Szalony Kapelusznik

Szalony Kapelusznik

"Odbiło ci, zbzikowałaś, dostałaś fioła. Ale coś ci powiem w sekrecie. Tylko wariaci są coś warci." Szalony Kapelusznik, "Alicja w Krainie Czarów"

123 Besucht

0 Geplant

Navigator

138 Punkte

100
138 Pkt
150

Alle Bewertungen

Escape Room Skarbówka - Tajemnicza Zbrodnia
Skarbówka - Tajemnicza Zbrodnia

Uszanowanie za pomysł

01.07.20 | Besuchsdatum: 29.06.20

W tym pokoju dopiero zaczynamy rozumieć, co znaczy "fabularny"...
Jest tu i wprowadzenie, i historia z przeszłości, i ważące się losy przyszłości, no i w środku tego wszystkiego - my... nieboraczki próbujące jakoś to ogarnąć.

Trzeba łączyć szczegóły i zapamiętywać [można też zapisywać, przysługuje notatnik] fakty, nie pogubić się, a przy tym nadążać z zagadkami i współpracą. Pomału robi się creepy... i można powiedzieć, że jest tu ćwierćfinał, półfinał i finał. Bardzo fajna etapowość akcji w pokoju. Zgrabny montaż projektu. Całość pokazuje, że nie trzeba sięgać po fantastykę czy mroczne baśnie, żeby przygotować scenariusz grywalny, wciągający i w pełni immersyjny.

Obsługa bez zarzutu. Polecamy i od razu zaznaczamy - nie wyłączajcie czujności!

Bewertung melden

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Nekromanta
Nekromanta

Zabawa w nekrokotka i myszkę

01.07.20 | Besuchsdatum: 29.06.20

Najpierw my jego, potem on nas, potem my jego, a po drodze jeszcze sami siebie parę razy.
Co? Oszukujemy? Straszymy? Wspomagamy?

Przekona się ten, kto się odważy. Akcja robi tu twisty, ale... nie tylko akcja ;)

Przestrzeń jest po mistrzowsku wykorzystana. Zagadki, zadania oraz wystrój perfekcyjnie w klimacie. Nuta horroru - zdecydowanie. Ale bez obrzydzenia. Tak "w dobrym guście".

Trochę trzeba się przełamać i/lub powiedzieć sobie "spokojnie, to tylko gra" - bo naprawdę, pokój robi wszystko, żebyście uwierzyli w realność fabuły! Także nie dajcie się - albo dajcie się, jak wolicie :P

Prowadząca - very good i bardzo w sam raz; rozładowująca napięcie rozmowa po wyjściu, i nawet pewna wspólna zabawa :)

Bewertung melden

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room American School Story
American School Story

Kiedy obraz wychodzi z ram...

01.07.20 | Besuchsdatum: 01.07.20

... a escape room ze swojej konwencji, to dzieją się Rzeczy Dziwne.

Tu gra strach, który trzeba rozbroić humorem, tu zablokowanie się jest Twoim wrogiem, tu... no... niby nikt Ci nie da w mordę, a jednak immersja każe się angażować... no w każdy, razie, lepiej włożyć skumulowaną energię w zagadki ;)

W Szkole jest co robić, ale nie da się o tym pisać bez spoilerów. W ogóle...nie da się o tym pisać bez spoilerów. W ogóle, to co to w ogóle było, że w ogóle brakuje słów! [tak, stylistyka celowa, bo i rozumu małpiego idzie w środku dostać z wrażenia, a tu przecież myśleć trzeba!]

To jest Pokój [inter]Akcji. W zasadzie nie było w nim jakichś nowych zagadek, ale powiedzieć to, to jak powiedzieć o potworze nie z tej ziemi, że oczy to miał w sumie takie zwykłe... Tyle, że miał ich na przykład dwieście par i osadzone w dziwnych miejscach.

To jest kwintesencja American: osadzenie. Osadzone są zagadki i osadzeni jesteście w pewnym momencie Wy... Powodzenia!


P.S. Trudny przez te n-n-n-e-r-r-w-w-y.

Kiedy obraz wychodzi z ram... Kiedy obraz wychodzi z ram...

Bewertung melden

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Syreni Śpiew
Syreni Śpiew

Mocna pozycja.

01.07.20 | Besuchsdatum: 30.06.20

Mocny akcent na współpracę. Odpuście sobie frustrowanie się, dobra komunikacja wskazana! Jedna z najsilniejszych współzależności graczy w pokoju spotkana dotąd przeze mnie.

Bardzo zgrabne wprowadzenie. Rewelacyjnie oddane motywy z książki - znów, najlepiej z wszystkich znanych mi "harrych potterów" w świecie ER.

