, który już na zawsze będzie należeć do nas. To było bardzo ciekawe 18 minut. Dziękujemy.

Ocena ogólna: 8/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Escape room Urok
Urok

Zauroczeni

29.01.2020 | data wizyty: 30.10.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

W miłości jak na wojnie, wszystkie chwyty dozwolone. A jeśli zakochanym bez wzajemności jest czarownik i nawet tak wielkie poświęcenie dla kobiety jak usunięcie purchawek ze stóp nie pomaga to jest tylko jedno wyjście żeby zdobyć jej serce. Niestety wiąże się ono z ponownym zagrożeniem dla smoków. Tym wyjściem jest bowiem eliksir miłosny, którego jednym z niezbędnych składników jest smocza krew. Na szczęście jest ekipa DreamScape, oni mają świetną pamięć i przypomnieli sobie jak pewnych czterech śmiałków pomogło im uratować smoczątko i jajka. W ten oto sposób powróciliśmy do ich siedziby by kolejny raz zmierzyć się z czarownikiem.
Przygoda w pokoju Jak uratować smoka to było wspaniałe doznanie. Pierwszy raz wtedy spotkaliśmy się z zagadkami, których rozwiązywanie powodowało u nas zachwyt. Potem pojawił się Koneser no i jeszcze wyżej podniesiona poprzeczka, choć nie sądziłem, że można było zrobić aż tak rewelacyjny pokój. A teraz? Teraz DreamScape postanowiło nam dać się zmierzyć z kontynuacją przygody rozpoczętej w Jak uratować smoka. I patrząc jaki progres poczynili między pierwszym a drugim pokojem nasuwało się pytanie: Czy można zrobić jeszcze lepszy Escape Room? OJ TAAAAAK!!! Teraz jest UROK!!!
W tym Escape Roomie jest wszystko to czego oczekuje nawet najbardziej wymagający gracz.
-Wystrój. Od samego początku widać perfekcyjnie wykonaną pracę, od podłogi przez ściany po sufit, każda powierzchnia jest tak dopieszczona, że ciężko czasami uwierzyć, że jesteśmy w budynku a nie po środku lasu.
-Zagadki. Do tego, że zagadki w DreamScape są nietuzinkowe zdążyliśmy się przyzwyczaić po poprzednich eskejpach jednak w Uroku poszli oni o poziom wyżej. Wymagają one czasami myślenia poza schematami a czasami wręcz przeciwnie, brania na poważnie czegoś, co zdawać by się mogło absurdem. Do tego mechanizmy i rozwiązania techniczne na najwyższym poziomie.
-Klimat. No w tej kwestii jest oczywiście także genialnie. Efekty audiowizualne momentami przyprawiające o dreszcze, całokształt pokoju pozwalający w pełni wczuć się w fabułę. Tutaj żaden nawet najmniejszy element nie odstaje od całości. No i jest element zaskoczenia, którego chyba nikt się nie spodziewał.
Za każdym razem po wyjściu z pokoju od DreamScape z pełnym przekonaniem mówiliśmy- to jest najlepszy eskejp w Poznaniu. A mają oni w planach w niedalekiej przyszłości stworzyć coś nowego. Moim zdaniem nie dłużej niż 3 miesiące po otwarciu Tajemniczego domostwa całe podium poznańskiego rankingu LockMe będzie należało do ekipy DreamScape. W jakiej kolejności to nie ma żadnego znaczenia ale będzie to uhonorowanie najbardziej zaskakujących, najbardziej pomysłowych i najsympatyczniejszych ludzi tworzących Escape Roomy, których mieliśmy przyjemność poznać podczas całej naszej przygody.

