Rafał L. 4
  • Escape Room Legende des Schwertes

    Legende des Schwertes
    Wyjście Awaryjne
    Bydgoszcz

    Glaubwürdige Bewertung

    Pokój godny Excalibura

    25.09.2019 | Besuchsdatum: 13.09.2019

    Naprawdę klimatycznie zrobiony pokój, może bez takiego czynnika wow jak "W cieniu piramid" tej samej firmy, ale wiadomo, że tematyka narzuca większą surowość. Niemniej spokojnie można się zatracić w rycersko-magicznej atmosferze. Ba, jeszcze przed samym wejściem do zamku klimat i scenografia są już super (i jest tam też jedna zagadka, która choć prosta, skradła moje serce). Jeśli chodzi o trudność, to jest to pokój zdecydowanie z tych łatwiejszych, oczywiście wymagający myślenia, ale raczej nie abstrakcyjnego kojarzenia faktów, więc świetnie się nadaje nawet na początki. Ba, zaskoczyła nas nawet dosłowność dołączonej do jednej z zagadek informacji z zakresu tzw. wiedzy ogólnej - choć pewnie to dlatego, że pokój jest "przyjazny dzieciom", które mogą tej wiedzy nie mieć. Być może dziwnie mówić "łatwy" o pokoju, z którego wyszło się na 42 sekundy przed końcem czasu, a niedaleko przed końcem na dość długo utknęło, ale tak to jest, kiedy zupełnie zapomni się o rekwizycie, który już dawno się znalazło i odłożyło na bok, a potem kombinuje się jak koń pod górkę :) Tu przy okazji maleńki minusik dla prowadzącego - skądinąd bardzo sympatycznego, z którym ucięliśmy sobie po naszej grze bardzo miłą rozmowę - bo kiedy wreszcie dał nam podpowiedź (podobnie jak na samym początku, gdy także zapomnieliśmy o czymś oczywistym), był to od razu dokładny opis rozwiązania, zamiast podrzucenia na początek delikatnej sugestii w stylu "czy aby o czymś nie zapomnieliście?". Ten drugi styl podpowiedzi daje graczom więcej satysfakcji, bo pozwala mimo wszystko rozwiązać zagadkę "mniej więcej" samodzielnie (zwłaszcza że ta konkretna związana była z bajeranckim efektem, który fajnie by było odkryć na własną rękę). To jednak w gruncie rzeczy detal (w końcu to nasza wina, że jesteśmy sklerozy!), cały pokój to naprawdę klasa. Polecam wszystkim: bardziej doświadczeni po prostu będą się dobrze bawić, a początkujący zaczną przygodę z ER na najwyższym poziomie.

  • Escape Room Superheroom

    Superheroom
    Mr Lock Escape Room
    Bydgoszcz

    Glaubwürdige Bewertung

    Raj dla nerdów

    17.09.2019 | Besuchsdatum: 11.09.2019

    Jeśli jesteś nerdem, fanem komiksów i superbohaterów, to pewnie nie potrzebujesz czytać opinii na temat tego pokoju, bo i tak wiesz, że musisz go odwiedzić. I masz rację! Jak powiedział sam prowadzący, miłość do ER to tutaj tylko ta druga połowa, a ta pierwsza to miłość do komiksów. Smaczków jest co niemiara i wydaje się, że przyjemność mieliśmy nie tylko my z ich odkrywania, ale i sam prowadzący z tego, że przyszła do niego para geeków, która doceni wszystkie szczególiki. Przejdźmy jednak do samego pokoju. Jest zrealizowany doskonale, bajeranckość niektórych zagadek robi duże wrażenie, a choć często są złożone, przez co pokój na pewno nie należy do zbyt łatwych, to wszystko jest tutaj stuprocentowo logiczne, więc wszystko da się zrobić, jeśli tylko będzie się miało otwartą głowę, no i oczy. Na dodatek rozwiązanie prawie każdej zagadki daje dużą satysfakcję (w czym pomagają między innymi odpowiednie efekty dźwiękowe). Finał zaś to już prawdziwa klimatyczna rewelka, znów: zwłaszcza dla fanów trykociarstwa. Choć trzeba uczciwie powiedzieć, że od strony fabularnej całość nie jest stuprocentowo spójna, mimo że w założeniu miała tu prowadzona bardzo konkretna historia o ratowaniu świata, inna od typowego "musicie znaleźć wyjście" albo "musicie znaleźć skarb". W praktyce to trochę idzie w odstawkę, albo raczej: jest traktowane z dużym przymrużeniem oka. Ogólnie to raczej galeria świetnych superbohaterskich zagadek niż przeżycie, w którym można by zapomnieć, że to tylko gra. (No ale też znacznie łatwiej sobie wyobrazić, że np. penetrujemy piramidę niż że jesteśmy superbohaterami). W bonusie świetny MG, pozytywny świr sypiący sucharami jak z rękawa (z czego doskonale zdaje sobie z tego sprawę), nakręcający atmosferę, dość aktywnie prowadzący graczy, ale świetnie wyczuwający ich potrzeby. Po grze bardzo fajnie można było z nim porozmawiać o pokoju, a zarówno przed, jak i po - oczywiście o komiksach. Nie zastanawiajcie się: lećcie ratować świat!

