dr4kun

dr4kun

http://zest.riddlehell.net Odwiedzone pokoje spoza listy lockme: da Vinci (Let Me Out - Wrocław) Obłęd dziennikarza (Quest Rooms - (Wrocław) Amnesia Trip (... [więcej]

137 Besucht

0 Geplant

Reiseführer

341 Punkte

300
341 Pkt
999

Alle Bewertungen

Zurück zur Liste

Escape Room Tajemnica złotego pociągu
Tajemnica złotego pociągu

Chugga-chugga-chugga-chugga!

25.05.18 | Besuchsdatum: 28.04.18

Pokój już nieco leciwy, jednak nadal pozostający perłą Wałbrzycha - zdecydowanie wart odwiedzenia.

Zagadki zróżnicowane, choć chwilami ułożone raczej liniowo - nasza czwórka się bawiła świetnie, choć chwilami nie każdy miał czym zająć ręce. Wszystkie zagadki ułożone logicznie, składające się w fabularną całość. A i pociąg robi wrażenie ;-)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 9/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Kopalnia Zagadek
Kopalnia Zagadek

Szalony naukowiec i jego... kopalnia?

25.05.18 | Besuchsdatum: 28.04.18

Nie był to nasz pierwszy pokój w klimatach okołokopalnianych - niestety, pozostałe trzy, które do tej pory mieliśmy przyjemność odwiedzić, znacznie lepiej oddały klimat kopalni.
Tutaj był to przede wszystkim escape room (nie: escape mine ;-)), wątek kopalni przewijał się chwilami w rekwizytach i fabule, a wystrój samego 'szybu' sprawiał wrażenie niedokończonego.

Jeszcze w środku mieliśmy mieszane odczucia co do zagadek: owszem, było nieco oryginalności, w tym jeden trik, którego nie widzieliśmy nigdzie indziej, jednak było też sporo utartych rozwiązań, jak na dzisiejsze standardy - jednorożce płaczą, kiedy w pokoju znajdujemy latarkę o niekoniecznie białej barwie światła.

Bawiliśmy się dobrze we czworo, choć było nieco tłoczno - trójka graczy sprawdziłaby się lepiej.

Warto odwiedzić przy okazji poszukiwań Złotego Pociągu :)

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Sekret Profesora Lipnitzkiego
Sekret Profesora Lipnitzkiego

Tajne akta w tajnej szafie

25.05.18 | Besuchsdatum: 15.04.18

Glaubwürdige Bewertung

Lipnitzkiego odwiedziliśmy we czworo, w ekipie mieszanej - dwoje z doświadczeniem kilkudziesięciu ER na koncie, dwoje z doświadczeniem trzech pokoi. Wszyscy bawiliśmy się bardzo dobrze, udało się wyjść bez podpowiedzi merytorycznych :-)

Po pokoju widać już jego wiek - jest sporo kłódek i rozwiązań dziś uznawanych za "bardziej klasyczne", choć to i owo nadal potrafi zaskoczyć. Fabuła bardzo dobrze buduje klimat - pokój nie jest straszny, choć dzieci bym tam nie zabierał ;-) Wszystkie zagadki były logiczne, a po otwarciu pokój musiał robić naprawdę ogromne wrażenie; dziś już nieco odstaje od nowszych propozycji, choć nadal dzielnie się broni.

Zdecydowanie wart odwiedzenia, również wyjazdowo - jak w naszym przypadku - choć wtedy można jeszcze dobrać drugie danie, choćby Plugawego po sąsiedzku.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Wioska Smerfów
Wioska Smerfów

Kto się boi Gargamela...

01.05.18 | Besuchsdatum: 07.04.18

Glaubwürdige Bewertung

Przemiły pokój z niepowtarzalnym urokiem. Wart odwiedzenia dla samego wystroju - naprawdę można poczuć się smerfnie!

Pokój jest niezbyt wielki, nie ma też ogromnej ilości zagadek. Polecam odwiedzić go we dwoje - zarówno weteranom, jak i początkującym.

