Q
  • Escape Room Lunapark 2

    Lunapark 2
    OPEN THE DOOR
    Toruń

    #291

    23.03.2020 | Besuchsdatum: 05.01.2020

    Odświeżona odsłona Lunaparku w nowej lokalizacji Open the Door. W porównaniu do poprzedniej wersji, scenariusz nieco zmodyfikowano. Trudno ocenić dokładnie jak wygląda proporcja nowych zagadek względem tych starszych – stawiałbym na bezpieczne pół na pół. Nie ulega wątpliwości, że zostały te najlepsze, zaś te, które dodano jeszcze bardziej uwypukliły nieco mroczniejszy charakter tytułowego lunaparku. Rozplanowanie pokoju jest jednak na tyle sprytne, że daje możliwość ustawienia rozgrywki pod młodszych uciekinierów, więc pokój można bez obaw polecić wszystkim graczom. Obsługa Mistrzyni Gry jak zwykle bez zarzutu.

  • Escape Room PRL 2- Dekonspiracja Gieńka

    PRL 2- Dekonspiracja Gieńka
    Dom Kłódek
    Toruń

    #290

    23.03.2020 | Besuchsdatum: 05.01.2020

    Escape powstał w miejsce wcześniejszego pokoju Domu Kłódek opartego również o tematykę PRL-u. Z poprzednikiem łączy go jednak wyłącznie sam motyw. W zagadkach jest to zupełnie nowy scenariusz i żadna z nich się nie powtarza. Pokój został także na nowo zaaranżowany, a nawet więcej – na nowo rozplanowany. Prócz motywu, to co łączy go z poprzednikiem to ponowna grywalność i kapitalne zagadki. Rozgrywkę wzbogacono w szczególności o elementy wymagające współpracy graczy. Fabuła nawiązuje tym razem do czasów stanu wojennego i działalności opozycji solidarnościowej w czasach komuny. Może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale tylko z pozoru. Jest to naprawdę solidnie zrealizowany escape i taki, który – niezależnie od zainteresowania tą konkretną tematyką – można śmiało polecić każdemu.

  • Escape Room Ubik

    Ubik
    Escape Graal
    Bytom

    Glaubwürdige Bewertung

    #289

    22.03.2020 | Besuchsdatum: 22.12.2019

    Jedno jest pewne – jest w tym pokoju coś frapującego, co chwyta i zostaje w pamięci na długo po grze. Ciężko ocenić czy jest to bardziej zasługa odpowiedniego wprowadzenia w historię, czy świetnie wykreowanego klimatu, czy może logicznych zagadek lub też samej lokalizacji firmy… A może to efekt połączenia wszystkich tych elementów w jedną całość, która po prostu idealnie zagrała. Takie escapowe doświadczenie jest czymś unikatowym, ponieważ nie dostaje się tego z każdą grą. Pewnie najlepszy escape w klimatach sci-fi w jakim do tej pory graliśmy. Skłonił mnie do też do sięgnięcia po tytułową książkę i po lekturze można jedynie dodać, że sposób odtworzenia tej historii na gruncie ER wzbudza jeszcze większe uznanie. Taka kolejna escapowa perełka na Śląsku. Bardzo polecam!

  • Escape Room Indiana Jones i Święty Graal

    Indiana Jones i Święty Graal
    Escape Graal
    Bytom

    Glaubwürdige Bewertung

    #288

    22.03.2020 | Besuchsdatum: 22.12.2019

    Pokój nawiązujący do przygód Indiany Jonesa. Zagadki – zgodnie ze wskazanym na LM poziomem trudności – przygotowane raczej z myślą o grupach początkujących lub tych zaczynających dopiero przygodę z escapami, co nie znaczy, że grupy z większą liczbą pokoi na koncie nie będą się tu dobrze bawić. Zróżnicowanie i logika zadań zapewniają bowiem płynność rozgrywki, a wśród kłódek można znaleźć i elektronikę, i manuale. Wszystko spójne z tematem, nawiązujące do poszukiwania tytułowego skarbu. Wystrój skromny i dość minimalistyczny, co rzutuje na ocenę klimatu. Bardzo dobra obsługa Mistrza Gry.

  • Escape Room Licencja 00

    Licencja 00
    LOFTescape
    Chorzów

    Glaubwürdige Bewertung

    #287

    21.03.2020 | Besuchsdatum: 21.12.2019

    Wprowadzenie z automatu ustawia graczy w roli. To co następuje potem to zestaw zadań logicznych, testujących nasze predyspozycje do pracy w brytyjskim wywiadzie. Przy czym słowa „logicznych” i „testujących” użyte są tu nieprzypadkowo… Zdecydowana dominacja elektroniki – wszystko działało jak należy, chociaż na moment naszej gry jedno urządzenie mogłoby zostać ciut lepiej skalibrowane [PM]. Pod względem klimatu jest to dość unikatowy escape, z dość dużymi kontrastami, ale w całości jak najbardziej spójny z przedstawianą historią. Mistrzyni Gry przesympatyczna. Pokój powstał na bazie gdyńskiego tajnego ośrodka badawczego, więc jeśli ktoś planował a nie zdążył odwiedzić go na rynku trójmiejskim ma szanse zobaczyć jego odświeżoną i bardziej rozbudowaną wersję w Chorzowie.

