dr4kun
  • Escape Room Sekret Profesora Lipnitzkiego

    Sekret Profesora Lipnitzkiego
    Lock House
    Kraków

    Glaubwürdige Bewertung

    Tajne akta w tajnej szafie

    25.05.2018 | Besuchsdatum: 15.04.2018

    Lipnitzkiego odwiedziliśmy we czworo, w ekipie mieszanej - dwoje z doświadczeniem kilkudziesięciu ER na koncie, dwoje z doświadczeniem trzech pokoi. Wszyscy bawiliśmy się bardzo dobrze, udało się wyjść bez podpowiedzi merytorycznych :-)

    Po pokoju widać już jego wiek - jest sporo kłódek i rozwiązań dziś uznawanych za "bardziej klasyczne", choć to i owo nadal potrafi zaskoczyć. Fabuła bardzo dobrze buduje klimat - pokój nie jest straszny, choć dzieci bym tam nie zabierał ;-) Wszystkie zagadki były logiczne, a po otwarciu pokój musiał robić naprawdę ogromne wrażenie; dziś już nieco odstaje od nowszych propozycji, choć nadal dzielnie się broni.

    Zdecydowanie wart odwiedzenia, również wyjazdowo - jak w naszym przypadku - choć wtedy można jeszcze dobrać drugie danie, choćby Plugawego po sąsiedzku.

  • Escape Room Wioska Smerfów

    Wioska Smerfów
    HURRY UP
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    Kto się boi Gargamela...

    01.05.2018 | Besuchsdatum: 07.04.2018

    Przemiły pokój z niepowtarzalnym urokiem. Wart odwiedzenia dla samego wystroju - naprawdę można poczuć się smerfnie!

    Pokój jest niezbyt wielki, nie ma też ogromnej ilości zagadek. Polecam odwiedzić go we dwoje - zarówno weteranom, jak i początkującym.

    Bardzo dobra pozycja dla osób z mniejszym doświadczeniem w ER i/lub jako lżejsza klimatem rozgrzewka przed dłuższym / mroczniejszym pokojem, jakich ostatnio przybyło na mapie Wrocławia. Nie zawsze musi być strasznie - czasem może być niebiesko ;-)

  • Escape Room Duch kopalni

    Duch kopalni
    Time Of Mysteries
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    Skrzyżujcie strumienie!

    01.05.2018 | Besuchsdatum: 07.04.2018

    Największym atutem pokoju jest jego nieliniowość - we czworo mieliśmy co robić i czym się dzielić, czego niestety nie można powiedzieć o wszystkich nowszych pokojach.

    Zagadki są spójne i logiczne; nie potrzebowaliśmy podpowiedzi ani potwierdzeń, co w naszym odczuciu zawsze oznacza, że pokój jest dobrze przygotowany od strony łamigłówek. Jest ich dość, żeby mieć czym się zająć przez większość czasu przeznaczonego na grę.

    Wystrój wpisuje się w myśl przewodnią pokoju - wcześniej już byliśmy w ER, który symulował kopalnię, acz tamten rzeczywiście wchodził w wydrążoną górę; tutaj mamy kopalnię w pokoju, bardzo mile oddaną.

    Odrobinę brakowało jakiegoś większego smaczku / finalnej zagadki na sam koniec - czegoś, co zapamiętalibyśmy na długo i przypięli do tego konkretnego pokoju.
    Przez całą drogę bawiliśmy się świetnie, zdecydowanie przemili państwo z Time of Mysteries poczynili ogromne postępy od czasów Utraty pamięci :-)

  • Escape Room Tajemnica Backsville

    Tajemnica Backsville
    Outroom
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    Brama jest zawsze otwarta.

    29.03.2018 | Besuchsdatum: 03.03.2018

    Pokój bardzo klimatyczny, utrzymuje nastrój i trzyma w napięciu przez całą grę. Wystrój spójny, pasuje do snutej opowieści.
    Pomieszczenie jest niewielkie, a zagadek jest sporo i przy niektórych przyda się doświadczenie z innych pokoi - choć są również świeże rozwiązania. Zagadki opowiadają historię tajemnicy Backsville, choć bez przesadnej ilości czytania; ułożone są raczej liniowo. Polecam pokój nieco doświadczonym duetom - nam we czworo brakowało nieco miejsca, zajęcia i świeżego powietrza ;-) choć bawiliśmy się nieźle.

