lukwych l.

lukwych l.

Namawiałem żonę na odwiedzenie ER przez około rok. Jak już spróbowała, to tydzień bez pokoju jest tygodniem straconym. Teraz każdy wyjazd poza dom wiąże się... [więcej]

320 Besucht

16 Geplant

Reiseführer

430 Punkte

300
430 Pkt
999

Alle Bewertungen

Escape Room Krypta
Krypta

Akt III (nie)Wielki Finał

07.10.19 | Besuchsdatum: 15.07.19

BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Krypta to koniec wieńczący dzieło, ale nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu. Wystrój pokoju jest bogaty, ale w porównaniu z poprzednimi jest słabiej. Fabuła spina się ciekawie, zakończenie jest fajne, ale po świetnym początku w Underworld mieliśmy poczucie, że finał był za krótki. Zagadki też jakby mniej ciekawe, choć tu współpraca lub zręcznosć są najbardziej potrzebne. Duży plus za klimatyczne dopracowanie - tu każda łamigłówka miała dla nas 100% uzasadnienia i umocowania w temacie. Obsługa jak wcześniej bez zarzutu, choć jej pomoc nie była przez nas testowana. Generalnie sama Krypta ciekawa, choć prosta i krótka w porównaniu do reszty. W oderwaniu od historii to bardzo dobry pokój w kategorii lżejszy plus który oceniam na 8/10. Patrząc jednak na całość, to pomimo nierównego poziomu Pogrzebu i krótszej i prostszej Krypty kompletna Trylogia dostaje ode mnie 10/10 za spójną fabułę, długość i niepowtarzalność rozgrywki i polecam taką wersję każdemu hardcorowemu miłośnikowi ucieczek.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Pogrzeb Arystokraty
Pogrzeb Arystokraty

Akt II - karuzela emocji

07.10.19 | Besuchsdatum: 15.07.19

BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Pogrzeb to środek przygody i naszym zdaniem najmniej wyrównana część. Wystrój pokoju jest bardzo przyjemny, stonowany i dopracowany. Wykorzystanie przestrzeni level master. Do tego spójna fabuła i elementy zaskoczeń w stylu - a to o to chodziło we wprowadzeniu. Zagadki zróżnicowane i logiczne, ponownie wymagające współpracy. Niestety tu spory minus za zagadkę zręcznościową, która nie tylko angażuje na dłuższy czas, ale poprzez złą komunikację z użytkownikami pozostawia wątpliwości co do prawidłowego i skutecznego rozwiązania i dodatkowo wydaje się zupełnie nieklimatyczna. Zgodnie stwierdziliśmy, że w naszym przypadku właśnie ta zagadka zepsuła świetne wrażenie codocałej Trylogii. Obsługa nadal spoko (pozwoliła na krótką przerwę na siusiu, która pomogła w jednej z zagadek). Co do oceny całej Trylogii - przeczytacie ją w recenzji Krypty, sam Pogrzeb miał wzloty (pozycja bezpieczna) i upadki (niedosłownie - zręcznościowa) i spodobał się nam średnio. Gdybyśmy na nim kończyli ocena byłaby gorsza, ale fajne połączenie z Kryptą ją podniosło.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Underworld
Underworld

Akt I - wspaniały początek

07.10.19 | Besuchsdatum: 15.07.19

BrainCode ma opcję "zaliczenia" trzech swoich pokoi w formacie trylogii czyli jeden podrugim bez wychodzenia i taką opcję wybraliśmy. Przygoda zaczyna się od Underworld (choć klimat buduje nawet poczekalnia) i przyznam, że jest to początek zacny. Wystrój pokoju zachwyca jednocześnie rozmachem i dbałością o szczegóły. Co ciekawe nie ma tu praktycznie zmyłek i zapychaczy, a mimo tego nie jest pusto. Do tego ciekawe wprowadzenie, fajnie poprowadzona fabuła i zakończenie bedące jednocześnie preludium do kolejnego pokoju. Zagadki to kolejny mocny punkt, jest ich sporo, są różnorodne, nietypowe i logiczne. Konieczność współpracy powoduje, że ma znaczenie w ile osób przyjdziemy. Jedna z zagadek dla mnie niejednoznaczna i to na dwa sposoby (ale metodą prób i błędów da radę przejść). Obsługa profesjonalna (momentami do bólu :) i gadatliwa, choć podpowiedzi musieliśmy wyciągnąć na siłę. Co do oceny całej Trylogii - przeczytacie ją w recenzji Krypty, natomiast sam Underworld spodobał nam się bardzo (najbardziej z całej trójki) i nawet jak na poziom Wrocławia jest to pokój wybitny. Polecam!!!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Stranger Room
Stranger Room

