dr4kun

dr4kun

http://zest.riddlehell.net Odwiedzone pokoje spoza listy lockme: da Vinci (Let Me Out - Wrocław) Obłęd dziennikarza (Quest Rooms - (Wrocław) Amnesia Trip (... [więcej]

123 Besucht

0 Geplant

Reiseführer

305 Punkte

300
305 Pkt
999

Alle Bewertungen

Zurück zur Liste

Escape Room Sierociniec
Sierociniec

Strach ma wielkie oczy i jeszcze większy nóż kuchenny

09.06.17 | Besuchsdatum: 10.05.17

Sierociniec był jednym z naszych pierwszych pokoi - i pierwszym w klimacie grozy. Stanowi zdecydowany krok naprzód w porównaniu do Komisariatu, jednak nadal pozostaje w tyle za wieloma wrocławskimi pokojami.

Podczas naszej wizyty, jeszcze w 2016 roku, natknęliśmy się na sporo problemów technicznych - od słabego oświetlenia, przez rozmazane detale, po nie do końca działający jeden z elementów zabawy.
Zagadki nie należą do najtrudniejszych, choć może być trudno się skoncentrować, zwłaszcza że pokój jest malutki - zdecydowanie na dwie osoby.

Można go polecić początkującym parom, które chciałyby zasmakować pokoju w klimacie grozy - niektóre zagadki są ciekawe, nie jest wcale zupełnie najgorzej, jednak zdecydowanie urosła silna konkurencja w mieście.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 7/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Kraina Czarów
Kraina Czarów

"– Nie mogę się wytłumaczyć – odrzekła Alicja – ponieważ, jak pan widzi, nie jestem sobą. "

09.06.17 | Besuchsdatum: 10.11.16

Był to nasz trzeci pokój i do dziś mamy do niego sentyment.
Choć z perspektywy czasu i nabytego doświadczenia trudno zaliczyć go do ścisłej czołówki miasta, Kraina Czarów jest świetnym wyborem dla początkujących, godny polecenia też na pierwszy raz - z licznymi sukcesami wśród znajomych.

Bardziej zaawansowane ekipy mogą czuć niedosyt, jednak nadal jest to pozycja warta odwiedzenia.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 7/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Komisariat
Komisariat

"Myślenie ma kolosalną przyszłość. W milicji także. "

09.06.17 | Besuchsdatum: 08.09.16

Komisariat odwiedziliśmy w dwie osoby jeszcze w 2015 roku - był to nasz drugi pokój, tuż po nieistniejącym już da Vincim.

Z perspektywy czasu i doświadczenia, Komisariat jest bardzo przeciętnym pokojem.
Nie poleciłbym go jednak na pierwszy raz, gdyż niektóre z rozwiązań mogą zrazić do tej formy rozrywki.

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 7/10

Klima: 5/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Opuszczony Teatr Lalek
Opuszczony Teatr Lalek

Władcy marionetek

09.06.17 | Besuchsdatum: 28.05.17

Na wstępie: nie strzelajcie sobie w stopę - wybierzcie wersję rozszerzoną, kiedy będziecie już na nią gotowi. Serio.
Krótsza wersja dużo traci, natomiast pójście do wersji rozszerzonej "zbyt wcześnie" to niepotrzebny samobój.

My byliśmy we czworo, z doświadczeniem 25-35 pokoi (zróżnicowane w grupie) i bawiliśmy się świetnie. Udało nam się wyjść po 70 minutach z jedną małą podpowiedzią ("czy X gra już teraz, czy będzie ważne później?") - nie jest więc też aż tak strasznie.

Mimo oparcia się o rozwiązania mechaniczne, pokój spełnia wszystkie oczekiwania i rzuca wyzwanie za wyzwaniem; większość zagadek jest nieliniowych, a jest ich naprawdę dużo, niektóre kilkukrotnie złożone. Jak i pozostałe pokoje Secret Room, i ten jest w całości spójny, ze wszystkimi elementami na miejscu. Sama mechanika pokoju w kilku miejscach zaskakuje mimo oparcia się głównie o kłódki.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Więzienie
Więzienie

Panie, to nie moja ręka, ja jestem niewinny!

09.06.17 | Besuchsdatum: 28.05.17

Niestety, nie mogę się zgodzić ze sporą częścią opinii o tym pokoju: zdecydowanie nie jest dla początkujących, zarówno ze względu na poziom trudności (i wymagane zgranie w drużynie), jak i pewne rozwiązania techniczne.
Byłem w czteroosobowej drużynie mającej za sobą od 20 do 30 pokoi i bawiliśmy się w nim bardzo dobrze - mimo braku naszpikowania najnowszymi technologiami, pokój zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie.

Największym atutem pokoju była jego spójność: zarówno cała historia, jak i poszczególne kroki, wystrój, czy zagadki miały sens i odnosiły się do siebie nawzajem.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Prosektorium
Prosektorium

Gdzie z tym ryjem...

