Karol I.

    Karol I.

    Hallo, ich bin Karol I.. Ich habe 20 Escape Rooms besucht. Meine Lieblingskategorie ist Abenteuer. Ich lade dich herzlich ein, mein Profil durchzulesen. Folge mir oder schreibe mir eine Nachricht, um über Escape Rooms sprechen zu können.

    20 Besucht

    2 Geplant

    Pfadfinder

    87 Punkte

    50
    87 Pkt
    100

    Alle Bewertungen

    Escape Room Piekło Hazardzisty
    Piekło Hazardzisty

    Niebo dla hazardzistów!

    11.10.20 | Besuchsdatum: 03.10.20

    Glaubwürdige Bewertung

    Pokój w sam w sobie jest bardzo dobrze wykonany mimo tego, że nie jest tak widowiskowy jak inne ERy na tym poziomie. Jednak wchodząc do środka można wsiąknąć tam w 100%.

    Niesamowicie dużo zagadek logicznych i łamigłówek związanych z grami losowymi. Są one na szczęście przystępnie wytłumaczone co ułatwia zrozumienie jak działa dana zagadka. Dla mnie jako dla "ścisłowca" taki typ pokoju był, można powiedzieć, wymarzony. Jak wspomniałem wcześniej, rozwiązywanie zagadek nie jest jakoś wybitnie widowiskowe, ale jest mega satysfakcjonujące.

    Wystrój "Piekła Hazardzisty" fantastycznie oddaje jego fabułę. Sprytny pomysł przekazywania podpowiedzi do pokoju, rekwizyty ciekawe i znacznej większości prawdziwe.

    Przychodząc w cztery osoby może wydawać się być trochę ciasno, jednak po kilku rozwiązanych zagadkach warto zmienić dowodzącego w myśleniu żeby wasz mózg mógł na chwilę odpocząć.

    Długo zastanawiałem się czy nie przyznać "Piekłu" dychę, jednak patrząc z perspektywy innych pokoi z TOPki byłoby to krzywdzące. Ta ocena to bardziej takie 9.5(9 z plusem) oraz dodatkowa informacja, że Katowicki QuestCage znowu mnie nie zawiódł i bardzo zachęcił do odwiedzenia jego pozostałych pokoi :)

    Allgemeine Note: 9/10

    Game Master: 8/10

    Klima: 9/10

    Schwierigkeitsgrad: Schwer

    Escape Room Fabryka Czekolady
    Fabryka Czekolady

    Dobrze oddany :)

    26.09.20 | Besuchsdatum: 24.09.20

    Glaubwürdige Bewertung

    Pisząc w dużym skrócie osoby które oglądały film lub czytały książkę nie będą zawiedzione, ponieważ pokój jest naprawdę dobrze oddany, z przejrzystą fabułą i tematycznymi zagadkami.

    Łamigłówki są zarówno matematyczne jak i logiczne, a nawet zręcznościowe! Czuć w nich klimat zabawy, a duża część z nich opiera się na współpracy, za co spory plus. Przy niektórych z nich za bardzo trzeba się "domyślać" , co niestety rozgrywki nie ułatwia.

    Wiele rekwizytów które można dotknąć, wziąć w ręce, pooglądać, więc jest co robić. Pokój choć niestety liniowy, potrafi miejscami zaskoczyć, lecz tego "boom" rzeczywiście nie ma.

    Pani Moderatorka miła, uprzejma, nie sprawiająca kłopotów. Poprawne wprowadzenie do gry i utrzymanie miłej atmosfery.

    Podsumowując, czasu jest akurat wystarczająco, a cztery osoby są powiedzmy optymalne. Osobiście polecam, chociaż dla mnie był to po prostu kolejny pokój w historii.

    Allgemeine Note: 8/10

    Game Master: 9/10

    Klima: 8/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Szlak Nieumarłych
    Szlak Nieumarłych

    Druidzie, na pomoc!

    07.09.20 | Besuchsdatum: 06.09.20

    Glaubwürdige Bewertung

    "Szlak Nieumarłych" w dużym skrócie posiada wszystkie aspekty, które dobry pokój powinien posiadać. Już od samego początku wprowadza nas w świat fantasy, którego osobiście jestem niemałym fanem. Potencjał całej historii którą opowiada jest naprawdę spory, więc cieszę się, że nie został zmarnowany.

