JediPrzemo

JediPrzemo

Hallo, ich bin JediPrzemo. Ich habe 50 Escape Rooms besucht. Meine Lieblingskategorie ist Abenteuer. Ich lade dich herzlich ein, mein Profil durchzulesen. Folge mir oder schreibe mir eine Nachricht, um über Escape Rooms sprechen zu können.

50 Besucht

6 Geplant

Navigator

122 Punkte

100
122 Pkt
150

Alle Bewertungen

Escape Room Indiana Jones Abenteuer
Indiana Jones Abenteuer

Gdzie ten Graal?

07.07.20 | Besuchsdatum: 08.06.20

Glaubwürdige Bewertung

Zacznijmy od tego, że widać, że jest to pokój, w którym zmieniono tematykę z powstania warszawskiego na nieco lżejszego Indianę Jonesa. Niektóre elementy dość ciężko było odpowiednio zamaskować, ale widać, że twórcy się starali to zrobić jak najlepiej. Pokuszono się nawet o kilka smaczków dla miłośników filmów ze słynnym archeologiem. Mimo wszystko nie oddało się do końca utrzymać klimatu, więc temat stanowi tutaj niezbyt istotne tło dla zagadek. Niestety cena okazała się dla nas nieadekwatna do zawartości: 170-190zł za pokój tej jakości, to zwyczajnie za dużo, więc dobrze, że udało nam się trafić na promocję.

Zagadki są dość różnorodne- wymagają dokładnego przeszukiwania, logiki, spostrzegawczości i przede wszystkim dobrej współpracy. 3 osoby w pokoju to niezbędne minimum, żeby ukończyć wszystkie zagadki i choć parę razy się zacięliśmy, to udało się wyjść około 15 minut przed czasem.

Obsługa była pomocna, ale nienachalna. Czuliśmy, że ktoś ma wszystko pod kontrolą i w każdej chwili mogliśmy poprosić o pomoc, a po wszystkim zdążyliśmy jeszcze omówić konkretne zagadki. Cieszy, ze właściciele są otwarci na sugestię co pozwoli wyzwolić pełen potencjał z pokoju.

Bewertung melden

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 6/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room P@ssWord
P@ssWord

Kolorowy zawrót głowy

12.02.20 | Besuchsdatum: 13.01.20

Ostatnim pokojem tego dnia w Domu Zagadek był PassWord w specjalnej-świątecznej wersji. Podobnie, jak w przypadku Pegazusa, wystrój kolorowy i klimatyczny, ale przydałoby się miejscami jego odświeżenie. Świąteczne dodatki ciekawie urozmaiciły zagadki i choć niektóre były wprowadzone trochę na siłę, to jednak stanowiły ciekawy pomysł.

Zagadki bywaja bardzo abstrakcyjne. W pokoju znajdziemy kilka kłódek, ale czeka nas sporo przeszukiwania, więc uzbrójcie się w cierpliwośc i spostrzegawczość. Myślę, że trzy osoby to optymalny skład, ponieważ zagadki nie są aż tak trudne. Dla nas to był jednak trzeci pokój z rzędu i odczuliśmy już pewne zmęczenie, co przełożyło się na wyjście na styk z kilkoma podpowiedziami.

Obsługa po wszystkim znalazła sporo czasu, żeby porozmawiać o zagadkach i pokojach.

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 10/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Pegazus
Pegazus

Your princess is in another castle

12.02.20 | Besuchsdatum: 13.01.20

Pegazus był drugim pokojem, jaki odwiedziliśmy tego dnia w Domu Zagadek. Wystrój jest bardzo, ale to bardzo klimatyczny i fani retro-gier na pewno będą bardzo zadowoleni. Miejscami jedynie widać był zużycie niektórych elementów, a część zagadek dała się rozwiazać dzięki śladom poprzednich grup, ale to były naprawdę detale.

Zagadki bardzo różnorodne- matematyka, spostrzegawczość, zręczność, logika i kilka kłódek. Każdy znajdzie tu cos dla siebie. Warto wspomnieć, że łamigłówek jest naprawdę dużo i dobrze się wybrać do tego ER w minimum 3 osoby. My byliśmy w dwie i wyszliśmy po czasie mimo kilku podpowiedzi.

Obsługa była pomocna i gdy tego potrzebowaliśmy starała się nakierowywać nas na rozwiazanie nie zdradzając za dużo.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Polana
Polana

Gdzie to serce?

12.02.20 | Besuchsdatum: 13.01.20

Polana to był nasz pierwszy pokój w Domu Zagadek i musze przyznać, że miałem początkowo dośc mieszane uczucia. Wystrój jest dość skromny, a niezagospodarowana przestrzeń aż krzyczy, żeby cos tam jeszcze postawić. Po wszystkim dowiedzieliśmy się, że to ze względów ppoż, co trochę tłumaczy sytuację, ale nadal uważam, że dałoby się wzbogacić pokój w bezpieczny sposób. Całość jednak wyszła dość porządnie, a klimat lasu dało się poczuć, więc nie było tak źle.

