Cyrk Kamiennych Braci
  • Escape Room Grota Mocy

    Grota Mocy
    Open The Lock
    Zabrze

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci eksploruje podziemia

    25.11.2019 | Besuchsdatum: 19.05.2019

    Cyrk Kamiennych Braci został wybrany na strażników magicznych kryształów, które miały zapewnić ład i pokój na świecie. Jakiś czas temu zły Antros, pragnąc zagarnąć moc kryształów dla siebie ukrył je w niedostępnej grocie, a dostęp do cudownych artefaktów zabezpieczył szeregiem zagadek. Naszą misją było odnalezienie owych kryształów i przywrócenie im ich dawnej mocy i blasku.

    Wystrój pokoju na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie. Efekt ten potęguje odpowiednio dobrane oświetlenie, jednak po bliższym przyglądnięciu widać chałupnicze metody i materiały z jakich wykonane są dekoracje. Na pewno plusem jest układ pomieszczeń i sporo niespodzianek, jakie przygotowali dla nas twórcy. Jakby dopracować wygląd, aby pokój sprawiał bardziej autentyczne wrażenie całość wypadłaby bardzo dobrze.

    Zagadki są dobrze osadzone w tematyce pokoju. Jak wspomnieliśmy wyżej rozwiązywanie ich wiąże się z odkrywaniem kolejnych sekretów groty, często dobrze ukrytych, co jest niewątpliwą zaletą. Zadań jest dużo i dobrym wyjściem jest odwiedzenie pokoju w cztery lub więcej osób.

    Obsługa była bez zarzutu tak od strony technicznej jak i prywatnej.

    Grota Mocy, to pokój który posiada swoje niewątpliwe atuty jak układ pomieszczeń oraz dużo dobrze ukrytych niespodzianek. Jakby popracować jeszcze trochę nad wystrojem, mielibyśmy jeden z ciekawszych scenariuszy w regionie. Polecamy osobom, które lubią wyzwania w postaci dużej ilości dość wymagających zagadek, dla których wygląd ER jest kwestią drugoplanową.

  • Escape Room Zamek Czarnego Kruka

    Zamek Czarnego Kruka
    Can you escape?
    Bytom

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i historia starego rodu

    25.11.2019 | Besuchsdatum: 19.05.2019

    Kamienni Bracia, jako potomkowie znakomitego niegdyś rodu Czarnego Kruka wybraliśmy się do ruin zamku naszych przodków, żeby zbadać tajemnicę sprzed lat. Wieki temu podły zdrajca doprowadził do upadku ten szanowany ród. Mury starej warowni miały dać nam tę odpowiedź.

    Pokój został zaprojektowany w bardzo ciekawy sposób, dzięki czemu wykorzystano w pełni powierzchnię niespecjalnie dużego pomieszczenia. Obszar gry bardzo na tym zyskał. Elementy dekoracji są wykonane estetycznie, a rekwizyty dobrze dopełniają ogólnego pozytywnego wrażenia. Dużym atutem jest fabuła pokoju, która towarzyszy nam podczas rozwiązywania kolejnych zadań, a przyjemna muzyka z epoki oraz oświetlenie pomagają zbudować należyty nastrój.

    Zamek Czarnego Kruka, to miejsce naszpikowane pokaźną ilością łamigłówek. Niezwykle przydatna będzie tutaj na pewno spostrzegawczość i cierpliwość, ponieważ czeka nas sporo szukania, a niektóre zagadki są bardzo złożone. Rozwiązania jakie przygotowali dla nas twórcy łączą klasyczne mechanizmy z elektronicznymi, a wszystko jest dobrze wpasowane w klimat. Poziom trudności jest średni, ale warto wybrać się w większym gronie niż 2 osoby, bo jest naprawdę sporo do zrobienia.

    Obsługa wypadła zdecydowanie na plus. Bardzo sympatyczni ludzie, którzy dobrze znają się na branży.

    Zamek Czarnego Kruka, to jedna z ciekawszych opcji, jakie możemy znaleźć w Górnośląskiej Metropolii. Oryginalne wykonanie, ciekawa, średniowieczna tematyka i klimat oraz fabuła, to główne atuty tego ER. Polecamy szczególnie fanom średniowiecznych motywów i zgranym drużynom, które lubią złożone, wieloetapowe zagadki.