  • Escape Room Szlak Nieumarłych

    Szlak Nieumarłych
    Open The Lock
    Gliwice

    #286

    21.03.2020 | Besuchsdatum: 21.12.2019

    Świątynia zagłady to niezmiennie jedna z najfajniejszych przygodówek w jakich graliśmy, więc sporo oczekiwaliśmy po najnowszym pokoju gliwickiego Open the Lock. Tym bardziej, że pokój kazał na siebie trochę czekać i był solidnie testowany przed oficjalnym startem. Efekt wizyty to kolejny ER, który wpadł do naszego prywatnego rankingu ulubionych. Z perspektywy dwóch graczy znów jest tu sporo rzeczy do zrobienia i sugerowana liczba minimum czterech osób nie jest wyssana z palca. W skrócie mówiąc, w przypadku mniejszych grup to taki pokój, z którego wychodzi się z poczuciem porządnego nagrania się. Zagadek dużo, w tym dominują te oparte o rozwiązania elektromechaniczne (chociaż kilka kłódek również się znajdzie, w tym jedna dość problematyczna ;). Spostrzegawczość i współpraca konieczna. Scenografia dopracowana w detalu i robiąca klimat, przestrzeń spora i świetne rozplanowana – wyciśnięto z dostępnego metrażu wszystko co się dało. Na moment gdy graliśmy pokój widniał w kategorii horror. Obecnie jest znakowany jako thriller i jest to zdecydowanie bardziej adekwatne, chociaż takie kategorie jak „przygodowy” czy „fabularny” również byłyby właściwe. Pokój czerpie więc z różnych gatunków, a przy tym jest ogromnie grywalny. Animacja rozgrywki przez MG w punkt. Bardzo polecam!

  • Escape Room Poznaj Wolfganga

    Poznaj Wolfganga
    Projekt Ucieczka
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    #285

    20.03.2020 | Besuchsdatum: 20.12.2019

    Czy to jeszcze pokój zagadek, czy już nie? Można postawić sobie w głowie takie pytanie, bo – słynny i przez wielu graczy w escapach poszukiwany – poziom immersji jest tu naprawdę wysoki. Całość doświadczenia, a szczególnie początek rozgrywki, to było dla nas zupełnie coś nowego i zaskakującego. Mieliśmy szczęście trafić też w grę późnowieczorową porą, co w połączeniu z dodatkowym thrillem (można wybrać przed grą - polecam) podbiło mocno wrażenia końcowe. I do tego te smaczki w grze... W obawie przed spoilerami, nie ma sensu nic więcej pisać, poza zarekomendowaniem tej przygody innym graczom. Zadebiutować takim pokojem, i to na trudnym – bo słynącym z wielu świetnych pokoi ucieczek – wrocławskim rynku escapowym, to zrobić kawał dobrej roboty!

  • Escape Room Przeklęta wróżba

    Przeklęta wróżba
    Time Of Mysteries
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    #284

    20.03.2020 | Besuchsdatum: 20.12.2019

    Ten pokój to absolutny majstersztyk. I aż chciałoby się napisać dlaczego, ale byłby to jeden wielki spoiler… Można więc tylko pochwalić twórców i za koncept, i za wybitną realizację, wróżąc – i oby się spełniło – że będzie to główny trend dla jak największej liczby nowo powstających escapów. Wszystko się tu zgadza – wciągające i zróżnicowane zagadki idealnie osadzone w klimacie wróżb i astrologii, płynność rozgrywki, staranność i dopracowanie scenografii, a nawet system podpowiedzi (!). Zaskoczenie i najlepsza zabawa – gwarantowane. Mistrzyni i Mistrz Gry są stworzeni do pracy w escape roomach i można by ich długo chwalić :) Nie tylko najlepszy pokój Time Of Mysteries, ale i pozycja obowiązkowa do odwiedzenia podczas pobytu we Wrocławiu.

  • Escape Room Przeklęty Pierścień

    Przeklęty Pierścień
    Secret Room - Brain Code
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    #283

    20.03.2020 | Besuchsdatum: 20.12.2019

    Kolejny pokój tej firmy, który imponuje dopracowaniem wnętrza. Scenografia i dekoracje są fantastyczne, a w połączeniu z umiejętnym zastosowaniem efektów audiowizualnych, tworzą mieszankę idealną jeśli chodzi o okoliczności w jakich przyjdzie nam grać. Scenariusz nie stawia na bardzo wymagające zagadki (co nie znaczy wcale, że jest banalnie), lecz raczej na dobrą zabawę i czerpanie przyjemności z odkrywania kolejnych światów w trakcie podróży ze słynnym pierścieniem. W tym względzie cały motyw wędrówki jest mocno spójny z literacko-filmowym pierwowzorem, ale i po drodze dużo nawiązań do tolkienowskiego świata. Pokój dla każdego!

  • Escape Room Jaga Baba - historia prawdziwa

    Jaga Baba - historia prawdziwa
    Trapped
    Wrocław

    Glaubwürdige Bewertung

    #282

    20.03.2020 | Besuchsdatum: 20.12.2019

    Jedna z kilkunastu odwiedzonych przez nas chat wiedźm i przez porównanie – wypada nieco słabiej od tych, które już widzieliśmy. Wystrój w porządku – spójny z tematem i pomysłowo zaplanowany. Przestrzeń gry nie jest jednak zbyt duża – dwóch graczy wydaje się liczbą optymalną dla komfortu gry. W zagadkach głównie elektronika i mechanizmy – w ich konstrukcji nic do czego można by mieć większe zastrzeżenia (no może poza faktem, że jedna nie zadziałała i co niestety skończyło się interwencją MG), ale też nic co jakoś na dłużej zapadałoby w pamięci lub co by się wspominało godzinami. Kontaktowy Mistrz Gry.

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2 3 ... 26 27 28