Zagadki to przede wszystkim kłódki, do których szukamy szyfrów, ale znalazło się też troche spostrzegawczości, matematyki, logiki i szczypty elektronicznych bajerów. Pomocy potrzebowaliśmy głównie po to, żeby się dowiedzieć, że niektóre rzeczy robiliśmy po prostu zbyt delikatnie. Z pokoju wyszliśmy kilka minut przed czasem będąc tam w dwie osoby.

Sympatyczna obsługa znalazła po wszystkim czas, żeby zebrac uwagi i przedyskutować zagadki.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Wehikuł Czasu
Wehikuł Czasu

Podróż w czasie bez wehikułu?

05.01.20 | Besuchsdatum: 03.01.20

Wehikuł czasu był drugim ER odwiedzonym tego dnia na Inżynierskiej i muszę przyznać, ze nie wywarł na mnie tak dobrego wrażenia, jak Muzeum. Od razu widać, że jest to jeden ze starszych pokojów i parę elementów wystroju można ulepszyć lub chociaż odświeżyć, ponieważ ślady zużycia był widoczne w niektórych elementach. Bardzo też kontrastowała ascetyczność pewnych miejsc w porównaniu z bogactwem innych. Mechanicznie wszystko sprawnie działało, a sam pomysł na wygląd podróży w czasie jest bardzo sprytny.

Zagadki może nie były bardziej urozmaicone niż w Muzeum, ale nadal sprawiały masę frajdy. Potrzebna nam będzie doskonała współpraca, spostrzegawczość i logiczne myślenie. Nie ma tu dużo elektroniki, ale twórcy postarali się, żeby kłódek też nie było za wiele. W 4 osoby bez żadnej podpowiedzi wyszliśmy jakieś 20 minut przed czasem.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 8/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Muzeum
Muzeum

Włam do muzeum

05.01.20 | Besuchsdatum: 03.01.20

Zachęceni bardzo dobrymi pokojami na Marszałkowskiej postanowiliśmy sprawdzić inną lokalizacje tej firmy. Jeśli chodzi o wykonanie i klimat to pokój jest świetny! Faktycznie można się poczuć jakbyśmy byli w muzeum, lub zwiedzali jakąś prywatną kolekcję. Mechanicznie też wszystko sprawnie działało i nie mieliśmy żadnych problemów technicznych.

Pokój wypełniono elektroniką, a największe wrażenie robi ostatnia zagadka, ale nie zabrakło również kilku kłódek, zręczności, spostrzegawczości, matematyki i odrobiny wiedzy ogólnej dotyczącej sztuki. W 4 osoby przez cały pokój szliśmy jak burza, ale w pewnym momencie zacięliśmy się na jednej zagadce, której przez 15 minut nie mogliśmy ruszyć. Ostatecznie okazała się dość prosta, tylko my nie wpadliśmy na jej rozwiązanie.

Obsługa wywołała we mnie mieszane uczucia i dlatego obniżam ocenę o jeden punkt. Ja doskonale rozumiem ideę nie dawania wskazówek jeśli grupie dobrze idzie żeby za wcześnie nie wyszła, ale sytuacja w której przez 15 minut nie jesteśmy w stanie rozwiązać zagadki i pomimo naprawdę wielu próśb nie otrzymaliśmy żadnej podpowiedzi była zwyczajnie irytująca. Był nawet moment, w którym zastanawialiśmy nad wyjściem z pokoju żeby zobaczyć czy nic się nie stało, ale słysząc ruch za drzwiami uznaliśmy, że wszystko w porządku.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 7/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Abrakadabra!
Abrakadabra!

U iluzjonisty

05.01.20 | Besuchsdatum: 30.12.19

Glaubwürdige Bewertung

Abrakadabra to pierwszy pokój tej firmy i to trochę widać. Pod względem klimatu nie można nic zarzucić jego wykonaniu: pokój wypełniono gadżetami związanymi z iluzjonistami, a po wejściu faktycznie możemy poczuć jakbyśmy byli w surrealistycznym śnie. Muzyka zdecydowanie robi robotę doskonale pasując do całego klimatu. Pewne aspekty mechaniczne wymagają jednak poprawek, ponieważ zdarzyło się, że słyszeliśmy gdzieś kliknięcie, ale nie mieliśmy pojęcia gdzie, więc parę minut straciliśmy na szukaniu czegoś, co powinno być oczywiste. Na szczęście obsługa zdaje sobie z tego sprawę i podjęła odpowiednie kroki.