  • Escape Room Piekło Hazardzisty

    Piekło Hazardzisty
    Quest Cage
    Katowice

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i gra o dużą stawkę

    24.11.2019 | Besuchsdatum: 19.05.2019

    Stanęliśmy na ulicy, pod wejściem do znanego klubu. To, że był znany niekoniecznie oznaczało, że miał bardzo dobrą opinię. Mówiło się, że przychodzi tu sporo podejrzanych typów i jeszcze więcej ludzi uwikłanych w ciemne interesy. Niezbyt przyjazne miejsce. I jeszcze ten migoczący szyld- Piekło Hazardzisty. Próbując jak najlepiej zachować pozory weszliśmy do środka. Już na wejściu uderzył nas smród unoszącego się w lokalu dymu tytoniowego. Drzwi skrzypnęły i zamknęły się za naszymi plecami, a my jakby nigdy nic zabraliśmy się do gry. Bacznie obserwując otoczenie, by móc powstrzymać upłynnienie fałszywych pieniędzy.

    Pokój swym wystrojem bardzo dobrze nawiązuje do klimatów pubowo-klubowych. Znajdziemy tu sporo elementów kojarzonych z różnego rodzaju grami, z wielu z nich także skorzystamy podczas samej rozgrywki. I dobrze, bo dzięki temu pokój dobrze rozwija opowiadaną historię pozwalając nam włączyć się w pewne wydarzenia.

    Zagadki wykorzystują wspomniane, bardziej lub mniej znane gry barowo-towarzyskie. Na szczęście wchodząc do pokoju nie musimy znać ich zasad- twórcy zadbali o to, by brak ich znajomości nie przeszkadzała w pokonywaniu kolejnych zadań. Poziom trudności jest średni.

    Obsługa jak zawsze pozytywna, zaangażowana i z poczuciem humoru- nie mamy się do czego przyczepić.

    "Piekło Hazardzisty" to propozycja z dość unikalną tematyką. Miłośnicy gier barowych i "kasynowych" poczują się jak ryby w wodzie. Pozostali natomiast otrzymają ciekawą przygodę przyjemnej, kryminalnej atmosferze.

  • Escape Room Seria Niefortunnych Zagadek

    Seria Niefortunnych Zagadek
    Cinema Escape
    Pszczyna

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i nostalgiczna podróż do przeszłości

    24.11.2019 | Besuchsdatum: 19.05.2019

    Cyrk Kamiennych Braci został poproszony przez Niezwykle Tajną Organizację o wykonanie specjalnej misji. Podstępny Hrabia Olaf czyha na fortunę trójki sierot Baudelaire. Nie cofnie się przed niczym, żeby osiągnąć swój cel. Naszym zadaniem jest ochronić dzieci przed spiskiem szaleńca, a jego samego unieszkodliwić.

    Firma Cinema Escape przygotowała wyjątkowy ER. Sama wizyta w starym kinie była dla nas niezwykłą przygodą i podróżą do czasów dzieciństwa, kiedy w Polsce nie było jeszcze multipleksów, a każde kino było inne i posiadało swój własny klimat i duszę. Wystrój tego pokoju w doskonały sposób wykorzystuje tę niezwykłą lokalizację, a wszystkie pozostałe, dodane elementy świetnie pasują do całości. Na graczy czeka tutaj naprawdę wiele niespodzianek i niespotykanych rozwiązań.

    Zagadki bardzo dobrze współgrają z klimatem i wystrojem. Do zrobienia jest sporo, a przygotowane rozwiązania pokazują pomysłowość twórców i w ciekawy sposób odkrywają kolejne tajemnice scenariusza. Tutaj współpraca to podstawa i nawet drużyny złożone z większej ilości członków nie powinny narzekać na bezczynność. Poziom trudności zagadek jest dość przystępny, ale nie banalny. Dzięki temu solucje przynoszą graczom satysfakcję.

    Obsługa, to sympatyczni ludzie, pełni pasji i zaangażowania w to co robią. Było nam niezwykle miło u nich gościć na zabawie oraz ciekawej rozmowie po grze.