    Oznaczenie pokoju jako 16+ jest nieco przesadzone, choć rzeczywiście nie brałbym tam dzieci.

    Pokój miał zadatki na bycie świetnym, wyszedł poprawny - zabrakło trochę sprawdzenia błędów (zarówno w tekstach, jak i w pewnych rozwiązaniach technicznych) oraz wspominanej już przez innych graczy wieloetapowości (piękne określenie, kradnę na później!), której spodziewamy się już po nowych pokojach.
    Liniowość stanowi realny problem dla większych 3/4-osobowych grup, ale nie powinna przeszkadzać duetom.

    Na ogromny plus i osobne wspomnienie zasługuje nowa siedziba Outroomu - przenosiny wyszły na dobre, nowa recepcja prezentuje się świetnie!

    Trzymamy kciuki za kolejne pokoje :-)

  • Escape Room Cube

    Cube
    ExitRoom ™
    Wrocław

    Conundrum cubed

    08.03.2018 | Besuchsdatum: 17.02.2018

    Nie jest to najgorszy pokój, jaki odwiedziłem; ma też swój swoisty urok, chwilami nawet ma lepsze momenty. Jak na swój wiek - jest grywalny, zagadkami można się pobawić, choć nic nie zapada w pamięć.

    Spodziewaliśmy się nieco większych nawiązań do filmu, z którym pokój związany jest tytułem. Nic z tego: owszem, sześciany w środku są - i nawet nie rzecz w tym, że prawie cały pokój wykonany z kartonu - ale nie ma to za bardzo związku, no, z niczym. Kategorią "Abstrakcyjny" nie można tłumaczyć braku fabuły, czy wystroju i klimatu złożonych ze zlepku kartonowych pudeł.

    Cube odwiedzić można na rozgrzanie szarych komórek. Na rozpoczęcie przygody z ER są lepsze opcje w mieście - są też i gorsze.
    Nawet początkujący powinni wybrać się w dwie osoby, po prostu ze względu na metraż i liniowość pokoju.

  • Escape Room Noc żywych trupów

    Noc żywych trupów
    Trap Jungle
    Wrocław

    On jest martwy! Nie życzę sobie martwych na moim cmentarzu!

    08.03.2018 | Besuchsdatum: 03.03.2018

    Przygodowy pokój z lekkim dreszczykiem, utrzymany w przyjemnej konwencji. Zdecydowanie wart polecenia nawet tym, którzy zwyczajowo stronią od horrorów i thrillerów.

    Ekipy trzyosobowe sprawdzą się tu najlepiej - jest co robić, choć bywa liniowo.

    Dużym plusem jest metraż - wiele wrocławskich pokoi jest mniejszych, niż sama poczekalnia w Trap Jungle.
    Obsługa, jak zwykle - pierwsza klasa :)

    Trap Jungle

    Antwort Trap Jungle

    Serdeczne dzięki za odwiedziny i cenne spostrzeżenia! :)

  • Escape Room Nekromanta

    Nekromanta
    Exit19.pl
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    Zło i dobro to pojęcia względne, zależy jak patrzeć. Doskonałość jest obiektywna.

    03.03.2018 | Besuchsdatum: 03.03.2018

    Nekromanta, #82 odwiedzony ER, zdetronizował dotychczasowe ulubione pokoje i zostawił konkurencję daleko w tyle.
    Do tej pory odwiedziłem niemal całe obecne top40 pokoi we Wrocławiu i topkę kilku innych miast; widziałem pokoje dopiero co otwarte i pokoje z dłuższym stażem; pokoje nastawione na fabułę, na zagadki, na klimat; pokoje, które wzbudzały śmiech i pompowały graczy adrenaliną, które kazały się zastanowić i pokombinować.

    Nekromanta robi to wszystko, i jeszcze więcej, po mistrzowsku.
    To dojrzały pokój, który pokazuje, jak powinny wyglądać nowe ER. Wszystko do siebie pasuje - wystrój do klimatu, klimat do zagadek, zagadki do fabuły, fabuła do wystroju. Nic nie jest pozostawione przypadkowi.

