sadek22b

sadek22b

Hallo, ich bin sadek22b. Ich habe 101 Escape Rooms besucht. Meine Lieblingskategorie ist Abenteuer. Ich lade dich herzlich ein, mein Profil durchzulesen. Folge mir oder schreibe mir eine Nachricht, um über Escape Rooms sprechen zu können.

101 Besucht

0 Geplant

Navigator

125 Punkte

100
125 Pkt
150

Alle Bewertungen

Escape Room Zemsta
Zemsta

Pomszczono!

01.03.20 | Besuchsdatum: 29.02.20

Glaubwürdige Bewertung

Zemsta to bardzo dopracowany pokój, który całkowicie zasłużenie zbiera tak wysokie opinie! Przestrzeń, w której będziecie walczyli z czasem jest wprost imponująca! Napotykane zamki i skrytki w żaden sposób nie rażą, ponieważ są sprytnie wkomponowane w zarys historii i wystrój [spojler]. Kilka mechanizmów spotkaliśmy pierwszy raz, jednak są na tyle logiczne, że nikt nie będzie miał problemu z rozpracowaniem ich działania.
Klimat jest skutecznie budowany już w pierwszej części rozgrywki, jednak finalne sceny niejedną osobę powstrzymały od zrobienia kolejnego kroku w mrok. Osoby bardziej wrażliwe z pewnością mogły poczuć tu lekki niepokój.
Ponieważ czas życia tego pokoju dobiegł końca, nie mogę go już nikomu polecić. Żałować, że tu nie dotarli powinni jednak wszyscy fani ER :)

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Sekrety krasnoludów
Sekrety krasnoludów

Sekrety ujawnione!

01.03.20 | Besuchsdatum: 29.02.20

Glaubwürdige Bewertung

Istna bomba! Klimat jaki zbudowano w tym pokoju jest po prostu niesamowity! Może pomyślicie, że to miejsce wyłącznie dla dzieciaków, jednak nie moglibyście być w większym błędzie!
Już samo wprowadzenie pozwala przyjemnie wczuć się w nastrój rozgrywki. Z każdym kolejnym krokiem wpada się jednak po uszy w rasowy domek krasnoludów, gdzie nie brakuje niczego poza wysokością stropu ;) Same [spojler], meble, rekwizyty, dosłownie wszystko jest tu na swoim miejscu. Co więcej, większość z tych elementów aktywnie gra w całej zabawie - BRAWO!
Zagadki są bardzo logiczne, choć niejednokrotnie wymagają zaangażowania większej liczby zmysłów. Pokój dobrze nagradza współpracę i bawi się wieloma konwencjami, których na pierwszą myśl nie powiązałbym z taką historią. Poziom trudności lekko rośnie wraz z pokonywaniem kolejnych zagadek, jednak nie powinien nikogo zatrzymać na dłużej. To bardzo dobre miejsce, by zarazić ER młodszych adeptów tej rozrywki.
Niestety, ponieważ czas życia pokoju dobiegł końca mogę wyłącznie powiedzieć, że ci z Was, którzy nie zdążyli tu dotrzeć mają czego żałować!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 9/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Cisza Nocna
Cisza Nocna

Kiedy następny pokój?

18.02.20 | Besuchsdatum: 08.02.20

Tego, że Can you Escape? to sprawdzona firma nikomu mówić nie trzeba. Cisza nocna ponownie dowodzi, że trafiliście w dobre ręce. Rozgrywkę rozpoczyna klasycznie wprowadzenie i wyjaśnienie zasad. Po przeniesieniu do celi nie będzie już tak miło, lecz to tylko podkręca klimat.
Wystrój pokoju jest poprawny. Wszelkie niuanse można lekko powiązać z "eksperymentalnością" instytucji która nas gości, więc zabieramy się za zagadki. Początek zabawy mocno nagradza współpracę i spostrzegawczość dlatego polecam dużo konsultacji i szeroko otwarte oczy. Podpowiedzi nie są sztucznie ukrywane, więc zabawa przebiega bardzo przyjemnie. Z czasem atmosfera nieco się rozweseli i po kilku krokach dobrniecie do sedna. Ostatnia zagadka jest wspaniała i daje ogrom satysfakcji - amatorzy ruchomych mechanizmów będą mieli na co popatrzeć.
Zdecydowanie polecam pokój wszystkim fanom ER - po prostu będzie się tu dobrze bawili!