    Seria Niefortunnych Zagadek, to bardzo ciekawy scenariusz, nawiązujący do serii popularnych książek. Zrealizowany z pomysłem w połączeniu z niezwykłością samej lokalizacji, sprawia, że jest to nie lada gratka dla wszystkich fanów ER oraz ludzi lubiących dobrą zabawę z nutką nostalgii.

  • Escape Room Przeklęta wyspa

    Przeklęta wyspa
    Escape Project
    Warszawa

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i zaginiony ląd

    23.11.2019 | Besuchsdatum: 17.03.2019

    Dziennik pokładowy. Dryfując na morzu na pozostałościach zniszczonego statku, wreszcie udało nam się dopłynąć do niewielkiego skrawka lądu. Uradowani, że wreszcie możemy czuć grunt pod nogami rozpoczęliśmy eksplorację wyspy. Przedzierając się przez zarośla tutejszej roślinności, zobaczyliśmy elementy sprzętu, które nie pochodziły z naszego statku. Ktoś tu trafił przed nami. Wkrótce potem zaczęły dziać się dziwne rzeczy...

    Wystrój pokoju z całą odpowiedzialnością możemy zaliczyć do ogólnokrajowej czołówki. Wyspa wygląda bardzo autentycznie, a wiele elementów wystroju wręcz zachwyca pięknym wykonaniem. Twórcy zadbali o dostarczenie graczom wielu emocji poprzez efekty dźwiękowe i świetlne, które doskonale budują klimat,a w odpowiednim momencie nadają grze należytej dynamiki. Niespodzianek jakie na nas czekają podczas rozwiązywania tajemnic wyspy jest naprawdę bez liku, a im dalej tym lepiej.

    Zagadki doskonale dostosowano do tematyki pokoju, a przy tym zachowano odpowiednią równowagę pomiędzy rozwiązaniami elektronicznymi jak i analogowymi. Zadań jest sporo, a przebieg gry nie bardzo liniowy, dzięki czemu każdy ma co robić.

    Obsługa pokazała się z bardzo dobrej strony tak formalnej, jak i prywatnej.

    "Przeklęta Wyspa", to zdecydowanie pokój z ogólnopolskiej czołówki, który "wskakuje" do naszego prywatnego Top 5. Tutaj wszystkie elementy zostały przygotowane na najwyższym poziomie. Polecamy z czystym sumieniem każdemu, kto ma ochotę na świetną zabawę i przygodę.

  • Escape Room Kopalnia węgla

    Kopalnia węgla
    Exciting Escape Room
    Warszawa

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i nietypowa szychta

    22.11.2019 | Besuchsdatum: 17.03.2019

    Można wierzyć lub nie, ale Cyrk Kamiennych Braci studiował kiedyś górnictwo i geologię na jednej z krakowskich uczelni wyższych. Dalekim od prawdy byłoby stwierdzenie, że do kopalni węgla sprowadziła nas nostalgia za tamtymi czasami. Niemniej jednak trafiliśmy w jej korytarze i musieliśmy wytężyć zmysły, by móc się z niej wydostać.

    "Kopalnia Węgla" swoim wystrojem sprawia bardzo autentyczne wrażenie. Twórcy zaangażowali się na tyle w wierne oddanie klimatu kopalnianego szybu, że będąc w pokoju można pobrudzić się prawdziwym węglem. Nie brzmi to może jak najlepsza na świecie zabawa, jednak nie wypada nie docenić starań w nadaniu pokojowi autentyczności. Poza tym na wstępie otrzymujemy odpowiednie odzienie ochronne, które ustrzeże nas przed czarnymi śladami, więc aspekt ten trzeba zdecydowanie zaliczyć na plus.

    Zagadki także starają się odpowiednio korelować z tematyką. Znajdziemy tu trochę urządzeń, które doskonale do niej pasują. Warto też wspomnieć o finałowej zagadce, która jest naprawdę efektowna. Ogólnie poziom trudności jest raczej średni.

    Obsługa spisała się bardzo dobrze. Długo rozmawialiśmy po wyjściu z pokoju, a z samej rozmowy czuć było wielkie zaangażowanie twórców w swoją pracę.