Solidny

05.10.19 | Besuchsdatum: 14.07.19

Glaubwürdige Bewertung

Pokoje nawiązujące do konkretnych elementów popultury jak filmy czy seriale mają dwa razy trudniej, bo nie tylko powinny być bardzo dobrymi pokojami, ale poprzez nawiązania i"smaczki" muszą spełnić oczekiwania i wymogi fanów. Dlatego też zawsze doceniamy odejście od generycznych tematów. Stranger Room to doskonały przykład pokoju, który próbuje połączyć jedno z drugim i w obu kwestiach troszkę zabrakło do perfekcji. Klimat lat osiemdziesiątych i sporo serialowych wrzutek to troszkę za mało, aby poczuć się jak grupka dzieciaków szukająca kolegi mierząc się z nieznanym, choć doceniamy starania. Jednocześnie odniosłem wrażenie, że do wystroju z topowych pokoi zabrakło jedynie budżetu, bo ogólny zamysł wydawał się słuszny. Zagadki są bardzo ciekawe, inne od zazwyczaj spotykanych w ER i jednyny mój zarzut, to kiepskie (dla mnie mylące) oznaczenie. Obsługa bez zarzutu, choć nie miała okazji się wykazać. Generalnie Stranger to solidna pozycja i dla fanów serialu zdecydowanie warta odwiedzenia.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 8/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Midnight Killer MK II
Midnight Killer MK II

Pokój Legenda

05.10.19 | Besuchsdatum: 14.07.19

Glaubwürdige Bewertung

Wizyta w legendarnym Midnight Killerze to obowiązek każdego wielbiciela ER, dlatego też to od tego pokoju zaczęliśmy rezerwowanie i planowanie wyjazdu do Wrocławia. Wystrój pokoju dopracowany jest w najmniejszych szczegółach, a jednocześnie nie ma tu przerostu formy nad treścią. Klimat budują zarówno ciekawie poprowadzona fabuła, jak i świetnie wkomponowane zagadki. Otoczenie reaguje na nasze poczynania co zwiększa immersję i pozwala zapomnieć, że to tylko zabawa. Same łamigłówki są nieliniowe oraz mega klimatyczne. Obsługa choć na początku nie sprawiła dobrego wrażenia okazała się przesympatyczna, ciekawie wprowadziła i świetnie podpowiadała. Generalnie jak na pokój który ma już parę lat i sporą liczbę odwiedzin to po prostu WOW. Polecam!!!

Allgemeine Note: 10/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Escape Room Noc żywych trupów
Noc żywych trupów

Raczej Walking Dead

15.09.19 | Besuchsdatum: 14.07.19

Glaubwürdige Bewertung

Nazwa pokoju choć opisująca fabułę może być myląca. Noc żywych trupów nie jest horrorem tylko tak jak zaznaczonon w opisie pokojem przygodowym z lekkim dreszczykiem emocji. Obsługa sympatyczna, trochę z nami pogadała i fajnie wprowadziła. Wystrój jest ciekawy, choć miejscami niedopracowany. Nie psuje to jednak klimatu, w który fajnie wciągają tematyczne zagadki. W tym aspekcie jest bardzo dobrze - zarówno liczba jak i różnorodność jest bardzo duża. Sporo tu nietypowych pomysłów i nowatorskich łamigłówek. Niestety do 3 z nich mieliśmy zastrzeżenia. Jedna bardzo pomysłowa nie działała prawidłowo i nie wiedzieliśmy co się dzieje, druga była jednorazowa (po niezamierzonym zamknięciu nie dała się ponownie otworzyć), a oznaczenie trzeciej było mylące (to co wzięliśmy za początek zagadki było jej zakończeniem). Pomimo tego wszystkiego bawiliśmy się świetnie i już planujemy kolejną wizytę.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Schwer

Antwort der Firma {compr}

Dziękujemy za takie miłe słowa! :) Sprawdzaliśmy funkcjonalność wspomnianej zagadki tuż po grze i wszystko było w porządku, do tej pory działa bez zarzutu i naprawdę nie mamy pojęcia, co się wydarzyło, że dopiero po dłuższej chwili udało się ją Wam uruchomić. Jeśli chodzi o złe oznaczenie - to tak jak rozmawialiśmy po grze brakujące elementy zagadki, jak również miejsce jej rozwiązania można zobaczyć wcześniej przez celowo pozostawione otwory w "schowku". Bardzo cieszymy się, że pokój Wam się podobał i mamy nadzieję, że niedługo znów się zobaczymy! Serdecznie pozdrawiamy :)