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Serce Grozy
Serce Grozy

Ból serca

18.02.20 | Besuchsdatum: 04.01.20

Pokój wita dopracowanym klimatem. Z każdej strony wylewa się wszechobecny mrok i dowody niedawnych, mrożących krew w żyłach scen. Do wystroju i rekwizytów nie można mieć zarzutów.
Wprowadzenie przenosi nas w kontynuację Tajemniczej Posiadłości, więc jesteśmy w bardzo dobrych nastrojach. Niestety już po kilku chwilach czar pryska i zaczynamy borykać się na każdym kroku z zawiłościami pokoju. Trudno nie docenić zbudowanych tu mechanizmów, jednak ich działanie nie zawsze jest jasne czy choćby przewidywalne. Nie jestem fanem pokoi, w których po kilku minutach działania po omacku decyduję się na podpowiedź, żeby dowiedzieć się z jakim mechanizmem właściwie mam do czynienia. Tu niestety na każdym kroku napotykamy sztuczne bariery, zdawkowe podpowiedzi i kilka obiektów, które trudno nawet nazwać, a trzeba czegoś się z nich dowiedzieć odpowiednio nimi manipulując. Brak tu również satysfakcji z rozwiązywania kolejnych zagadek (poza ostatnią), co niestety odbiera sporo zapału do dalszych działań.
Pokój oceniam jako trudny, choć moim zdaniem jest on niestety po prostu nielogiczny. Z tytułowym "bólem serca" wystawiam tę opinię i mam nadzieję, że po lekkiej reorganizacji pokój będzie w stanie dawać graczom tyle satysfakcji, ile pracy pochłonął.

Allgemeine Note: 5/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Tajemnicza Posiadłość
Tajemnicza Posiadłość

Tajemnica rozwiązana

18.02.20 | Besuchsdatum: 04.01.20

Tajemnicza Posiadłość to dobry pokój, łączący całkiem spójny klimat z najlepszą moim zdaniem odmianą ER, czyli takich, gdzie kłódki i zamki oczywiście występują, ale nie widać ich gołym okiem.
Wystrój pokoju jest bardzo spójny, trafnie podkreśla zarys historii jaka towarzyszy całej przygodzie, jednocześnie skrywając niejeden ciekawy mechanizm. Proporcja zagadek logicznych do konieczności przeszukiwania każdego zakątka również jest tu zdrowo wyważona, więc fani obu typów zabawy będą mogli znaleźć wyzwanie dla siebie. Cieszy niebanalność kilu rozwiązań, zmuszenie gracza do większej otwartości i odwagi w posługiwaniu się rekwizytami. Po prostu wszystko jest tutaj na swoim miejscu.
Jedyny minus jaki wychwyciłem to etykiety na kluczach, które definiują gdzie należy ich użyć. Obsługa wspomina o takim rozwiązaniu oraz możliwości zepsucia sobie zabawy, jednak trudno było o tym pamiętać w ferworze walki z czasem i z zapałem mniej doświadczonych uczestników grupy.
Pokój bez wątpienia mogę polecić wszystkim, choć mniej doświadczone grupy zachęcam do korzystania z podpowiedzi. Warto rozwiązać tu każdą zagadkę by zobaczyć na czym polegała.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Licencja 00
Licencja 00

Licencje zdobyte!

