Włóczykij

Włóczykij

Kilka słów o mnie? Wystarczą cztery: "Urodziła się, żeby uciekać". Mogę uciekać i uciekać w nieskończoność :)

224 Besucht

27 Geplant

Globetrotter

233 Punkte

225
233 Pkt
300

Alle Bewertungen

Escape Room Więzienie
Więzienie

Uwięzieni- uwolnieni

10.07.20 | Besuchsdatum: 13.06.20

Na zakończenie wizyty w Secret Room- Brain Code został nam pokój Więzienie. Jego wystrój nie robi raczej wrażenia, ale można powiedzieć, że jest ok. Nieco ponuro i dość surowo- wszystko utrzymane w minimalistycznym, więziennym stylu.

Pokój starszego typu, z przewagą kłódek i zadań manualnych. Na początku niezbędna jest współpraca, spostrzegawczość i umiejętność łączenia faktów. Na minus fakt, że jedno zadanie dało się wykonać inaczej niż w zamyśle twórców, ponieważ potem robi się zamieszanie, a ktoś z ekipy może trochę zacząć się nudzić. (Na szczęście chłopak z obsługi zareagował i podpowiedział, że może warto byłoby zrobić coś tam wcześniej, żeby jednak wszyscy mogli wyjść z tego więzienia ;)).

Według mnie jest to najsłabsza propozycja firmy. Zdecydowanie czegoś tutaj zabrakło, ale ogólnie pokój jest grywalny.

Obsługa uśmiechnięta, uprzejma i kontaktowa.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 10/10

Klima: 6/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Opuszczony Teatr Lalek
Opuszczony Teatr Lalek

Czy ten teatr jest na pewno opuszczony...?

10.07.20 | Besuchsdatum: 13.06.20

Kolejny pokój jaki mieliśmy przyjemność odwiedzić w Secret Room- Brain Code to Opuszczony Teatr Lalek. Będąc we trzy wybrałyśmy wersję trudniejszą i trzeba przyznać, że bez pomocy sympatycznego Mistrza Gry to przedstawienie nie miałoby dobrego zakończenia ;)

Klimat pokoju jest zachowany- jest teatralnie, ale i nieco mrocznie. Rekwizyty są dobrze dopasowane, a muzyka i światła dodatkowo podkręcają atmosferę tajemniczości.
Room jest starszy, ale zadbany. Wszystko działa jak należy i gra się bardzo przyjemnie.

Co do zagadek- nie jest łatwo. Mózg musi pracować na najwyższych obrotach i rejestrować wszystko, co dzieje się wokół. Oprócz tego, że łamigłówki są wymagające i czasochłonne, to jest ich sporo (za to jaka satysfakcja po rozwiązaniu!). Fajnie, że podpowiedzi są nakierowujące i nieoczywiste.

Obsługa wzorcowa- inne ER mogą brać z niej przykład.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Sehr schwer

Escape Room Prosektorium
Prosektorium

Świetna zabawa na wyciągnięcie... nóg ;)

09.07.20 | Besuchsdatum: 13.06.20

Już na początku rozgrywki fajnie się zapowiadało, gdy Mistrz Gry przydzielił nam role (szkoda tylko, że twórcy nie pociągnęli tego jakoś bardziej w trakcie zabawy), ale oprócz ciekawego wprowadzenia, pokój ma również oryginalne zakończenie.

Wystrój jest dość surowy, ale myślę (tak na pewno to nie wiem, bo wcześniej nie miałam okazji w takim miejscu być :p), że dobrze odzwierciedla prosektorium. Ogólnie klimat oceniam na mocne 8, natomiast pewna sytuacja w roomie tak mi się spodobała, że zostawiam jednak 9 gwiazdek. Może przydałoby się więcej takich "niespodzianek" by nieco podnieść adrenalinę uciekinierom? :)

Zagadki logiczne, raczej proste, nawiązujące do tematyki pokoju. Nie obejdzie się bez współpracy, ale przyda się także trochę spostrzegawczości.