    Zagadek jest mnóstwo, wszystkie pasujące do klimatu i tematyki. Są zróżnicowane, na większości z nich trzeba się trochę napocić, ale co najważniejsze znaczna część z nich jest oparta na współpracy, stąd też zrozumiała sugerowana liczba osób. Są też łamigłówki których nie spotkałem nigdzie indziej, za co duży plus. Pokój nie zwalnia ani na moment, więc trzeba być skupionym od początku do końca.

    Poziom trudności jest rzeczywiście wysoki a czas na przejście pokoju mocno "olimpijski" . Jednak, w moim odczuciu, dzięki temu rozwiązanie paru zagadek z rzędu daje niesamowicie dużo "powera" i satysfakcji i jest to z pewnością warte uwagi. Z jednym elementem mieliśmy problem techniczny, jednak poza tym wszystko działało bez zarzutu i często widowiskowo.

    Na koniec jeszcze warte odnotowania - PRZE-MI-ŁA pani moderatorka z rzetelnymi, trafnymi podpowiedziami i fajną rozmową już po wyjściu. Oby więcej takich ludzi zajmujących się pokojami ;)

    Allgemeine Note: 9/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 9/10

    Schwierigkeitsgrad: Schwer

    Escape Room Seria Niefortunnych Zagadek
    Seria Niefortunnych Zagadek

    Zawsze coś się wymyśli...

    20.01.20 | Besuchsdatum: 19.01.20

    Glaubwürdige Bewertung

    Myślałem, że po odwiedzeniu Gliwickiej "Lokalizacji" już żaden z pokoi nie zasłuży w mojej opinii na najwyższą ocenę. Jednak "Seria Niefortunnych Zagadek" stworzona jest tak, że wszystko tu pasuje i absolutnie nie ma do czego się przyczepić.

    Klimat historii rodu Baudelaire jest mocno odczuwalny, zarówno w wystroju jak i w zagadkach. Wszystko działa bez zarzutu i jest efektownie. Duża część zagadek polega na współpracy, a o to przecież w Escape Roomach chodzi. Poziom trudności zagadek nie jest wygórowany, ale niektóre z nich wymagają dużego skupienia.

    Wprowadzenie do pokoju jak i cała jego moderacja - klasa światowa. Zawsze zwracam uwagę na czynnik ludzki w pokojach i tutaj warto o tym wspomnieć. Mądre i przejrzyste wskazówki pomagają utrzymać płynność w zabawie.

    Całość porównałbym trochę do kolejki górskiej - powolne wjeżdżanie do góry i podziwianie widoków, żeby w pewnym momencie nagle zacząć zjeżdzać 180 stopni w dół i być w dużym szoku(pozytywnym oczywiście).

    W skrócie - powiedzieć że warto to nic nie powiedzieć. Trzeba!

    Allgemeine Note: 10/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 10/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Cisza Nocna
    Cisza Nocna

    Bardzo eksperymentalne więznienie

    29.12.19 | Besuchsdatum: 27.12.19

    Ocena 8/10 wymaga od pokoju "zadowolenia w każdym aspekcie". W "Ciszy Nocnej" są niestety czynniki które sprawiają, że niestety nota ERu jest taka a nie wyższa.

    Pierwsza poważna przeszkoda - pokój przeznaczony jest na 60 minut a posiada on liniowe elementy poświęcające dużo czasu i uwagi. "Cisza Nocna" oznaczona jest jako "średnio trudna" a tak naprawdę nie ma tutaj czasu na głębsze zastanowienie się i zebranie myśli. W naszym przypadku nawet bardzo liczna grupa musiała robić dużo rzeczy intuicyjnie.

    Drugim problemem(szczególnie dla mnie, osoby z wadą wzroku) jest bardzo mierne oświetlenie.Rozumiem, że utrzymanie klimatu jest ważne, jednak nawet mała lampka z mocną żarówką przyspieszyłaby przebieg pokoju, aktualnie jednak trzeba się mocno postarać żeby te światło gdzieś załapać.

    Same zagadki klimatycznie osadzone, choć tego klimatu jak na eksperymentalne więzienie też trochę brakuje. W moim odczuciu, duży potencjał pomysłowości tego pokoju jest nie do końca wykorzystany. A szkoda.

    Pani Moderatorka, choć na wstępie dość nieśmiała, ostatecznie pomocna i dobrze spełniająca swoją rolę. Poprawnie wykonane wprowadzenie, jednak podpowiedzi których udzielała może lekko natarczywe i bezpośrednie.

    Pierwszy raz wyszedłem z Escape Roomu z miłą, namacalną pamiątką, więc w podsumowaniu napiszę, że warto, jednak na niesamowite fajerwerki nie ma się co nastawiać.

