Bushee
  • Escape room Krwawy Baron

    Krwawy Baron
    Time 4 Secrets
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Robota dla robota

    16.07.2019 | data wizyty: 05.07.2019

    Pokój o naprawdę świetnym wystroju i klimacie. Przechodząc z miejsca na miejsce można naprawdę poczuć atmosferę Londyńskich ulic i domów epoki wiktoriańskiej, przyprawioną szczyptą steampunku.
    Jest to pierwszy ER, w którym spotkałem się z przydziałem ról poszczególnym uczestnikom zabawy - niby banał, ale dodaje smaku i urozmaica rozgrywkę.
    Zagadki, jak na Time4Secrets przystało, stoją na najwyższym poziomie. Brak kłódek, ciekawe mechanizmy i pomysłowe rozwiązania to niejako DNA tej firmy :)

  • Escape room Wikingowie: Amulety Mocy

    Wikingowie: Amulety Mocy
    Escape Room 16
    Poznań

    Klimatyczna podróż w czasie

    04.01.2019 | data wizyty: 19.12.2018

    Pokój zaskakuje już od pierwszych chwil, przygoda zaczyna się w rzadko spotykany sposób. Wkraczamy do krainy wikingów, by uratować świat przed armageddonem. W tym celu mierzymy się z szeregiem bardzo logicznych i pomysłowych zagadek, poruszając się po ciekawie, sugestywnie zaprojektowanej krainie.
    Szczególnie cieszy kilka nietypowych, unikalnych mechanizmów, nastawienie na brak kłódek i - co niestety rzadko spotykane w ER - nacisk kilku zagadek na współpracę członków ekipy.
    Zadania do wykonania nie należą do najtrudniejszych - moim zdaniem to dobry pokój dla początkujących, ale też dla rodzin z dziećmi.

  • Escape room Opuszczona Kamienica

    Opuszczona Kamienica
    Tkalnia Zagadek
    Wrocław

    Poczuj się jak w domu

    04.01.2019 | data wizyty: 29.09.2018

    Pokój od pierwszych chwil zrobił na nas ogromne wrażenie swoim wystrojem - jest naprawdę sugestywny, do tego stopnia, że w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać, czy to tak misternie przygotowane dekoracje, czy wykorzystano po prostu wnętrza kamienicy w której się znajdujemy... po czym przypomniałem sobie, że przecież nie jesteśmy w kamienicy :)
    Rozgrywka trzyma cały czas w napięciu - w nie do końca jasny dla mnie sposób (ustawienie świateł? wystrój? ścieżka dźwiękowa?) udało się uzyskać efekt poczucia zagrożenia, mimo, że de facto nie jest to żaden thriller ani horror.
    Zagadki są bardzo logiczne, choć niestety zdarza się, że pewne elementy wymagają sporej spostrzegawczości. Jednocześnie znajduje się tutaj jeden czy dwa mechanizmy, które są naprawdę zaskakujące.

  • Escape room Nawiedzony Strych

    Nawiedzony Strych
    Escape Room 16
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    U Marianny...

    31.08.2018 | data wizyty: 30.08.2018

    Pokój jest dość mały, ale całkiem upakowany atrakcjami. Zagadek jest dość, żeby trzyosobowa grupa miała co robić, choć są względnie proste i w dużej mierze niestety sprowadzają się do rozwiązywania szyfrów i używania kluczy - spora liczba kłódek jest tu niestety minusem. Mimo wszystko, kilka rozwiązań jest naprawdę zaskakujących.
    Klimat pokoju stoi za to na najwyższym poziomie - panujący na nawiedzonym strychu mrok, skrzypienie, dźwięki, duchy... nastrój jest przekonujący, lecz nie nadmiernie przytłaczający - to po prostu warto przeżyć :)

  • Escape room Frankenstein

    Frankenstein
    EXODUS
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Udany powrót do żywych

    02.07.2018 | data wizyty: 01.07.2018

    Pierwszy raz zdarzyło nam się, żebyśmy byli wprowadzeni w klimat już od drzwi wejściowych do budynku, a nie dopiero po przekroczeniu progu samego pokoju. Wielki plus dla pana z obsługi, który od pierwszego zamienionego zdania sprawiał, że czuliśmy się nieswojo (w dobrym tego słowa znaczeniu :)).
    Wystrój pokoju jest spójny i dobrze dopasowany do klimatu. Fabuła jest spójna, opowiadana przez otoczenie, napotykane notatki, kolejne odkrywane przedmioty i miejsca.
    Jak na Exodus przystało, zagadki są na najwyższym poziomie. Znalazły się tu unikalne, niespotkane przez nas dotąd mechanizmy, w tym kilka naprawdę zaskakujących. Są przy tym super logiczne i nawet gdy zdarzyło nam się czasem zaciąć, potem dziwiliśmy się, jak mogliśmy nie wpaść na rozwiązanie od razu. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że jeśli coś znajduje się w pokoju, to prawie na pewno nie jest tam tylko dla dekoracji :)

  • Escape room Dzieciństwo - nigdy nie dorosnę

    Dzieciństwo - nigdy nie dorosnę
    ROOMBREAKER
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Uroki dzieciństwa

    29.08.2017 | data wizyty: 25.08.2017

    Początkowo pokój nie zrobił na mnie tak dużego wrażenia - pozornie prosta, dziecięca bawialnia. Jednak im dalej w las, tym więcej drzew - klimat stopniowo się odkrywa i potrafi naprawdę wciągnąć. Zagadki nie są tutaj szczególnie trudne - a może po prostu łatwiej wrócić do dzieciństwa, jeśli nigdy nie przestało się być dzieckiem? :) Najbardziej chyba jednak podnoszą poziom trudności znajdujące się w pokoju przedmioty, gry i zabawki - można poświęcić zbyt dużo czasu na czystą przyjemność, zapominając, po co się tutaj tak naprawdę przyszło :)
    Jest to jak na razie jedyny odwiedzony przez nas pokój, w którym znajduje się dodatkowe, opcjonalne zadanie - to bardzo ciekawe urozmaicenie.

