LockMe
  • Escape room Lochy Króla Artura

    Lochy Króla Artura
    Exit19.pl
    Wrocław

    opinia lockme.pl

    Mają rozmach te Exity

    11.06.2019 | data wizyty: 08.06.2019

    Gra w tym pokoju nie jest zwykłą grą - jest przygodą, podczas której zostajemy przeniesieni w czasie aż do okresu średniowiecza.

    Rzeczy do zrobienia jest mnóstwo. Zagadki są bardzo różnorodne, choć przede wszystkim fani zadań manualnych będą mieli tutaj pole do popisu i możliwość spełnienia się. Wiele z nich jest nieoczywistych, co sprawia dodatkową frajdę przy ich rozwiązywaniu. I te efekty sygnalizujące poprawność ich wykonania!

    Niby średniowiecze, a jednak rycerze trochę znali się na elektronice. Fani kłódek też będą zadowoleni - oba aspekty wzajemnie się uzupełniają i równoważą.

    Im mniej osób, tym wyżej rośnie poziom trudności. Mimo perfekcyjnego flow pokoju i płynnego przechodzenia z jednej rzeczy do drugiej mniej doświadczone lub mniejsze ekipy mogą zwyczajnie nie wyrobić się w czasie - zdecydowanie przyda się tu każda dodatkowa para rąk do pomocy. Rodziców niech nie zniechęca nazwa - można wybrać się tutaj z dziećmi, które będą bawiły się równie świetnie, co dorośli.

    Nie można nie pochwalić wystroju pokoju - rozpoczynając grę wiemy już, że to pokój Exitów ze względu na niezwykle dopracowane detale. A im dalej w las, tym większy kryminał - choć w tym przypadku powinniśmy mówić o przygodzie pełnej immersji i najdrobniejszych szczegółów sprawiających, że czujemy się tak, jakby podróże w czasie rzeczywiście istniały.

  • Escape room Syreni Śpiew

    Syreni Śpiew
    Fox O'clock
    Wrocław

    opinia lockme.pl

    Między wodą a lądem

    05.06.2019 | data wizyty: 30.05.2019

    W najnowszym pokoju Foxów znajdziecie to, czego fani sagi o małym czarodzieju mogą się spodziewać – fabułę, a właściwie jej odzwierciedlenie wraz z kilkoma dopasowanymi interpretacjami autorów.

    Jest w nim bardzo dużo smaczków i nawiązań do historii, jednak ich nieznajomość nie wpływa w żaden sposób na przejście przez scenariusz. Miejscami może to wręcz pomóc – osoby bez znajomości sagi będą miały więcej zagadek dla siebie, bo fani będą zajęci podziwianiem szczegółów i przypominaniem sobie, w którym momencie właściwej historii się one pojawiają.

    Zagadek jest dużo, a sam pokój jest nieliniowy. Wiele elementów opartych jest na magii (no bo przecież nie na elektronice :) ). Jest również trochę szukajek. W wystroju warto jest pochwalić bardzo ciekawą oprawę wizualno-oświetleniową, która w sposób kluczowy wpływa na klimat w odpowiednich partiach rozgrywki.

    Warto zostawić sobie ten pokój na później, gdyż nawet osoby z doświadczeniem mogą mieć tu nie lada wyzwanie. Przed przyjściem do Syren warto jest potrenować trochę w innych pokojach, szczególnie współpracę.

  • Escape room Peron 9 i 3/4

    Peron 9 i 3/4
    Trap Jungle
    Wrocław

    opinia lockme.pl

    Hokus pokus na wrocławskim Nadodrzu

    24.05.2019 | data wizyty: 21.05.2019

    Pozycja zdecydowanie dla fanów Harry’ego Pottera - co prawda znajomość sagi nie jest wymagana, ale tu jest tyle smaczków nawiązujących do książek, że osoba będąca obeznana z historią będzie rozwiązywała zagadki z bananem na twarzy i to przez całą rozgrywkę.