    Allgemeine Note: 7/10

    Game Master: 8/10

    Klima: 7/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Legenda Miecza
    Legenda Miecza

    RPGowy klimat!

    28.11.19 | Besuchsdatum: 26.11.19

    Wiadomo, że idąc do pokoju z krajowej TOPki oczekujesz pokoju bardzo dobrego. I wszystko co najlepsze "Legenda Miecza" ma, poza tym efektem wow, który odblokowywuje ocenę 10/10.

    Zagadki mocno osadzone w średniowiecznym klimacie, za co duży plus. Wymagające spostrzegawczości, zręczności i pomysłowości. Rozwiązanie każdej z nich daje dużą satysfakcję. Wszystko działa bez zarzutu.

    Już po niezwykle barwnym wprowadzeniu klimat utrzymuje się do samego końca. Niebywała dbałość o szczegóły, realne rekwizyty pomagają wsiąknąć w pokój w stu procentach.

    Nasz moderator, Pan Mateusz, jest mega komunikatywnym i doświadczonym człowiekiem. Mimo osób w naszej grupie, które były w ER pierwszy raz, żadnych pytań po jego wprowadzeniu nie było.

    Osobiście z pokoju wyszliśmy około dwóch minut po czasie jako średnio zaawansowana grupa. Ciekawe rozwiązanie systemu podpowiedzi, który bardzo ułatwia komunikację z Mistrzem Gry.

    Pierwsza moja wizyta w Warszawskim Wyjściu Awaryjnym, jednak z pewnością będę chciał tu wrócić :)

    Allgemeine Note: 9/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 10/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Morderstwo w Orient Expressie
    Morderstwo w Orient Expressie

    Ciekawa podróż

    25.11.19 | Besuchsdatum: 23.11.19

    Glaubwürdige Bewertung

    Długo zastanawiałem się nad oceną ogólną pokoju, jednak patrząc przez pryzmat innych ocena "9" mogłaby być dla nich krzywdząca.

    Na wstępie - największą wadą tego pokoju jest jego nieintuicyjność. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest to pokój dla początkujących, aczkolwiek wiele zagadek, mimo ich pomysłowości, wymaga od graczy odgadnięcia rozwiązania mimo poprawnej dedukcji. Pokój rozkręca się powoli, jednak zadania są zróżnicowane, więc wszechstronność jest tutaj dużym atutem.

    Twórcom udało się uzyskać klimat pociągu, jednak jest parę rzeczy które po prostu tam nie pasują lub mogłyby być wykonane w inny sposób. Mała ilość dekoracji pomaga w przechodzeniu pokoju, ale przez to jest on miejscami zbyt pusty.

    Pani prowadząca pokój miła, utrzymująca dobry stały kontakt z grupą. Podpowiedzi rzeczowe, nieoczywiste. Widać duże doświadczenie i chęć do pracy.

    Reasumując, pokój jest dobry, jednak chyba można było wyciągnąć tutaj więcej. Z pewnością wrócę do Chorzowskiego LOFTa, bo ogólne wrażenie jest pozytywne.

    Allgemeine Note: 8/10

    Game Master: 9/10

    Klima: 8/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Lokalizacja
    Lokalizacja

    Dycha to mało!

    04.11.19 | Besuchsdatum: 03.11.19

    Glaubwürdige Bewertung

    Jeśli TickTack dalej utrzyma taki poziom nowych pokoi w przyszłości trzeba będzie zdecydowanie podnieść możliwe oceny na lockme. Zapomnijcie wszystko, co wiecie o Escape Roomach - to zupełnie inny poziom.

    Naszpikowany od początku do końca elektroniką, więc powiedzieć, że jest efektowny i widowiskowy to jak nie powiedzieć nic. Zagadki nie jakoś przesadnie trudne, jednak mądrze przemyślane i genialnie wpasowane w fabułę. Jest ich na tyle dużo, że w pokoju cały czas coś się dzieje.

    Zwykle piszę o Moderatorze Gry na końcu opinii, jednak w tym wypadku trzeba go w jakiś sposób wyróżnić. PRZECUDOWNY CZŁOWIEK, widać w nim chęć do pracy i duże doświadczenie. Super przeprowadzone wprowadzenie(zachował wysoki poziom mimo kąśliwych pytań z naszej strony ;p). I co ważne - pierwszy raz nie byłem zawiedziony z powodu wzięcia podpowiedzi. Bez spojlerów - nawet polecam je brać!