09.06.17 | Besuchsdatum: 14.05.17

Nietuzinkowe zagadki, spójny klimat i oryginalne elementy rozgrywki - tyle w ogólnym podsumowaniu. Pokój zdecydowanie wart odwiedzenia.

Pana profesora odwiedziliśmy w cztery osoby; każdy z ekipy miał na koncie przynajmniej kilkanaście pokoi. Udało nam się wyjść bez podpowiedzi w 60 minut (z dostępnych 90, na co dobrze zwrócić uwagę - dłuższe pokoje bardzo często są tego warte!).
Nie było trudno, choć było sporo do roboty i mniejsze / mniej doświadczone drużyny mogłyby mieć nieco problemów w walce z czasem. Kilka rzeczy było dla nas zaskakujących, choć największym atutem była dla nas spójność pokoju - od początku do końca kazał się zanurzyć w swojej historii i łamigłówkach, bez rozpraszaczy, czy rozsypujących się detali.

Prosektorium to pozycja obowiązkowa dla każdej bardziej zaprawionej ekipy, natomiast może też być dobrym wyzwaniem dla nieco zgranych grup mających na koncie kilka innych pokoi.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Pokój babci
Pokój babci

Babciu, po co ci takie wielkie...

09.06.17 | Besuchsdatum: 10.10.16

Jeden ze starszych pokoi, co jest już dziś odczuwalne, zarówno jeśli chodzi o rozwiązania techniczne, jak i poziom zagadek. Moim skromnym zdaniem jest to też najsłabszy pokój we wrocławskim Secret Room - jeśli więc odwiedziliście najpierw Babcię, nastawcie się na znacznie więcej wrażeń w pozostałych pokojach :)

Do tego pokoju wybraliśmy się w cztery osoby, jeszcze w 2016 roku. Bawiliśmy się dobrze, chociaż chwilami dawał odczuć się tłok; poleciłbym go raczej na trzy osoby.

Nie należy on do pokoi najtrudniejszych, jest raczej średni - kłody pod nogi rzucały nam pewne aspekty 'techniczne' (w tym, niestety, niedopracowane detale), z braku lepszego określenia. Da radę na pierwszy raz, choć na zarażenie znajomych bakcylem zamykania się w pokojach za pieniądze są lepsze opcje, ale stanowi on bardzo dobry pomost między 'pierwszym razem' i nowszymi, nieco zaawansowanymi pokojami.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 9/10

Klima: 6/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Psychoroom
Psychoroom

Terapia piłą: można? Można!

12.05.17

Mistrzyni gry uprzedziła nas na początku, że to pokój na przeszukanie - i takim był do końca, acz pozytywnie nas zaskoczył też innymi zagadkami. Te nie były szczególnie trudne, za to logiczne i spójne, a to ceni się najbardziej. Było na tyle dużo powierzchni do przeszukania i zagadek do pokonania, że każdy z naszej czteroosobowej grupy miał co robić i się świetnie bawił.

Na wyróżnienie zasługuje postać mistrzyni gry, z którą przegadaliśmy niemal tyle czasu, ile zajął nam sam pokój.

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Light Your Brain
Light Your Brain

Synapsy do roboty!

12.05.17

Glaubwürdige Bewertung

Light Your Brain to pokój bardzo specyficzny: cały zamknięty jest [spoiler], które celują w ścisłe umysły.

Wystrój nie powala, choć nie ma się do czego konkretnego przyczepić. Z założenia pokój podobno miał być minimalistyczny i tak też wyszło w praktyce.

W naszej czteroosobowej grupie ja bawiłem się całkiem nieźle, jednak pozostała trójka miała niedosyt; zagadek jest mało i mogą trafić do gustu "ścisłowiedom", brakuje jednak poczucia przygody i wyścigu z czasem.

Berichte anzeigen (1)

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 8/10

Klima: 5/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Amnesia trip
Amnesia trip

Amnezja po wyjściu...

12.05.17 | Besuchsdatum: 01.05.17

Glaubwürdige Bewertung

Do odwiedzenia pokoju skusiła nas majowa promocja na lockme - możemy zaświadczyć, że to działa! :-)

Amnesia Trip odwiedziliśmy w dwie osoby; mieliśmy za sobą około dwudziestu pokoi. Zagadki są liniowe, zagadek jest niewiele - miejsca też jest niewiele, więc raczej nie polecam większej ekipy.

Część zagadek ma sens i rozwiązuje się je z przyjemnością, przy części niestety trzeba trochę pozgadywać, co odbiera całą frajdę. Nie jest ich za wiele, nie są też zbyt trudne; ocena trudności wynika z pewnych uniedogodnień technicznych dotyczących kilku kroków.

Wystrój... wystrój wolałbym pominąć milczeniem, mówiąc jedynie, że całemu pokojowi (może z wyjątkiem części dżungli) przydałby się solidny remont.

Mając wszystko powyższe na uwadze: uznajmy, że po tej wycieczce dostaliśmy amnezji - czekamy na Coffee Shop i na pewno do niego zawitamy!

Allgemeine Note: 5/10

Game Master: 7/10

Klima: 3/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Weiter anzeigen