    "Kopalnia węgla" jest scenariuszem dość oryginalnym, gdyż tematyka o której traktuje nie należy do najpopularniejszych. Jest to też chyba pokój najwierniej oddający kopalniany klimat.

  • Escape Room Osadzeni w Bunkrze

    Osadzeni w Bunkrze
    8 Gates Escape Room
    Warszawa

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i podziemne korytarze

    19.11.2019 | Besuchsdatum: 17.03.2019

    Obudził nas dźwięk rytmicznie kapiącej wody. Nieprzenikniona ciemność roztaczała się wokół nas. W nozdrza uderzył nas zapach zgnilizny i stęchlizny. Chcieliśmy się poruszyć, ale okazało się, że jesteśmy [spojler]. Oczy przyzwyczaiły się nieco do ciemności - zrozumieliśmy, ze zostaliśmy "Osadzeni w Bunkrze".

    Pokój od strony wizualnej robi znakomite wrażenie głównie dzięki swej autentyczności. Tutaj większość rekwizytów jest prawdziwymi przedmiotami, a bunkier prawdziwym bunkrem. Przestrzeń owych podziemnych pomieszczeń została w bardzo dobry sposób wykorzystana, tak że przez całą grę odkrywamy coraz to nowe niespodzianki.

    Zagadki należycie osadzono w tematyce. Są one zróżnicowane tak ze względu na sposób ich rozwiązania, jak i ich złożoność. Często przyjdzie nam tutaj współpracować, co dodaje grze atrakcyjności, gdyż w zabawę zaangażowana jest cała drużyna. Poziom trudności oceniamy jako średni.

    Obsługa była bardzo miła i życzliwa. Od strony technicznej również nie mamy zastrzeżeń.

    Osadzeni w Bunkrze, to bardzo ciekawy scenariusz, w którym w świetny sposób wykorzystano prawdziwe pomieszczenia i rekwizyty. Jeżeli ktoś lubi klimaty wojskowo-więzenne, będzie z pewnością zachwycony. Trzeba tylko przymknąć oko na pewne umowności.

  • Escape Room Tajna Kwatera Dyktatora

    Tajna Kwatera Dyktatora
    8 Gates Escape Room
    Warszawa

    Archivbewertung

    Cyrk Kamiennych Braci i atomowe zagrożenie

    19.11.2019 | Besuchsdatum: 17.03.2019

    Świat w swej historii już nie raz gościł postać dyktatora- silnego, bezwzględnego, apodyktycznego przywódcę, który sam stanowiłby i decydował o losie mas. I stanowił zagrożenie. Nie inaczej było i w tym przypadku. Uzbrojony w arsenał atomowy tyran skrył się w swej pilnie strzeżonej kwaterze, by stamtąd szantażować świat. My jednak postanowiliśmy mu w tym przeszkodzić.

    Wystrój pokoju jest dość przeciętny jak na tematykę wojskową. Nie znaczy to, że jest zły, po prostu niczym szczególnym nie zaskakuje. Zaskoczyć za to może jednak fabuła pokoju, która w pewnym momencie dokonuje może nie tyle zwrotu, co obiera niespodziewane tory. Widać w tym poczucie humoru autorów, którzy potrafili część wykreowanej przez siebie rzeczywistości, potraktować ze sporym przymrużeniem oka.

    Zagadki są ciekawe i dopasowane do tematyki. Niektóre rozwiązania okazały się być bardzo oryginalne i pomysłowe. W tym pokoju będziemy mieli możliwość i otworzyć parę kłódek i posłużyć się elektroniką, a także popracować trochę manualnie. Pokój generalnie nie jest trudny.

    Obsługa pokazała się z bardzo dobrej strony, nie mamy żadnych uwag do jej pracy.

    "Tajna Kwatera Dyktatora" to scenariusz o tyle ciekawy, że podchodzi do tematyki z nieco innej strony niż początkowo może się wydawać. Przez to staje się dość oryginalny. Dla osób lubiących tematy wojskowe, a także miłośników elementów komediowych będzie jak znalazł.

  • Escape Room Spisek Kardynała

    Spisek Kardynała
    Room Escape
    Warszawa

    Cyrk Kamiennych Braci jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!

