Szalony Kapelusznik

Szalony Kapelusznik

"Odbiło ci, zbzikowałaś, dostałaś fioła. Ale coś ci powiem w sekrecie. Tylko wariaci są coś warci." Szalony Kapelusznik, "Alicja w Krainie Czarów"

123 Besucht

0 Geplant

Navigator

138 Punkte

100
138 Pkt
150

Alle Bewertungen

Zurück zur Liste

Escape Room Klucz do umysłu wynalazcy
Klucz do umysłu wynalazcy

Intelektualna Rozrywka - godny polecenia.

15.01.18 | Besuchsdatum: 15.01.18

Pokój nieduży, więc i recenzja niedługa ;)

A że pokój bardzo solidny i satysfakcjonujący, takoż i recenzja jak najbardziej pozytywna!

Zagadki - mnogie, nieliniowe w dobrym tego słowa znaczeniu, a przy tym spójne i logiczne.

Spostrzegawczość i wnikliwość obowiązkowa, spokój umysłu polecany ;)

Klimat niezwykle dopracowany, a ponadto podkreślony muzyką, która wręcz dostarcza dreszczyk emocji & buduje napięcie.

Krok po kroku, w skupieniu, spokojnie do przejścia :)

Właściciel to człowiek z pasją, widać serce i pracę włożone w aranżację pokoju - tak, że "Klucz..." gwarantuje steampunkowe przeżycia na każdym etapie rozpracowywania go :)

Warto odwiedzić, bo zapada w pamięć.

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Antwort der Firma {compr}

Gratulujemy przejścia pokoju
bez pomocy grupy tylko jako pojedyńczy gracz.
Pozdrawiamy

Escape Room Po drugiej stronie...
Po drugiej stronie...

Wielka frajda !!

13.01.18 | Besuchsdatum: 13.01.18

Pokój wymaga ponadprzeciętnej, skoordynowanej współpracy. A wręcz można powiedzieć - osobistego zaufania między członkami zespołu. To na wielki, wielki plus :)

Kolejny - zróżnicowanie i mnogość zadań, która nie pozwala się nudzić ani na chwilę, ba! Nie pozwala odetchnąć :D

I przede wszystkim - zajęcia wystarczy na cztery osoby, a wręcz w mniejszym składzie mogłoby być ciężko - także polecam zabrać znajomych ;)

A wykonanie każdego zadania sprawia natychmiastową frajdę i poziom satysfakcji strzela w górę za każdym razem :D

A emocje rosną :) i są mega pozytywne nadal, po wyjściu na zewnątrz i odetchnięciu ;)

Super atrakcja na wspólny wieczór w grupie :)

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 8/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Reaktor 404: powrót atomu
Reaktor 404: powrót atomu

Przebił wszystko !!

17.12.17 | Besuchsdatum: 17.12.17

Przebił wszystko - i podniósł poprzeczkę.

O tym pokoju można by mówić bardzo długo, więc zamiast tego hasłowo i treściwie:

1. Mistrzowskie wykonanie / aranżacja / technika.

2. Realizm - fabuła i Bardzo Ważne Zadanie wciągające aż do zapomnienia o świecie [i wyjściu]

3. Dużo do roboty! Dwie osoby to minimum, ale i trzecia, i czwarta by się przydały.

4. Współpraca! Taka nieudawana - z synchronizacją, podziałem na role, i dużo krzyku :D

5. Zmysły! Jakie tam macie, to każdy będzie ostrzelany bodźcami [no może poza smakiem...ale lizanie pokoju nie jest wszakże zabronione ;P ]

6. Odmienność - jest naprawdę Inny. To w zasadzie nie escape room... to jakby nowa kategoria: Challenge Room!

7. Wielowątkowość - taka naprawdę, taka dobrze pomyślana i wysokiej klasy równoległość wątków. Szacun.

No i na koniec - Kierownik jest wyznaczany nie bez potrzeby. Ktoś tą machinerię musi ogarnąć, ktoś musi przydzielać narzędzia [duuuużo narzędzi ^^] robotnikom, ktoś musi mieć wizję.

Przy czym akurat Wizję może mieć tu KAŻDY ;)


POLECAM!!!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Pracownia fałszerza
Pracownia fałszerza

Klimat utrzymany, fabuła prowadzi uczestnika.

25.11.17 | Besuchsdatum: 25.11.17

Jak w tytule - za klimat wielki plus nr 1, za fabułę [i zaaranżowane niespodzianki w trakcie] wielki plus nr 2 :)

Pokój jednoznacznie z typu "na przeszukanie", główkowanie w minimalnej ilości, takiej niezbędnej w ogóle w escape roomie - dlatego oznaczam jako łatwy.