15.12.19 | Besuchsdatum: 14.12.19

Glaubwürdige Bewertung

Od pierwszych minut rozgrywki czuć niepowtarzalny klimat, a wprowadzenie jest wprost rewelacyjne. Pokój jest bardzo spójny i przemyślany, a zagadki logiczne. Wielki plus za minimalną liczbę kłódek! Jakość wykonania pokoju również zasługuje na wyróżnienie. Sama historia jest bardzo ciekawa, a rozwiązanie każdej kolejnej zagadki niesie ze sobą dużo satysfakcji. Jedynym minusem jest jedna z zagadek, której wynik niestety jest w dużej mierze zależny od losu, a nam nie 'zagrały' aż dwie zmienne. Dobrze, że mieliśmy spory zapas czasu, bo utknęliśmy na tej zagadce na dobrych kilka minut. ;) Pokój jest naprawdę godny polecenia, nie tylko dla fanów przygód Agenta 007.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room 5 Morderstw
5 Morderstw

We dwoje też można świetnie się bawić!

14.12.19 | Besuchsdatum: 13.09.19

Glaubwürdige Bewertung

Bardzo ciekawa opcja dla duetów. Świetnie wykorzystana przestrzeń, ciekawe mechanizmy i narzędzia, niebanalna historia. Zdecydowanie nie spodziewaliśmy się tak dobrej zabawy w pokoju skonstruowanym wyłącznie dla dwóch graczy. Polecam wszystkim - poziom trudności zagadek nie odstrasza, a można naprawdę miło spędzić czas.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Lokalizacja
Lokalizacja

10/10!

14.12.19 | Besuchsdatum: 05.10.19

Glaubwürdige Bewertung

Pomysł, realizacja, rozmach, dosłownie każdy aspekt jakości ER jest tu dopięty na ostatni guzik. Każde kolejne zdanie będzie zbędne lub zepsuje Wam zabawę. Po prostu musicie odwiedzić ten pokój!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Indiana Jones i Święty Graal
Indiana Jones i Święty Graal

Wznieśmy kielich

22.08.19 | Besuchsdatum: 10.08.19

Choć większość z nas dobrze zna przygodę Indiego ze Świętym Graalem, pewnie nikt nie spodziewał się, że znalazła ona swój finał na Śląsku! Zadanie jest bardzo przyjemne, głównie przez dobrze przemyślane i pomocne rekwizyty oraz kilka klimatycznych niespodzianek. Architekt pokoju bardzo dobrze zagrał klasycznymi zagadkami, co daje wręcz namacalną przyjemność z uczestnictwa w tej przygodzie. Moim zdaniem do "dziesiątki" brakuje jedynie lepiej dopracowanego wystroju. Mimo tego, jest to pokój w którym miło spędzicie czas, więc polecam wszystkim.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Zamek Czarnego Kruka
Zamek Czarnego Kruka

Zamek jak malowany!

22.08.19 | Besuchsdatum: 10.08.19

Gdyby ktoś się zastanawiał, to właśnie tak wygląda prawdziwy Escape Room! Jest przestrzeń, solidny klimat zabudowy oraz rekwizyty. Mało tego, jest i wprowadzenie, rola dla każdego gracza i przyjemna pamiątka! Balans poziomu trudności zagadek z koniecznością poszukiwania podpowiedzi jest idealny. Szperacze będą mieli okazję się wyżyć, a tęgie głowy napocą się nad rozwiązaniem tajemnicy Czarnego Kruka. Szczerze, dawno nie byłem w tak dobrze zaprojektowanym ER! Zdecydowanie polecam wszystkim! Początkujący będą mieli okazję połknąć bakcyla, doświadczeni przypomną sobie dlaczego tak lubią ten rodzaj zabawy.
Dodatkowy ukłon dla właścicieli za tak dobrą przebudowę pomieszczenia - po odwiedzeniu wcześniejszego ER znajdującego się w tym miejscu nie przypuszczaliśmy, że można z takiej powierzchni wyczarować takiego wspaniałego następcę.

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Seite 1 von 11

Weiter anzeigen