    To pokój trudny, z zagadkami, które wymagają ruszenia głową. Niektóre są też nieco czasochłonne; czas gry powinien być wydłużony z obecnych 60 do 75 lub nawet 90 minut, ale nie ujmuje to zupełnie pokojowi jako zamkniętej całości.
    Zabawa jest zdecydowanie najlepsza w 3-4 osoby; w 5 lub 6 byłby już tłok, 2 mogłyby zwyczajnie nie zdążyć ze wszystkimi wyzwaniami.

    Do zobaczenia w ścisłej topce!

  • Escape Room Ministerstwo Słusznego Postępu

    Ministerstwo Słusznego Postępu
    Ucieczki.pl
    Wrocław

    Partia się nie chwali, ale to zawsze jej zasługa

    30.01.2018 | Besuchsdatum: 27.01.2018

    Pokój trafił do mnie klimatem - rzeczywiście nawiązuje lekko do Orwella, lekko wpada w zasięg historii alternatywnej.
    Wystrój nie jest przesadzony, wpasowuje się nieźle w myśl przewodnią pokoju.
    Zagadki dają radę - niektóre są nietuzinkowe, niektóre wymagają spostrzegawczości, są i ciekawe rozwiązania techniczne. Nie są zbyt trudne, choć na pierwszy raz pokój, rozumiany jako całość, może być nieco przytłaczający.

    Podczas naszej wizyty nie działał system podpowiedzi, ale wdrożona została alternatywa, która umożliwiła kontakt i upewnienie się, że tak, wszystko już mamy, tylko jesteśmy ślepi - czyli wszystko w normie.

    Może trafiliśmy na nieco słabszy dzień, ale obsługa pokoju mogłaby być nieco bardziej kontaktowa ;-)

    Bawiliśmy się nieźle, choć na mapie Wrocławia jest to raczej pokój w połowie stawki. Wart odwiedzenia, czy to na rozgrzewkę, czy w oczekiwaniu na nowe pokoje.

  • Escape Room Underworld

    Underworld
    Brain Code - Secret Room
    Wrocław

    Majstersztyk

    30.01.2018 | Besuchsdatum: 27.01.2018

    Od otwarcia sprawdzającego umiejętności współpracy w drużynie, przez naszpikowane zagadkami i wypełnione fabułą kolejne pomieszczenia, po klimatyczną i niezwykle dopracowaną końcówkę - Underworld to pokój, dla którego ocenienia brakuje skali.

    Zagadki nie należą do najtrudniejszych, choć jest ich sporo i niektóre mogą sprawić kłopot nowicjuszom. Underworld zdecydowanie lepiej zostawić sobie na później, po odwiedzeniu kilku innych pokoi, żeby tym bardziej docenić kunszt i ogrom pracy włożonej w jego przygotowanie.

    Osobiste top3 na ~80 pokoi; wisienka na torcie twórców, perła regionu.

  • Escape Room Krypta

    Krypta
    Brain Code - Secret Room
    Wrocław

    Finał historii

    22.01.2018 | Besuchsdatum: 06.01.2018

    Odwiedziny: 2018-01-06

    Krypta oferuje niepowtarzalny klimat na wstępie, a niektóre z zagadek sprawiają, że jest to prawdziwy pokój przygodowy, z zaskakującym finałem całej trylogii. Niektóre z gadżetów spodobają się wszystkim, a jedna zagadka "manualna" była nowością nawet dla nas, po 75+ pokojach za sobą.

    Ten ER zdecydowanie jest wart odwiedzenia, nie tylko przez miłośników horrorów i thrillerów.

    Niestety, im dalej w pokój, tym gorzej, jeśli chodzi o wykończenie i detale. Krypta sprawia wrażenie niedokończonej, otwartej przedwcześnie, zanim była zdolna pokazać cały swój potencjał. Mam nadzieję, że niedociągnięcia i braki będą z czasem uzupełniane, bo szkoda, żeby gołe ściany negatywnie wpływały na mimo wszystko dobry pokój.

    W porównaniu do Pogrzebu arystokraty - pokoju eliminacyjnego PolandEscape - Krypta wypada (trupio-) blado, choć ma swoje silne strony.

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2 3 4 5 ... 9 10 11