  • Escape Room W cieniu piramid

    W cieniu piramid
    Wyjście Awaryjne
    Bydgoszcz

    Glaubwürdige Bewertung

    Pokój totalny

    12.09.2019 | Besuchsdatum: 10.09.2019

    Trudno to nazwać zaskakującym zwrotem akcji, że najwyżej oceniany pokój w Polsce zachwyca, ale... wow. Nie jesteśmy skorzy do przesadzonych zachwytów (nie mylić z zasłużonymi pochwałami) i szastania dziesiątkami na prawo i lewo, ale "W cieniu piramid" to pierwszy pokój (na 13 dotąd odwiedzonych), któremu dajemy same dziesiątki bez zastanowienia. Można powiedzieć, że z tyloma pokojami na koncie nie wszystko jeszcze widzieliśmy, ale myślę, że nawet w przyszłości będziemy wracać do niego pamięcią jako do tego, w którym wszystko podporządkowane jest zawieszeniu niewiary i zanurzeniu się w scenariusz. Praktycznie wszystko, od kosmicznie dopracowanej scenografii, która nigdzie nie idzie na skróty, chyba autentycznie porównywalnej z filmową, do wykonania wszystkich zagadek, a nawet tak banalnych rzeczy jak sposób powiadamiania o upływającym czasie, "siedzi w fabule". Nie ma tam chyba nic, co nie pasowałoby do realiów 1936 roku czy scenerii egipskiej piramidy. Nie wiem, czy gdzieś można bardziej poczuć się jak Indiana Jones (albo Nathan Drake) niż tutaj. We dwójkę udało nam się wyjść na styk, ale za to (z czego jesteśmy dumni) bez żadnej podpowiedzi. Nie znaczy to jednak, że pokój jest prosty - do zrobienia jest bardzo dużo, ale nas ratują lata wzajemnego zrozumienia i szybkie głowy :) Czapki z głów, Wyjście Awaryjne, czapki z głów.

  • Escape Room Odmęty Angkor Wat

    Odmęty Angkor Wat
    EGO
    Bydgoszcz

    Piaski przygody

    12.09.2019 | Besuchsdatum: 08.09.2019

    Nieduży pokój, do którego wybraliśmy się trochę przypadkiem, ale zaskoczył nas niezwykle pozytywnie. Zazwyczaj pokoje odwiedzamy we dwójkę i ten nadaje się do tego idealnie: piramida jest dość mała, ale dopracowana w szczegółach (ten piasek, te ściany, te pochodnie), więc klimat Indiany Jonesa szybko wciąga. Wchodzimy dopiero w drugą dziesiątkę zrobionych pokoi, ale przez ten przeszliśmy w rekordowym dla nas (i ponoć tylko o 7 minut wolniejszym od rekordu pokoju) czasie 38 minut właściwie tylko z jedną niedużą podpowiedzią, więc ogólnie można powiedzieć, że był bardzo łatwy - ale jeśli daje dużo dobrej zabawy, to absolutnie nie jest zarzut, bo koniec końców właśnie o to chodzi przede wszystkim. Zagadki są logiczne, przyjemne i wszystkie zanurzone w klimacie i temacie pokoju. Nie obejdzie się też bez mocnych niespodzianek i pomysłowego zakończenia przygody. Na plus również sympatyczny mistrz gry, który uciął sobie z nami fajną pogawędkę po zakończeniu zabawy. Warto oddalić się od najeżonego escape roomami centrum Bydgoszczy i zapuścić się w odmęty Angkor Wat.

