Waleczne Kotlety

Waleczne Kotlety

Wesoła grupa uciekinierów poznańskich o zaszczytnej nazwie Waleczne Kotlety! ;) Słyniemy z szukania przez pół h światła w pokoju i klaskania w rytm Rubika w... [więcej]

108 Besucht

10 Geplant

Pionier

215 Punkte

150
215 Pkt
225

Alle Bewertungen

Escape Room Russian Horror Story
Russian Horror Story

Nieprzyjaźni ci Rosjanie

24.07.20 | Besuchsdatum: 23.07.20

My tu sobie zwiedzamy spokojnie, a nagle jakiś przemiły człek zaprasza nas gościnnie na klasyczną wódeczkę. No i wylądowaliśmy w jego piwnicy , czekając na rychłą rzeź. Co to był za wieczór...

Pokój klimatyczny i całkiem creepy, jak przystało na thriller. Fabuła i zagadki całkiem współgrały ze sobą, elementy "straszące" dodawały fajnego smaczku całości, choć nie były aż tak intensywne, jak w wielu innych horrorach. Trudność była średnia, należy tutaj wytężyć mocno spostrzegawczość, żeby nie przeoczyć pewnych rzeczy, jak nam się zdarzało ;) Można by dodać więcej elementów wskazujących na rosyjskie "korzenie" fabuły. Obsługa bez zarzutów.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Rycerski
Rycerski

Podróż w czasie

24.07.20 | Besuchsdatum: 23.07.20

Jacyś nieodpowiedzialni zbóje przenieśli się w czasie i narobili bałaganu, którzy może zmienić bieg historii - pora to naprawić!

Fabularnie pokój zapowiadał się ciekawie, jednak czegoś w nim zabrakło. Zagadki były średniej trudności, w większości klasyczne z pewnymi wyjątkami, ale mało porywające. Klimatycznie było całkiem poprawnie, jednakże dałoby radę zdecydowanie podkręcić wystrój i zwiększyć efekt wizualny. Fabuła gdzieś tam krążyła, ale brakowało głębszego zagłębienia w nią i szerszych odniesień co do czasu, w którym jesteśmy i co się akurat dzieje, a to pogłębiłoby immersję. Generalnie pokój można odwiedzić, ale przydałoby zainwestować nieco czasu w modernizację i na pewno robiłby lepsze wrażenie :) Obsługa sympatyczna.

Podróż w czasie Podróż w czasie

Bewertung melden

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 9/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Zakopani Żywcem
Zakopani Żywcem

To nas pogrzebali!

24.07.20 | Besuchsdatum: 24.07.20

Rzadko zdarza się nam chodzić do pokoi tak ukruszonym składem Kotletów, ale tym razem nie dało się inaczej, więc w dwójkę daliśmy się żywcem zakopać - czego się nie robi dla ucieczek ;) Fabularnie w zasadzie to wszystko, co można zdradzić - są dwie trumny i należy je jak najszybciej opuścić. Było to ciekawe doświadczenie, nietypowe dla standardowych eskejpów. Przestrzennie było całkiem komfortowo, mieliśmy obawy przed leżeniem na gołych dechach, ale zadbano o materac, a skrzynie były na tyle duże, że dało się w nich wygodnie przekręcać i manewrować bez nabijania większych guzów ;) "Pokój" wymaga pełnej kooperacji, zagadki i rozwiązania do nich są połowicznie rozrzucone po obu trumnach, więc należy być cały czas oczami dla drugiej osoby, aby wspólnie rozwikłać łamigłówki. Były one bardzo proste, bez większych problemów udało się je rozwiązać. Brakowało w nich niestety uzasadnienia fabularnego, wiadomo, że jest to trudne, aby w trumnach rozwiązania miały powiązanie z historią, ale na pewno nie jest to niewykonalne i przydałoby się jednak nieco je przemyśleć, żeby nie były "od czapy", tylko faktycznie pasowały do klimatu ;) Udało się nas w pewnym momencie rozgrywki zaskoczyć, za co duży plus, ale więcej nie zdradzę, żeby uniknąć spojlerów :) Obsługa była sympatyczna :)

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Sehr leicht

Escape Room Osobowość
Osobowość

Wendigo

18.06.20 | Besuchsdatum: 15.06.20

Glaubwürdige Bewertung

Tym razem Waleczne Kotlety zostały wynajęte do odkrycia tożsamości tajemniczego mordercy, rzekomo opętanego przez tajemniczą bestię... to oczywiste, że zaczęliśmy poszukiwania od psychiatry ;)

Wprowadzenie... ach, tak bardzo chciałoby się napisać o nim więcej, ale nie można innym psuć zabawy, która była zaskoczeniem już na wstępie. Jest to przykład na to, jak się tworzy najlepszą immersję i fabułę w pokojach, pełen zachwyt! I tu, również ogromną rolę odegrał klimat - wizualny efekt i dopasowana muzyka tworzyły zgraną całość. Tu zagadki już momentami nieco trudniejsze, niż w innych pokojach, ale znowuż uderzamy do tego naszego przeszukiwania, które często kończy się przegapieniem pewnych oczywistości, ale staramy się poprawić ;) Historia i plot twist na końcu - otworzyliśmy w pewnym momencie usta ze zdumienia!