Obsługa fantastycznie wykonała swoje zadania i miała dla nas czas na rozmowę zarówno przed grą, jak i wymianę opinii po wyjściu z pokoju.

Room śmiało można polecić nawet osobom stawiającym swoje pierwsze kroki w świecie ER. Super zabawa gwarantowana- chyba, że wcześniej... wyciągniecie nogi ;)

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Pokój babci
Pokój babci

Oj, ta nasza babuleńka...

09.07.20 | Besuchsdatum: 13.06.20

Nie ma jak u babci- stary bujany fotel, ciepła herbatka z dodatkiem cynamonu i imbiru oraz jej niekończące się historie o tym, co robiła kiedy była młoda. Nasza babuleńka to naprawdę bardzo dobra, poczciwa staruszka. Przynajmniej tak nam się wszystkim wydawało do pewnego pięknego, słonecznego dnia... Kiedy babci nie było w domu, zaintrygowała nas pewna sprawa. Czekając na jej powrót zaczęliśmy trochę szperać po szafkach, szukać i wtedy okazało się, że... Ha! Nie napiszę nic więcej, jeżeli jesteście ciekawi to sami odwiedźcie babcie i przekonajcie się, jakie tajemnice skrywa jej małe, przytulne mieszkanko.

Room jest bardzo klimatyczny, można cofnąć się w czasie i poczuć jak w starym pokoiku dziadków. Oprócz prawdziwych rekwizytów klimat świetnie buduje muzyka.

Twórcy przygotowali nam łatwe, ale ciekawe zagadki. Warto pamiętać, że pokój ma za sobą kilka lat, więc nie znajdziemy żadnych zaskakujących mechanizmów czy nietypowych rozwiązań, jednak gra przebiega płynnie i miło.
Jest to odpowiednie miejsce dla początkujących graczy, ale i ci bardziej doświadczeni będą się dobrze bawić, wybierając ten room na rozgrzewkę lub jako przerywnik między trudniejszymi pokojami.

Właściciel to sympatyczny, pozytywny człowiek, chętny do rozmów.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Przeklęta wróżba
Przeklęta wróżba

Z wróżkami nie ma żartów...

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

Nigdy nie odwiedzałam wróżki i raczej nie miałam takiego zamiaru, ale za namową znajomych postanowiłam się z nimi wybrać, by poznać swoją przyszłość. Zapukałyśmy do środka, jednak nikt nie otwierał. Ku naszemu zdziwieniu drzwi do mieszkania były otwarte. Weszłyśmy zatem do środka, a tam... (nie)miłe zaskoczenie. Chyba jednak nie chciałyśmy poznać naszej przyszłości, ale było już za późno... Teraz myślałyśmy jedynie o tym, by jak najszybciej odzyskać wolność i wyswobodzić się od przeklętej wróżby.

Jest to zdecydowanie najlepszy pod względem dekoracji i klimatu pokój od Time Of Mysteries. Wystrój dopracowany, czasami wręcz "żywy", cieszy oczy i zachęca do dalszej zabawy. Zagadki są zróżnicowane, nieszablonowe, o średnim stopniu trudności. Byłyśmy we trzy i cały czas każda z nas miała co robić.

Bardzo spodobał mi się również dość prosty, a jednocześnie efektowny i świetnie wkomponowany w tematykę system podpowiedzi.

Podczas pierwszego wypadu do Wrocławia doszłam do wniosku, że jest to miasto z naprawdę wieloma świetnymi pokojami i wyjątkowo otwartą, chętną do rozmów obsługą. Po odwiedzeniu kilkunastu kolejnych roomów tylko utwierdziłam się w tym przekonaniu.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Duch kopalni
Duch kopalni

Czy praca pod ziemią bywa straaaszna?

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

Od dawna wiadomo, że praca w kopalni nie jest łatwa, a jak dojdą do tego jakieś zjawiska nadprzyrodzone to już w ogóle. A cała historia wyglądała następująco...