    Zdjęcie grupy na Facebook
    (kliknij, by zobaczyć zdjęcie na Facebook)
  • Escape room Sala Tortur

    Sala Tortur
    Key To Be Free
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Godzina przed kaźnią

    11.07.2017 | data wizyty: 08.07.2017

    Pokój jest stosunkowo mały, ale wypchany zagadkami po brzegi. Mimo dość surowego wystroju, autorom udało się upchnąć i ukryć tam naprawdę dużo zabawy. Kilka rozwiązań jest naprawdę unikalnych i cieszy, że wciąż i wciąż można odkrywać escaperoomowe pomysły na nowo :)
    Klimat pokoju jest całkiem sugestywny, budowany na dodatek powiązanymi tematycznie zadaniami, jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że czegoś w tym brakowało. Nadrabia za to poziomem trudności, który jest naprawdę wysoki, jednocześnie zagadki są logiczne i po rozwiązaniu zawsze zastanawiałem się, jak mogłem od razu na to nie wpaść :)

  • Escape room Tajemnice Czarnobyla

    Tajemnice Czarnobyla
    Zakluczeni.pl
    Poznań

    Wycieczka do zony

    06.06.2017 | data wizyty: 14.01.2017

    Pokój jest zaskakujący w kilku aspektach. Przede wszystkim - świetnie oddaje klimat prypeckiej zony: całość wygląda, jakby 30 lat temu opuścili to miejsce sowieci i do tej pory przed nami nikt nie postawił tam stopy. Dobrze zutylizowana została przestrzeń - pomieszczenie wypełnione jest zagadkami i ciągle znajduje się w nim nowe skrytki. Klimat cały czas unosi się w powietrzu, a w trakcie gry jeszcze się podkręca - nie napiszę szczegółów, żeby nie spoilować, ale to naprawdę doskonały aspekt, nie spotkany przez nas jeszcze w żadnym innym pokoju.

  • Escape room Lochy Królewskiej Przystani

    Lochy Królewskiej Przystani
    Zakluczeni.pl
    Poznań

    Winter is coming

    06.06.2017 | data wizyty: 31.10.2016

    Nikt nie lubi króla Joffreya. Król Joffrey również nie lubi zbyt wielu. Gdy więc skazał nas na pewną śmierć, wiedzieliśmy, że musimy wykorzystać pozostałą nam godzinę jak najlepiej.
    Zamknięci w locach pod Królewską Przystanią, nie mieliśmy zbyt wielu szans. Zdani byliśmy tylko na siebie i swój spryt. Udało nam się przeanalizować całe dostępne otoczenie i zrobić z niego jak najlepszy użytek, co ostatecznie doprowadziło do naszej ucieczki.
    Lochy Królewskiej Przystani, zgodnie z oczekiwaniami, przywitały nas świetnym klimatem. Wszystko tutaj jest na miejscu, wszystko świetnie wypełnia przestrzeń - od najmniejszego źdźbła słomy, aż po rewelacyjny system podpowiedzi. Zagadki są logiczne i na pewno zapewnią rozrywkę całej grupie.

    Zdjęcie grupy na Facebook
    (kliknij, by zobaczyć zdjęcie na Facebook)
  • Escape room Skarb Czarnobrodego

    Skarb Czarnobrodego
    Time 4 Secrets
    Poznań

    Wiarygodna opinia

    Shiver me timbers!

    25.05.2017 | data wizyty: 20.05.2017

    Trzeba przyznać, że Edward Teach udekorował swoją tajemną jaskinię bardzo gustownie. Wręcz chciałoby się w niej zostać dłużej, niż tylko godzinę - co w sumie mogłoby się ziścić, biorąc pod uwagę, że właśnie znaleźliśmy się w śmiertelnej pułapce...
    Jednak sprytnie pozostawione informacje i wskazówki pomogły nam rozpracować wszystkie mechanizmy - które, zgodnie z pirackim kodeksem, pozwalającym na stosowanie kłódek wyłącznie na skrzyniach ze skarbem - musiały być unikalne i nie wykorzystywać szyfrów. To ciekawostka, która może zaskoczyć każdego niezaznajomionego z korsarską tradycją.
    Bawiliśmy się świetnie i nikt się nie nudził - każdy z nas miał co robić, jak to bywa w dobrze zgranej załodze na każdym szanującym się okręcie. A gdyby nie udało się nam uciec? Cóż... dead men tell no tales!

    Zdjęcie grupy na Facebook
    (kliknij, by zobaczyć zdjęcie na Facebook)
Zobacz więcej opinii: 1 2