    Wystrój przecudowny, naprawdę inny świat. Widać niebywałą dbałość o szczegóły, pokój jest nowy więc nie chodzi nawet o sam stan przedmiotów, ale jest na czym zawiesić oko mimo, że czasu nie ma za wiele.

    Podsumowując, warto mieć już kilka pokoi na koncie żeby bawić się tutaj w pełni, ale Lokalizacja jest zdecydowanym "must have'em". Pokój perfekcyjny - niczego tu nie brakuje. Nie wiem, czy nie wybiorę się tu kiedyś drugi raz ;).

    P.S. Fani serii gier "Wolfenstein" znajdą tutaj kilka smaczków! :)

    Allgemeine Note: 10/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 10/10

    Schwierigkeitsgrad: Schwer

    Escape Room Saloon
    Saloon

    Nie tym razem, Jessie!

    01.09.19 | Besuchsdatum: 31.08.19

    Glaubwürdige Bewertung

    Jeśli ktoś szuka pomysłu na swój pierwszy pokój to w "Saloonie" na pewno się nie zawiedzie. Zakładając tematyczne opaski przenosimy się w inny świat, który przenika przez graczy i pozostaje w głowie na długo. Wszystkie szczegóły dopracowane, duża ilość smaczków urozmaicających rozgrywkę.

    Jeśli chodzi o zagadki to dosyć oklepane, wiele z nich jednak dość widowiskowych. Niektóre zagadki mają dość mały margines błędu, co może minimalnie utrudnić rozgrywkę, jednak pokój cały czas "idzie do przodu" co zachęca do dalszej, szybkiej pracy. Zagadki w pokoju są, co najważniejsze, przemyślane i mądrze skonstruowane.

    Czasu wystarczająco, jest go odpowiednio dużo na chwilę odpoczynku i namysłu. W pięcioosobowej ekipie było jednak trochę ciasno, rekomendowałbym złożenie maksymalnie czteroosobowego zespołu. Poziom trudności raczej nie zaskakujący, nawet Ci bardziej doświadczeni znajdą coś dla siebie.

    Na uwagę zasługuje również Mistrz Gry, z którym mieliśmy ogromną przyjemność spotkać się już po raz drugi. Wie, co jest grane, pomocny, miły i uprzejmy. Oby więcej takich ludzi :)

    Reasumując - polecam. Warto tu przyjść nawet dla samego klimatu i obsługi. Zabrze po raz kolejny pokazało, że ich pokoje mogą walczyć o najwyższe pozycje.

    Allgemeine Note: 8/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 10/10

    Schwierigkeitsgrad: Mittel

    Escape Room Wrota Czasu - Egipt
    Wrota Czasu - Egipt

    Stary ale jary

    30.06.19 | Besuchsdatum: 29.06.19

    Glaubwürdige Bewertung

    Escape room mimo swojego wieloletniego stażu nadal ma w sobie coś, co swoją prostotą i wyrafinowaniem potrafi zaskoczyć gracza.

    Jak każda przygoda z serii "Wrót czasu " zaczyna się niezwykle klimatycznym wprowadzeniem, które niesamowicie mocno wprowadza w pokój. Nie znajdziemy tu kłódek co nie gryzie się z zamysłem pokoju, a piękne i duże rekwizyty, choć trochę już obdarte, są warte uwagi.

    Jeśli chodzi o zagadki to są miejsca, w których są one trochę przekombinowane, ale i pasujące do tematyki ERu. Kilka z nich szczególnie mocno opiera się na kooperacji, a o to przecież w Escape Roomie chodzi. Wiele z nich już dosyć wysłużonych, nie zawsze działających tak jak należy.

    Mimo, że pokój przeznaczony jest na 60 minut, trzeba się mocno sprężyć, żeby się wyrobić. W grupie 5cio osobowej było trochę ciasno.

    Na duży plus zasługuje również praca GameMastera, który po wspaniałym wprowadzeniu udziela mądre i nie oczywiste wskazówki. Cenne doświadczenie i wymiana zdań już po wyjściu była dla mnie miłym akcentem.

    Podsumowując, w pokoju nie należy spodziewać się fanfarów po każdej rozwiązanej zagadce, a raczej należy powoli ciułać do celu. Pokój rozkręca się dosyć siermiężnie, ale przejście go jest bardzo satysfakcjonujące :)

    Allgemeine Note: 8/10

    Game Master: 10/10

    Klima: 8/10

    Schwierigkeitsgrad: Schwer

    Seite 1

    Weiter anzeigen