Ocena ogólna: 10/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 10/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Krwawy Baron
Krwawy Baron

Powrót po latach

28.01.2020 | data wizyty: 30.10.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

13 sierpnia 2016 wtedy to zaczęła się nasza przygoda z Escape Roomami i zupełnie nieświadomi tego, czym jest ta rozrywka i że tak bardzo nas to wciągnie wybraliśmy oczywiście najlepszą wtedy firmą w Poznaniu i jej dwa pokoje czyli Kolekcjoner i Cosa Noastra. Wyjść się oczywiście nie udało ale od tego czasu odwiedzonych mam już ponad 250 eskejpów w całej Polsce więc wiadomość, że Time4Secret otwierają coś nowego była dla nas czymś wspaniałym.
Ze steampunkiem w świecie ER mieliśmy już do czynienia, może niezbyt często ale wiedzieliśmy na czym to polega i czego, mniej więcej możemy się spodziewać. Ale jak się okazało po przekroczeniu progu Krwawego Barona to wcale nie wiedzieliśmy. W porównaniu z poprzednimi pokojami robionymi w tym stylu to poznańska firma wspięła się na wyżyny. Wystrój jest po prostu genialny i pod tym względem Baron jest na pewno czołówką w Poznaniu jak również nie ma się czego wstydzić w porównaniu z pokojami takich firm jak Wyjście Awaryjne z Bydgoszczy czy Exit19 z Wrocławia a kto był ten wie co oni tam zrobili.
Tak jak wystrój zachyca to zagadki i klimat w moim odczuciu schodzą dość widocznie na drugi plan. Mając taką ilość odwiedzonych pokoi to oczekiwania co do nowych projektów wzrastają w zastraszającym tempie. Dla doświadczonych graczy sam wystrój już nie wystarcza, potrzebna jest pełna immersja ze scenariuszem, spójność zagadek z fabułą i to wszystko połączone w logiczną całość. Tak jak przy zagadkach nie mam podstaw mówić, że nie były logiczne to w moim odczuciu nie każda pasowała do historii i pokoju. Kolejnym, nie dużym ale jednak, minusem było to, że miałem wrażenie jakby fabuła toczyła się gdzieś obok nas, stąd też był brak tej wcześniej wspomnianej przeze mnie immersji z pokojem. My byliśmy w wersji bez aktora, choć teraz wiem, że właściciele oferują już tylko tą rozszerzoną wersję i w niej te odczucia zapewne byłyby inne.
Podsumowując to naprawdę miło było po takim czasie wrócić do Time4Secret, widać że z nowym pokojem poszli nie o krok ale a wiele kroków do przodu. Mam wrażenie, że gdyby opinię pisała inna osoba z naszej ekipy to ocena byłaby niższa. Ja sam obiektywnie oceniłbym Barona na mega solidną 8 lecz z sentymentu, że dzięki włascicielom nasza przygoda się zaczęła i trwa do dziś ocenę podwyższam.

Ocena ogólna: 9/10

Obsługa: 10/10

Klimat: 8/10

Poziom trudności: Średni

Escape room Manewry Kartelu
Manewry Kartelu

Znając Pabla, naśladując Escobara

28.01.2020 | data wizyty: 30.10.2019

Adashi (dezERterzy) 262 opinie

Pablo Escobar, kolumbijski baron narkotykowy dorobił się na swoim nielegalnym interesie fortuny. My żądni łatwej choć niebezpiecznie zdobytej kasy idziemy w ślady króla kokainy. Lecz na naszym tropie są już agenci DEA i to kwestia czasu aż pojawią się w naszej kryjówce.
Manewry kartelu to pokój do Find a way utrzymany w klimacie czy to serialu Narcos czy jednego z filmów o Escobarze. Fabuła dość oryginalna jak na rynek ER. Samo wykonanie jest na dobrym poziomie, choć bez jakichś rewelacji. Dużym plusem jest to, że zagadki wpasowują się w klimat i nawiązują bezpośrednio do histori, którą przechodzimy podczas wizyty w tym pokoju.
Szczerze polecam Manewry kartelu bo to naprawdę solidny eskejp, klimatyczny i logiczny. Nie jest może jakoś mocno zaawansowany jeśli chodzi o elektronikę ale jest bardzo grywalny dzięki czemu czas płynie przyjemnie.

Ocena ogólna: 8/10

Obsługa: 9/10

Klimat: 9/10

Poziom trudności: Łatwy

Pokaż następne