Bardzo dobra pozycja dla osób z mniejszym doświadczeniem w ER i/lub jako lżejsza klimatem rozgrzewka przed dłuższym / mroczniejszym pokojem, jakich ostatnio przybyło na mapie Wrocławia. Nie zawsze musi być strasznie - czasem może być niebiesko ;-)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Duch kopalni
Duch kopalni

Skrzyżujcie strumienie!

01.05.18 | Besuchsdatum: 07.04.18

Glaubwürdige Bewertung

Największym atutem pokoju jest jego nieliniowość - we czworo mieliśmy co robić i czym się dzielić, czego niestety nie można powiedzieć o wszystkich nowszych pokojach.

Zagadki są spójne i logiczne; nie potrzebowaliśmy podpowiedzi ani potwierdzeń, co w naszym odczuciu zawsze oznacza, że pokój jest dobrze przygotowany od strony łamigłówek. Jest ich dość, żeby mieć czym się zająć przez większość czasu przeznaczonego na grę.

Wystrój wpisuje się w myśl przewodnią pokoju - wcześniej już byliśmy w ER, który symulował kopalnię, acz tamten rzeczywiście wchodził w wydrążoną górę; tutaj mamy kopalnię w pokoju, bardzo mile oddaną.

Odrobinę brakowało jakiegoś większego smaczku / finalnej zagadki na sam koniec - czegoś, co zapamiętalibyśmy na długo i przypięli do tego konkretnego pokoju.
Przez całą drogę bawiliśmy się świetnie, zdecydowanie przemili państwo z Time of Mysteries poczynili ogromne postępy od czasów Utraty pamięci :-)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Tajemnica Backsville
Tajemnica Backsville

Brama jest zawsze otwarta.

29.03.18 | Besuchsdatum: 03.03.18

Glaubwürdige Bewertung

Pokój bardzo klimatyczny, utrzymuje nastrój i trzyma w napięciu przez całą grę. Wystrój spójny, pasuje do snutej opowieści.
Pomieszczenie jest niewielkie, a zagadek jest sporo i przy niektórych przyda się doświadczenie z innych pokoi - choć są również świeże rozwiązania. Zagadki opowiadają historię tajemnicy Backsville, choć bez przesadnej ilości czytania; ułożone są raczej liniowo. Polecam pokój nieco doświadczonym duetom - nam we czworo brakowało nieco miejsca, zajęcia i świeżego powietrza ;-) choć bawiliśmy się nieźle.

Oznaczenie pokoju jako 16+ jest nieco przesadzone, choć rzeczywiście nie brałbym tam dzieci.

Pokój miał zadatki na bycie świetnym, wyszedł poprawny - zabrakło trochę sprawdzenia błędów (zarówno w tekstach, jak i w pewnych rozwiązaniach technicznych) oraz wspominanej już przez innych graczy wieloetapowości (piękne określenie, kradnę na później!), której spodziewamy się już po nowych pokojach.
Liniowość stanowi realny problem dla większych 3/4-osobowych grup, ale nie powinna przeszkadzać duetom.

Na ogromny plus i osobne wspomnienie zasługuje nowa siedziba Outroomu - przenosiny wyszły na dobre, nowa recepcja prezentuje się świetnie!

Trzymamy kciuki za kolejne pokoje :-)

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Cube
Cube

Conundrum cubed

08.03.18 | Besuchsdatum: 17.02.18

Nie jest to najgorszy pokój, jaki odwiedziłem; ma też swój swoisty urok, chwilami nawet ma lepsze momenty. Jak na swój wiek - jest grywalny, zagadkami można się pobawić, choć nic nie zapada w pamięć.

Spodziewaliśmy się nieco większych nawiązań do filmu, z którym pokój związany jest tytułem. Nic z tego: owszem, sześciany w środku są - i nawet nie rzecz w tym, że prawie cały pokój wykonany z kartonu - ale nie ma to za bardzo związku, no, z niczym. Kategorią "Abstrakcyjny" nie można tłumaczyć braku fabuły, czy wystroju i klimatu złożonych ze zlepku kartonowych pudeł.

Cube odwiedzić można na rozgrzanie szarych komórek. Na rozpoczęcie przygody z ER są lepsze opcje w mieście - są też i gorsze.
Nawet początkujący powinni wybrać się w dwie osoby, po prostu ze względu na metraż i liniowość pokoju.