    Pokój jest jedną wielką elektroniką, przy czym ilość zagadek do rozwiązania jest naprawdę imponująca. Ponieważ scenariusz jest nieliniowy, większe grupy mogą podzielić się na mniejsze i bez problemu rozwiązywać zadania bez przeszkadzania sobie nawzajem. Brak zbędnych zmyłek, miejscami nacisk na współpracę i cel, który musimy zrealizować - pokój jest bowiem spójną misją. Przyda się więc niestandardowe myślenie - po przecież tu dzieje się magia, prawda?

    Fani sagi z pewnością docenią klimat i już wcześniej wspomniane smaczki - czuć bowiem inspirację J.K. Rowling, co pozwala nam zapomnieć o tym, że nie jesteśmy w centrum Wrocławia, a wręcz mamy wrażenie, że zamknięto nas gdzieś w książce między rozdziałami.

    Duży plus za jeden element wnętrza, którego totalnie się nie spodziewaliśmy i nie widzieliśmy nigdy wcześniej. Nie powiemy co to, bo jesteśmy tacy źli i niedobrzy. Sprawdźcie sami!

  • Escape room Tajemnica Alchemika

    Tajemnica Alchemika
    Combinator Kraków
    Kraków

    opinia lockme.pl

    Powiew legendy

    24.05.2019 | data wizyty: 04.05.2019

    Ten pokój to jedna wielka fabuła, a jej zwieńczenie zawiera pewnego rodzaju morał, co czyni “Alchemika” naprawdę wyjątkową pozycją na mapie Krakowa. Historia, którą odkrywamy od samego wejścia, przez cały czas trwania rozgrywki znajduje się na pierwszym planie i ani na chwilę z niego nie schodzi. W połączeniu z dobranymi zagadkami i doznaniami dźwiękowymi mamy immersję, której nie możemy nie pochwalić.

    Same zagadki należą do raczej łatwych, choć jest ich na tyle sporo, że polecamy wybrać się do tego pokoju mając już jakieś doświadczenie w escape roomach. Są miejsca, w których nowicjusze mogliby się wykazać, jednak traficie tu również na takie elementy, nad którymi trzeba się pochylić na dłużej i zastanowić nad rozwiązaniem.

    Znajdziecie tu kilka elementów, z którymi bardzo możliwe, że wcześniej się jeszcze nie spotkaliście. Szczególnie dwa z nich są niesamowite i sprawią, że będziecie mówić o tym pokoju jeszcze na długo po opuszczeniu murów Combinatora.

    To na koniec jeszcze podsumowanie fabuły, o której powiedzieliśmy na samym początku - jeżeli dobrze przeanalizujecie całą grę pod sam jej koniec, wrażliwsi mogą zrobić “awww!” - jest w tej historii bowiem coś, co można uznać za naprawdę urocze (to serio najodpowiedniejsze słowo).

    W chwili obecnej ten pokój jest na pierwszym miejscu w Krakowie i stwierdzamy, że to zupełnie zasłużona pozycja.

  • Escape room Grota Mocy

    Grota Mocy
    Open The Lock
    Zabrze

    opinia lockme.pl

    Trochę fantasy w centrum Zabrza

    15.04.2019 | data wizyty: 10.03.2019

    To naprawdę przyjemny pokój. Na początku wydaje się, że niewiele będziemy w nim mieli do roboty, jednak z biegiem czasu odkrywamy, że to jedynie wierzchołek góry lodowej, jeżeli chodzi o ilość zagadek i rzeczy do zrobienia.

    Zastosowano zarówno rozwiązania elektroniczne, jak i tradycyjne kłódki. Nieliniowość na pewnym etapie gry sprawia, że łatwo jest podzielić zadania między graczy, przez co nikt nie będzie się nudził. Nie ma rozpraszających elementów, które odwracałyby uwagę od naszej misji.