Przepiękny wystrój, prze-pię-kny! Góra. dół, lewo i prawo, wszędzie detale, wszędzie bajka!

Elegancki i czarowny [a jakże!] system podpowiedzi. Świetna ścieżka dźwiękowa. Zagadki w klimacie. Cud miód i glony. I syreny.

Drobny minusik za podniszczone niektóre elementy, ale domyślamy się, że walka z zębem czasu przy tak wymagających rekwizytach to zadanie godne...samego Dumbledore'a.
No i Pan z obsługi taki jakiś mało energiczny...tym niemniej wykonał swoje zadanie gamemasterowania bez zarzutu.

Żeby nie było że marudzę! Pokój jest świetny i polecam go jako Mocną Pozycję!

Bewertung melden

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 7/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Klątwa Skarbu Majów
Klątwa Skarbu Majów

Dobry w swojej klasie

01.07.20 | Besuchsdatum: 30.06.20

W kategorii pokojów starożytnych napotykaliśmy już produkcje i lepsze, i gorsze. Majowie mają fajny flow, są dość prości, intuicyjni i przygodowi, mi jednak trochę przeszkadzało, że rekwizyty są nieco zużyte, że pokój nie pachnie nowością. Można to sobie nadbudować, że wszak i kultura wiekowa, i niejedni śmiałkowie pewnie przed nami próbowali - jak kto woli ;)

Zagadki są zróżnicowane, ciekawe mechanizmy, ogólnie pokój w sam raz dla początkujących, dla rodzin, dla lubiących te klimaty - albo po prostu do odwiedzenia po drodze, każdy powód dobry ;)

Dziewczyna z obsługi bardzo fajna i pozytywnie zakręcona, dziękujemy też jej Koleżance za zauważenie pewnej usterki i szybką reakcję :)

Dobry w swojej klasie Dobry w swojej klasie

Bewertung melden

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Lochy Króla Artura
Lochy Króla Artura

Nasze nowe Podium.

01.07.20 | Besuchsdatum: 30.06.20

Gratulujemy Exitom tak wspaniałego pokoju! Zaczęłam od tego wykrzyknika, bo to my czujemy się niemalże zaszczyceni, iż mogliśmy tak strojne a tajemnicze wnętrza ich pałacu oglądać!

No dobrze, przecież nie ich, tylko Króla Artura, i nie oglądać, a wydostawać się z nich, a ponadto... a ponadto trudną i złożoną misję wypełniać!

Dobrnęliśmy szczęśliwie do jej końca, po drodze po wielokroć nagradzanymi będąc, a umysły wytężywszy, niejedno niebezpieczeństwo pokonać zdołaliśmy.

Egzaltacja? ;) Godna wystroju ^^

Ale powiem też w prostych słowach: JEST MEGA ! Pozdrawiamy dziewczynę z obsługi - pełną pasji i wspaniałą prowadzącą :)
Polecamy każdemu!

Nasze nowe Podium. Nasze nowe Podium.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Wehikuł Czasu - Tajemnica Leonarda
Wehikuł Czasu - Tajemnica Leonarda

Perfekcyjny.

01.07.20 | Besuchsdatum: 30.06.20

Przed wejściem, będąc wprowadzanymi w fabułę, staliśmy najpierw długie sekundy jak urzeczeni, ze wzrokiem utkwionym w Wehikule. Oto w zachwycającej poczekalni stoi oszałamiająca maszyna, z kablami i rurami, żar z rozgrzanego jej brzucha bucha... no dobrze, zagalopowałam się ;)

Tym niemniej, zastanawialiśmy się, co ta maszyna z nami zrobi?
Nasuwa się tu analogia do wprowadzenia w Superheroom - kto był, ten wie - w każdym razie już minutkę później, czyli pięćset lat wcześniej, przekroczyliśmy próg Domu Maestro.

Wnętrze jest - jak w tytule - perfekcyjne, chciałoby się usiąść i zachwycać nim, tymczasem do zabrania się za zagadki skłania i upływający czas, i ciekawość, i... pewne odgłosy, ach te odgłosy <3

Mieliśmy ręce pełne roboty, umysły pełne koncepcji i poczucie bycia pochłoniętymi. Pokój zaprasza do rzucenia się w niego z pasją. Zagadek jest dużo, uważamy je za trudne i tym większą dały nam satysfakcję :)


Muszę z żalem napisać, że Pani z obsługi wprowadziła nas "na szybkensa", niejako z rozpędu... pewnie dlatego, że byliśmy prosto po wyjściu z Lochów i faktycznie zagadkowo rozgrzani, jednak straciła na tym moc przekonywania fabuły. W wehikule i domu Leonarda musiałam przymusić wyobraźnię do "wczucia się" - coś, co powinno zatrybić o dwa kroki wcześniej. Ot, zgłaszamy niedopieszczenie. Jednak niesprawiedliwie byłoby odejmować za to gwiazdki samemu pokojowi - bo był on na bardzo wysokim poziomie. Polecamy!