Tym niemniej jedna zagadka bardzo pomysłowa, a ponadto "przewodnia zagadka fabularna" równie atrakcyjna :)

Żeby nie spoilować zanadto, a jednocześnie nadmienić coś ciekawego, powiem jeszcze na koniec, że ocena ogólna (tylko) 8, bo nie lubię się bać ;)

Ale odwiedzić warto, odświeżyć swoje szare [i kolorowe!] komórki :)

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Kryjówka Genialnego Wynalazcy
Kryjówka Genialnego Wynalazcy

Całość bardzo na plus :)

18.11.17 | Besuchsdatum: 18.11.17

Oznaczam jako łatwy, chociaż w kilku miejscach nie skumałam i potrzebowałam* podpowiedzi - ale zagadki raczej przyjemne niż łamiące głowę do bólu ;)

*liczba pojedyncza, bo pokój możliwy do przejścia już w jedną osobę - i można sobie taki "skład" zarezerwować, jeśli ktoś lubi - akurat ja lubię ;)

Wielki plus za klimat! - właściwie nie potrzeba było go 'tworzyć' - bo Strych jest na strychu i będziecie to czuć :D

Obsługa mega pro, podpowiedzi utrzymane w konwencji, jednym słowem "o take obsługe nam chodzi" :P

Zagadki zróżnicowane, w sporym odsetku nowatorskie, kilka momentów zaskoczenia - w tym - jest finał z hurra :D

Przede wszystkim jednak - pokój jest uniwersalny: idealny na pierwszy raz, jak i absolutnie nie nudny na razy następne - choćby ze względu na klimat, powierzchnię eksploracji i mnogość atrakcji :)

Godny polecenia!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Pacjent Psychiatryka
Pacjent Psychiatryka

To wszystko jest jakieś... psychiczne o.O ;)

29.10.17 | Besuchsdatum: 29.10.17

Jak liczby w ocenie wskazują - klimat zbudowany i nie mija w trakcie gry.

Obsługa natomiast - ta dzisiejsza - beznadziejna. Pani totalnie niezaangażowana, mimo ze byliśmy ze znajomymi, dla których był to pierwszy pokój, nawet nie dała im w ramach instruktażu do ręki kłódek, z którymi zetknęli się pierwszy raz w życiu [w innych ER wprowadzenie techniczne to norma].

Fabułę buduje sam pokój [!], jednak ze strony obsługi żadnego zaangażowania, żadnej "szczypty magii", tajemniczości, nic.

Szkoda ze nie trafiliśmy na Pana Pozytywnie Zakręconego, który asystował części naszego składu poprzednio, w Starym Wiezieniu.

Pokój... pokój się broni, zagadki tez się bronią. Są niezbyt skomplikowane, a jednak wymagające myślenia i kojarzenia faktów. Łatwo pójdzie graczom bystrym, takim, którym "znaki układają się w głowie" :)

Ogólnie pokój raczej klasyczny.
Co na pewno, to pasuje do niego kategoria 'thriller' - thrille/dreszczyki są, kto był ten wie o czym mowa ;)

Podsumowując wrażenia, to tak polecam i nie polecam - nie zaszkodzi zaliczyć, nie ma straty ominąć [chyba ze ktoś kolekcjonuje thrillery].

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 1/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Łódź Podwodna
Łódź Podwodna

Mogłaś być już na dnie... a nie byłaś ;)

26.10.17 | Besuchsdatum: 26.10.17

Za mojego gimnazjum na zapytanie "jak się masz?" odpowiadało się "jak w czołgu" - po zamianie jednego określenia mamy idealny w swej prostocie opis klimatu pokoju: po prostu "jak w łodzi podwodnej" ;)

To tyle beletrystyki, ale dalej zaczyna się już trudna misja - zadanie, które składa się z wielu...zadań, które wymagają rozwiązania kilku...zadań. Tak, to nie banał, trzeba brać się do pracy od samego wejscia, czas jest dość precyzyjnie skalkulowany, a nie chodzi tu o zadania typu 2+2... i dobrze :)

Co do współpracy, o czym jest mowa na forum, to temat nie podlega dyskusji - i to jest plus pokoju! Nienaciągane "od 2 osób wzwyż" i basta :D

W moim odczuciu nawet coś więcej - zespól musi być albo ponadprzeciętnie zgrany, albo - powiem wprost - mieć lidera. Jasne i precyzyjne dowodzenie w stylu "ja kumam o co chodzi, robimy to i to" - ułatwia :)

Oznaczam jako trudny, gdyż bez podpowiedzi [ale nie podpowiedzi, tylko podpowiedzi.... tak tak, zorientujecie się w środku ;) ] nie dałoby rady.

