Adashi (dezERterzy)
  • Escape Room Stranger Room

    Stranger Room
    In&Out
    Wrocław

    Walka z Demogorgonami

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 13.10.2019

    Mike, Dustin, Lucas i Will- paczka czterech kumpli, którzy od zawsze trzymają się razem, pasjonaci gry fabularnej pobudzającej wyobraźnię Dungeons & Dragons przekonują się, że istnieje równoległy świat pełen potworów i po tajemniczym zniknięciu Willa muszą się z tym światem zmierzyć. Jest to zarys fabuły serialu Stranger Things, który stał się inspiracją dla ekipy In&Out w tworzeniu swojego Escape Roomu.
    Dwie osoby z naszej ekipy widziały serial a dwie nie. Mozliwe, że akurat w naszym przypadku miało to wpływ na odbiór pokoju, bowiem tej drugiej części pokój nie przypadł aż tak bardzo do gustu. Dla mnie jednak już od samego przekroczenia jego progu było świetnie. Nawiązań, smaczków i elementów wystroju wyjętych jakby wprost z serialu jest cała masa. Do tego zagadki świetnie wpasowane w klimat i fabułę. To wszystko dla mnie sprawiało, że gra była czystą przyjemnością a momentami miałem szeroki uśmiech na twarzy z podziwu jak oni to super zrobili. Klimat lat 80 był również oddany genialnie.
    Podsumowując, tak jak Mike, Dustin, Lucas i Will tak samo my- dezERterzy (Ewela, Shandy, Klakier i Adashi) w eskejpowych przygodach trzymamy się razem. I również jesteśmy pasjonatami pokoi pobudzajacych naszą wybraźnię i jak najwięcej takich na naszej drodze sobie życzymy.
    A za Stranger Room wielkie brawa!!!

  • Escape Room Syreni Śpiew

    Syreni Śpiew
    Fox O'clock
    Wrocław

    Turniej trójmagiczny

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 13.10.2019

    Escape Roomy bardzo często wzorują się na fabule książek, filmów bądź seriali. Najbardziej popularnymi tytułami po które sięgają twórcy pokoi to w moim odczuciu Gwiezdne Wojny, Sherlock Holmes i Harry Potter. I to właśnie ten ostatni temat wzięła na tapetę ekipa Foxów w swoim najnowszym dziele.
    Szczerze przyznam, że jakoś nigdy filmy o młodym czarodzieju do mnie nie przemawiały i zacząłem je oglądać właśnie po wizytach w różnych eskejpach. I teraz już wiem, że było to za późno, bowiem wiele z nich odebrałbym w zupełnie odmienny sposób. Na szczęście przed wizytą u Lisów nadrobiłem wszystkie zaległości i Syreni Śpiew mnie zachwycił (pewnie bez zapoznania się z historią Harrego byłoby podobnie).
    Wystrój to jest po prostu najwyższa liga, a wiem co mówię, bo ponad 250 pokoi już odwiedziłem. Do tego klimat, zagadki no wszystko jest tak bardzo wpasowane w fabułę pokoju jak i filmu, że nie sposób się nie zachwycać. Zadania w zdecydowanej większości polegają na mechanizmach i elektronice (albo czarach, już sam nie jestem pewien :p ) i oprócz nawiązania do filmu są również bardzo intuicyjne.
    Dzięki Escape Roomom przekonałem się do Harrego Pottera i wydaje mi się, że jakby ekipa Fox O'Clock stworzyła kolejny pokój bazujący na jakimś filmie to byłbym w stanie zmienić moje upodobania i dać się skusić na obejrzenie. Może Gwiezdne Wojny? W tej kwestii było by trudno no ale kto jak nie Lisy.
    Chapeau Bas!!!