P.S. Czy Kapelusznik w płaszczu da Vinci to Kapelleonardo? ;)

Bewertung melden

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 6/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Szlak Nieumarłych
Szlak Nieumarłych

Byliśmy tu i tam...

26.01.20 | Besuchsdatum: 25.01.20

...zajrzeliśmy w każdy kąt :)

Tytuł i rozwinięcie recenzji nawiązują do ciekawego i efektywnego zaaranżowania przestrzeni - jest ona maksymalnie wykorzystana - choć przyznać trzeba, że spodziewaliśmy się bardziej tytułowego "Szlaku" - czyli parcia do przodu.
W każdym razie jest co zwiedzać.

[Spojler] były niestety zbyt łatwe do przewidzenia - "to będzie tu, a to się pewnie zadzieje tam". Ponadto - pokój faktycznie, jak wspominali przedmówcy, słabo wyciszony względem odgłosów z zewnątrz.

Dla zrównoważenia tych minusów jednakże - wystrój jest bardzo precyzyjny, z dbałością o szczegóły, zamaskowaniem elementów technicznych i generalnie dopracowany.
Również plus za klimatyzację w pokoju [zamaskowaną], co pozwalało skupić się na grze, oraz za bardzo ładnie rozegrane wszelkie względy bezpieczeństwa - przy tym nie psujące klimatu.

A jeśli klimat, to postaci w opowieści! Niestety nie mogę pozwolić sobie na bezpośredniość ze względu na spoilery, ale tutaj duża pochwała za interaktywność i immersję - piękne rozegranie!

Zagadki są o średnim poziomie trudności, dość liczne. Przy kilku prosiliśmy o podpowiedź co autor miał na myśli, ale mimo to uważamy że były logiczne i spójne - tylko my musieliśmy się sprężać we trójkę :)

Tak przy okazji - może i 4-6 osób przydałoby się wobec ilości zagadek, ale byłoby ciasno... w każdym razie nasza trójka w pewnych momentach zapełniała całą dostępną przestrzeń.

Do obsługi nie mamy żadnych zarzutów, nie była może tak na maksa podjarana, jak potrafią niektórzy w branży, ale z wyrozumiałością odniosła się do naszego planowanego późniejszego przybycia [rozkład komunikacji publicznej] oraz prośby o złagodzenie "horrorowości" pokoju. Dziękujemy i pozdrawiamy!

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Eksperyment
Eksperyment

Grywalny i z porządnymi zagadkami.

15.12.19 | Besuchsdatum: 14.12.19

Trochę mi przykro, że moja siódemka zaniża Radomsku średnią, bo firma jest wspaniała, ludzie pozytywnie zakręceni, a trzy pozostałe ich pokoje po prostu wymiatają - a i w samym Eksperymencie, jak w tytule, zagadki mają smak i dobrze się grało.

Jednak pokój jest dość surowy, mało w nim takiego powiewu fantazji w kwestii wystroju, nie należy do najnowszych, powierzchnią również nie szaleje.

Nawet nie wiem, czy to wady, bo można się w nim dobrze bawić - jednak przez skalę złożoną z krajowych pokoi, Eksperyment plasuje się na miejscu godnym pionierów tej branży, które pozostały w pierwotnej formie :)

Kilka rozwiązań jest bardzo ciekawych, i tak jak wspomniałam, pokój jest grywalny i sporo w nim do roboty - więc polecamy może nie dla zachwytu, ale jako dobrą rozrywkę umysłową :)

GameMasterka fantastyczna!

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 6/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Pomocnicy Św. Mikołaja
Pomocnicy Św. Mikołaja

Ojejujejujeeeejuuuuuuuu ^^

15.12.19 | Besuchsdatum: 14.12.19

Taka właśnie była nasza reakcja po zdjęciu opasek ^^

Gratka, przepiękne dzieło sztuki. Sama przyjemność. Totalnie wszystkie zagadki w klimacie. Pozytywny i rozczulający. Nietrudny, taki na odpoczynek :)
Cud, miód, orzeszki i bombki na choince :)

Obsługa wspaniała, certyfikat i wywołane od razu zdjęcia - wielkie wyrazy uznania!

Dziękujemy Wam, GameMasterzy, za grę w Zagadkowie, a wszystkim graczom zdecydowanie polecamy!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Weiter anzeigen