Włóczykij
  • Escape Room Gabinet Ignacego Łukasiewicza

    Gabinet Ignacego Łukasiewicza
    Konsorcjum Czasu
    Bielsko-Biała

    Podróż w czasie

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 23.06.2019

    W gabinecie Łukasiewicza jest bardzo dużo kłódek i bardzo dużo tekstu. O ile do kłódek się nie przyczepię, to jednak nie jestem zwolenniczką zbyt dużej ilości tekstu do czytania. Książki jesiennym wieczorem przy ciepłej herbacie to oczywiście zupełnie co innego, jednak nadmiar czytania w ER nie sprawia mi radości, a momentami wręcz męczy. Co oczywiście jest moją subiektywną opinią.

    "Uciekając" z pokoju można naprawdę wiele się dowiedzieć o tym polskim wynalazcy, ale myślę, że można byłoby to również zrobić w trochę inny sposób, z ciut mniejszą ilością tekstu do czytania.

    To tyle marudzenia, teraz plusy. Wystrój jak najbardziej oddaje klimat gabinetu z XIX wieku. Stare meble, ubrania, lampy naftowe i inne "bajery" z tamtych lat przenoszą nas w przeszłość.

    Zagadki są łatwe, raczej liniowe, ale ciekawe i zachęcające. Pokój jest dobrze zbudowany, logiczny i spójny, dzięki czemu gra przebiega płynnie i przyjemnie, a przy okazji pozwala przypomnieć sobie kilka istotnych informacji z życia Ignacego Łukasiewicza.

    Właściciel otwarty, życzliwy i gościnny, chętny do rozmów. Widać, że lubi to co robi, a ER to Jego pasja :)

  • Escape Room Serce Grozy

    Serce Grozy
    Escape House
    Bielsko-Biała

    A wszystko przez Tajemniczą Posiadłość....

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 23.06.2019

    No tak... Zachciało nam się współpracy z Zakonem Wiecznego Blasku... Wybraliśmy się do Tajemniczej Posiadłości, gdzie bez większych problemów wykradliśmy skarb IIIuminati. I co w związku z tym? W sumie to nic... Poza tym jednym szczegółem, że zostaliśmy uprowadzeni i przed nami 60minut walki o życie...

    Na początku nie wiedzieliśmy od czego zacząć, byliśmy totalnie zdezorientowani (tłumaczyliśmy to sobie tym, że pewnie dostaliśmy czymś w łeb, stąd tak kiepsko u nas z myśleniem ;)), ale w końcu trzeba było się ogarnąć i wziąć do roboty.

    Zadania do wykonania są nieoczywiste i trudne, ale nie ma się co dziwić - w końcu gra toczy się o nasze życie... Aby wygrać tę walkę trzeba - mimo niesprzyjających warunków - logicznie myśleć, być spostrzegawczym i zmierzyć się z mnóstwem elektroniki.

    Wystrój pokoju surowy, klimat mroczny. Efekty świetlne i dźwiękowe świetnie dobrane do scenerii, zapewniają dodatkowy dreszczyk grozy.

    Nie wszystko działało jak powinno, ale że były to początki funkcjonowania pokoju, to na niektóre elementy można trochę przymknąć oko.

    Obsługa mega pozytywna, chętna do rozmów, po wyjściu z pokoju mogliśmy wymienić się swoimi wrażeniami i sugestiami.

    Podsumowując, Serce Grozy, to - moim zdaniem - najtrudniejszy, ale jednocześnie najlepszy pokój w Escape House.

  • Escape Room Tajemnicza Posiadłość

    Tajemnicza Posiadłość
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Musimy iść - Zakon Wiecznego Blasku wzywa!

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 23.06.2019

    Tym razem udaliśmy się do tajemniczej posiadłości, gdzie czekała na nas ważna misja. Mieliśmy wykraść skarb IIIuminati. Tylko czy poradzimy sobie z takim wyzwaniem? No oczywiście! Bo jak nie my to kto?! :)

    Pokoik jest mały i dość kameralny, ale jego wystrój utrzymuje całkiem niezły klimat. Ogromny plus za podkład dźwiękowy, który sprawia, że w powietrzu można wyczuć aurę tajemniczości.

    Zagadki nie są raczej trudne, chociaż momentami wymagają większego główkowania. Natomiast jeżeli chodzi o ukrywanie niektórych elementów to wystarczy jedno słowo- mistrzostwo! Gdybym chciała coś kiedyś porządnie schować, to zgłoszę się do Was po pomoc - jesteście pod tym względem bezkonkurencyjni ;)

    Miejsce, w którym opuszczamy pokój pozostawia trochę do życzenia, ale może po prostu otwarły się pewne drzwi, które powinny być zamknięte.

    Obsługa- nie będę się już rozpisywać, po prostu zostawię ponownie 10 gwiazdek, co chyba mówi samo za siebie, że jest fantastyczna.

  • Escape Room Ucieczka z Czarnej Perły

    Ucieczka z Czarnej Perły
    Escape House
    Bielsko-Biała

    Dalekie morza, statki i piraci...