  • Escape Room Wulkan na Madagaskarze

    Wulkan na Madagaskarze
    Exit19.pl
    Wrocław

    Zero problemów z erupcją :D

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 13.10.2019

    Escape Roomy to zabawa wywołująca u graczy bardzo wiele różnych emocji, od ekscytacji poprzez niepewność na strachu kończąc. Nowością dla nas był pokój, który powodował u nas śmiech a momentami nawet rozbawiał do łez czyli Wulkan na Madagaskarze.
    Sami twórcy tego ER mówią, że nie jest on wzorowany na animacji o przygodach zwierzęcych przyjaciół z wyspy na wschód od Afryki, ale też, że fani Króla Juliana będą zadowoleni no i z tymi słowami nie sposób się nie zgodzić.
    Porwani przez Ducha Wulkanu mamy ostatnią szansę na przetrwanie czyli odzyskanie od Krwiożerczej Kuny magicznego bożka, bez którego jest wielki problem z erupcją...wulkanu ;)
    Sam pokój może nie zachwyca swoim rozmiarem, ale to ile w nim jest umieszczonych zagadek i jak bardzo jest nieprzewidywalny i urozmaicony różnego rodzaju efektami powinno zachycić nawet najbardziej wymagających fanów Escape Roomów.
    Pokój stawia przed nami wiele zadań, przechytrzenie Kuny, odzyskanie bożka, nie danie z siebie zrobić gulaszu a przede wszystkim zmusza nas do dobrej zabawy. No i to "techenko" - PETARDA!!!
    Dawno się tak nie bawiłem, nie uśmiałem i nie główkowałem w ciągu jednej godziny. Konieczna pozycja nie tylko na wrocławskim rynku ER ale także powód żeby odwiedzić stolicę dolnego śląska, nawet jeśli konieczne jest przejechanie setki kilometrów. Nie dajcie się prosić człowieki, duch wulkanu czeka na pomoc przy erupcji :D

  • Escape Room Lochy Króla Artura

    Lochy Króla Artura
    Exit19.pl
    Wrocław

    Klasa sama w sobie

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 13.10.2019

    Podróże w czasie od zawsze były dla ludzkości czymś ciekawym i wyczekiwanym a dzięki ekipie Exit19 mamy możliwość cofnięcia się w czasie o prawie 1500 lat do zamku Camelot. Jednak nie jest to dla nas zbyt szczęśliwe bowiem stajemy się świadkami zdrady żony Króla Artura z jego najbardziej wiernym, wydawać by się mogło Sir Lancelotem.
    Jak nie trudno się domyśleć para kochanków chcąc, by ich romans nie wyszedł na jaw postanawia się nas pozbyć i wrabia w kradzierz berła i korony króla za co grozi nam śmierć i trafiamy do lochów.
    Jeśli ktoś był w poprzednich pokojach Exit19 ten wie czego może sie spodziewać w środku. Fenomenalny wystrój, a co ja gadam to już nie wystrój a scenografia na tyle realistyczna, że nie sposób nie poczuć się jak w czasach legendarnego okrągłego stołu. Do tego wszystkiego zagadki tak doskonale wkomponowane w fabułę i klimat, że ani na sekundę nie pozwalają nam się odciąć od historii. Jak już się zdążyłem przyzwyczaić po poprzednich eskejpach od wrocławskiego lidera to były momenty, w których myślałem że to już koniec a tu nagle kolejny zwrot akcji.
    Zdrada w Breslau- pokój który do teraz siedzi mi w głowie i nie chce z niej wyjść.
    Obłęd- jeden z najbardziej klimatycznych i najbardziej oszałamiających pod względem powierzchni Escape Roomów.
    No i teraz Lochy Króla Artura z fenomenalnym wystrojem wymuszający na graczach pełną immersję. To są dowody na to, że Exit19 z Wrocławia są gigantem w branży ER na całą Polskę.