    Scenariusz stanowi fajną mieszankę przygodówki i fantasy, dzięki czemu łatwo dopasuje się w gusta większej ilości graczy. Warto uwzględnić ten pokój przy okazji planowania wizyty na Śląsku.

  • Escape room Lokalizacja

    Lokalizacja
    TickTack
    Gliwice

    opinia lockme.pl

    Keine Ahnung, was da geschrieben wird, aber wir müssen das akzeptieren.

    15.04.2019 | data wizyty: 10.03.2019

    Będzie nam bardzo trudno opisać ten pokój tak, aby nie powiedzieć za dużo, ale spróbujemy. Jedno wiemy na pewno: jeżeli czytaliście opis i zastanawialiście się, czemu jest taki enigmatyczny, to uwierzcie, będąc na miejscu zdacie sobie sprawę dlaczego.

    Zagadki… Skłamalibyśmy mówiąc jednoznacznie, że są bardzo trudne. Ich jest po prostu MNÓSTWO, w dodatku są tak oryginalne i wręcz nieoczywiste (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), że będąc w środku niezależnie od doświadczenia stwierdzacie, że nie wiecie nic o escape roomach. Tutaj dzieją się rzeczy, których ani trochę się nie spodziewacie.

    Pokój zrobiony z wielkim rozmachem - i szybko staje się jasne, dlaczego musieliśmy tyle na niego czekać. Fabuła niezwykle wciąga, i to od samego progu. W związku z ilością zadań, z którymi przyjdzie Wam się zmierzyć, przyda się w zasadzie każda dodatkowa para rąk.

    Więcej zdradzić nie możemy, ale to bardzo wysoko postawiona poprzeczka na polskiej scenie escape roomowej.

  • Escape room Kopalnia Złota

    Kopalnia Złota
    Strych
    Chorzów

    opinia lockme.pl

    Nie wszystko węgiel co na Śląsku

    15.04.2019 | data wizyty: 10.03.2019

    Tu naprawdę da się zapomnieć, że nie jesteśmy kilkaset metrów pod ziemią, a na strychu, który jest zdecydowanie wyżej nad poziomem morza.

    Kopalnia jest łatwym, bardzo przyjemnym pokojem, który stawia na współpracę między graczami - bez niej będzie ciężko. Optymalna ilość graczy w tym scenariuszu to 3 osoby, bo momentami może robić się nieco tłoczniej. Aczkolwiek to niczemu nie ujmuje, bo każdy miał co robić i dołożył cegiełkę do wspólnego zwycięstwa. Ze względu na tu, że zagadki są proste, pokój nada się na początek przygody z escape roomami - gwarantujemy, że nowicjusze zarażą się tym bakcylem. A doświadczeni zrelaksują się i być może czegoś nauczą - ponieważ ten pokój zawiera jedną specyficzną rzecz, której do tej pory nie zauważyliśmy nigdzie indziej.

    Nam się bardzo spodobała i wydaje nam się, że każdy uśmiechnie się, kiedy po odwiedzeniu tego pokoju zda sobie sprawę, o co nam chodziło. Mamy nadzieję, że zasialiśmy w was to ziarno niepewności. A teraz zastanówcie się, czy nie potrzebujecie trochę złota, bo jak coś, to warto go tu poszukać.

  • Escape room Tunele pod miastem

    Tunele pod miastem
    Quest Cage Centrum
    Katowice

    opinia lockme.pl

    Uwaga na głowy!

    15.04.2019 | data wizyty: 10.03.2019

    To zupełnie inny pokój niż standardowe scenariusze dostępne na rynku. Dlaczego? A przede wszystkim dlatego, że sugestia firmy o tym, że pokój jest dla osób sprawnych fizycznie, jest jak najbardziej uzasadniona.