To była zwykła kopalnia jakich wiele. Każdego dnia setki górników przychodziło tutaj, aby zarobić na chleb i utrzymać rodzinę. Jednak początkiem lat 60-tych ubiegłego wieku zaczęły krążyć plotki, że w kopalni znajduje się duch, który strzeże jej bogactwa. Gdy pod ziemią w tajemniczych okolicznościach zaginęło kilkoro ludzi (których nie znaleziono aż do dzisiaj) kopalnie nieodwracalnie zamknięto.

Przejeżdżając nieopodal tego owianego złą sławą miejsca, postanowiliśmy zjechać do podziemi, by wyjaśnić sprawę oraz sprostować wszelkie plotki i niedomówienia.

Wewnątrz, jak to w kopalni, ciemno, ciasno, brudno- ogólnie klimat bardzo fajnie oddany. Ogromny plus, że nie ma chińskich podróbek, a realistyczne rekwizyty i elementy wystroju. Atmosferę podkręca półmrok oraz efekty świetlne i dźwiękowe.

Pokój jest częściowo nieliniowy, więc każdy znajdzie coś dla siebie do zrobienia. Zagadki ciekawe i zróżnicowane (trochę kłódek, dużo elektroniki) chociaż nie wszystkie pasowały mi do tematyki roomu.

Obsługa bez zarzutu, przyjazna i rozmowna Mistrzyni Gry.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Wstęp wzbroniony
Wstęp wzbroniony

Wstęp wzbroniony, więc... wchodzimy! :)

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

Wstęp wzbroniony to dobry pokój, by zabrać jakiegoś świeżaka (rodziców, dziadków czy kogoś znajomego) i wprowadzić go w escape room'owy świat.

Wystrój i klimat nie powala, ale jest jak najbardziej adekwatny do miejsca, w którym się znajdujemy. Jest przyjemnie i fajnie się gra. Nie ma zbędnych rozpraszaczy, a większość postawionych przed nami zadań, to klasyczne zagadki, kłódki i zadania manualne, ale również szczypta elektroniki się znajdzie.

W chatce byliśmy we czwórkę i myślę, że jest to maksymalna liczba osób, by po sobie nie deptać i nie robić zbędnego zamieszania (nawet dwie średnio doświadczone osoby spokojnie sobie poradzą).

Mistrzyni Gry miła i uśmiechnięta, chętna by wysłuchać naszych opinii czy ewentualnych sugestii dotyczących zabawy w pokoju.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Rodzina Addamsów
Rodzina Addamsów

Każdy członek jest ważny!

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

Glaubwürdige Bewertung

Rodzina Addamsów to trzeci pokój odwiedzony przeze mnie w Hurry Up. Po świetnej zabawie w Wiosce Smerfów oraz Jumanji czekałam z niecierpliwością przez prawie rok aż rodzinka Addamsów wprowadzi się do Wrocławia. Miałam dość duże oczekiwania i trzeba przyznać, że się nie zawiodłam. Warto było tyle czekać ;)

Jak na siedzibę mieszkających na odludziu ekscentryków przystało klimat ich domu jest mroczny, a jednocześnie komiczny. Taka po prostu czarna komedia- kto oglądał Rodzinę Addamsów, ten wie o co chodzi i szczególnie doceni elementy nawiązujące do filmu.

Zagadki są związane z tematyką, a każda rozwiązana łamigłówka coraz bardziej wciąga w fabułę i przybliża do odnalezienia wujka Fenstera, no i jego członków ;) Wszystkie zadania są wyśmienite i klimatyczne, ale szczególnie jedno utkwiło nam w pamięci i sprawiło mnóstwo radości.

Ogromne brawa za sposób komunikacji z Mistrzem Gry- to było naprawdę rewelacyjne!