  • Escape Room Kraina Wiecznej Nocy

    Kraina Wiecznej Nocy
    Secret Room - Brain Code
    Wrocław

    Ciemność widzę, widzę ciemność

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Ósmy pokój jednego dnia. Wiele osób pewnie uważa, że to za dużo, że jest się wtedy za bardzo zmęczonym i nie czerpie przyjemności z gry. Jednak nie dla nas i nie gdy na sam koniec odwiedzi się tak świetny eskejp jak Kraina Wiecznej Nocy.
    Przywrócenie światła stało się naszym głównym zadaniem podczas gry. Choć pozostałych zagadek było nie mało, jedne łatwe inne bardziej skomplikowane i wymagające nieszablonowego myślenia.
    Nie wiem jak inni, którzy odwiedzili Krainę wiecznej nocy i Przeklęty pierścień ale dla mnie te pokoje są podobne. I nawet sam do końca nie potrafię wyjaśnić dlaczego, bowiem klimat zupełnie inny, fabuła również ale jakbym nie wiedział, że są to ER-y należące do jednej firmy to bym się tego domyślał.
    Jedno jest pewne, oba są świetne.

  • Escape Room Przeklęty Pierścień

    Przeklęty Pierścień
    Secret Room - Brain Code
    Wrocław

    Tolkien w super wydaniu

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Opuszczony Teatr Lalek był pierwszym pokojem we Wrocławiu, który odwiedziliśmy i już wtedy wiedzieliśmy, że nie tylko Secret Room ale ogólnie stolica dolnego śląska jest bogata w świetne pokoje. Miło jest przy każdym kolejnym tripie do tego miasta ponownie odwiedzić to miejsce. Tym razem dostaliśmy zadanie zniszczenia Przeklętego pierścienia.
    Jak się zdążyliśmy szybko przyzwyczaić to najnowsze z pokoi od tej firmy są bardzo mocno dopieszczone jeśli chodzi o wystrój i tam samo było tym razem. Klimat Władcy pierścieni też się udzielał na każdym kroku, głównie dzięki wielu "smaczkom"
    Zagadek jest nawet sporo, głównie bardziej zaawansowane i nowoczesne ale jednocześnie logiczne i intuicyjne. No może poza jedną z nich na rozwiązanie której nie wpadłbym chyba nigdy gdyby nie podpowiedź ;)
    W takich pokojach czas mija bardzo szybko, bowiem jednocześnie chce się jak najszybciej rozwiązywać wszystkie zadania i podziwiać całą scenografię.
    Obsługa jak zwykle świetna, rozgadana i mega pozytywna. Czekamy oczywiście na więcej.

  • Escape Room Schron bankowy

    Schron bankowy
    Piwnica Quest
    Wrocław

    Stary ale niestety już nie jary

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Spośród wszystkich dostępnych w tej chwili ER-ów z Wrocławia Schron bankowy jest najstarszy. Można by rzec, że na tak wymagającym rynku, na którym powstają "dzieła sztuki" (bo ciężko inaczej nazwać pokoje ze ścisłej czołówki) klasyczne pokoje mają nikłe szanse na utrzymanie a Schron nadal działa więc brawa dla nich za to.
    W moim osobistym odczuciu ten akurat Escape Room zbyt mocno odstaje od całej reszty pokoi. Niby wszystko jest logiczne, niby nie ma się do czego przyczepić jednak gra w Schronie od początku do końca wydawała mi się po prostu nijaka. Wystroju praktycznie nie ma, klimatu też a zagadki są mało ambitne.
    Sama tematyka jednak daje dość duże pole do popisu i przykładem tego są chociażby pokoje z Poznania i Bydgoszczy, w których to temat banku czy też skarbca został przedstawiony dużo lepiej.
    Nie chciałbym jednak moją opinią zniechęcać do odwiedzin Piwnicy Quest bowiem ich najnowszy eskejp jest genialny a my jako żądni kolejnych wyśmienitych doznań czekamy na coś nowego.