Zagadki są przeróżne: znajdziemy tu sporo elektroniki, ale również kilka kłódek, szyfrów oraz zadań wymagających spostrzegawczości i logiki. Kluczem jest dokładne przeszukanie pokoju, ponieważ bez niektórych wskazówek nie wpadniemy na część rozwiązań. Byliśmy w dwie osoby i myślę, ze optymalna liczba osób to trzy. Dzięki temu każdy będzie mógł czymś się zająć.

Obsługa bardzo sympatyczna: dostawaliśmy potrzebne podpowiedzi, gdy ich potrzebowaliśmy, a po wszystkim (mimo później godziny) znalazło się jeszcze dużo czasu na rozmowę o pokoju. Jest to dość udany debiut i czekamy na więcej!

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Spisek Kardynała
Spisek Kardynała

W komnatach Richelieu

04.01.20 | Besuchsdatum: 27.12.19

Spisek Kardynała to pod względem klimatu najbardziej neutralny pokój na Marszałkowskiej. Pomimo kilku elementów wystroju nawiązujących do XVII-wiecznej Francji to nie czułem tu ducha Trzech Muszkieterów. Może przydałoby się więcej smaczków dla fanów trylogii Dumasa niż podpowiedzi od muszkieterów? Poza tym wystrój oceniam pozytywnie: widać, że przygotowany został przez profesjonalistów i nie miałem tu poczucia budżetowości.

Zagadki oceniam na trudne. Pomimo braku kłódek i szyfrów nieraz potrzebowaliśmy podpowiedzi, ponieważ często nie wiedzieliśmy czego właściwie szukamy, albo skąd wziąć potrzebne informacje. Musze jednak przyznać, że bardzo podobało mi się wykonanie niektórych z nich, a zwłaszcza ich ścisłe powiązanie z tematyką pokoju. Byliśmy w 4 osoby, ale ciężko mi powiedzieć czy to odpowiednia liczba, ponieważ często czuliśmy się zagubieni. Jeśli macie ochotę na ciężkie wyzwanie to polecam!

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 9/10

Klima: 7/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Olimp
Olimp

Herosem być...

04.01.20 | Besuchsdatum: 27.12.19

Nasz pierwszy ER firmy Room Escape pozostawił w nas dobre wspomnienia! Pokój okazał się dość klimatyczny i wszyscy fani mitologii greckiej poczują się w nim bardzo pewnie- zdecydowanie najwięcej przyjemności wyciągną z niego osoby, którym nieobce są boskie domeny. Troszkę zabrakło mi w nim więcej klimatu antycznej Grecji, ale to już czepialstwo z mojej strony. Wykonanie jest bardzo dobre, a jeden aspekt wprawił nas w prawdziwe zdumienie gdy zrozumieliśmy co właśnie się dzieje! Technicznie poprawiłbym tylko jedną rzecz, ale poza tym wszystko było sprawne!

Twórcy starali się unikać kłódek stąd sporo zagadek będzie polegało na zbieraniu i dopasowywaniu elementów z całego pokoju. Nie zabraknie również łamigłówek zręcznościowych oraz wymagających spostrzegawczości. Znajdziemy tu sporo elektroniki, ale nie w takiej ilości jak np w Interactive. Potrzebowaliśmy jednej podpowiedzi, gdyż przegapiliśmy w ferworze jeden schowek. Byliśmy w 4 osoby i praktycznie każda miała coś do zrobienia, ale dla większej liczby zagadek może być trochę za mało.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 9/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Interactive 2.0
Interactive 2.0

Kosmiczna Flota Cię potrzebuje!

04.01.20 | Besuchsdatum: 02.01.20

Pokój odmienny od pozostałych, ale ostatecznie okazał się jednym z lepszych w jakich byliśmy! Wystrój stara się wprowadzić nas klimatem w dowolną space operę, ale brakuje w nim czegoś charakterystycznego, co odróżniałoby go klimatem od innych "kosmicznych" pokojów. Nie sposób jednak nie docenić masy pracy włożonej w wykonanie i nawet jeśli nie poczujemy się jak pasażerowie statku kosmicznego, to na pewno też nie rozczarujemy się wystrojem.

Pokój naszpikowano elektroniką i nie znajdziemy w nim ani jednej kłódki. Potrzebne nam za to będzie kilka szyfrów, spostrzegawczość, zręczność i trochę logiki. Potrzebowaliśmy dwóch podpowiedzi (nie zauważyliśmy jednego elementu, a z innym nigdy się nie spotkaliśmy). Pokój jest liniowy, ale w ogóle to nie przeszkadza. Myślę, że optymalna liczba osób to 3. W duecie może zabraknąć czasu na wszystko, a przy 4 ktoś będzie się nudzić.

Obsługa bardzo sympatyczna: nie narzucano nam się z podpowiedziami dopóki faktycznie zaczęło już brakować czasu, a po wszystkim mogliśmy jeszcze chwilę porozmawiać i omówić zagadki.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 9/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Weiter anzeigen