Obsługa jest dopełnieniem famtastycznego pokoju- otwarci, rozmowni ludzie, nie tyle wykonujący profesjonalnie swoją pracę, co raczej spełniający swoje pasje.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Wehikuł Czasu - Tajemnica Leonarda
Wehikuł Czasu - Tajemnica Leonarda

Wehikuł czasu- to byłby cud... ;)

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

Glaubwürdige Bewertung

Exit19 słynie z fantastycznych, wysokobudżetowych dekoracji. Po odwiedzeniu ich poprzednich pokojów zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że scenografia to po prostu petarda i ani trochę nie odbiega od czasu oraz miejsca do którego się przenosimy. Tak było i tym razem. Chociaż miła niespodzianka czekała na nas już przed wejściem do roomu ;)

Za pomocą wehikułu czasu cofnęliśmy się do 1510 roku, pod samą pracownię Leonarda. Wystrój jest naprawdę piękny, a wszystkie rekwizyty wyciągnięte są żywcem z tamtych czasów. Do tego odpowiednio dobrane światła i ścieżka dźwiękowa robią świetną robotę.

Klimat idealnie współgra z fabułą.
Zagadki również w żaden sposób nie odbiegają od tematyki. Mają średni stopień trudności, są nieszablonowe i wciągające. Wszystkie mechanizmy wkomponowane w otoczenie. W pokoju znalazła się również fajna zagadka zręcznościowa.

Bardzo dobry kontakt z obsługą- było miło, wesoło i rozmownie.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room American School Story
American School Story

Trzy razy na I...! :)

09.07.20 | Besuchsdatum: 12.06.20

...interakcja, innowacja i immersja.

Minął prawie miesiąc od naszej gry, a ja nadal przeżywam to, co się tam działo i jestem pod ogromnym wrażeniem tego miejsca- zagadek, wystroju, klimatu, no i przesympatycznych Właścicieli- Marty i Bartka. Także już na wstępie zaznaczę, że jeśli macie zamiar do końca przeczytać moja opinię to musicie uzbroić się w cierpliwość- będzie długo, bo nie da się opisać w kilku zdaniach, co oni tam od... od... odlisili! ;)

Jak już wspomniałam, najkrócej i chyba najlepiej okreslić grę w American School Story mogę tymi trzema słowami: interakcja, innowacja i immersja.

Interakcja. Nie będzie spojlerem jeśli napisze, że cały pokój jest jedną wielką interakcją. Od fenomenalnego początku, przez intrygujące, momentami zabawne rozwinięcie, aż po zaskakujące, spektakularne zakończenie. Gdyby jej zabrakło gra wyglądałaby totalnie inaczej.

Immersja. W czasie zabawy zostajemy po prostu pochłonięci przez stworzoną rzeczywistość, odbieramy ją wszystkimi zmysłami. Klimat jest mistrzowski, brak mi słów, by inaczej go opisać. Scenografia ekstra, każdy element wystroju dopracowany, wszystko wpisane w tematykę i ze sobą współgra. Fabuła jest tak fantastyczna, że podczas gry nic innego się nie liczy.
Zagadki jak na Foxy przystało są oryginalne, zróżnicowane i bardzo wciągające. Oprócz logicznego myślenia wymagają łączenia faktów, współpracy i spostrzegawczości. Są one fajnie przeplecione (raz jest łatwiej, a raz trudniej), dzięki czemu gra przebiega przyjemnie i sprawnie. Ze względu na ilość zadań pokój polecam przynajmniej trochę doświadczonym graczom, a jego poziom określam jako średnio - trudny (z przewagą jednak, że trudny).

Innowacja. I tutaj zaznaczę tylko, że pokój nie jest standardowym, klasycznym ER, jest INNY- w jak najlepszym tego słowa znaczeniu :)

Kończąc, jeszcze raz dziękuję Marcie i Bartkowi za możliwość zagrania w dogodnej dla nas porze. 10/10 to zdecydowanie za mało dla Lisków. Prawdziwi ludzie z pasją i sercem! Ale już może nie będę słodzić (oczywiście w trosce o zdrowie, bo nadmiar cukru szkodzi ;)), natomiast dodam jeszcze tylko, że chyba na żaden pokój jeszcze nie czekałam tak bardzo, jak teraz czekam na Potworne Miasteczko!

Bewertung melden

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Weiter anzeigen