Podsumowując - to chyba najlepszy do tej pory pokój ekipy Continuum, z każdym kolejnym zaskakują coraz bardziej, więc już nie możemy doczekać się kolejnych!

Wendigo Wendigo

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Szum
Szum

Szum

18.06.20 | Besuchsdatum: 15.06.20

Glaubwürdige Bewertung

Powrót do eskejpów po pandemicznej przerwie zaczęliśmy od Szumu, opartego na krążących kilka lat temu po internecie dziwacznych filmikach i teoriach spiskowych na ich bazie. Mistrzyni gry zarysowała niepokojącą historię, której tło mieliśmy też okazję obejrzeć przed rozpoczęciem rozgrywki... no i się zaczęło!

Nasze zadanie dotyczyło odkrycia sekretów twórcy filmu w jego kryjówce... no cóż, jak i ucieczka, bo oczywiście zostaliśmy przydybani na myszkowaniu po zakamarków mrocznego budynku. Każdy kolejny element układanki składał się szybko w spójną całość, a nam udało się dopiąć celu... choć czy sposób na to spodobał się wszystkim... raczej nie ;)

Sposób budowania grozy był doskonale wyważony, creepy momenty oczywiście się przewijały, ale mieliśmy też w tym wszystkim spokojny czas na rozwiązywanie zagadek. Fantastyczny wystrój, nie chcę spojlerowac, więc nie wspomnę dokładniej o pewnych jego elementach, ale na pewno warto zobaczyć i przeżyć to na własnej skórze :) Klimat w każdym razie jest tym, w czym Continuum jest specjalistą :)

Zagadki do najtrudniejszych nie należały, ale musieliśmy "wytężyć" spostrzegawczość, która po dłuższej przerwie momentami jeszcze szwankowała ;)

Jesteśmy bardzo na tak i gorąco polecamy :D

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Duch
Duch

Co te duchy :O

13.02.20 | Besuchsdatum: 12.02.20

"Czy jesteś w stanie przeżyć własną śmierć?" - nam się udało, ale co zobaczyliśmy po drodze, już na zawsze będzie nas straszyć po nocach :O

"Duch" to absolutna perełka Exodusa! Widać, że z każdym pokojem nabierają coraz większej wprawy i kolejne eskejpy są coraz lepsze - ten z automatu trafił do naszej czołówki ulubionych ER :)

Wprowadzenie tworzy niezwykłą immersję, jest bardzo przemyślane i symboliczne. Robota Mistrza Gry jest tu godna podziwu :) Od początku do końca zresztą klimat jest największą siłą tego pokoju - przestrzeń gry jest świetnie zaaranżowana :)

Zagadki, cóż, myślę, że normalnie nie byłyby nawet zbyt trudne, ale przez ogólną otoczkę klimatyczną i nagromadzenie "rozpraszaczy", trudno jest się momentami wręcz skupić ;) W każdym razie są one przemyślane i dopasowane do klimatu. Podążają również za fabułą, co się chwali, bo nie zawsze te dwa aspekty współgrają - tu jest to doskonale zespolone.

Już wcześniej wspomniana obsługa robi rewelacyjną robotę - nic dodać, nic ująć. Zarówno w czasie rozgrywki, jak i po niej było czuć, że jesteśmy u ludzi, dla których Exodus to prawdziwa pasja :)

Polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy! :)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Nemo
Nemo

Nemo znaleziony!

13.02.20 | Besuchsdatum: 12.02.20

Jako grupka nieco starszych wiekiem, a jednak bardzo młodych duchem graczy, postanowiliśmy, bez obstawy typowo dziecięcej, popłynąć za Nemo - okazuje się, że i dorośli mogą się tu fantastycznie bawić :D

Exodus ma to do siebie, że jak już się bierze za pokój, to robi to po prostu dobrze - tak jest i w tym przypadku. "Nemo" jest niczym plac zabaw, wypełniony zagadkami - bardzo przyjemnymi, lekkimi, głównie na spostrzegawczość. Niektóre elementy potrafią skusić do zabawy, więc trzeba było się skupić, żeby wrócić do myślenia nad tym, co trzeba ;)

Jako pokój typowo dla dzieci oceniamy go na najwyższą notę - dzieciaki będą zachwycone pobytem w tym miejscu. A co bardziej "dziecinni" dorośli, z odpowiednim poczuciem humoru i dystansem do siebie, też powinni odwiedzić ten pokój - gwarancja dobrego humoru!