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 23.06.2019

    Ucieczka z Czarnej Perły to nie pierwszy (i na pewno też nie ostatni) odwiedzony przez nas pokój w klimacie morza, statków i piratów.

    Po krótkim, treściwym wprowadzeniu przenieśliśmy się na pokład. Wystrój oddaje miejsce, w którym się znajdujemy. Wszelkie rekwizyty i elementy gry fajnie wkomponowują się w fabułę. Zdecydowanie zabrakło tutaj jednak podkładu dźwiękowego, który potęgowałby klimat.

    Zagadki różnorodne, logiczne i ciekawe. Rozwiązania w większości bazujące na klasycznych rozwiązaniach, co wcale nie oznacza, że są standardowe czy oklepane.

    Mistrzyni Gry wesoła i sympatyczna, nie żałowała nam czasu na rozmowę ;)

  • Escape Room Świątynia Zagłady

    Świątynia Zagłady
    Open The Lock
    Gliwice

    W poszukiwaniu skarbu Majów

    09.09.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    Idąc do Świątyni Zagłady nie miałam zbyt wielkich oczekiwań, ale okazało się, że był to naprawdę świetny wybór i doskonałe zakończenie dnia odwiedzania bytomsko- gliwickich ER.

    Bawiliśmy się tutaj fantastycznie. Wszystko - zaczynając od wprowadzenia, poprzez wystrój, aranżację przestrzeni, klimat, fabułę i zagadki, a kończąc na miłej pogawędce po wyjściu z pokoju - było na wysokim poziomie.

    Pokój nie jest bardzo wymagający pod kątem trudności zagadek, jednak pod względem ich ilości jest w nim stosunkowo wiele do zrobienia, stąd określam go jako trudny. Zagadki wpisują się w klimat, są interesujące, a niektóre rozwiązania nieoczywiste i zaskakujące.

    Widać, że Właściciel włożył w ten pokój nie tylko wiele środków finansowych i czasu, ale również kawałek serca ;)

    Obsługa bez zarzutu- miła, uśmiechnięta, otwarta i oczywiście profesjonalna.

  • Escape Room Zamek Czarnego Kruka

    Zamek Czarnego Kruka
    Can you escape?
    Bytom

    W tak urokliwym zamku to ja mogłabym zamieszkać!

    24.08.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    Zamek Czarnego Kruka to zdecydowanie najlepsza pozycja jaką proponują nam właściciele bytomskich ER, a zabawa na tym zamku jest doprawdy wyborna.

    Ale od początku. Pokój ma świetną otoczkę fabularną, w którą zostajemy wprowadzeni w interesujący, nieszablonowy sposób. Po krótkim wstępie i rozdzieleniu zadań udajemy się do środka.

    A tam... Te wszystkie światła, dźwięki, zapachy... Hmm, w tak urokliwym zamku to ja mogłabym zamieszkać! Klimat oraz aranżacja powierzchni jest kapitalna.

    Po nacieszeniu oka i serca trzeba wrócić jednak na ziemię. Przecież przyszliśmy tutaj, aby odtworzyć drzewo genealogiczne i odnaleźć zdrajcę. Pora brać się do roboty.

    Room jest stosunkowo nowy i wszystkie mechanizmy działają sprawnie. Klasyczne rozwiązania są przeplatane elektroniką. Większość postawionych przed nami wyzwań jest na poziomie łatwym/średnim, ale ostatnia zagadka zmusza do dość intensywnego poruszenia szarymi komórkami ;)

    Właściciel gościnny i przyjazny, a przy tym w pełni profesjonalny.

    Ps. Na plus również drobna niespodzianka po zakończeniu gry.

  • Escape Room Gore

    Gore
    Escape Game Studio
    Gliwice

    Strasznie zniechęcająco

    24.08.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    Do odwiedzenia Gore zachęcił nas opis pokoju na lockme. Bardzo chciałam zobaczyć ten "najbardziej kontrowersyjny i szokujący pokój w Polsce".

    Zapowiadało się dość obiecująco. Miejsce, w którym znajduje się ER wydaje się być opuszczone, sam jego wygląd wprowadza nastrój z lekkim dreszczykiem grozy, nieco tajemniczy i mroczny.

    Po dotarciu do recepcji miły właściciel przypomniał krótko zasady gry i wprowadził w tematykę (ale w klimat to już niekoniecznie), a następnie weszliśmy do pokoju.

    Czy było brutalnie i makabrycznie? Zależy dla kogo. Klimat niby był, ale jak dla mnie trochę za dużo "soku malinowego", po którym wszystko się kleiło. Taki trochę "keczupowy" room, a mocnych nerwów wcale nie potrzebowałam, żeby go przejść.

    Było za to strasznie zniechęcająco- głównie pod kątem zagadek. Już pierwsze zadanie nas zirytowało i odebrało jakąkolwiek chęć do dalszej zabawy, a kolejne tylko utwierdzały nas w tym przekonaniu. Pokój pod względem zagadek był po prostu słaby, a większość zadań polegała na odnajdywaniu różnych elementów w ciemności. Był to mój pierwszy room (a mam za sobą jakieś 130), z którego miałam ochotę po prostu wyjść, niekoniecznie rozwiązując pozostałe przewidziane przez twórcę łamigłówki.