Allgemeine Note: 5/10

Game Master: 8/10

Klima: 4/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Noc żywych trupów
Noc żywych trupów

On jest martwy! Nie życzę sobie martwych na moim cmentarzu!

08.03.18 | Besuchsdatum: 03.03.18

Przygodowy pokój z lekkim dreszczykiem, utrzymany w przyjemnej konwencji. Zdecydowanie wart polecenia nawet tym, którzy zwyczajowo stronią od horrorów i thrillerów.

Ekipy trzyosobowe sprawdzą się tu najlepiej - jest co robić, choć bywa liniowo.

Dużym plusem jest metraż - wiele wrocławskich pokoi jest mniejszych, niż sama poczekalnia w Trap Jungle.
Obsługa, jak zwykle - pierwsza klasa :)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Antwort der Firma {compr}
Serdeczne dzięki za odwiedziny i cenne spostrzeżenia! :)
Escape Room Nekromanta - Rytuał Śmierci
Nekromanta - Rytuał Śmierci

Zło i dobro to pojęcia względne, zależy jak patrzeć. Doskonałość jest obiektywna.

03.03.18 | Besuchsdatum: 03.03.18

Glaubwürdige Bewertung

Nekromanta, #82 odwiedzony ER, zdetronizował dotychczasowe ulubione pokoje i zostawił konkurencję daleko w tyle.
Do tej pory odwiedziłem niemal całe obecne top40 pokoi we Wrocławiu i topkę kilku innych miast; widziałem pokoje dopiero co otwarte i pokoje z dłuższym stażem; pokoje nastawione na fabułę, na zagadki, na klimat; pokoje, które wzbudzały śmiech i pompowały graczy adrenaliną, które kazały się zastanowić i pokombinować.

Nekromanta robi to wszystko, i jeszcze więcej, po mistrzowsku.
To dojrzały pokój, który pokazuje, jak powinny wyglądać nowe ER. Wszystko do siebie pasuje - wystrój do klimatu, klimat do zagadek, zagadki do fabuły, fabuła do wystroju. Nic nie jest pozostawione przypadkowi.

To pokój trudny, z zagadkami, które wymagają ruszenia głową. Niektóre są też nieco czasochłonne; czas gry powinien być wydłużony z obecnych 60 do 75 lub nawet 90 minut, ale nie ujmuje to zupełnie pokojowi jako zamkniętej całości.
Zabawa jest zdecydowanie najlepsza w 3-4 osoby; w 5 lub 6 byłby już tłok, 2 mogłyby zwyczajnie nie zdążyć ze wszystkimi wyzwaniami.

Do zobaczenia w ścisłej topce!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Ministerstwo Słusznego Postępu
Ministerstwo Słusznego Postępu

Partia się nie chwali, ale to zawsze jej zasługa

30.01.18 | Besuchsdatum: 27.01.18

Pokój trafił do mnie klimatem - rzeczywiście nawiązuje lekko do Orwella, lekko wpada w zasięg historii alternatywnej.
Wystrój nie jest przesadzony, wpasowuje się nieźle w myśl przewodnią pokoju.
Zagadki dają radę - niektóre są nietuzinkowe, niektóre wymagają spostrzegawczości, są i ciekawe rozwiązania techniczne. Nie są zbyt trudne, choć na pierwszy raz pokój, rozumiany jako całość, może być nieco przytłaczający.

Podczas naszej wizyty nie działał system podpowiedzi, ale wdrożona została alternatywa, która umożliwiła kontakt i upewnienie się, że tak, wszystko już mamy, tylko jesteśmy ślepi - czyli wszystko w normie.

Może trafiliśmy na nieco słabszy dzień, ale obsługa pokoju mogłaby być nieco bardziej kontaktowa ;-)

Bawiliśmy się nieźle, choć na mapie Wrocławia jest to raczej pokój w połowie stawki. Wart odwiedzenia, czy to na rozgrzewkę, czy w oczekiwaniu na nowe pokoje.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 6/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Seite 3 von 11

Weiter anzeigen