Escape Room Duch kopalni
Duch kopalni

Buuuuu

14.09.19 | Besuchsdatum: 13.07.19

Duch to najnowszy i najlepszy pokój w Time Of Mysteries. Wystrój fajnie dopracowany przypominający topowe polskie ER, a dodatkowo z ciekawą (choć słabo poprowadzoną) fabułą. Odwzorowanie kopalni jedno z najfajniejszych odwiedzonych przez nas w Polsce. Duch również jest obecny co nadaje nutki emocji, ale spokojnie - w kopalni nie straszą. Obsługa bez zarzutu, gadatliwa i momentami zakręcona, ale trafiliśmy na inne grupy uciekaczy i mały remoncik, więc to zrozumiałe. Zagadek nie ma wiele, ale są w większości skomplikowane i nieliniowe co rekompensuje ich liczbę. Było kilka ciekawych zaskoczeń, choć efektu WOW zabrakło. Bawiliśmy się jednak świetnie i zgodnie stwierdziliśmy, że Kopalni nie można pominąć przy wizycie we Wrocławiu.

Allgemeine Note: 9/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Mittel

Escape Room Wstęp wzbroniony
Wstęp wzbroniony

Chata w lesie

14.09.19 | Besuchsdatum: 13.07.19

Wizytę w leśnej chacie odbyliśmy pełni obaw zaraz po słabej Utracie Pamięci i szybko okazało się, że jest dużo lepiej. Nie jest perfekcyjnie, ale wystrój pokoju bardzo przypadł nam do gustu i dobrze oddawał klimat chaty myśliwego. Wykorzystane rekwizyty pasują i budują nastrój, a zagadki fajnie wkomponowano w temat. Pomimo, że dwa razy mieliśmy z nimi problemy, to wynikały one z naszego przekombinowania i słabej komunikacji. Obsługa ciekawie podpowiedziała co pozwoliło wydedukować właściwą odpowiedź. Moim zdaniem Wstęp Wzbroniony jest świetnym pokojem dla początkujących (5-10 ER na koncie), który warto odwiedzić przy okazji wizyty we Wrocławiu.

Allgemeine Note: 8/10

Game Master: 10/10

Klima: 10/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Utrata Pamięci
Utrata Pamięci

Spoko pomysł ale....

14.09.19 | Besuchsdatum: 13.07.19

...wykorzystanie już gorsze. Pokój starej generacji ze słabym wystrojem jak na obecne standardy. Są akcenty nawiązujące do tematu, ale to za mało. Zagadki choć ciekawe, to często mało dopracowane, sami musimy szukać w nich klimatu. Były dwa fajne nietypowe wykorzystania elementów, ale za to jedna łamigłówka dla nas nielogiczna i bardzo myląca. Biorąc pod uwagę wiek pokoju i trudność oceniam troszkę łagodniej, ale nadal nie poleciłbym go początkującym ponieważ równie łatwo się nim zauroczyć co zirytować i zniechęcić. Obsługa sympatczna i spostrzegawcza, choćmieliśmy mały problem ze zrozumieniem podpowiedzi. Generalnie Utrata to nic specjalnego, jedna z najsłabszych pozycji odwiedzonych przez nas we Wrocławiu.

Allgemeine Note: 6/10

Game Master: 9/10

Klima: 6/10

Schwierigkeitsgrad: Leicht

Escape Room Na Tropie Mafii - Tajniak
Na Tropie Mafii - Tajniak

Ludzie Mafii

08.09.19 | Besuchsdatum: 30.07.19

Oświęcim odwiedziliśmy przy okazji wycieczki do Energylandii, bo lubimy małe niepozorne firmy w mniejszych miastach. Czasami potrafią zaskoczyć poziomem, choć zazwyczaj nie zachwycają. Jeśli chodzi o Mafię, to pokój ma spójną fabułę i fajny klimat i ciekawe choć raczej klasyczne, niezaawansowane technicznie zagadki. Wystrój nienachalny bez zbędnych zmyłek i upiększeń. Z ciekawostek - pokój wymaga współpracy, ale w obecnej formie jest ona słabo wykorzystana. Pomimo oznaczeń raczej dla początkujących niż śr.zaawansowanych. Właścicielka jest sympatyczna i rozmowna - wysłuchała naszych sugestii co do zmian i ew.utrudnień. Generalnie to solidna klasyczna pozycja, którą poleciłbym na pierwszą wizytę w ER.

Allgemeine Note: 7/10

Game Master: 10/10

Klima: 9/10

Schwierigkeitsgrad: Sehr leicht

Seite 1 von 27

Weiter anzeigen