    02.10.2019 | Besuchsdatum: 16.03.2019

    Kardynał Richelieu nie zrezygnował ze swoich planów. Wciąż próbując sterować poczynaniami króla, tym razem rozpoczął przygotowania do wojny. Co gorsze i dodatkowo podejrzane, zniknęły królewskie klejnoty. Jako muszkieterowie jego królewskiej mości nie mogliśmy przyglądać się temu bezczynnie. Wślizgnęliśmy się do komnat kardynała, by zdemaskować uknutą intrygę. Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!

    Pokój "Muszkieterowie" został przygotowany w ciekawy sposób, z dużą dbałością o estetykę. Dekoracje i rekwizyty od razu przywołują skojarzenia z epoką, w której osadzona została fabuła pokoju. Fajnym elementem jest cel, który mamy do osiągnięcia, i nie jest nim po prostu wydostanie się z pokoju. Przedstawiona historia mogłaby być nieco bardziej rozbudowana, aczkolwiek poszczególne zagadki niejako pchają ją dalej, w wyraźny sposób nawiązując do zdarzeń, w których bierzemy udział.

    No właśnie- zagadki. Te są różnorodne i jest ich całkiem sporo. Jak wspomnieliśmy, nawiązują one do historii pokoju. Niektóre rozwiązania potrafią naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Poziom trudności jest dość wysoki.

    Obsługa pozostawiła po sobie pozytywne wrażenie, swoje zadania spełniając bardzo dobrze.

    "Muszkieterowie" to dość wymagający scenariusz, zarówno pod względem ilości zadań jak i ich skomplikowania. Nieliniowość powoduje, że o ile większe grupy łatwiej znajdą zajecie dla poszczególnych członków, tak mniejsze będą musiały się sprężać, a niedoświadczone będą mogły się nieco pogubić. Niemniej jednak warto odwiedzić komnaty kardynała Richelieu, bo to naprawdę dobrze przygotowany scenariusz.

  • Escape Room Olimp

    Olimp
    Room Escape
    Warszawa

    Cyrk Kamiennych Braci na uczcie bogów

    02.10.2019 | Besuchsdatum: 16.03.2019

    Któż nie słyszał o greckich bogach i herosach? Mity opisujące ich perypetie poznajemy wszak już w dzieciństwie. Kto o nich słyszał wie, że mieszkańcy Olimpu swoją nieśmiertelność i wieczną młodość czerpali z ambrozji i nektaru- pokarmu i napoju przeznaczonych wyłącznie dla ich wyjątkowych gardeł. Historie o ich cudownych właściwościach ściągały śmiałków, którzy chcieli zasmakować w tych niezwykłych wiktuałach. I my, niczym niegdyś król Syzyf, postanowiliśmy spróbować posmakować ambrozji, mając świadomość ryzyka z jakim się to wiązało.

    Wystrój "Olimpu" jest bardzo estetyczny. Otaczające nas rekwizyty i dekoracje potrafią przykuć uwagę. Mimo wszystko jednak pokój sprawia bardziej wrażenie muzeum (choć bardzo ładnego) niż starożytnego pałacu. Warto zaznaczyć, że twórcy zadbali o dodatkowe efekty, które potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć.

    Zagadki są mocnym punktem pokoju. W większości spotkamy się tu z elektroniką, choć znajdą się i zadania manualne. Ich rozwiązywanie i wykonywanie sprawia satysfakcję. W pokoju nie ma też prawie wcale tzw. "przeszkadzajek", więc rozgrywka powinna przebiegać dość płynnie. Zresztą scenariusz należy raczej do łatwych.

    Obsługa zaprezentowała się z dobrej strony, nie mamy nic do zarzucenia.

    Olimp to ciekawa propozycja, choćby przez wzgląd na tematykę oraz wspomniane efekty specjalne. Dla początkujących będzie bardzo dobrym wyborem, bo pomimo braku skomplikowania scenariusza, potrafi pokazać zalety nowoczesnych ER. Doświadczeni na pewno odnajdą tu godzinę (lub trochę mniej) dobrej rozrywki. Polecamy.

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2 3 ... 24 25 26