    Zagadki są bardzo przyjemne i możemy zaryzykować również stwierdzenie, że dość charakterystyczne swoim stylem, jeżeli chodzi o Quest Cage. No i ten wszechobecny humor, który nieodzownie towarzyszy nam w każdym ich pokoju. Są momenty, w których można na chwilę się zawiesić, ale to dobrze dla naszych szarych komórek - tym bardziej, że z łatwością przechodzi się od jednego do drugiego etapu zabawy.

    Przestrzeń tuneli jest świetnie zagospodarowana - wyciśnięto z niej 150% możliwości. Dzięki temu naprawdę można się zmachać podczas wykonywania naszej misji.

    Gdybyście się zastanawiali, czy to aby na pewno tunele - tak, to tunele. Serio serio. Przyjdźcie i sprawdźcie. Tymczasem my mamy nadzieję, że te tunele się nie kończą, bo z chęcią zobaczylibyśmy, dokąd jeszcze mogą nas zaprowadzić.

  • Escape room Seria Niefortunnych Zagadek

    Seria Niefortunnych Zagadek
    Cinema Escape
    Pszczyna

    opinia lockme.pl

    Powiedzielibyśmy coś, ale to ściśle tajne

    15.04.2019 | data wizyty: 09.03.2019

    Chyba nie znalazłaby się żadna osoba, której pokój by się nie podobał i my nie stanowimy wyjątku od tej reguły Mimo naszego dużego doświadczenia zostaliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni przez wiele elementów składających się na cały pokój. Przestrzeń, choć naprawdę duża, została wykorzystana co do centymetra, wyciśnięto z niej wszystko co najlepsze. Zagadki - przyjemne, satysfakcjonujące, nie z gatunku męczących, a trudność pokoju polega właściwie na ich ilości, bo do zrobienia jest naprawdę sporo. Nie ma żadnych zmyłek, wszystko ma znaczenie i nie znalazło się w tym pokoju przypadkowo. Do kolejnych łamigłówek przechodzimy płynnie, ale nie dosłownie - wskazówki znajdujące się w środku są dobrze zaszyfrowane, co sprawia dodatkową frajdę.

    Scenariusz i fabuła zasługują na osobne uznanie. Zupełnie nie czujemy, że jesteśmy w escape roomie, lecz sami tworzymy fabułę w oparciu o współpracę, która jest tu niezbędna.

    Ten pokój pozwala na nowo odkryć pasję i przypomina nam, za co tak naprawdę uwielbiamy escape roomy.

  • Escape room Sekrety krasnoludów

    Sekrety krasnoludów
    Maze in Mind
    Rybnik

    opinia lockme.pl

    Mali ludzie wielcy zagadkami

    15.04.2019 | data wizyty: 09.03.2019

    Nie można nie docenić klimatu, jaki tworzony jest od samego początku wizyty - naprawdę możesz poczuć się jak krasnoludek, nawet jeżeli masz ponad dwa metry wzrostu. Coś o tym wiemy.

    Wprowadzenie świetne, z humorem, pozytywnie nastawiające do zagadek, które przed nami czekają. A jest ich bardzo dużo - na szczęście łatwych, dzięki czemu nawet początkujący mogą zagrać w tym pokoju. Tak naprawdę w pokoju będzie dobrze bawił się każdy, niezależnie od doświadczenia - dla nowicjuszy będzie to zachęcający początek przygody z escape roomami, a ci doświadczeni utwierdzą się w przekonaniu, że to najlepsza istniejąca rozrywka.

    Wystrój i detale w wykonaniu scenografii tworzą naprawdę obowiązkową pozycję dla wszystkich, którzy nazywają się fanami przygodówek. Trzeba się dużo schylać - jak to u krasnoludków.

    Nie sądziliśmy, że w Rybniku mieszkają krasnoludki, ale nie można ich nie odwiedzić przy okazji wizyty w tym mieście.

Zobacz więcej opinii: 1 2 3 ... 30 31 32