Tak więc my już wiemy, gdzie jest Nemo - czas na Was! :D

Nemo znaleziony! Nemo znaleziony!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Sehr leicht

Escape Room Wikingowie · Amulety Mocy
Wikingowie · Amulety Mocy

Ragnarok powstrzymany!

16.01.20 | Besuchsdatum: 15.01.20

Tym razem z Kotletów przeobraziliśmy się w Wikingów i ruszyliśmy na podbój mroźnej Skandynawii! Co to była za wyprawa - na szczęście zakończona sukcesem, Amulety zdobyliśmy na czas! :)

Zacznę od początku, czyli wprowadzenia - bardzo klimatyczne i immersyjne, podobało mi się takie wejście w klimat i fabułę, takie zaangażowanie i pomysłowość Mistrza Gry jak najbardziej doceniam dając najwyższą notę :)

Pokój bardzo wciągający - zagadki odpowiadały logicznie fabularnej podróży i z ogromną satysfakcją je rozwiązywaliśmy. Zastosowano w nich sporą różnorodność i ciekawe rozwiązania technologiczne, co jeszcze potęgowało wrażenia. Były nieliniowe, wiec mogliśmy drużynowo się podzielić i przy czterech osobach każdy miał co robić :)

Klimat również pomysłowo oddany, wystrój cieszył oko :)

Ten pokój z dotychczasowych w Escape Arenie podobał nam się najbardziej, czekamy na więcej :)

Ragnarok powstrzymany! Ragnarok powstrzymany!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Grobowiec Faraona
Grobowiec Faraona

Daleko od Egiptu

16.01.20 | Besuchsdatum: 15.01.20

Pokój średniej jakości, zagadki wymagają sporego przerobienia. Warto byłoby pomyśleć o dopracowaniu pewnych mechanizmów oraz o rozbudowie zagadek i fabuły, zwłaszcza, że pokój jest bardziej "retro", jeśli chodzi o te kwestie - do nowo otwieranych pokoi jako klienci mamy już jednak większe oczekiwania w obecnych możliwościach. Przestrzeń ma potencjał, tylko trzeba parę kwestii przemyśleć i dopracować. Nie zadziałała u nas kluczowa zagadka, jednak wyjaśniliśmy te kwestię z właścicielem i doceniamy wyciągniętą do nas rękę i postawę właściciela w odpowiedzi na nasze uwagi po wizycie. Mamy nadzieję, że zapewnienia o rozbudowie będą zrealizowane i pokój będzie cieszył kolejnych uciekinierów, czego szczerze życzymy.

Berichte anzeigen (1)

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 7/10

Klima: 3/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Żółty Znak
Żółty Znak

Miejsce inne od wszystkich

15.12.19 | Besuchsdatum: 15.12.19

Trudno będzie cokolwiek napisać, jeśli nie chcemy niczego zaspojlerować, co w tym przypadku byłoby niewybaczalne... ale spróbujemy ;)
Ten pokój jest niecodziennym przeżyciem, dotykającym głęboko wszystkich zmysłów i tocząc z graczami grę bazującą na docieraniu do ich lęków i wykorzystując je maksymalnie. Każdy szanujący się horror powinien działać w ten sposób na graczy! Nie jest to może pokój dla każdego, nie wszyscy odnajdą się w takich klimatach, ale dla fanów horrorów i pewnej psychodelii jest to miejsce idealne. Wprowadzenie jest arcymistrzowskie, najlepsze z jakim się spotkaliśmy dotychczas, a tych pokoi już sporo mamy za sobą. Fabuła i finał rozgrywki - padamy do stóp - genialne! Klimat jest tym, z czego Żółty Znak może być dumny - już za sam ten aspekt pokój powinien znaleźć się w ścisłej czołówce pokoi w Polsce.
Zagadki idealnie są wpasowane do klimatu, trudno mi ocenić ich faktyczny poziom trudności, ogrom adrenaliny na pewno utrudniał myślenie ;)
Wychwalam też obsługę, która robi tutaj coś niesamowitego swoją pracą, a przy tym widać, że doskonale się bawi. Firma tworzona przez prawdziwych pasjonatów :)
Polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy! :)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Seite 1 von 10

Weiter anzeigen