  • Escape Room Napad na bank

    Napad na bank
    Akcja Ewakuacja nr 1 Warszawa
    Warszawa

    Glaubwürdige Bewertung

    To ci historia!

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 10.08.2019

    W pokoju podobało nam się w zasadzie wszystko - że scenografia, bajery i klimat jak w prawdziwym heist movie, to oczywiste, ale na duże uznanie zasługuje także poprowadzenie historii z dużą dbałością o szczegóły. Niby nic, ale i wprowadzający filmik, i późniejsze dokumenty i inne elementy znajdowane w pokoju układają się w pewną narrację. Oryginalna koncepcja z zaczynaniem od początku po popełnieniu błędu wbrew obawom z niektórych komentarzy sprawdza się fajnie i nie irytuje, za to zmusza do większej ostrożności i trochę innego podejścia niż w większości pokoi, gdzie próbuje się wszystkiego. Fajne wyważenie (ha, ha) rodzajów zagadek i zadań. Na pewno wrócimy tym samym zespołem na drugą część historii.

  • Escape Room Indiana

    Indiana
    Room Escape
    Warszawa

    Glaubwürdige Bewertung

    Grobowiec dla spostrzegawczych

    10.08.2019 | Besuchsdatum: 13.07.2019

    Ostrzyliśmy sobie zęby na ER w klimacie Indiany Jonesa i wyszliśmy zadowoleni, choć trudno powiedzieć, żeby pokój powalał nastrojem. Zdecydowanie lepiej się tam wybrać w więcej niż 2 osoby (my byliśmy tylko we dwoje), bo przydaje się spostrzegawczość, oczy dookoła głowy i odrobina luzu na myślenie, gdy inni coś robią - jako para cały czas mieliśmy coś do roboty, a gdy się zawieszaliśmy, robiło się trudno. Zagadki są logiczne, choć chyba jakąś ominęliśmy (a chłopak z obsługi nie umiał nam powiedzieć jaką). Zepsuł się też jeden element wyposażenia, przez co rozwiązanie musieliśmy dostać podane wprost na ekranie podpowiedzi, ale do tej pory na pewno już został naprawiony. W pokoju był też co najmniej jeden fajny moment zaskoczenia - do tego nie można się przyczepić. Natomiast jak wspomniałem na początku, można mieć zastrzeżenia do klimatu i fabuły. Zagadki co prawda nawiązują do zaginionej cywilizacji, ale trochę trudno uwierzyć, że to naprawdę grobowiec - a całość kończy się bez jakiegoś szczególnego poczucia, a mimo że na początku zapowiada się na spójną fabułę (i rzeczywiście aż by się o to prosiło), to niestety jednak jej nie ma. Nie jest to na pewno pokój z górnej półki, ale mimo wszystko przyjemny i planujemy odwiedzenie jeszcze któregoś w tej lokalizacji.