Pokój jest godnym przeciwnikiem do grupowej walki, i odsłania swoje sekrety/atrakcje krok po kroku. Warto się zmierzyć.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Morderstwo w Orient Expressie
Morderstwo w Orient Expressie

ORIENT-uj się ;)

20.10.17 | Besuchsdatum: 20.10.17

Bardzo ciekawe zagadki !
Niespotykane gdzie indziej mechanizmy ! [w obfitości]
System podpowiedzi klimatyczny, obsługa ujmująco mila i z naturalnym wdziękiem

Fabula JEST [nie zapomnijcie jej śledzić, bo od zawrotu głowy w pociągu dzieli nas tylko krok ;) ]

Ale przede - przede - przede !!! wszystkim w-y-s-t-r-ó-j !!!
Tak niesamowicie żal było nam to wszystko przeszukiwać, żeby nie rozgrzebać wagonów... Luksus, luksus pierwsza klasa, moi państwo :D

Polecam każdemu. Jest wartko, płynnie, zachwyt przeplata się z czujnością, umiejętności manualne z chwilami namysłu, a także momentami wytchnienia przy łatwiejszych zagadkach :) Można "wygospodarować" cenne sekundy na pozachwycanie się tym, co nas otacza:)
Po-le-cam!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Misterium
Misterium

Poziom podstawowy, plus kilka niespodzianek :)

13.10.17 | Besuchsdatum: 13.10.17

Po pierwsze, klimaty jednak bardziej z gatunku horroru, poziom strachu jest cokolwiek wyższy niż "zwykłe" thrillerowe napięcie. Czy to plus czy minus - kwestia gustu oczywiście.

Co trzeba na 200% zaznaczyć, to obsługa- kontaktowa, komunikatywna, działa treściwie i życzliwie, 11 punktów na 10 :))

A sam pokój - hm, trochę surowy wystrój jak na "dziewczynkolandię", ale i tak nie o to w tym wszystkim chodzi - a o co chodzi, dowie się ten kto przyjdzie B-)

Enigmatycznie powiem, że 2 osoby będą miały prawdopodobnie INNY odbiór pokoju niż np. grupa 5 osób - decyzja należy do Was :)

Pokój chyba najlepszy dla średnio doświadczonych, a przy tym lubiącym strachowe smaczki i fabułę.

Jeżeli chodzi o zagadki, to:
- bystrość jest na pewno potrzebna, a jednocześnie:
- bystrość wystarcza :) nie trzeba sięgać aż do pokładów swego skrywanego geniuszu ;P

P.S. Fabuła jest (oj jest...), ale uwaga, nie zapomnijcie o podstawie - zabawa w przegrzebka pokojowego jest nadal niezbędna ;)

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Tajemnica zniknięcia Hrabiego Riddle
Tajemnica zniknięcia Hrabiego Riddle

Klasyka, Wzorzec i Mistrzostwo.

04.10.17 | Besuchsdatum: 04.10.17

Tyle już na temat Hrabiego na tym forum powiedziano, że trudno dodać jakieś kreatywne wyrazy uznania - więc może pozwolę sobie ująć sprawę w ten sposób:

Przy doświadczeniu wynoszącym 14 odwiedzonych uprzednio pokoi, stawiam tezę:

Kto nie był u Riddle'a, ten nie był w Escape Roomie.

A jednocześnie tę "inicjację" w głębszy poziom ER polecam oczywiście doświadczonym i zgranym grupom, dla których podstawowa spostrzegawczość i pewne dobre nawyki w łączeniu faktów nie są obce w tego typu zabawach.

I refleksja nr 2:
Bywają rożne typy pokoi - z grubsza można wyróżnić typy "manualne", "poszukiwawcze", "klasyczno-kodowo-klodkowe", "nowoczesno-elektroniczno-magnetyczne"...być może jeszcze jakieś inne.
Tutaj mamy WSZYSTKO. Ze wszystkim przyjdzie się zmierzyć, oczy trzeba mieć na plecach.
I, tak jak ktoś wspomniał, kłódki stanowią osobne w zasadzie zagadki. Nie wiem skąd Właściciel takie wytrzasnął, ale majstrować przy takich eksponatach to zaszczyt :D

Prowadzący uspokaja umysł, pomaga wprowadzić ład, a w naszym przypadku - dodatkowo "poszedł na rękę" w kwestii &time is up& - bez tego zamieszkałybyśmy u Hrabiego na zawsze ;)

P.S. Ilość i kompozycję zagadek naprawdę trudno nawet odtworzyć/podsumować sobie w głowie po wyjściu! W mózgu stan po burzy :D

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Weiter anzeigen