    Szkoda, że nie mieliśmy okazji pogadać z Właścicielem (musieliśmy pędzić do kolejnego pokoju), bo chętnie wymienilibyśmy się naszymi spostrzeżeniami i opiniami.

    Podsumowując, pokój ma potencjał. Niestety niewykorzystany. Sami oceńcie, czy chcecie go odwiedzić.

  • Escape Room Cisza Nocna

    Cisza Nocna
    Can you escape?
    Bytom

    Ciii, strażnik idzie...

    24.08.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    Mieliśmy troszkę więcej wolnego czasu podczas naszego ER-owego maratonu, więc po opuszczeniu zamku pozaplanowo postanowiliśmy zmierzyć się z kolejnym pokojem w Can You Escape.

    Po krótkim, sensownym wprowadzeniu weszliśmy do pokoju i jakoś tak wyszło, że od razu skojarzyłyśmy ze znajomą pewne elementy wystroju z eliminacjami Poland Escape 2019. Nie mogłyśmy opanować śmiechu i mogłoby się wydawać, że na tym skończyła się cisza nocna, jednak więzienny strażnik szybko przywrócił nas do pionu ;)

    Klimat nie robi większego wrażenia, ale ogólnie jest ok. Jeżeli natomiast liczycie na kraty, łańcuchy i kajdanki, to się zawiedziecie- nic z tych rzeczy tutaj nie ma. Znajdujemy się w więzieniu eksperymentalnym, więc jego wygląd różni się od dotychczasowych miejsc odsiadek.

    W "Ciszy Nocnej" (szczególnie na pierwszym etapie gry) ogromny nacisk położony jest na współpracę, co bardzo lubimy. Niektóre zagadki są ciekawe i efektowne, ale niestety nie wszystkie wkomponowane są w fabułę i klimat. W moim odczuciu za dużo jest zadań stricte matematycznych, ale oczywiście jest to moja subiektywna opinia.

    Bardzo spodobał mi się pomysł z ukryciem pewnych "dokumentów"- to było zaskakująco fajne, no i mimo ucieczki została nam jakaś pamiątka z więzienia ;)

    Dla Właściciela ponownie zostawiam 10 gwiazdek - pogodny, otwarty i pozytywny człowiek, który robi to co lubi i robi to naprawdę dobrze.

  • Escape Room Pogromcy duchów

    Pogromcy duchów
    Quick Escape Room
    Bytom

    My się duchów nie boimy, nie boimy się wcale!

    22.08.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    Zabawę zaczęliśmy od dobrego wprowadzenia, a w środku było jeszcze ciekawiej.

    Pokój jest surowy, nieco "odstraszający" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;)). Warto docenić nawiązania do kultowego filmu Ghostbusters. Wszystkie rekwizyty pozostają w klimacie lat 80-tych, a światła, podkład dźwiękowy oraz inne efekty audiowizualne tworzą ciekawy, niepokojący klimat.

    Room jest bardzo pomysłowy i nieliniowy, ale zagadki są logiczne i spójne z fabułą. Wszędzie pełno elektroniki i innych interesujących mechanizmów. Aby powstrzymać inwazję duchów trzeba trochę pomyśleć, kojarzyć fakty, współpracować i wykazać się spostrzegawczością.

    Właścicielka zaangażowana, na bieżąco śledziła nasze poczynania, a po grze chętnie wysłuchała naszych wrażeń oraz wymieniała się opiniami na temat tego, a także innych pokojów.

  • Escape Room Indiana Jones i Święty Graal

    Indiana Jones i Święty Graal
    Escape Graal
    Bytom

    Wyprawa do Bytomia po legendarny Święty Graal

    22.08.2019 | Besuchsdatum: 22.06.2019

    W piękną, słoneczną sobotę udaliśmy się z samego ranka do Bytomia, aby odszukać legendarny Święty Graal.

    Przywitał nas przyjazny i otwarty Gospodarz tego miejsca, który wprowadził nas w historię i przekazał wszystkie potrzebne informacje. Następnie odnaleźliśmy dziennik Henry'ego Jonesa, w którym było wiele cennych wskazówek i rozpoczęliśmy swoją przygodę.

    Pokój jest liniowy, przeznaczony raczej dla początkujących graczy. Zagadki łatwe, logiczne, ale ich rozwiązywanie daje dużo frajdy, a czas upływa miło i przyjemnie. Rekwizyty i wszelkie elementy gry związane są z tematyką, a fanom Indiany na pewno przypadną do gustu nawiązania do znanego filmu.

    Na koniec warto zaznaczyć, że w pokoju każdy może czuć się w 100% bezpiecznie, ponieważ nie jesteśmy zamykani i w każdej chwili możemy wyjść. Naszym zadaniem nie jest wydostanie się z pokoju, a odnalezienie Skarbu. Nam udało się go zdobyć, a Wy spróbujecie swoich sił? :)

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2 3 ... 10 11 12