  • Escape Room Zmieniając rzeczywistość

    Zmieniając rzeczywistość
    Zagadkownia
    Warszawa

    Oryginalne zagadki w trochę zniszczonej otoczce

    11.03.2019 | Besuchsdatum: 02.02.2019

    Nie da się ukryć, że to najbardziej oryginalny pokój, w jakim byliśmy, i to jest zdecydowany plus... no i oczywiście wyzwanie, bo wszystko zależy od tego, jak szybko załapiemy, o co właściwie chodzi. Kiedy odkrywasz nowe zasady rozwiązywania zagadek, inne od typowych kłódek, kluczyków, szyfrów i wskazówek, możesz sobie ubzdurać, że chodzi o coś zupełnie innego, niż chodzi, i w ten sposób można stracić sporo czasu. Ale z drugiej strony - tak właśnie cały urok tego pokoju, że do wszystkiego trzeba dojść samodzielnie. Potwierdzę to, o czym pisali inni, że przydałoby się odświeżenie, bo jest już trochę biednie. Niektóre meble są połatane, przez co nie wiesz, czy to wskazówka, czy po prostu prowizorycznie doczepiona noga. System porozumiewania się z mistrzem gry też jest taki sobie - chwilami zrozumienie, co mówi do nas przez głosik, samo w sobie było wyzwaniem. Ale minusy nie powinny przysłaniać plusów: jest to ciekawe wyzwanie zmuszające do kreatywnego myślenia, a zwłaszcza końcowy etap robi bardzo fajne wrażenie.

  • Escape Room Cela nr 4

    Cela nr 4
    Wyjście Awaryjne
    Bydgoszcz

    Glaubwürdige Bewertung

    Klimatyczny komisariat

    05.03.2019 | Besuchsdatum: 09.02.2019

    To najprostszy z pokoi, w jakich dotąd byliśmy (albo doświadczenie powoli zaczyna procentować), ale nie jest to jego wadą, bo praktycznie każda zagadka ma w sobie coś fajnego, a w tej zabawie przede wszystkim o to chodzi. Bardzo dużo różnorodnej elektroniki (która jednak, jak to czasem elektronika, potrafi zaszwankować, więc rozwiązanie jednej zagadki musiał wprowadzić za nas mistrz gry), a co najmniej jedna z zagadek - zupełnie jak w filmie. Polecamy zwłaszcza początkującym (w zespole była jedna debiutantka i jedna osoba z 1 pokojem na koncie), ale każdy będzie się dobrze bawił.

  • Escape Room Złoto nazistów

    Złoto nazistów
    Black Cat Escape Room
    Warszawa

    Glaubwürdige Bewertung

    Klimat i niespodzianki

    30.01.2019 | Besuchsdatum: 31.12.2018

    Z 5 pokoi, w których do tej pory byliśmy, ten zrobił na nas największe wrażenie swoim wystrojem i dbałością o klimat hitlerowskiego bunkra. To naprawdę zachęca do eksploracji. Zagadki są sensowne i kiedy myśli się o nich po fakcie, wydają się prostsze, niż kiedy byliśmy w środku i kombinowaliśmy. Kilka razy się zawiesiliśmy, ale podpowiedzi były podane w dobrej formie - zamiast gotowych rozwiązań: popchnięcie we właściwą stronę. Leciutkim minusem była konieczność uzupełnienia pewnego rekwizytu przez obsługę, bo okazało się, że po poprzedniej grupie czegoś trochę zabrakło, a zanim zapytaliśmy, myśleliśmy, że źle myślimy, i straciliśmy trochę czasu. Mam nadzieję, że po naszej wizycie organizatorzy już pamiętają, żeby robić większy zapas. Ostatecznie nie wyrobiliśmy się w czasie, ale dostaliśmy trochę dodatkowych minut (częściowo za te stracone w powyższej sytuacji, a częściowo po prostu ekstra), ponieważ byliśmy już bardzo blisko. I nic dziwnego, bo finału szkoda byłoby przegapić - bo na poszukiwaczy czeka niespodzianka. Ogólnie: pamiętny pobyt w fajnym, klimatycznym ER z fabułą.

  • Escape Room Złoto umarłych

    Złoto umarłych
    Element
    Bydgoszcz

    Glaubwürdige Bewertung

    Wcale nie tak prosto

    23.09.2018 | Besuchsdatum: 20.09.2018

    Pewnie to kwestia naszego niewielkiego doświadczenia (to był nasz trzeci ER) i tylko 2-osobowego składu, ale pokój opisywany w większości komentarzy jako prosty parę razy nas zagiął, co postrzegamy na plus, bo wszystkie zagadki były sensowne i logiczne, ale jak się okazało, wymagały stałej czujności i pomysłowości. Doskonały wystrój, bardzo staranny, a wprowadzenie do pokoju z opaskami na oczach sprawia, że jesteś w stanie zapomnieć, gdzie naprawdę jesteś, i poczuć się jak prawdziwy intruz w kajucie kapitana piratów.

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2