  • Escape Room Fantazja

    Fantazja
    Piwnica Quest
    Wrocław

    Fantazja

    12.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Pokoje z kategorii abstrakcyjne są dość specyficzne. Z założenia nie wszystko w nich powinno być oczywiste począwszy od klimatu poprzez wystrój na zagadkach kończąc.
    Fantazja od Piwnicy Quest jest tego znakomitym przykładem. Mimo, że wystrój jest raczej ubogi, zagadki mało zaskakujące a fabuła średnio wciągająca to sama gra przebiega bardzo przyjemnie i łatwo znaleźć odpowiednie flow, dzięki któremu płynnie przechodzi się między zadaniami.
    Nie jest to co prawda poziom genialnego Midnight Millera ale ten eskejp w moim odczuciu idelanie sprawdzi się dla grup początkujących, które pragną załapać bakcyla jak również dla ekip z dziećmi. Nam się podobało lecz obyło się bez szału.

  • Escape Room Ostatni Templariusze

    Ostatni Templariusze
    House of game
    Wrocław

    Średniowieczne lochy

    10.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Czasy średniowiecza były dość mocno specyficzne. Niesprawiedliwe wyroki, kary śmierci, ciężkie tortury i wszystko to spotkało nas jak Ostatnich Templariuszy w pokoju od ekipy House of game.
    Po świetnym Hostelu na Paharganju mieliśmy wysokie oczekiwania, które zostały spełnione już na samym początku gry. Rozpoczęcie podobnie jak w pierwszym pokoju należy do trudnych, choć tym razem w przeciwieństwie do poprzedniego eskejpu poziom trudności pozostaje na wysokim poziomie praktycznie przez całą rozgrywkę.
    Wystrój i klimat oczywiście rewelacyjny ale nie spodziewaliśmy się niczego innego. Można było ze spokojem poczuć się jak w średniowiecznych lochach.
    Dla takich pokoi przemierzamy Polskę, na takich emocjach nam zależy i tak ambitne zagadki sprawiają nam największą satysfakcję z ich rozwiązywania. W moim osobistym odczuciu to jest to najtrudniejszy spośród wszystkich odwiedzonych wrocławskich eskejpów, więc lepiej wybrać się mając już jakieś doświadczenie w ucieczkach. My bawiliśmy się genialnie i oczywiście czekamy na więcej!

  • Escape Room Hostel na Paharganju

    Hostel na Paharganju
    House of game
    Wrocław

    Indie na 110%

    10.01.2020 | Besuchsdatum: 12.10.2019

    Escape Roomy są świetną zabawą i odskocznią od świata codziennego. Pozwalają nam się wcielić w różne postaci i przenieść do zupełnie innego miejsca w czasie i przestrzeni. Jednak jeżdżąc po całej Polsce i mając na koncie ponad 250 eskjpów chcąc nie chcąc ich tematyka bardzo często się powiela. We Wrocławiu mamy do czynienia z czymś zupełnie nowym. ER w klimacie indyjskim.
    House of game podeszli do tematu bardzo profesjonalnie i stworzyli prawdziwą perełkę. Klimat i wystrój tego pokoju są po prostu świetne. Bardzo duża powierzchnia gry, liczne [spojler], zaskakujące momenty. Hostel na Paharganju działa na zmysły i zachwyca, podobnie jak jedna zagadka a raczej sposób jej rozwiązania, z którym spotkaliśmy się po raz pierwszy.
    W wielu opiniach można wyczytać, że sam start gry w pokoju jest dość trudny z czym się zgadzam, jednak jak już się to przejdzie i obierze odpowiedni rytm to cała zabawa przebiega płynnie bez niepotrzebnych przestojów.
    Po tak świetnym pokoju nasze oczekiwania co do następnej propozycji od House of game były jeszcze większe i nie mogliśmy się doczekać zmierzenia się z Ostatnimi Templariuszami.

Mehr Bewertungen anzeigen: 1 2 3 ... 24 25 26